Ram Mount
Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
Moderator: Albert_N
Re: Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
starzejesz sięKabal pisze: ↑pn maja 11, 2020 7:11 pmA co ja jradek? Już sobie obmyśliłem jak to ogarnąć bez podcierania dupy szkłem, muszę tylko wóz odzyskać i sobie pomierzyć.Jaka jest motywacja dla.zakupu czegoś z umarłym systemem? Nawet biznes już kończy z Win ce i win mobile. Wszyscy od.kilku lat przechodzą na androida i zagęszczają ruchy, bo wsparcie jakoś niebawem się kończy...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Bezedura. Radio chciałem obmacać, a tableta 10" to jedna trzwba podumać, żeby idiotycznie widoku sobie nie spaskudzićklucz13 pisze: ↑pn maja 11, 2020 7:42 pmstarzejesz sięKabal pisze: ↑pn maja 11, 2020 7:11 pmA co ja jradek? Już sobie obmyśliłem jak to ogarnąć bez podcierania dupy szkłem, muszę tylko wóz odzyskać i sobie pomierzyć.Jaka jest motywacja dla.zakupu czegoś z umarłym systemem? Nawet biznes już kończy z Win ce i win mobile. Wszyscy od.kilku lat przechodzą na androida i zagęszczają ruchy, bo wsparcie jakoś niebawem się kończy...tableta zamocować nie potrafi, cb-radia to samo
![]()

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Nie wiem

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
jak nie będziesz używał go jako lustra to będzie okKabal pisze: ↑pn maja 11, 2020 8:08 pmBezedura. Radio chciałem obmacać, a tableta 10" to jedna trzwba podumać, żeby idiotycznie widoku sobie nie spaskudzićklucz13 pisze: ↑pn maja 11, 2020 7:42 pmstarzejesz sięKabal pisze: ↑pn maja 11, 2020 7:11 pm
A co ja jradek? Już sobie obmyśliłem jak to ogarnąć bez podcierania dupy szkłem, muszę tylko wóz odzyskać i sobie pomierzyć.
Jaka jest motywacja dla.zakupu czegoś z umarłym systemem? Nawet biznes już kończy z Win ce i win mobile. Wszyscy od.kilku lat przechodzą na androida i zagęszczają ruchy, bo wsparcie jakoś niebawem się kończy...tableta zamocować nie potrafi, cb-radia to samo
![]()
![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Uzywał ktos Gaia GPS ?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Chris Sontz to chwali, ale jest na abonament.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
czasem warto jesli cos jest dobre,
chcialem opinii jak to w praktyce wyglada...
chcialem opinii jak to w praktyce wyglada...
Y61 GU4
Obejrzyj sobie
https://youtu.be/dM2a7f6VBkM
https://youtu.be/dM2a7f6VBkM
No ok, fajne... Bo fajne mają mapy topo dla stanów.
Tutaj można sprawdzić co oferują i zrewidować czy to jest wystarczające: https://www.gaiagps.com/map/
Dla naszych terenów widzę, że to po prostu dane z OpenSreetMap tylko w innym stylu wyświetlone.
Dla mnie np. lipa. Bo jak jadę szukać przejazdu to wolę widzieć takie coś:

Albo takie:

A nie takie:

Oczywiście stare mapy z geoportalu często okazują się nie aktualne. Albo nie ma nowych dróg, albo te stare w środku jakiegoś zapomnianego lasu teraz inaczej prowadzą. Ale zwykle się jakąś przecinkę lub zarośniętą dróżkę w tej okolicy znajdzie.
DLA MNIE to o wiele bardziej przydatne. Bo ja się kręcę w niedalekich okolicach, po jakiś dziurach. Dla kogoś na wyprawy po bliższych lub dalszych krajach zupełnie co innego jest ważne - przed wszystkim wektorowe mapy dużych terenów a nie rastrowe małych i dużo zajmujące.
Tutaj można sprawdzić co oferują i zrewidować czy to jest wystarczające: https://www.gaiagps.com/map/
Dla naszych terenów widzę, że to po prostu dane z OpenSreetMap tylko w innym stylu wyświetlone.
Dla mnie np. lipa. Bo jak jadę szukać przejazdu to wolę widzieć takie coś:

Albo takie:

A nie takie:

