silnik diesla do nivy
Moderator: Albert_N
Potrzebuję opini na temat tego silnika

Od Citroena, 78 KM, 1789 cm3, do tego skrzynia 5 biegowa od poldka.
Zastanawiam się nad zakupem (jeśli uda się uzyskać dobrą cenę za niviaste) ale wolał bym dowiedzieć się więcej na jego temat i to nie koniecznie z ust sprzedającego

Od Citroena, 78 KM, 1789 cm3, do tego skrzynia 5 biegowa od poldka.
Zastanawiam się nad zakupem (jeśli uda się uzyskać dobrą cenę za niviaste) ale wolał bym dowiedzieć się więcej na jego temat i to nie koniecznie z ust sprzedającego

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Właśnie ten wiek mnie martwi i ewentualne problemy z jego serwisowaniem jesli jest to jakiś rzadki wynalazek.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
Silnik Niva
Czy ktoś montował silnik od Poldak 1,6 benzyna?
"Weź przestań".
FSO 1,6 gaźnikowy - nie da się nie wyrażać. 1,6 wtrysk lepiej, ale po co? Silnik Łady, nawet 1,6, jest nowocześniejszy, trwalszy, lepiej zbudowany - sztywny, ma 5 podpór, łańcuch i ogólnie bardziej odpowiednie parametry. Nie wspomnę o problemach z zamontowaniem przedniej przekładni.
Moim zdaniem najlepiej pozostać przy oryginale, albo kombinować z dieslem 1,9.
FSO 1,6 gaźnikowy - nie da się nie wyrażać. 1,6 wtrysk lepiej, ale po co? Silnik Łady, nawet 1,6, jest nowocześniejszy, trwalszy, lepiej zbudowany - sztywny, ma 5 podpór, łańcuch i ogólnie bardziej odpowiednie parametry. Nie wspomnę o problemach z zamontowaniem przedniej przekładni.
Moim zdaniem najlepiej pozostać przy oryginale, albo kombinować z dieslem 1,9.
- Sniper
- Kontaktowanie:
Prawda jest to co mniej więcej mql pisze.
1,6 z FSO to totalna pomyłka do nivy - w porównaniu z ładowskimi motorami wszystkie silniki FSO były o kant d.... rozbić. Praktycznie w każdych parametrach a także w trawłości i niezwaodnosci silniki ładowskie rozkładały na łopatki odpowiedzniki z FSO. Poza tym w.g mnie silnik w nivie jest ok tylko trzeba wiedzieć jak go używać i mieć jakies pojęcie o regulacji jego pracy osprzętem aparat zapłonowy/ gaźnik.
1,6 z FSO to totalna pomyłka do nivy - w porównaniu z ładowskimi motorami wszystkie silniki FSO były o kant d.... rozbić. Praktycznie w każdych parametrach a także w trawłości i niezwaodnosci silniki ładowskie rozkładały na łopatki odpowiedzniki z FSO. Poza tym w.g mnie silnik w nivie jest ok tylko trzeba wiedzieć jak go używać i mieć jakies pojęcie o regulacji jego pracy osprzętem aparat zapłonowy/ gaźnik.

Ręce precz od GENERAŁA!...

silnik citroen c 15
Koledzy,
jestem nowiciuszem i zastanwiam sie nad zakupem silnika 1,8 od cytryn c 15. Czy musze jescze dużo zainwestować aby go umieścic w Nivce. Czy skrzynia od poldka bedzie pasować i załatwi sprawę tylniego napędu?
Doradźcie co najlepiej zamontować?
jestem nowiciuszem i zastanwiam sie nad zakupem silnika 1,8 od cytryn c 15. Czy musze jescze dużo zainwestować aby go umieścic w Nivce. Czy skrzynia od poldka bedzie pasować i załatwi sprawę tylniego napędu?
Doradźcie co najlepiej zamontować?
a ja mam konkretne pytanie i poprosilbym o konkretna odpowiedz jesli mozna prosic
a wiec...czy silnik citroen/peugeot XUD... czyli ten sam co w citroenach ZX...polonezach...C15 itd 1,9D i 1,9TD...
czy bedzie bezproblemowo pasowal pod skrzynie z lady
czy trzeba cos przerabiac z walkiem sprzeglowym??
jesli nie pasuje to jaka skrzynie najprosciej zaadoptowac
i druga sprawa...czy silniki te nowoczesniejsze HDi..tez by pasowaly do skrzyni z lady
maja te same bloki co XUD 

a wiec...czy silnik citroen/peugeot XUD... czyli ten sam co w citroenach ZX...polonezach...C15 itd 1,9D i 1,9TD...
czy bedzie bezproblemowo pasowal pod skrzynie z lady

jesli nie pasuje to jaka skrzynie najprosciej zaadoptowac

i druga sprawa...czy silniki te nowoczesniejsze HDi..tez by pasowaly do skrzyni z lady

+48604146096
Bart dalej drążysz temat motania silnika wysokoprężnego do skrzyni benzyniaka? Myślałem, że wyjaśniliśmy sobie już te kwestie. A może ostatnimi czasy zrobiłeś taką zmotę z niwki?Bart03 pisze:1,9D podejdzie pod skrzynie lady przy zastosowaniu dzwona od poloneza z silnikiem 1,9.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- bartekbp01
-
witam kolegów własnie zakupiłem nivke (w dobrej kasie) ale silnik padlinka i mam ten sam dylemat.........diesel czy orginał. za orginałem przemawia prostota jego przekładki ale za dieslem ekonomia . powiedzcie mi (bo z postów nie wynika jednoznacznie) czy ktoś to już zrobił i jak do tego podejść. przeraza mnie głównie miska i mocowanie dyfra do silnika. moze ktos ma jakies zdjęcia takiego silnika w nivie(1.9 peguot) .pozdrawiamAnalityk pisze:Czy włożenie do nivki 1.9 z polda razem ze skrzynią wiąże się z dużymi problemami. chodzi mi głownie o łapy silnika, zamocowanie skrzyni biegów, czy trzeba skrócić wał, czy miska olejowa podejdzie. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o pomoc moje gg 5473776 (niewidoczny)
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI