Moderator: Marcin-Kraków
Władkowi chodziło o przetwornicę z 12V na 24V. Ceny tych które podałeś odnoszą się do typowych przetwornic z 24 na 12(13,8)V, jakie często służą do zasilania np. CB radia w ciężarówkach. A Władek kombinuje jakby tu z instalacji pokładowej 12V zasilić reflektor z samolotu, pracujący na 28V. Władku potwierdź lub zaprzecz. A może do potwora chcesz zamontować noktowizor z czołgu lub radiostację R-130 ??Fazi pisze:Najminiejszy to chyba 4A ciągły, 6A chwilowy. Potem jest 6A/8A itd. Ceny się zaczynają od 60 PLN do prawie 200.
Niva'94 pisze:Władkowi chodziło o przetwornicę z 12V na 24V. Ceny tych które podałeś odnoszą się do typowych przetwornic z 24 na 12(13,8)V, jakie często służą do zasilania np. CB radia w ciężarówkach. A Władek kombinuje jakby tu z instalacji pokładowej 12V zasilić reflektor z samolotu, pracujący na 28V. Władku potwierdź lub zaprzecz. A może do potwora chcesz zamontować noktowizor z czołgu lub radiostację R-130Fazi pisze:Najminiejszy to chyba 4A ciągły, 6A chwilowy. Potem jest 6A/8A itd. Ceny się zaczynają od 60 PLN do prawie 200.
Niva'94 pisze: Znalazłem też coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50660028
Marcin-Kraków pisze:Wladziu , czas zapiac miernik i zobaczyc co na jakim kablu sie pojawia. Po kolorze kabli do niczego nie dojdziesz, a oby czegos nie spier...
Przecierz to proste (jak drut kolczasty)Władek pisze: Pisałeś kiedyś pozew z roszczeniem pauliańskim?
Do zasilania halogenów to wykorzystaj istniejące napięcie 24V. Żarówki H3 na to napięcie dostaniesz tak samo łatwo jak na 12V i w takiej samej cenie. Do zasilania pozostałych rzeczy kup przetwornicę napięcia - dostaniesz ją w każdym sklepie z CB-radio i odtwarzaczami samochodowymi. Policz ile wyniósł by łączny pobór prądu przez te urządzenia, i powiedz w sklepie aby na taki prąd coś Ci dobrali. Poszukaj też na Allegro - sporo tam tych urządzeń widziałem. Na przykład:Drako pisze:dolanczajac sie do tematu
gdzie najlepiej kupic przetowrnice z 24v na 12 v???
ogolnie chodzi mi o to zeby z instalacji 24v ( mam w calym samochodzie) zasilac , halogeny, radio, lodowke, i lampki. i jak to najrozsadniej zrobic ?
co do halogenów wsadź sobie żarówki na 24V ( za duży prąd py to puszczać przez przetwornice) w ostateczności łącz halogeny po dwa szeregowo (ale to nie jest najlepszy pomysł). do radia kup sobie taką przetwornicę jak na allegro. Lodówkę lampki i inne badziewia (ew. radio też) podłącz sobie do wyprowadzonej z jednego akumulatora prostej instalacji.Drako pisze:dolanczajac sie do tematu
gdzie najlepiej kupic przetowrnice z 24v na 12 v???
ogolnie chodzi mi o to zeby z instalacji 24v ( mam w calym samochodzie) zasilac , halogeny, radio, lodowke, i lampki. i jak to najrozsadniej zrobic ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości