Gaz po remoncie - pierwsze wrażenia z jazd
Moderator: Student
Gaz po remoncie - pierwsze wrażenia z jazd
Witam
Po trzech latach przeróbek, modyfikacji i odrestaurowywania nareszcie odpaliłem swojego Gaza i zrobiłem nim pierwsze pare kilometrów. wszystko chodzi prawie dobrze z tym , że na 4 mam wrażenie jak by most i koła chamowały silnik. Czy ktos może mi powiedzieć czy przy silniku MB trzeba zmieniać przełożenie w tylnym moście ?
Po trzech latach przeróbek, modyfikacji i odrestaurowywania nareszcie odpaliłem swojego Gaza i zrobiłem nim pierwsze pare kilometrów. wszystko chodzi prawie dobrze z tym , że na 4 mam wrażenie jak by most i koła chamowały silnik. Czy ktos może mi powiedzieć czy przy silniku MB trzeba zmieniać przełożenie w tylnym moście ?
XJ 4.0 91r, lift 4" - już nie, HONDA TRX 650 RINCON
Zawsze gotów do pomocy
Zawsze gotów do pomocy
EE tam pierdziela ci amatory o przełozeniach nie słuchaj głupot!!!! Tez mój gaz podobny etap przechodzi poprostu lekko ci moga chamólce trzemac i musi sie wszystko ułozyc i porozchodzic itp. Ale tak naprawde to moga byc CHAMLóCE LEKKO ZAPOWIETRZONE LUB ZLE WYREDULOWANE ZA MOCNO PODCIAGNIETE, ZLE USTAWIONA ZBIERZNOŚĆ NA PRZEDNICH KOŁACH, LUB ŁOZYSKA OD KÓŁ ZA MOCNO DOCIAGNIETE I ITP. LEPIEJ WSZYSTKO PRZEGLADNIH KOŁA DO GÓRY POKREĆ ZOBACZ CZY SIE NIE GRZEJA PODCZAS JAZDY, i czy jak kilka razy pompka chamólca ponaciskasz to ci lekko tez nie blokuja na, a jak nieznajdziesz przyczyno to poczekaj az zrobisz z 1tys km powinno troche byc lepiej.
Gaz 69 M 1960 - pół wieku i jeszcze jeździ.
Ten motor to bezynka?Jak tak to nie zmieniaj przełożeń.W obu mostach maja być 5.125!keler pisze:Motor wytrzyma, bo jest to wzmocniona jednostka 2.3 MB z Galandewagena.
A ile może taka przekładnia kosztować ?
Poza tym Waldemar ma rację:wszystko swieżyna musi sie poukładać,trzeba sprawdzic czy cos sie nie grzeje /hamulce,łożyska/.Oleje zalane?Pytanie banalne,ale czasem w ferworze walki to sie o tym zapomina.
Przy załaczonym napedzie na 4 zawsze odczujesz wzrost oporów toczenia i niby spadek mocy.Wiecej pali,gorzej jedzie-normalne.Wystarczy,że zasprzęglisz przednie koła i nawet bez włączonego napędu już odczujesz.Spoko krótko mówiac
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
hamulce
Co do okladzin to czy wam tez sie tak szybko scieraja??
Bo moim zdaniem moje scieraja sie za szybko i mysle ze powodem jest to ze bloto ktore wpadnie do bebna nie za bardzo ma ochote z niego wypasc i nie wiem czy nie wywiercic kilku dziur w bebnie zeby go oczyszczalo z piasku i innych syfów
Bo moim zdaniem moje scieraja sie za szybko i mysle ze powodem jest to ze bloto ktore wpadnie do bebna nie za bardzo ma ochote z niego wypasc i nie wiem czy nie wywiercic kilku dziur w bebnie zeby go oczyszczalo z piasku i innych syfów
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Re: hamulce
tiger pisze: [ciach]
nie wiem czy nie wywiercic kilku dziur w bebnie zeby go oczyszczalo z piasku i innych syfów

nie wierc!
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
RudeBoy pisze:
![]()
nie wierc!
Wg mnie masz rację ale uzasadnij proszę i oświeć towarzystwo.
Ciezko mi to bedzie uzosadnic... ale...
Bebny sa wykonane z jekiegos tam stopu. Sa bardzo twarde ale i kruche. Wiercenie w takim materiale wymaga nie lada wprawy i pewno solidnego sprzetu. Poza tym otwory zby spelnily swoej zadanie musialy by byc odpowiednio duze. To by napewno bardzo oslabilo caly beben.
Pomijam juz fakt, ze mozesz osiagnac efekt odwrotny. Wiecej blota wlezie do srodka i tak nie bedzie cchialo wylatywac. Jest to bardzo prawdopodobne.
Bebny sa wykonane z jekiegos tam stopu. Sa bardzo twarde ale i kruche. Wiercenie w takim materiale wymaga nie lada wprawy i pewno solidnego sprzetu. Poza tym otwory zby spelnily swoej zadanie musialy by byc odpowiednio duze. To by napewno bardzo oslabilo caly beben.
Pomijam juz fakt, ze mozesz osiagnac efekt odwrotny. Wiecej blota wlezie do srodka i tak nie bedzie cchialo wylatywac. Jest to bardzo prawdopodobne.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
zagrzejesz bębny dostaną zimną wodą i miałeś hamulceAndGaz pisze:RudeBoy pisze:
![]()
nie wierc!
Wg mnie masz rację ale uzasadnij proszę i oświeć towarzystwo.

popękają w miejscach wierceń, tak jak tarcze wiercone w jednej osi.
to się czasami robi w "wiejskim tjuningu"