Oczywiście stare mapy z geoportalu często okazują się nie aktualne. Albo nie ma nowych dróg, albo te stare w środku jakiegoś zapomnianego lasu teraz inaczej prowadzą. Ale zwykle się jakąś przecinkę lub zarośniętą dróżkę w tej okolicy znajdzie.
DLA MNIE to o wiele bardziej przydatne. Bo ja się kręcę w niedalekich okolicach, po jakiś dziurach. Dla kogoś na wyprawy po bliższych lub dalszych krajach zupełnie co innego jest ważne - przed wszystkim wektorowe mapy dużych terenów a nie rastrowe małych i dużo zajmujące.
A probowales orux?
Masz mapy wektorowe, fajny interfejs, ktory mozesz dopasowac itd.
Ja mam wersje platna, kosztowala cos ok 40 pln.
Bezplatna tez byla niezla.
Masz mapy wektorowe, fajny interfejs, ktory mozesz dopasowac itd.
Ja mam wersje platna, kosztowala cos ok 40 pln.
Bezplatna tez byla niezla.
Osmand ma takie jak chcesz. Trzeba tylko dopłacić do poziomic k cieniowania terenu. Dokładność do zajęczych ścieżek. Oznaczone ujęcia wody itp. Prostszy interface niż w Orux (przynajmnoej mi bardziej pasuje.
tel. 504126172
tel. 504126172
Masz? Pokaż...
Bo zdaje się, że nie ma żadnego cudownego predefiniowanego źródła tych danych. Można zdefiniować rastrowe ale z serwerów kafelkowych a nie WMS/WMTS - czyli np tych rastrów z geoportalu nie da rady. A standardowo źródło danych to OpenStreetMap (również poziomic pewnie). Spójrz sobie jak tam wygląda ten rejon który wstawiłem (okolice Słonnego nad Sanem).
Oczywiście miło by było, gdybym się mylił, bo była by alternatywa dla takiego babrania się jakie ja uprawiam.
W Oruxie dało się kiedyś geoportal podpiąć i parę lat temu się tym bawiłem. Ale jakoś mi ostatecznie nie podeszło. Ciągle wchodziłem w nie to co chciałem.
Ale tylko bezpłatną testowałem.
Płatna nie pamiętam czym się różni od bezpłatnej, ale kupiłem, a że nie lubię wydawać pieniędzy to jednak musiał być jakiś powód.
Generic, faktycznie openstreetmap. Niemniej to co jest ścieżką najniższej kategorii w tych mapach to zwykle już jest nieprzejezdne. Chyba mam małe wymagania. Żródeł map jest sporo, geoportalu nie ma. Pobierz sobie darmową wersję - ograniczenie to brak poziomic, cieniowania terenu i ograniczenie pobierania do chyba 9 map. Ocenisz sobie czy warto wydać parę zł na Osmand+
tel. 504126172
tel. 504126172
Wydaje mi się, że w którymś momencie miałem to zainstalowane. Ale tak jak wspominałem - dla mnie mapy z OpenStreetMap do "mojego" offroadu to za mało.
Wiem, dużo jest tam nawet i pieszych ścieżek - ale to niekoniecznie przydatne pod samochód.
Dla mnie, nie ma nic lepszego niż te stare mapy topograficzne z geoportalu. Choć dawno nie aktualne to jednak odwzorowanie terenu mają bez porównania lepsze od jakiejkolwiek konkurencji. Ogólnie zachodzę w głowę, jak tak dobre i szczegółowe mapy w zasadzie całego kraju tworzono dawniej.
W lasach czy polach dużo tych dróg już prowadzi nieco inaczej, ale też dużo nadal się zgadza. Niektóre faktycznie wyglądają jakby zaprzestano je wykorzystywać już kilkadziesiąt lat temu. Ale czasem jest nowsze równolegle, parę metrów dalej.
Widzicie, my często jeździmy tak, że wyszukuję jakieś ciekawe, zapomniane miejsce - choćby rzut beretem od domów czy dróg - wjeżdżamy tam i bazując na tym, że na mapie kiedyś była droga, próbujemy ją znaleźć. Czasem się po prostu przejeżdża zwykłymi dróżkami ale czasami się kończą niespodziewanie i się zaczynają spacery i kombinowanie. A czasem się po prosu szuka na jakiś nieużytkach dolinki, wąwozu z rzeczką jakąś i się robi "strumyk challenge" o-)
Przy czym jak widać, nie jest to bezmyślne "upalanie" gdzie popadnie. Zawsze się staramy trzymać jakiejś drogi, albo wjeżdżamy w totalne nieużytki - ani las, ani pole, ani łąka.
W sumie nie wiem po co się nad tym rozwodzę... Jakoś tam sobie dostosowałem narzędzia do potrzeb. W żadnym wypadku innych nie próbuję przekonywać, że tak jest lepiej o-)
W tym co używam teraz na iPhonie (MapPlus) mam podkład z openstreetmap a na to narzucone kawałki ściągnięte z geoportalu. A jak trzeba to przełączam jeszcze na satelitę z google.
I jeszcze porównanie z kawałka lasu gdzie zwykle jeżdżę na rowerze albo z dziećmi na spacer:

