Kupno NIVY

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Michał Knapik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Michał Knapik » pn lip 16, 2007 6:41 pm

ad Ragnar
No kurczę! Ten świat mały jest... :P Jak kupisz to się pochwal.I szukaj bo za kasę którą chcesz dać to już coś fajnego kupisz.A co do nivki-zawsze będę ją mile wspominał.Jak już będziesz zaposiadał Władzię to może ja pogonię Aśkę i gdzieś pojeździmy?? :)4 Pozdro
Gdzie Jeep nie może tam Niwkę i Asię pośle :)))

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pn lip 16, 2007 9:32 pm

taaa z nivami tak jest...jak z najlepszymi kochankami...masz ta i zalujsz a jak stracisz to łzy do oczu naplywaja...niva=kobieta bluszcz

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pn lip 16, 2007 9:33 pm

dobra rozgadalem sie

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 17, 2007 11:26 am

michur pisze:jak z najlepszymi kochankami...masz ta i zalujsz ...
Żałujesz?? :o
jesli żałujesz to znaczy że ONA nie jest najlepsza 8)
To proste :)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 17, 2007 11:36 am

RagnarTheRed pisze:Zdrowy rozsądek i lektura forum mówią mi, że tak czy inaczej ostatecznym weryfikatorem jest ogląd w naturze i jazda próbna ...Przy czym raczej jest regułą, że jak auto ma megafelgi i poprawiony (z różnym skutkiem :wink: wygląd) to raczej było ciorane przez jakiegoś jurnego młodziana i różne extrema zaliczało ...
I dalej wnioski moga być takie: - że skoro wytrzymała aż tyle to jest harda sztuka i wytrzyma również Twoje łagodniejsze traktowanie :D
RagnarTheRed pisze:. z drugiej strony "fabryczny" wygląd i biedne felgi też nie muszą świadczyć o tym, że autem jeździł jakiś dziadzio raz na pięć lat do misia strzelić z fuzyji 8)
taki fabryczny wygląd i barwa biała/ciemno zielona - mogą oznaczać że nivka jest po leśnikach :D z pierwszej lub drugiej ręki - a takiej w życiu bym nie kupił hehe :wink:
RagnarTheRed pisze: Oj niełatwo będzie nivkę znaleźć, buuuuu ...

Poprostu spróbuj się kierować własną intuicja - jeśli takową posiadasz - dokładnie tak jak przy kobietach 8) :)22
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt lip 17, 2007 11:45 am

[/quote] taki fabryczny wygląd i barwa biała/ciemno zielona - mogą oznaczać że nivka jest po leśnikach :D z pierwszej lub drugiej ręki - a takiej w życiu bym nie kupił hehe :wink: [quote="RagnarTheRed"]
A jam mam taką, po Leśniku i nie jest zła. Na pewno lepsza od tego leśnika. Ostatnie 2 lata, zamiast szyszek, wąchała kur w kurniku :lol:

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 17, 2007 12:00 pm

mql pisze:To i ja zapytam: wie ktoś cokolwiek o felgach w tej granatowej? To z Californi 2, ale kto to robi, gdzie, jak się sprawują ogólnie itd?
Tak, to najprawdopodobniej Mangelsy ale nie wiem dokładnie jaki typ :-?
nie moge go znależć - tak zewnętrznie wypukłego modelu / chyba, że sa odwrotnie założone :o ??

W każdym razie do Californii 2 zakładali Mangels-y
Obrazek
a Californii ATS-y
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 17, 2007 12:27 pm

Krzysiek-74 pisze: A jam mam taką, po Leśniku i nie jest zła. Na pewno lepsza od tego leśnika. Ostatnie 2 lata, zamiast szyszek, wąchała kur w kurniku :lol:
No coż ja to co napisałem to moje doświadczenia tylko a nie jekieś stereotypy więc nie bęe negował że może się trafić z lasu jakiś egzemplarz w miarę ok. A tak z praktyki wiem że spora cześć leśników jeżdziła non-stop na reduktorze na każdej nawierzchni i przy rozmaitych prędkościach (nawet 80km/h :o ) A potem się dziwili że auto 2-letnie jechało pod górke i nagle jebs...Jeszcze nie widziałam aż tak "fruwającej" niwki jak te leśników :D i podobnież tak rozbitych misek olejowych :D o wyrwanych mocowaniach amortyzatorów wspominac nie będe :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt lip 17, 2007 1:57 pm

