kontrolka reduktora L200

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

kontrolka reduktora L200

Post autor: Ryszard Giedrojć » wt maja 08, 2012 12:23 pm

Koleżka poprosił mnie o zadanie pytania na forum. W L200 z 2004 r. po rozpięciu napędu 4x4 po chwili zapala się kontrolka i miga. Napędy są rozpięte. Cofanie po wyłączeniu 4x4 też nie pomaga.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

rafplesz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: kontrolka reduktora L200

Post autor: rafplesz » ndz maja 13, 2012 5:30 pm

Mam podobny problem z tym że u mnie po odpaleniu nie zawsze gaśnie tylko mruga tak jak gdyby załączał napęd. Przełączenie go na 4kola i ponowne rozłączenie pomaga i kontrolka gaśnie, i tak do następnego odpalenia (l200 2007r 2.5 z automatem) co jest z nim nie tak?

Awatar użytkownika
Ma-Rysia

Post autor: Ma-Rysia » czw maja 24, 2012 5:57 am

szukam schematu do tego ustrojstwa

L 200 2004r
TEAM FX -a tera to ja pier......jade na ryby :-)

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » czw maja 24, 2012 8:44 am

Ściągnij sobie całą serwisówkę

http://www.e-elektron.pl/work/manuals/l200.htm

Tam jest wszystko.Drobne różnice będą bo serwisówka do 2002.

rafplesz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rafplesz » ndz sie 12, 2012 7:50 am

Mam podobny problem z tym że u mnie po odpaleniu nie zawsze gaśnie tylko mruga tak jak gdyby załączał napęd. Przełączenie go na 4kola i ponowne rozłączenie pomaga i kontrolka gaśnie, i tak do następnego odpalenia (l200 2007r 2.5 z automatem) co jest z nim nie tak? Powtarzam pytanie bo nie wiem co mam z tym zrobić.

Zgłoś post

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » ndz sie 12, 2012 9:11 am

L200 2007 SS? Prawdopodobnie schodzi Ci powietrze z wężyków dopinających most z przodu i jak zapalisz to póki nie nadmucha to dopina przód.

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » ndz sie 12, 2012 9:50 am

rafplesz pisze:Mam podobny problem z tym że u mnie po odpaleniu nie zawsze gaśnie tylko mruga tak jak gdyby załączał napęd. Przełączenie go na 4kola i ponowne rozłączenie pomaga i kontrolka gaśnie, i tak do następnego odpalenia (l200 2007r 2.5 z automatem) co jest z nim nie tak?
Mruganie kontrolki informuje o nie wypiętej kompletnej sekwencji zapinania przodu, czyli albo rozpina się reduktor i nie rozpina się przedni dyfer, albo rozpina się przedni dyfer a nie rozpina się reduktor, w każdym z tych przypadków jeżeli po wrzuceniu na 4H napęd działa i na 2H przestaje działać to chodzi o czujniki.
W przednim dyfrze kontrolka rozpięcia, w reduktorze czujniki położenia osiek wybieraków.
Trzeba sprawdzić czujniki, kabelki w nich lubią się urywać pod wpływem korozji. Żeby to sprawdzić trzeba wjechać na kanał i obadać tył reduktora i tylną część przedniego dyfra, tam są czujniki.

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » sob sie 18, 2012 9:42 pm

Na przednim moscie jest siłownik co rozpina półoś żeby sie cały dyfer nie kręcił i czasami potrafi sie uwalic jakis wężyk, czasami zaworek który tym steruje a czasami czujnik. Najlepiej wejsc pod spod na odpalonym aucie ktos niech wlacza naped i wylacza i obserwowac co sie dzieje z siłownikiem. Jak nie bedzie ruszał siłownikiem to znalezc zaworek jest na prawym nadkolu i spiac wezyki na krotko bez zaworu jak zgasnie to zaworek do wymiany.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » ndz sie 19, 2012 9:41 am

Nie trzeba spinać wężyków. Wystarczy zdjąć z elektrozaworu zaworu. Zapięty przód i zdjęty przewód - lampka ma się świecić, że zapięte. Odpięty przód i założony wężyk - lampka ma zgasnąć, że odpięte. Jeśli tak się nie dzieje to elektrozawór lub czujniki na moście lub prędzej na reduktorze.
Ale ponieważ dzieje się u kolegi tak przed odpaleniem to schodzi powietrze najprawdopodobniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”