Hilfe! Co warto kupić?
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Hilfe! Co warto kupić?
Dzien Dobry,
Mam taki problem i szukam porady, mam nadzieje ze cos poradzicie....-
potrzebuje samochodu i opon którymi bede mógl:
1. jezdzic zima poza miastem na zasniezonych drogach bez wiekszych stresow (jakies 50 km dziennie),
2. holowac przyczepe z lodzia o masie jakies 500 kg,
3. wjechac na plaże i wyjechac z niej z łodzią
4. slipowac lodke i i wyjezdzac ze slipu
Nie jestem specem od samochodow i napraw i nie mam na to czasu, spalanie okolo 10l jest ok,
wiec raczej disel, gazu nie lubie.
Czy motomax4x4 jest godny polecenia w sensie jakosci?
Jesli chodzi o cene to trudno ustalic, za dobre auto 20-30 tysiecy moglbym zaplacic
Prosze o pomoc
Stanley
Mam taki problem i szukam porady, mam nadzieje ze cos poradzicie....-
potrzebuje samochodu i opon którymi bede mógl:
1. jezdzic zima poza miastem na zasniezonych drogach bez wiekszych stresow (jakies 50 km dziennie),
2. holowac przyczepe z lodzia o masie jakies 500 kg,
3. wjechac na plaże i wyjechac z niej z łodzią
4. slipowac lodke i i wyjezdzac ze slipu
Nie jestem specem od samochodow i napraw i nie mam na to czasu, spalanie okolo 10l jest ok,
wiec raczej disel, gazu nie lubie.
Czy motomax4x4 jest godny polecenia w sensie jakosci?
Jesli chodzi o cene to trudno ustalic, za dobre auto 20-30 tysiecy moglbym zaplacic
Prosze o pomoc
Stanley
Re: Hilfe! Co warto kupić?
1. Zdefiniuj stres i jak sobie jazdę bez niego wyobrażasz... będzie gorzej niż osobówką 4x4 - terenówki wyższe, cięższe, dłużej hamują zimą...
2. Każda terenówka pociągnie
3. Każda wjedzie albo zakopie się w sypkim kopnym piasku bez większych różnic
4. Też każda wjedzie/wyjedzie bez problemów
10l z przyczepką będzie ciężko, kilka l. dolicz, pusto na trasie jadąc spokojnie - da radę. +- kilka litrów, zależy dokładnie od modelu samochodu...
Allegro, szukaj samochodów z których najdroższe kosztują te 20-30, i w tym można wybierać - wtedy jest szansa na stan techniczny OK, z tymi tanimi bywa różnie.
Założenia spełnia w zasadzie każda terenówka, nic więcej konkretnego nie podpowiemy
2. Każda terenówka pociągnie
3. Każda wjedzie albo zakopie się w sypkim kopnym piasku bez większych różnic
4. Też każda wjedzie/wyjedzie bez problemów
10l z przyczepką będzie ciężko, kilka l. dolicz, pusto na trasie jadąc spokojnie - da radę. +- kilka litrów, zależy dokładnie od modelu samochodu...
Allegro, szukaj samochodów z których najdroższe kosztują te 20-30, i w tym można wybierać - wtedy jest szansa na stan techniczny OK, z tymi tanimi bywa różnie.
Założenia spełnia w zasadzie każda terenówka, nic więcej konkretnego nie podpowiemy

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
lj 70 - ciągam 420 i wjeżdżam z nią do wody,a potem ją stamtąd wyciągam
bardzo wygodna w manewrowaniu
jeśli większe auto to chyba 4 runner
bardzo wygodna w manewrowaniu
jeśli większe auto to chyba 4 runner
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
-
- jestem tu nowy...
Myślałem, że terenówką z blokadami osi i kół łatwiej/pewniej sie jedzie zima po drogach słabo odśnieżanych? -dodając do tego odpowiednie opony
jazda po plaży - wiem, że ciągniki ładnie jeżdżą po plaży
ale trochesą mało wyględne i nieco wolne, więc liczyłem na podpowiedź typu jakie auto, z jakimi napędami i oponami...im więcej czytam na temat jazdy po plaży (bo piach to nie to samo jednak co plaża
)to przekonuje się że nie ma innych rozwiązań jak kład czy ciągnik?
pozdro
jazda po plaży - wiem, że ciągniki ładnie jeżdżą po plaży