Jak ludzie z lasu jeżdżą, to ja wiem. Ideał nie był, ale dobrej kucharce ciasto samo w rękach rośnie :o :lol: . Tak na dobrą sprawę ideał to czysta teoria wg.mnie. Jak nie most, to silnik, albo skrzynia,albo...... To samo w innych markach. Terenowe to terenowe. Raczej każdy wąchał teren, tylko nie każdy właściciel się do tego przyznaje. A im bardziej się zaklina,to pewnie więcej ma na sumieniu ( sam wiem,parę aut w życiu miałem) :wink:

Awatar użytkownika
galeziat

Kontaktowanie:

Post autor: galeziat » wt lip 17, 2007 8:09 pm

Wymyśliłem pytanie i odpowiedź w jednym:
Kto VAZ przywiózł?
He he....
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Post autor: RagnarTheRed » wt lip 17, 2007 10:06 pm

Szukam szukam ... ale jako że moje maile pozostały bez odpowiedzi to tym konkretnie egzemlarzom dałem spokój ...
Mam akurat sajgon w robocie, nie mogę sie do komisów wyrwać w tygodniu.
Może niegłupio było by wybrać się do serwisu Lady w Modlnicy (czy Modlniczce) ? Może wiedzą tam o jakiejś Nivce na sprzedaż ? Jak wam się wydaje ?
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw lip 19, 2007 11:01 am

Jak chcesz ich potraktowac tylko jako żródło jakies informacji to ok - tylko pamiętaj że zawsze może istniec jakas komitywa (mniej lub bardziej rzeczywista) 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Post autor: RagnarTheRed » czw lip 19, 2007 9:03 pm

Sniper pisze:Jak chcesz ich potraktowac tylko jako żródło jakies informacji to ok - tylko pamiętaj że zawsze może istniec jakas komitywa (mniej lub bardziej rzeczywista) 8)
No nie wpadajmy w paranoję :D Zresztą lepsza komitywa niż podejście "na zielonego" ... pewnie jak zobaczę nivkę do wzięcia to dostanę spazmów i z zamkniętymi oczami jakiegoś parcha przywlokę :evil:
Jadę jedną oglądać w niedzielę, może w przyszłym tygodniu się pochwalę zakupem ...
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
mql

Post autor: mql » sob lip 21, 2007 10:55 am

Ja mam N. "z lasu".
Potwierdziła moje wysokie :x mniemanie o wszelkich mundurowych.
Zaniedbana, wszelkie "zbyteczne" (dla nich) extrasy (wycieraczka reflektora, zamki, ogrzewana szyba itp.) nie działają, prawe drzwi jakby ktoś kopał, lusterka i drobne zamienniki z kosmosu wzięte a we wnętrzu syf.
Ale dzięki temu, że mają chyba jakieś przepisy eksploatacyjne, miała robione przeglądy, konserwacje i wymiany (są papiery), ogólny stan mechaniki jest dobry, rdza na wierzchu nieznaczna a na spodzie jej właściwie nie ma. No i cena poniżej 2/3 rynkowej.
Nawet po wymianie przedniej przekładni, klocków/okładzin/tarcz hamulcowych, różnych drobiazgów i wszelkich zalewkach dopiero zbliża się do ceny "ładnego" porównywalnego (7 lat) egzemplarza, który i tak na pewno wymagałby nakładów.
Pozwalam sobie jeszcze nie zamieszczać zdjęcia, bo nadal wygląda niewyjściowo.
Według mnie nie ma wyjścia, jeśli chodzi o kupno, bo cywilna sprzedaż w ostatnich latach prawie nie istnieje, a jeśli już ktoś kupił, to świadomie chciał (albo napalił się i mu zostało :) ) i nie będzie sprzedawał po paru latach. A sprowadzacze tez nie są chyba zbytnio zainteresowani.

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Widziałem taka jedną ...

Post autor: RagnarTheRed » ndz lip 22, 2007 7:19 pm

Wreszcie sie zebrałem, zobaczyłem taka jedną w okolicy ...
Rocznik 99, przebieg c.a. 60K, silnik 1,7i benzyna, salonowa, kupiona w Polsce, 1-szy właściciel, gość lat ok. 50 ...
Pod autem żadnych tłustych plam, no z auta też nic się nie lało, silnik suchy, naturalnie brudny ale bez nijakich wycieków, zapaliła od kopa, pracowała równo, pojechaliśmy, wszystkie biegi wchodziły bez oporów, poszła 80-90 no ... głośniej niż seicento :lol: ale bez rzężenia i piłowania metalem o metal ... na luzie jakby coś pykało po lewym tyle, hmmm ... zawieszenie działało, tyle umiem rzec o nim ... te tam +2 dźwignie obok lewarka też, na ile ja laik umiem to ocenić ... wydech pordzewiały, ruda też w paru miejscach na karoserii widoczna, ale spód wyglądał na twardy :roll:
No nie wiem, nie wiem :roll:
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Re: Widziałem taka jedną ...

