były jakieś problemy z odpalaniem ?
ja wlałem jakieś dziadostwo z statoil i mu sie lekko zamarzło
(w sobotę)
czy nasze maleństwa mają podgrzewacze paliwa

Moderator: Student
a filtr paliwa przed zimą zmieniłbilans pisze:tamtej ja też nie miałem ...
jeb...! statoil ....
ale swoją drogą podgrzewacz paliwka by się przydał....
tak przed każdą zimą należy(dla własnej wygody) i to nie przed zimą w lipcu tylko przed zimą np. w grudniubilans pisze:w nowym ( rocznym aucie )? z przebiegiem 20 tys km
?
wykazany błąd przepływomierza jest oczywistą sprawą w momencie gdy do silnika jest podawana zbyt mała ilość paliwa i normalna ilość powietrza, ale ja się nie znam i mogę bredzićpixel pisze:U mnie dokładnie taki sam objaw.W czwartek przegląd oraz wymieniony filtr ropy.Ropa tylko ze statioil i zimowa + dodatek do ropy.Objaw...silnik bez problemu odpalił w sobotę, nagrzał się ale kiedy chciałem ruszyć to zgasł.Powoli jakoś się rozjezdził ale kontrolka dalej sie paliła.Wstawiłem samochód do ciepłego garażu.W poniedziałek samochód odpalam i brak jakiejkolwiek żółtej kontrolki.Pojechałem mimo to do znajomka co dłubie przy kompach w samochodzie i diagnostyka wykazała tylko 1 błąd:"przepływomierz powietrza".DO tej pory jestem totalnie zaskoczony tym błędem, bo przepływka nie ma nic do zamarzania ropy.Po dokładnych oględzinach wyszło prawdopodobnie ze silnik nie dostał odpowiedniej dawki powietrza przez....snieg który był wbity wszędzie w nadkola i zablokował jako zmarzlizna dopływ powietrza, który w Rangerze jest puszczony w błotnik.Dlatego samochód chodził bez problemu na wolnych obrotach, a powyżej 3000 gubił się.Nie wiem dokładnie czy to możliwa przyczyna.Miły Pan z serwisu z Krakowa stwierdził"Ford Polska poinformował swoje serwisy, iż filtr ropy oryginalny jest do wymiany bo ma jakąś wade" Nie wiem czy to tylko ściema bo żaden inny serwis mi tego nie potwierdził.
Pozdrawiam
choojowe paliwo możesz zatankować wszędzie bez względu na markę stacji, często zbiorniki podmakają(czy jak to tam nazwać) i woda się dostaje do paliwa bez wiedzy właściciela stacji, taki przypadek był dwa lata temu na jet w zakopanem, i na wiosne tego roku prawie we wszystkich zakopiańskich stacjachbilans pisze:tamtej ja też nie miałem ...
jeb...! statoil ....
ale swoją drogą podgrzewacz paliwka by się przydał....
ja tankuję efa tylko na orlenie a silnik w nim jest bardzo czuły na złą ropę(nie toleruje np. zwykłego diesla) i nie narzekam paliwo mi nie zamarza bo mam podgrzewany cały układ paliwowypbyra pisze:dlatego warto tankować na nowo otwartych stacjach - przewaga komunistycznych cpn ( w tym momencie Orlen) jest stacjami które miały wyremontowane tylko i wyłaczenie budynki i infrastrukturę zewnętrzną.... zbiorniki pamiętają lata 70 i początki lat 80 .
łał wehikuł czasu zaklęty w stacji benzynowejpbyra pisze:orlen orlenowi nie równy - w bieszczadach jest stacja na którą wjeżdżając cofasz się do lat 80 - tych.....
Tak, ale z mala uwaga - przy tych nowych filtrach wymagane jest stosowanie paliwa o odpowiednich normach. Wiec, albo jezdzimy na czymkolwiek ale czesciej zmieniamy filtr, lub tez mamy spokoj z filtrem, a paliwko tylko ze sprawdzonych stacji i problem z gwarancja.misialek pisze: Ponoć ma być akcja i filtry mają zmieniać w ASO na jakieś mniej zapychające się.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości