Silnik wycieraczek
Moderator: Student
Silnik wycieraczek
Wydawało mi się że temat był poruszany ale nie mogę nic znaleźć, bo albo silnikach ale tych na benzynę albo w dziale oddam o piórach.
Mój silniczek (oznaczenie M1c ) ma przez jeden otwór wyprowadzone trzy przewody.
Zielony- idzie na zacisk na silniczku
Żółty - jak na niego podam plus a minus na obudowę to silniczek zaczyna kręcić
Czerwony - o trochę mniejszej średnicy od zielonego i żółtego. Jak na niego podam plus to jest mały pobór prądu ale nic się nie dzieje Do czego on jest ?
Mój silniczek (oznaczenie M1c ) ma przez jeden otwór wyprowadzone trzy przewody.
Zielony- idzie na zacisk na silniczku
Żółty - jak na niego podam plus a minus na obudowę to silniczek zaczyna kręcić
Czerwony - o trochę mniejszej średnicy od zielonego i żółtego. Jak na niego podam plus to jest mały pobór prądu ale nic się nie dzieje Do czego on jest ?
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
Nikt nie zna się na elektryce? Czy są ludzie którzy mają oryginalne wycieraczki ?
Dzisiaj po przejrzeniu kilku instrukcji zorientowałem się że wyłącznik wycieraczek jest przy samym silniczku. W miejscu gdzie wyłącznik był mocowany do silniczka chyba mam ubytek materiału.
Zielony przewód o którym pisałem że idzie na zacisk przy silniczku to prawdopodobnie masa , żółty przez przełącznik do plusa a czerwony też do przełącznika ? Czy włącznik wycieraczek to jakiś specjalny przełącznik czy tylko podaje plus na żółty przewód ? A co wtedy z czerwonym ?
Dzisiaj po przejrzeniu kilku instrukcji zorientowałem się że wyłącznik wycieraczek jest przy samym silniczku. W miejscu gdzie wyłącznik był mocowany do silniczka chyba mam ubytek materiału.
Zielony przewód o którym pisałem że idzie na zacisk przy silniczku to prawdopodobnie masa , żółty przez przełącznik do plusa a czerwony też do przełącznika ? Czy włącznik wycieraczek to jakiś specjalny przełącznik czy tylko podaje plus na żółty przewód ? A co wtedy z czerwonym ?
Czy jesteście pewni że tam są dwa przewody ?
Czy na pewno macie oryginalny silniczek wycieraczek ?
To fragment rysunku z katalogu części zamiennych strona 158 rys. 56

Chyba że źle interpretuję ten rysunek. Lepszego nie znalazłem.
Czy na pewno macie oryginalny silniczek wycieraczek ?
To fragment rysunku z katalogu części zamiennych strona 158 rys. 56

Chyba że źle interpretuję ten rysunek. Lepszego nie znalazłem.
Witam Mag69
Na schematach elektrycznych nie widziałem trzech przewodów bo dałoby się rozczytać jak je podłączyć.
U mnie w realu tak jak w katalogu.

Dzisiaj rozmawiałem z panem który sprzedaje na allegro ładnego gazika. http://moto.allegro.pl/item340888142_gaz_69.html Poszedł do garażu i potwierdził że ma trzy przewody. Wg niego jeden idzie na masę a dwa do przełącznika. Ale nie wiedział jak wygląda przełącznik w środku.
Na schematach elektrycznych nie widziałem trzech przewodów bo dałoby się rozczytać jak je podłączyć.
U mnie w realu tak jak w katalogu.