Post autor: RagnarTheRed » ndz lip 22, 2007 7:45 pm

Parę fotek :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Se przypomniałem, że w trakcie przejażdżki wskoczyła na 90 stopni i nie wentylowała, potem po zatrzymaniu doszła do 100 stopni i się załączył ... to normalne ?? W bagażniku pod dywanikiem troszkę wody było :roll:
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » ndz lip 22, 2007 11:58 pm

"fachowo" zalozone oslony przegubow zewnetrznych (a wlasciwie - nie zalozone ;) ) - jezeli inne naprawy tez byly tak wykonywane... no ale przynajmniej guma oryginalna jest, a nie jakas ze sklepu najtansza.
RagnarTheRed pisze:W bagażniku pod dywanikiem troszkę wody było :roll:
Spoko, jak juz przerdzewieje to bedzie odplywac :)

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Post autor: RagnarTheRed » pn lip 23, 2007 12:17 am

A w kwestii temperatury załączania wentyla ?
Czemu ten podnośnik i błotnik w okolicy taki zjedzony przez rudą ? Może ona tam chłodziwo wyrzuca ??
Coś jeszcze po obejrzeniu zdjęć budzi wątpliwości ?
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » pn lip 23, 2007 12:57 am

RagnarTheRed pisze:A w kwestii temperatury załączania wentyla ?
Czemu ten podnośnik i błotnik w okolicy taki zjedzony przez rudą ? Może ona tam chłodziwo wyrzuca ??
Coś jeszcze po obejrzeniu zdjęć budzi wątpliwości ?
jaka była mniejwiejej temperatura otoczenia w trakcie przejazdzki?

u mnie w nivie wentylator kreci sie nonstop :). to ze temperatura wzrosła moze byc wina uszkodzonego termostatu lub swiadczyc o zainstalowaniu niewłasciwego termostatu.

korozja na błotniku raczej nie ma nic wspólnego mozliwym wychekiem płynu chłodz. wyglada na uszkodzona powłoke lakiernicza. jakby była przetarta. albo auto po dzwonie i maska jakos dziwnie spasowana.

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Post autor: RagnarTheRed » pn lip 23, 2007 7:00 am

mentor187 pisze: jaka była mniejwiejej temperatura otoczenia w trakcie przejazdzki?
Zwyczajna ... standardowe małopolskie letnie 32-35 ...
Suzuki Jimny 1.3KAT

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn lip 23, 2007 10:12 am

RagnarTheRed pisze:A w kwestii temperatury załączania wentyla ??
Tym bym się akurat nie przejmował bo przy takiej temperaturze to raczej normalne - tymbardziej w tych "nowych" w stosunku do starych nivowskich wentylatorach elektrycznych. A jeśli jest jakas niesprawnosć to możliwe że to termostat ma zawysoka temperaturę otwarcia albo chłodnica niewydolna (stary płyn/za mało jego, zakamieniona).
RagnarTheRed pisze:Czemu ten podnośnik i błotnik w okolicy taki zjedzony przez rudą ? Może ona tam chłodziwo wyrzuca ??
A gdzie niby ta nivka trzymana była??
Moim zdaniem to raczej wygląda na wynik regularnie wystąpującej wilgoci i to dość często 8)
Obrazek

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » pn lip 23, 2007 12:10 pm

Ze zdjęć wynika, że to jednopunkt, a o ile pamiętam to w tym silniku wiatrak powinien być na kole pasowym, a nie elektryczny.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn lip 23, 2007 12:24 pm

Niezupełnie - bo wprowadzenie wentylatorów elekrtycznych miało związek z wprowadzeniem silnika 1,7 a nie zmianą opcji w jego osprzęcie. 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » wt lip 24, 2007 5:29 pm

Sniper pisze:Niezupełnie - bo wprowadzenie wentylatorów elekrtycznych miało związek z wprowadzeniem silnika 1,7 a nie zmianą opcji w jego osprzęcie. 8)
no niezupełnie...w mojej 1,7 98 r wentylator na pasku a nie elektryk...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
RagnarTheRed

Post autor: RagnarTheRed » wt lip 24, 2007 11:24 pm

Sniper pisze:A gdzie niby ta nivka trzymana była??
Moim zdaniem to raczej wygląda na wynik regularnie wystąpującej wilgoci i to dość często 8)
A pod chmurką z tego co wiem, a ostatnio pod wiatą ...
Suzuki Jimny 1.3KAT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”