pozdro
Nie jedzie się łatwiej, wyżej środek ciężkości, inna praca zawieszenia, włączanie blokad wszystkiego czasem pomoże, a czasem zaszkodzi, tez zależy od sytuacji [pomijam że wybrane auto niekoniecznie musi je mieć]... ten asfalt ośnieżony na sypko, ośnieżony ubity i oblodzony, równiutki czy dziurawy, płaski i prosty, górki i zakręty? Musisz jechać 100 czy 60 po lodzie jest ok? Zero danych żeby coś sensownego powiedzieć, a zawsze lżejsza i z niższym środkiem ciężkości osobówka będzie się lepiej prowadzić 
Piach nie to samo co plaża, skrót myślowy... jak to będzie jedna i ta sama plaża to powiedz co na niej jest, może praktycy coś doradzą...
Nie masz sąsiada z 4x4 albo jakiejś terenówki w okolicy coby zabrać na piach, pojeździć i zobaczyć o co chodzi?

Piach nie to samo co plaża, skrót myślowy... jak to będzie jedna i ta sama plaża to powiedz co na niej jest, może praktycy coś doradzą...
Nie masz sąsiada z 4x4 albo jakiejś terenówki w okolicy coby zabrać na piach, pojeździć i zobaczyć o co chodzi?
-
- jestem tu nowy...
Zdaje sobie sprawe że moje informacje są dosyć skąpe ale wynika to oczywiście z mojego braku doświadczenia ..
ale postaram sie doprecyzoac:
asfalt - polski asfalt i odśnieżony jak to w Polsce poza miastem - czyli czasem dziurawy a czasem nie oidśniezony albo ubitysnieg...
zakrety tak ale górek nie.
Wystarczy jak pojade 60 km/h
piach na plaży jest inny niz taki na drogach, raz sie zakopalem i nawet koparka przy wyciaganiu tez by sie zakopala gdyby nie lycha, ale to byl specyficzny brzeg. Od strony otwartego moza w okolicach karwi do jastrzebiej gory - musze pokonac 30-40 metrow piachu - widxzialem tam ostatnio jak byly prace nad umocnieniami brzegow - jakies tam terenowki smigaly - wiec mozna - teraz juz ich nie ma i sie nie dowiem jak i czym jezdzili.
Dojechac do wody z lodzia to jeszcze jest proste - najgorzej wyjechac z lodzia z wody i lekko pod gorke wyjechac z plazy.
No wlasnie nie mam zadnej terenowki zeby pojezdzic - myslalem ze tutaj znajde osoby z takim doswiadczeniem
Tal czy owak juz dowiedzialem sie paru waznych rzeczy - dzieki!

asfalt - polski asfalt i odśnieżony jak to w Polsce poza miastem - czyli czasem dziurawy a czasem nie oidśniezony albo ubitysnieg...
piach na plaży jest inny niz taki na drogach, raz sie zakopalem i nawet koparka przy wyciaganiu tez by sie zakopala gdyby nie lycha, ale to byl specyficzny brzeg. Od strony otwartego moza w okolicach karwi do jastrzebiej gory - musze pokonac 30-40 metrow piachu - widxzialem tam ostatnio jak byly prace nad umocnieniami brzegow - jakies tam terenowki smigaly - wiec mozna - teraz juz ich nie ma i sie nie dowiem jak i czym jezdzili.
Dojechac do wody z lodzia to jeszcze jest proste - najgorzej wyjechac z lodzia z wody i lekko pod gorke wyjechac z plazy.
No wlasnie nie mam zadnej terenowki zeby pojezdzic - myslalem ze tutaj znajde osoby z takim doswiadczeniem

