Tuningowe zawieszenie np. OLD Man czy motać coś na sprężynie

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
adrianus20
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Tuningowe zawieszenie np. OLD Man czy motać coś na sprężynie

Post autor: adrianus20 » pn lis 08, 2010 10:06 am

Witam!
Mam dylemat. Samurai 1.3 (na razie 1.3 :)) Nie wiem czy motać coś na sprężynie czy zastosować zawieszenia typu jak linki poniżej? Zrobić dobre zawieszenie na sprężynie to też spore koszty (chociażby amorki) a tu wszystko gotowe. Czy ktoś testuje te zawieszenia? czy komfort jazdy jest lepszy jak na fabrycznym zawieszeniu? Proszę o rady. Wszystko włącznie z montażem sprężyn mogę zrobić sam więc koszty robocizny nie będą duże :)

http://www.4x4-shop.com/?15,zestaw-zawi ... ki-samurai
http://www.4x4-shop.com/?13,zestaw-zawi ... ry-olejowe

Pozdrawiam...
kiedyś Samuraj '86 SPOA
później trochę Geli, Vitary w jednym :)
obecnie coś się będzie robić...

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Re: Tuningowe zawieszenie np. OLD Man czy motać coś na sprężynie

Post autor: Jogi4x4 » pn lis 08, 2010 10:18 am

u nas resor robił tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/041 ... d3152.html tył tez się krzyżował, tutaj akurat równo okopany :)21 nie było tragicznie
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pn lis 08, 2010 2:04 pm

adrianus20 pisze:Witam!
Mam dylemat. Samurai 1.3 (na razie 1.3 :)) Nie wiem czy motać coś na sprężynie czy zastosować zawieszenia typu jak linki poniżej? Zrobić dobre zawieszenie na sprężynie to też spore koszty (chociażby amorki) a tu wszystko gotowe. Czy ktoś testuje te zawieszenia? czy komfort jazdy jest lepszy jak na fabrycznym zawieszeniu? Proszę o rady. Wszystko włącznie z montażem sprężyn mogę zrobić sam więc koszty robocizny nie będą duże :)

http://www.4x4-shop.com/?15,zestaw-zawi ... ki-samurai
http://www.4x4-shop.com/?13,zestaw-zawi ... ry-olejowe

Pozdrawiam...

Odpowiedz na twoje pytanie znajduje się w drugiej części nagłówka twojego tematu. Wydasz prawie 3 lub prawie 4 tysie a za jakis czas zawias klapnie i tak będziesz sprężyny robił. Ja wymieniłem swego czasu resorki i nie powiem ponad dwa lata na nich latałem. Spreżynka to sprężynka narazie mam zrobiony tył na przód zbieram części.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
adrianus20
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adrianus20 » pn lis 08, 2010 2:22 pm

Nie mam zamiaru tym autkiem więcej jak rok jeździć...
kiedyś Samuraj '86 SPOA

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » pn lis 08, 2010 2:30 pm

adrianus20 pisze:Nie mam zamiaru tym autkiem więcej jak rok jeździć...
Wiec nie ma sensu nawet bys sie bral za motanie na sprezyny bo braknie Ci roku na poprawki zwiazane ze zmotaniem springow..Mielismy juz jednego ciastka na forum... :)21
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » pn lis 08, 2010 3:05 pm

Ja długo myślałem o sprężynie, ale samurai to mój jedyny samochód i jeżdżę codziennie. Dlatego wrzuciłem zestaw OME, bo zajęło mi to jedną sobotę zamiast kilku miesięcy+poprawki...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » wt lis 09, 2010 8:18 am

adrianus20 pisze:Nie mam zamiaru tym autkiem więcej jak rok jeździć...

To zrób komuś dobry prezent wstaw zestaw ironman a potem przy odsprzedaży strać na tym połowę lub wiecej. Ktoś się będzie cieszył z nowego zawiasu który go wyniesie plus minus 1000 zł. Bo nikt po roku nie dorzuci przy zakupie auta kwoty równej wartości zawieszenia które ty wstawiłeś.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
adrianus20
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adrianus20 » śr lis 10, 2010 10:41 am

Nie chodzi tu do końca o to czy zrobię komuś prezent. Lubię przerabiać i budować hobbystycznie różne pojazdy (ostatnio Vitara na gelendzie), buggy i inne. Głównie kusi mnie czas realizacji przy gotowym zawieszeniu. Wkładam gotowe resorki, amorki i ogień. Na sprężyny właśnie przerabiam koledze autko. W przyszłym tygodniu może będzie gotowe. Zobaczymy.

Co sądzicie obiektywnie o LOVELESS od kolegi Zibi? No niby lepsze od old man'a??...

A jeszcze co do prezentów Jak będę go sprzedawał to z silnikiem od GTI lub baleno, wyciągarka superwinch, kopia simex około 32' zawiecha typu old man lub lovless, wszystko niewyjeżdżone świeżo zrobione i wyjdzie około 11000-13000zł (cena jak będę chciał sprzedać). Rama 95 rok. Zarejestrowane,opłacone. Chociaż jak będzie bardzo dobrze jeździć to dłużej pojeżdżę.

Z jakimi poprawkami przy przeróbce na sprężyny mięliście najczęściej do czynienia? Może jestem zbyt dużym optymistą ale wierzę, że wyjdzie prawie od strzału-ewentualnie kosmetyka :)

Pozdrawiam...
optymistyczny :):):)
kiedyś Samuraj '86 SPOA

Awatar użytkownika
adrianus20
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adrianus20 » pt lis 12, 2010 9:41 am

Nikt już nie odpisze? Za sprężyną przemawia możliwość przesunięcia mostów na brzegi auta. Czy nie pogarsza się trakcja po takim przesunięciu? Jeżeli można prosić to niech wyrazi swoją opinię ktoś kto ma taką przeróbkę. Pozdrawiam...
kiedyś Samuraj '86 SPOA

Awatar użytkownika
Marcel1989

Post autor: Marcel1989 » pt lis 12, 2010 2:20 pm

adrianus20 pisze:Nikt już nie odpisze? Za sprężyną przemawia możliwość przesunięcia mostów na brzegi auta. Czy nie pogarsza się trakcja po takim przesunięciu? Jeżeli można prosić to niech wyrazi swoją opinię ktoś kto ma taką przeróbkę. Pozdrawiam...
Witam, Miałem podobny problem... Jednak narazie zostawiam resory. Zdecydowanie mniej pracy,(tyle ze ja zakładam tylne resory na przód, więc troche roboty jest :roll: )
Do "przesunięcia mostów na brzegi auta" nie trzeba sprężyn, na resorach też możesz to zrobić.
Dobrze dobrana sprężyna+amor napewno są lepsze od tych śmiesznych resorków:)
Jak chcesz sprężyne to najlepiej znajdz taką suzuke na sprężynach która "robi", i dokładnie skopiuj to zawieszenie, bo dochodzenie do sprężyn, amorów, miar na własną rękę może pochłonąć sporo czasu i kasy:)
Pozdrawiam i powodzenia :wink:
Samurai 1,3i
PTO + 4,16 + Silverstone 31"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”