"pływanie" po drodze
Moderator: Mroczny
- komandoslikier
- jestem tu nowy...
"pływanie" po drodze
Witam,
w ostatnim czasie przesiadłem się z monterey'a na granda. Wszystko byłoby o.k. gdyby nie lekkie "pływanie" auta na drodze. Dodam ,że gdy jadę po w miarę równej nawierzchni to jest to odczuwalne w minimalnym stopniu, ale takowych dróg w naszym kraju mało a na dziurawcach problem się nasila i latam z lewa na prawo. Proszę o wszelkie sugestie co może być tego przyczyną, czy też jeep z miękkim, amerykańskim zawieszeniem tak ma i muszę się do tego przyzwyczaić. Z góry dzięki za podpowiedzi,
pozdrawiam.
w ostatnim czasie przesiadłem się z monterey'a na granda. Wszystko byłoby o.k. gdyby nie lekkie "pływanie" auta na drodze. Dodam ,że gdy jadę po w miarę równej nawierzchni to jest to odczuwalne w minimalnym stopniu, ale takowych dróg w naszym kraju mało a na dziurawcach problem się nasila i latam z lewa na prawo. Proszę o wszelkie sugestie co może być tego przyczyną, czy też jeep z miękkim, amerykańskim zawieszeniem tak ma i muszę się do tego przyzwyczaić. Z góry dzięki za podpowiedzi,
pozdrawiam.
feroza 1,6 89
grand cherokee 4,0 02
grand cherokee 4,0 02
Re: "pływanie" po drodze
Nie oczekuj od starej terenówki prowadzenia jak nowej osobówki 
Klasycznie trzeba sprawdzić po kolei drążek panharda, końcówki drążków, tuleje metalowo-gumowe, mocowanie przekładni kierowniczej, luz na przekładni...
Aha - a zacząć trzeba od sprawdzenia, czy koła dokręcone

Klasycznie trzeba sprawdzić po kolei drążek panharda, końcówki drążków, tuleje metalowo-gumowe, mocowanie przekładni kierowniczej, luz na przekładni...
Aha - a zacząć trzeba od sprawdzenia, czy koła dokręcone

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
zmien stabilizatory na mocniejsze i napraw zawieszenie..
A po wymianie wszystkiego stwierdzisz, że jest lepiej i to znacznie, ale....nadal trochę pływa

- komandoslikier
- jestem tu nowy...
Wszystko to macałem dzisiaj i wygląda na to, że jest stabilne-jutro miałem zamiar sprawdzić zbieżność i zważyć koła-jak myślicie-może to mieć wpływ na mój problem?pezet pisze:Klasycznie trzeba sprawdzić po kolei drążek panharda, końcówki drążków, tuleje metalowo-gumowe, mocowanie przekładni kierowniczej, luz na przekładni...
feroza 1,6 89
grand cherokee 4,0 02
grand cherokee 4,0 02
pojedziesz na szarpaki gość powie że wszystko OK a jak zaczniesz rozbierać to się okaże że tu mały luz to tam i jak się z sumują to bedzie pływać
sprawdź wszystkie gumy panhard przód, tył, koncówki drążków i sworznie zwrotnic
Jak pisze andrzej po wymianie na nówki będzie stabilniej a i tak będzie pływał
sprawdź wszystkie gumy panhard przód, tył, koncówki drążków i sworznie zwrotnic
Jak pisze andrzej po wymianie na nówki będzie stabilniej a i tak będzie pływał

był Muscel , Uaz
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
Duzo ludzi tak odczuwa grandy i ma do tego "ale"
Jezeli wszystko jest mechanicznie ok to zostaje sie przyzwyczaic

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
...albo zmienić zawiechę na coś z Australii i wtedy nie pływa nawet bez stabilizatorówQbartx pisze:Duzo ludzi tak odczuwa grandy i ma do tego "ale"![]()

ale pewnie zęby dzwoniąAdamo pisze:...albo zmienić zawiechę na coś z Australii i wtedy nie pływa nawet bez stabilizatorówQbartx pisze:Duzo ludzi tak odczuwa grandy i ma do tego "ale"![]()

Jest całkiem komfortowo...znacznie sztywniej ale zawiecha lepiej wybiera nierównościandrzej:) pisze:ale pewnie zęby dzwoniąAdamo pisze:...albo zmienić zawiechę na coś z Australii i wtedy nie pływa nawet bez stabilizatorówQbartx pisze:Duzo ludzi tak odczuwa grandy i ma do tego "ale"![]()
Jezeli wszystko jest mechanicznie ok to zostaje sie przyzwyczaic![]()

Z tego co widze to WJ.Sprawdz dokładnie owalne "gumy" wahaczy i góra wahacz tzw.A.Zmień tuleje na pełne i będzie 

- komandoslikier
- jestem tu nowy...
Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz wszystko po kolei dla pewności, później skręciłem drążek lekko w 'negację' i się lekko poprawiło ale prawdziwy cud
się zdarzył jak wypuściłem z kółek tlen do 2 atmosfer-auto zamiast pływać naprawdę tylko lekko "myszkuje" po drodze co jest dla mnie do przyjęcia-dzięki wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.

feroza 1,6 89
grand cherokee 4,0 02
grand cherokee 4,0 02
a może to wrażenie po przesiadce z ifsa na sztywny most?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- komandoslikier
- jestem tu nowy...
może i rzeczywiście było to tylko wrażenie ale teraz jest lepiej-chyba ,że to tylko autosugestiaPiRoman pisze:a może to wrażenie po przesiadce z ifsa na sztywny most?

feroza 1,6 89
grand cherokee 4,0 02
grand cherokee 4,0 02
Luzy luzami, mogły się do wrażenia dokładać.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
Że niby IFS lepiej się prowadzi po czarnym niż sztywny most?

... wiem chyba o co Ci dokładnie chodzi z tym pływaniem, sam śmigam jeepem od miesiąca i mam takie same objawy w swoim, głównie na tyle. wiem że wątek starawy ale planuję zmianę sworznia na sierżancie (wahacz A) z tyłu i tuleje tegoż wahacza. Co u Ciebie załatwiło ten problem? czy po prostu doszedłeś do wniosku że to takie w stylu jeepa?
ja od razu wymieniłem gumy z tyłu na wahaczu ( A ) i jeszcze wahacze podłużne . Wymieniłem też amortyzatory i tył auta przestał bujać . teraz mi bardziej przód chodzi . Też tam powymieniam i myślę że będzie ok. jeszcze mi tak dziwnie sprężynuje kierownica , myślę że to wina amortyzatora układu kierowniczego , co wy o tym myslicie ? nowy kosztuje 200 złpłaski pisze:Z tego co widze to WJ.Sprawdz dokładnie owalne "gumy" wahaczy i góra wahacz tzw.A.Zmień tuleje na pełne i będzie
Dopiero, co kupiłeś i już tyle powymieniałeś. Podziwiam
.
Kiedy nim zdążyłeś pojeździć, skoro już silnik rozbierasz
?

Kiedy nim zdążyłeś pojeździć, skoro już silnik rozbierasz

-
- jestem tu nowy...
to się nazywa intensywna eksploatacja i całkowite korzystanie z tego, co się ma