Ucieka olej...oj,ucieka...
Moderator: Albert_N
Ucieka olej...oj,ucieka...
Czolem.Dzis sobie patrze pod nivke .Stala z trzy dni i pod silnikiem kaluza oleju.Nie jakas wielka ale zawsze to uciekajacy olej...Dlatego tak mi go ubywa w silniku
Co moze byc przyczyna?kiedys w kancie spieprzyl mi ie czujnik cisnienia oleju i mialem podobnie.Czy moze to byc to?czy jakas glebsza afera?
dziekowac.
Co moze byc przyczyna?kiedys w kancie spieprzyl mi ie czujnik cisnienia oleju i mialem podobnie.Czy moze to byc to?czy jakas glebsza afera?
dziekowac.
Re: Ucieka olej...oj,ucieka...
Jak zobaczysz co masz pod, wtedy daj znać.michur pisze:Czolem.Dzis sobie patrze pod nivke .Stala z trzy dni i pod silnikiem kaluza oleju.Nie jakas wielka ale zawsze to uciekajacy olej...Dlatego tak mi go ubywa w silniku
dziekowac.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- petercapri
No to zdecyduj sie, czy ubywa z silnika czy skrzynimichur pisze:hej.wyglada na to ze leci z obudowy skrzyni biegow.Przepuszcza na srobie mocujacej dolna obudowe skrzynki.Tam przy srobie jest mokro.i cieknie.Moze wiec dlatego tak mi sie lewarki podczas jazdy grzeja?

jezeli kapie z krawedzi dzwonu, to pewnie simmering walu korbowego silnika.
A jezeli spod pokrywy skrzyni biegow no to chyba wiadomo, najpierw sprawdz poziom oleju w skrzyni, a pokrywe zdejmij i uszczelnij.
Lewarki sie grzeja, bo tunelem leci gorace powietrze z komory silnika.
Nivka jest tak wysoka ze mozna sie spoko pod nią polozyc na kawalku kartonu i po sprawie tylko Kolego trzeba chciec ja na lezaco wymienialem przewody w Nissanie i wal w Ulazie i to przy 25 stopniach mrozu pozdro wez karton i wsun sie pod Niviaste i daj znacmichur pisze:najgorsze jest to iz nie posiadam garazu ani kumpla co by mial takowy...
no i co gorsza...skills...tez ciezko.

Nic na chama wszystko młotkiem!!
RR 3,5 V8 Nissan Terano 2 2.7 TD
RR 3,5 V8 Nissan Terano 2 2.7 TD
- petercapri
- petercapri
Aby byc scislym, to w Niwie nie ma przedniego mostu 
Olej moze ciec z silnika i splywac po obudowie dyfra. Zobacz po prostu, czy silnik sie poci i gdzie. Moze ciec spod kapy zaworowej, spod obudowy rozrzadu, spod pompy paliwa, z czujnika cisnienia oleju, z puszki od ktorej odchodzi odma itd.
No a poziom oleju w mechanizmach to sie sprawdza regularnie, a nie jak juz kaluze oleju widac

Olej moze ciec z silnika i splywac po obudowie dyfra. Zobacz po prostu, czy silnik sie poci i gdzie. Moze ciec spod kapy zaworowej, spod obudowy rozrzadu, spod pompy paliwa, z czujnika cisnienia oleju, z puszki od ktorej odchodzi odma itd.
No a poziom oleju w mechanizmach to sie sprawdza regularnie, a nie jak juz kaluze oleju widac

ok w instrukcji obsługi pojazdu podane objetosci oleju ( obudowa skrzyni biegów, obudowa tylniego mostu...itd.) cyt. obudowa przedniego mostu 0,9 l jak wół. skoro w instrukcji pisza przedni most to chyba niva posiada cos takiego.jesli wedługo Ceibie nie posiada to nazwijmy ten element kajpax. w kajpaxie znajduje sie 0,9l oleju wiec moze on wyciekac pozdropetercapri pisze:Aby byc scislym, to w Niwie nie ma przedniego mostu![]()