Dzisiaj rozmawiałem z panem który sprzedaje na allegro ładnego gazika. http://moto.allegro.pl/item340888142_gaz_69.html Poszedł do garażu i potwierdził że ma trzy przewody. Wg niego jeden idzie na masę a dwa do przełącznika. Ale nie wiedział jak wygląda przełącznik w środku.
Może ? a może to silniczek z wyłącznikiem krańcowym ? Ale wtedy przełącznik musiałby być specjalny nie taki w którym po przełaczeniu zwierają się dwa styki. Nie bardzo wiem jak to wymierzyć a nie chce rozbierać bo trudno złożyć żeby dobrze chodził.mkozak pisze:Może była wersja z dwoma prędkościami wycieraczek i to by pasowało.
I co koledzy . Ktoś dotarł do garażu ? Ale najważniejsze żeby rozczytał jak to jest podłączone. Chyba ten mój silniczek nie jest unikalny w skali użytkowników tego forum.
A może jednak jest jeden jedyny... to zamienię go na dolniaczka
A może jednak jest jeden jedyny... to zamienię go na dolniaczka

- terenowiec69
-
Myślę że mój jest ruski. Czy od gaza nie wiem.
Na przekładni napisy są w słusznym dla tego wyrobu języku. Na korpusie jest tylko oznaczenie M1c które w jednym i drugim alfabecie wygląda tak samo.
Czy ktoś wie jak wyglądał a raczej jak przełączał oryginalny wyłącznik. cały czas mam na myśli wyłącznik, który współpracował z silniczkiem o trzech wyprowadzonych przewodach.
Na przekładni napisy są w słusznym dla tego wyrobu języku. Na korpusie jest tylko oznaczenie M1c które w jednym i drugim alfabecie wygląda tak samo.
Czy ktoś wie jak wyglądał a raczej jak przełączał oryginalny wyłącznik. cały czas mam na myśli wyłącznik, który współpracował z silniczkiem o trzech wyprowadzonych przewodach.
GAZik ma mieć z silniczka 2 przewody. Pasują inne silniczki, np. z Zaporożca, nagrzewnicy koparki Białoruś, jakiś polski(cynkowany, nie malowany na czarno). Wszystkie wygladają właściwie identycznie i można je zamontować. Różnią się oznaczeniami i tym, że maja 3 kabelki. Dwa z nich trzeba ze sobą połaczyć i nie ma żadnej różnicy względem takiego z 2 przewodami. 
UWAGA, była seria GAZików z lat 67-71 z innymi mniejszymi silnikami wycieraczek. Silnik taki miał mniejszą średnicę, długość, nie był skręcany z 2 połówek tylko ze znalowej podstawki i czarnej blaszanej pokrywki. W niektórych UAZach też taki występował.

UWAGA, była seria GAZików z lat 67-71 z innymi mniejszymi silnikami wycieraczek. Silnik taki miał mniejszą średnicę, długość, nie był skręcany z 2 połówek tylko ze znalowej podstawki i czarnej blaszanej pokrywki. W niektórych UAZach też taki występował.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Dzięki Koledzy za pomoc szczególnie JA'JACKOWI za zdjęcia.
Zrobię tak jak pisze Piter69A połączę dwa przewody razem i na nie podam + przez przełącznik. Sugerowałem się tym że jeden z tych przewodów jest cieńszy i może służy do specjalnych celów.
Zrobię tak jak pisze Piter69A połączę dwa przewody razem i na nie podam + przez przełącznik. Sugerowałem się tym że jeden z tych przewodów jest cieńszy i może służy do specjalnych celów.
Wreszcie zamontowałem silniczek i wycieraczki. Wyszło że przełącznik nieoryginalny i do tego w nie najlepszym stanie.
Czy mógłby ktoś zrobić fotki oryginalnego pióra. Chodzi mi o połączenie pióro ramię.
Na allegro widzę tylko do Uaza. Ja mam współczesne mocowane do ramion sposobem
Czy mógłby ktoś zrobić fotki oryginalnego pióra. Chodzi mi o połączenie pióro ramię.
Na allegro widzę tylko do Uaza. Ja mam współczesne mocowane do ramion sposobem

- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
Re: Silnik wycieraczek
jak ktoś sie zastanawia jak zrobić dwie predkości to rozwikłałem zagadke, przynajmniej z moim, sa 3 przewody w tym jeden grubszy, na ten grubszy podajemy +, dwa ciensze do przełącznika który załancza mase (-), jeden przewód na mase szybszy bieg, oby dwa na mase wolniejszy, powodzenia 

UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
Re: Silnik wycieraczek
a może tam powinien być włącznik od dmuchawy z drutowym rezystorem w okrągłej rurce