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
ale zapomniałeś dodać skąd jesteś to primo a secundo to chyba zapominasz ze bagażnik też ci jest potrzebny
żeby wrzucić żagle czy też ciuchy
żeby wrzucić żagle czy też ciuchy
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Kup to, co Ci się podoba, i na co Cię stać (wliczając utrzymanie śmietnika). Twoje wymagania spełni każde auto 4x4, z Uazem czy Aro włącznieStanley666 pisze:Zdaje sobie sprawe że moje informacje są dosyć skąpe ale wynika to oczywiście z mojego braku doświadczenia ..![]()
No wlasnie nie mam zadnej terenowki zeby pojezdzic - myslalem ze tutaj znajde osoby z takim doswiadczeniem![]()

W praktyce, to dopiero przy trzecim lub czwartym samochodzie będziesz miał bardziej sprecyzowane oczekiwania, i kryteria doboru samochodu do potrzeb.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
pomyśl o jeepie cheerokie z benzyna 4,0 i lpg - koszt będzie porównywalny do 10l ON, a auto jest lekkie i spokojnie na plaży sobie poradzi jak też na ulicy, trzeba tylko znaleźć nie zniszczony egzemplarz
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
-
- jestem tu nowy...
Dziekuje za podpowiedzi!
Z tym wyciąganiem przyczepy po piasku pod górkę to raczej problem będzie, chyba że piasek będzie mokry, proponuje żebyś miał z przodu wyciągarkę i to dość mocną 12000lbs powinno wystarczyć - zawsze będziesz mógł sobie pomóc w razie zagrzebania
pozdrawiam
Denior
GR Y60 1,9 TDI
Denior
GR Y60 1,9 TDI
Dowolne auto z wyciągarką
Stajesz na wjeździe na plażę, rozwijasz linę, przeciągasz przyczepę z łodzią po plaży, zaczepiasz i odjeżdżasz

Stajesz na wjeździe na plażę, rozwijasz linę, przeciągasz przyczepę z łodzią po plaży, zaczepiasz i odjeżdżasz

-
- jestem tu nowy...
Wyciągarka to zdaje sie najlepsze i najtańsze wyjście
-po co ryzykowac zakopanie?
Jeszcze raz dziękuje!

Jeszcze raz dziękuje!
Łada Niva 1.7 MPI + gaz
Lata spokojnie 100 km/h, stały napęd na 4 koła. Zagazowana wciaga na czarnym do 10 l/100 km.
Przyczepka z hamulcem najazdowym wg dowodu rej. - 1490 kg.
Do czego się trzeba przyzwyczaić - rosyjska jakość, brak wspomagania kierownicy i takich dodatków jak ABS, ESP itp.
Takim śmigam od 1,5 roku i robię miesięcznie 1500 km.
Awaryjność - drobiazgi się zdarzają, na szczęście części są tanie.
Idzie się przyzwyczaić.
pozdr.
Gasti
Lata spokojnie 100 km/h, stały napęd na 4 koła. Zagazowana wciaga na czarnym do 10 l/100 km.
Przyczepka z hamulcem najazdowym wg dowodu rej. - 1490 kg.
Do czego się trzeba przyzwyczaić - rosyjska jakość, brak wspomagania kierownicy i takich dodatków jak ABS, ESP itp.

Takim śmigam od 1,5 roku i robię miesięcznie 1500 km.
Awaryjność - drobiazgi się zdarzają, na szczęście części są tanie.
Idzie się przyzwyczaić.
pozdr.
Gasti
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
mamy XXI wiek i nie chcemy odpowietrzać hamulców co miesiąc
darujmy sobie wynalazki rodem z lat 60 tych do używnia na codzień
darujmy sobie wynalazki rodem z lat 60 tych do używnia na codzień
W tej cenie możesz dopaść ładnego Grand Cherokee WJ/WG .. ale koniecznie z QD
spokojnie da radę.
Lub jak ktoś wspomniał ładnego XJ + zostanie kasa na pakiet startowy, LPG i dobre koła.
Może się uda też niewielki lift zrobić.. tak ze 2"
spokojnie da radę.
Lub jak ktoś wspomniał ładnego XJ + zostanie kasa na pakiet startowy, LPG i dobre koła.
Może się uda też niewielki lift zrobić.. tak ze 2"