Wiem, dużo jest tam nawet i pieszych ścieżek - ale to niekoniecznie przydatne pod samochód.
Dla mnie, nie ma nic lepszego niż te stare mapy topograficzne z geoportalu. Choć dawno nie aktualne to jednak odwzorowanie terenu mają bez porównania lepsze od jakiejkolwiek konkurencji. Ogólnie zachodzę w głowę, jak tak dobre i szczegółowe mapy w zasadzie całego kraju tworzono dawniej.
W lasach czy polach dużo tych dróg już prowadzi nieco inaczej, ale też dużo nadal się zgadza. Niektóre faktycznie wyglądają jakby zaprzestano je wykorzystywać już kilkadziesiąt lat temu. Ale czasem jest nowsze równolegle, parę metrów dalej.
Widzicie, my często jeździmy tak, że wyszukuję jakieś ciekawe, zapomniane miejsce - choćby rzut beretem od domów czy dróg - wjeżdżamy tam i bazując na tym, że na mapie kiedyś była droga, próbujemy ją znaleźć. Czasem się po prostu przejeżdża zwykłymi dróżkami ale czasami się kończą niespodziewanie i się zaczynają spacery i kombinowanie. A czasem się po prosu szuka na jakiś nieużytkach dolinki, wąwozu z rzeczką jakąś i się robi "strumyk challenge" o-)
Przy czym jak widać, nie jest to bezmyślne "upalanie" gdzie popadnie. Zawsze się staramy trzymać jakiejś drogi, albo wjeżdżamy w totalne nieużytki - ani las, ani pole, ani łąka.
W sumie nie wiem po co się nad tym rozwodzę... Jakoś tam sobie dostosowałem narzędzia do potrzeb. W żadnym wypadku innych nie próbuję przekonywać, że tak jest lepiej o-)
W tym co używam teraz na iPhonie (MapPlus) mam podkład z openstreetmap a na to narzucone kawałki ściągnięte z geoportalu. A jak trzeba to przełączam jeszcze na satelitę z google.
I jeszcze porównanie z kawałka lasu gdzie zwykle jeżdżę na rowerze albo z dziećmi na spacer:

A Locusa testowaliście? można nałożyć i skalibrować dowolną mapę czy zdjęcie.
tak jak w osmandzie, oruxie i 500 innych programach, tak na serio ważne jest czy interfejs jest ok dla Ciebie czy nie, bo w większości tych programów wiele funkcji jest mocno poukrywane i dostepne zwykle w edycji płatnej
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
a w Osmandzie gdzie jest bo nie mogłem znaleźć?
czytając dokumentacje przeczytałem że jest, sam nie używam bo mi to zupełnie nie potrzebne musiał bym kopaćpinc6x6 pisze: ↑pt maja 15, 2020 4:46 pma w Osmandzie gdzie jest bo nie mogłem znaleźć?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ja nie znalazłem i specjalnie Locusa nabyłem żeby mieć taka możliwość bo ja z kolei potrzebowałem 

Wrzucilem Gaie do telefonu, i zonk.
2x jak biegalem po lesie nie rejestrowala trasy, i raczej to wina programu, bo endomondo caly czas mialo sygnal i slad zarejestrowalo...
jak dla mnie slabo na razie...
czy jest jakis program na PC do planowania tras tak jak u Garmina Basecamp ?
2x jak biegalem po lesie nie rejestrowala trasy, i raczej to wina programu, bo endomondo caly czas mialo sygnal i slad zarejestrowalo...
jak dla mnie slabo na razie...
czy jest jakis program na PC do planowania tras tak jak u Garmina Basecamp ?
Y61 GU4
Znacie jakas nawigacje drogowa, ktora pojdzie na starym tablecie?
Wszystko powinno jakoś działać. Co najwyżej będzie przeliczać wieki. Rozumiem, że chodzi o nawigację offline. Zarówno Osmand jak i Maps.Me pozwalają normalnie nawigować po drogach, mają bazę punktów POI i adresów. Oba nawet na nowym mocnym telefonie przeliczają długo, szczególnie długie trasy. Gdy jest internet to google zwykle wygrywa pod każdym względem.
tel. 504126172
tel. 504126172