Głowica od Wołgi
Moderator: Student
Głowica od Wołgi
Witam mam dostęp do głowicy razem z kolektorem i gaźnikiem od Wołgi a jako że u siebie muszę gaźnik wymienić to tak myślę gdyby tą głowicę zamienił razem z kolektorem i gaźnikiem (chociaż kolektor taki sam, ale jak już by zamieniał to po co kombinować) tylko mam takie pytanie czy taka wymiana przyniesie jakieś odczuwalne efekty bo jedni piszą że z głowicą od wołgi to zupełnie inny silnik a inni że nie ma różnicy itp.
?

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Re: Głowica od Wołgi
konstrukcja taka sama ale nie wiem czy nie jest grubsza
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
poczytaj z tłumaczem (lub bezPaweł93 pisze: czy taka wymiana przyniesie jakieś odczuwalne efekty bo jedni piszą że z głowicą od wołgi to zupełnie inny silnik a inni że nie ma różnicy itp.?

http://forum.uazbuka.ru/showthread.php?t=74278
tam piszą o blokach 417 i różnych głowicach ( 24 wołga tez miała 2 różne głowice) .
To, że niektórzy odczuli różnicę lub nie zależy jaki mają blok 417.. z wystającymi gilzami czy bez i jaka głowica.. różne stopnie sprężania wtedy wychodzą.
W linku Rosjanie rozważają wszystkie opcje.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
kb-autostyle pisze:
poczytaj z tłumaczem (lub bez) ten watek:
http://forum.uazbuka.ru/showthread.php?t=74278
tam piszą o blokach 417 i różnych głowicach ( 24 wołga tez miała 2 różne głowice) .
To, że niektórzy odczuli różnicę lub nie zależy jaki mają blok 417.. z wystającymi gilzami czy bez i jaka głowica.. różne stopnie sprężania wtedy wychodzą.
W linku Rosjanie rozważają wszystkie opcje.
Dzięki wielkie postaram się to jako tako rozszyfrować bo z ruskim to u mnie cieniutko a i z tymi tłumaczeniami nieraz cyrki wychodzą, ale jakoś dam rade

Jak coś to moge zapodać zdjęcia tej głowicy od Wołgi i bloku UAZowego do któego miała by ona być dołączona

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Mniejszy stopień spręzania można sobie poprawić,jednak wołga miała wieksze średnice gniazd zaworowych,nie wiem jednak czy we wszystkich modelach.Tego brakuje mi w mojej głowicy z kwadraciakami,mozna by wtedy jeszcze zwiekzyć osiągi silnika.Koledzy są zdziwieni idealną kulturą pracy silnika na wolnych porównywalną do diesla,ale boję się bardziej doprężać ten silnik z obawy o trwałosć układu korbowego.Lepsza głowica byłaby bardzo pomocna.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- chester 469
-
wtrące się w temat co się bardziej opłaca remontować silnik wołgi żeby zwiększyć jego moc czy składać od nowa uazo wołgę? wołga jęździ u mnie w aucie a uazowski mogę mieć zadbany za małą kase
ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"
- sylwekszu
- jestem tu nowy...
Ja remontowałem wołge....mocy nie brakuje....ale z gratami mały problem..do tej pory nie moge dostać pompy oleju..a stara robi byle jakchester 469 pisze:wtrące się w temat co się bardziej opłaca remontować silnik wołgi żeby zwiększyć jego moc czy składać od nowa uazo wołgę? wołga jęździ u mnie w aucie a uazowski mogę mieć zadbany za małą kase
emerytowany pilot
Carinus a ile zdjąłeś ze swojej głowicy?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jak pompy oleju nie możesz dostać, w kraju nie ma ?sylwekszu pisze:Ja remontowałem wołge....mocy nie brakuje....ale z gratami mały problem..do tej pory nie moge dostać pompy oleju..a stara robi byle jakchester 469 pisze:wtrące się w temat co się bardziej opłaca remontować silnik wołgi żeby zwiększyć jego moc czy składać od nowa uazo wołgę? wołga jęździ u mnie w aucie a uazowski mogę mieć zadbany za małą kase
pisz na PW coś ci znajdę.
Nie przeginałem i poszło -2,5mm.Do tego obróbka wszystkich kanałów dolotu i wydechu w głowicy i kolektorach,separacja podgrzewacza kol.ssącego.Zimny i ciepły zachowuje wzorową kulturę pracy,spalanie na trasie 16l LPG.bobbik pisze:Carinus a ile zdjąłeś ze swojej głowicy?
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- chester 469
-
jak z waszego doświadczenia wychodzi czy silnik wołgi po remoncie będzie mocniejszy od uazo wołgi po remoncie?
ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Nie mam doświadczenia praktycznego z silnikiem wołgi,ale patrząc na osiągane moce przez wołgę powinna wytrzymać wieksze obciążenia na korbach.Można więc więcej podkręcić ten silnik i uzyskać dodatkowe Nm bez ryzyka wysypania się dołu.Wieksze średnice gniazd zaworowych pozwalają na wyższe osiągi a kolektory wprowadzają mniejsze opory przepływu.chester 469 pisze:jak z waszego doświadczenia wychodzi czy silnik wołgi po remoncie będzie mocniejszy od uazo wołgi po remoncie?
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
gdzieś na Uazbuce czytałem że można do -3,5 ale ja słabo czitaju pa ruski i mogłem zdjełać oszybku. Na przyszłą zimę mam zamiar wyjąć motor i się nim zająć , pewnie zaryzykuję i zrobię -3.carinus pisze: Nie przeginałem i poszło -2,5mm.Do tego obróbka wszystkich kanałów dolotu i wydechu w głowicy i kolektorach,separacja podgrzewacza kol.ssącego.Zimny i ciepły zachowuje wzorową kulturę pracy,spalanie na trasie 16l LPG.
Mam jeszcze do Was pytanie jak rozpoznać głowicę wołgi od głowicy uazowej bo te nowsze uazowe też miały przecież okrągłe kolektory i dwugardzielowy gaźnik ?
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
- dmuchawiec
-
po numerach?? mam takie głowice jak znajdę czas popatrzęPaweł93 pisze:Mam jeszcze do Was pytanie jak rozpoznać głowicę wołgi od głowicy uazowej bo te nowsze uazowe też miały przecież okrągłe kolektory i dwugardzielowy gaźnik ?
mój uaz z 1987-go miał oryginalnie okrągłe kolektory i gaźnik jednogardzielowy
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
Tu jest głowica od Wołgi 
Nie chodzi tu przypadkiem o te 24, tak mi się wydaje bo Wołga to chyba GAZ-24 ?
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
a wystarczy zebrać te 2,5 mm czy trzeba też gniazda zaworów pogłębić?
bobbik pisze:a wystarczy zebrać te 2,5 mm czy trzeba też gniazda zaworów pogłębić?
Nie ma potrzeby pogłebiac,wystarczy podocierac wszystko jak nalezy żeby zwiększyć szczelność.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
to głowa pod 76 (80) oktanowe paliwo (masz rację od wołgi).Paweł93 pisze:
- tomek79
- jestem tu nowy...
Witam głowica od wołgi jest grubsza to fakt musiałem szpilki zmienic popychacze też cos tam były nie tak ale zmieniony mam tez wałek rozrządu czyli w silniku uaza założony wałek wołgi . uazik idzie jak należy mocy nie brakuje silnik pracuje równo jest miodek