Nagrzewnica czy ten typ tak ma?? Frontera 2,3 DTR rok 1995
Moderator: Mroczny
- thor88
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nagrzewnica czy ten typ tak ma?? Frontera 2,3 DTR rok 1995
Witam. Znowu z zapytaniem do posiadaczy Fronter szczególnie w wersji long z silnikiem 2,3 DTR. Czy u was też silnik ma dużą tendencję do nie dogrzewania się??? U mnie na wskaźniku nawet w upalne lato wskazówka nie dochodzi nigdy do połowy... Zacząłem się zastanawiać czy przyczyną nie jest to, że auto jest z Włoch (może tam dawali inne termostaty lub coś tam by sie Frota nie przegrzewała). W naszym klimacie objawia się to, że z nawiewów leci bardzo słabo ciepłe powietrze. Wydaje mi się, że nagrzewnica jest OK, bo jak zasłoniłem w miarę szczelnie chłodnice i zmusiłem motor do dogrzania się (powyżej połowy na wskaźniku) to leciało ciepło a nie widzi mi się wyciągać nagrzewnicy bo to masa roboty
Może mieliście podobne problemy i jakoś sobie poradziliście. Serdecznie pozdrawiam.

1. może być walnięty termostat i za szybko puszcza na chłodnicę czyli silnik nie może się ogrzać
2. jeżeli nie grzeje to może nagrzewnica jest zamulona i trzeba przeczyścić układ chłodzenia, przepłukanie układu z wymianą płynu to koszt rzędu 150zł
najlepiej zgłoś się do firmy zajmującej się układamy chłodzenia
pozdrawiam
2. jeżeli nie grzeje to może nagrzewnica jest zamulona i trzeba przeczyścić układ chłodzenia, przepłukanie układu z wymianą płynu to koszt rzędu 150zł
najlepiej zgłoś się do firmy zajmującej się układamy chłodzenia
pozdrawiam
Jak zasyfiona to niepotrzebnie rozkręcałeś (bo chyba już to zrobiłeś). Było już opisywane ale przypomnę. Odłączasz węże (najpierw je ściskając coby płyn nie uciekł) dajesz kawał węża do nagrzewnicy + lejek i zapodajesz wodę z octem. Czekasz 20-40 min i powtarzasz z 5 razy. Raczej prostsze niż rozkręcanie bebechów 

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.