Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
Moderator: Albert_N
Re: Tablet idealny do auta - nawigacja, mapy itp.
ja
dzieciom do bajek do samolotu czy samochodu - jak po którejś godzinie zaczyna być kryzysowo. Działa. Ale nie jest to dobry produkt - ekran słaby, muł bagienny.. Bateria trzyma długo. Jaka kasa takie urządzenie.
DO nawigacji w terenie używam telefonu - czasem nawet ekran dzielę z metromierzem. 5.2" wystarcza aż naddto. Ekran dobry, wystarcza. Duży tablet to kolejny grat do ogarniania, wyzwanie dla uchwytu i utrudnianiacz w polu widzenia.
Drzewiej - też montowałem do zasłony nad nosem ale upierdliwe jest patrzenie w to, na tarkach też wypada nawet z trytek. Miało sens jak się jeździło na mapach badziewnych, skanach czy zrzutach ekranu. Teraz masz tyle narzędzi, że w najgorszym zadupiu już było wikiloc czy inny holenderski rowerzysta co podzielił się na OSM...
dzieciom do bajek do samolotu czy samochodu - jak po którejś godzinie zaczyna być kryzysowo. Działa. Ale nie jest to dobry produkt - ekran słaby, muł bagienny.. Bateria trzyma długo. Jaka kasa takie urządzenie.
DO nawigacji w terenie używam telefonu - czasem nawet ekran dzielę z metromierzem. 5.2" wystarcza aż naddto. Ekran dobry, wystarcza. Duży tablet to kolejny grat do ogarniania, wyzwanie dla uchwytu i utrudnianiacz w polu widzenia.
Drzewiej - też montowałem do zasłony nad nosem ale upierdliwe jest patrzenie w to, na tarkach też wypada nawet z trytek. Miało sens jak się jeździło na mapach badziewnych, skanach czy zrzutach ekranu. Teraz masz tyle narzędzi, że w najgorszym zadupiu już było wikiloc czy inny holenderski rowerzysta co podzielił się na OSM...
U mnie stricte do użytku domowego, ew. w razie jakichś rodzinnych wyjazdów żeby lapka nie targać.
80% użytku to dzieciaki (coby kompa nie blokowały)
80% użytku to dzieciaki (coby kompa nie blokowały)
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Też brałem go pod uwagę jednakże ze względu na fakt iż będą miały z nim do czynienia dzieci... 550zł mniej szkoda jak 850-900zł
To jeszcze nie ten etap, poza tym do bajek, słuchanek, YT czasami i zdjęć żeby mi z lustrzanką po podwórku nie biegał - styknie.

To jeszcze nie ten etap, poza tym do bajek, słuchanek, YT czasami i zdjęć żeby mi z lustrzanką po podwórku nie biegał - styknie.
Co tam nowego w temacie?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Też się rozglądam. Doradzi ktoś coś ?
Kupilem Huawei i nie polecam.
Kupujcie Tablety wyłącznie z matrycami AMOLED itp.. na takim zwykłym wyświetlaczu kiepsko widać w słońcu i kompletnie nic nie widać jak ma się okulary polaryzacyjne.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
To już IPS nie wystarcza ?
Właśnie. To jak to jest ?
Mam Lenovo z IPS i jest .ujnia jak piszę wyżej. W pełnym słońcu ciulostwo i polaryzacyjne okulary powodują, że można na niego patrzeć tylko pod określonym kątem. Montuję szmatsunga z super amoled i obraz kryształ w powyższych warunkach.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Dobrze wiedzieć..... lenowo Yoga ponoć ideolo montuje się nad lusterkiem pod dachem.
Ja mam IPS w telefonach i nie narzekam. Trzeba było tylko włączyć opcje "automatyczne regulacja jasności" i w nocy nie oślepia a w słoneczny dzień żadnych problemów z widocznością ekranu jak navi pracuje np...
W tablecie też mam IPS ale bez bicia - w aucie nie korzystałem żeby mieć porównanie że np na 10" robi się ..ujnia.
W tablecie też mam IPS ale bez bicia - w aucie nie korzystałem żeby mieć porównanie że np na 10" robi się ..ujnia.
Purti, a co za szsjsunga wkładasz?
Tez zaczalem myslec o modyfikacji mojego zestawu do navi.
Dotychczas byl to Garmin Oregon 550. Wszystko dziala ale ekran zaczal byc ciut maly.
Rozwazam zakup tableta i sie zastanawiam czy nie uzywac go rowniez do nawigowania.
Tablet brany pod uwage to Samsung S5e czyli ekran 10,5 cala.
Do tego Locus Pro, bo uzywalem go juz kiedys w polaczeniu z BaseCampem na PC.
Napalony bylem na Overlandera ale 3kzl wywalic tylko za +3cale ekrany w stosunku do Oregona to slabo wypada.
10 calowy tablet nie bedzie za wielki, jakie maja zdanie uzytkownicy praktyczni ?
Dotychczas byl to Garmin Oregon 550. Wszystko dziala ale ekran zaczal byc ciut maly.
Rozwazam zakup tableta i sie zastanawiam czy nie uzywac go rowniez do nawigowania.
Tablet brany pod uwage to Samsung S5e czyli ekran 10,5 cala.
Do tego Locus Pro, bo uzywalem go juz kiedys w polaczeniu z BaseCampem na PC.
Napalony bylem na Overlandera ale 3kzl wywalic tylko za +3cale ekrany w stosunku do Oregona to slabo wypada.
10 calowy tablet nie bedzie za wielki, jakie maja zdanie uzytkownicy praktyczni ?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Ja mam 7" sprawdza sie idealnie.
Ja mam specjalnie na ten cel 10", ale zupełnie brak pomysłu na montaż póki co
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
wlasnie tego sie troche obawiam
Y61 GU4
Ja mam czarny pas z montarzu tableta.
Już wymyśliłem. Mam dwa miejsca, gdzie dam radę przymocować kulkę od mocowań Ram Mount. Na chińskich replikach nie powinno wyjść bardzo drogo. Muszę tylko przymierzyć, ale wychodzi mi, że zamocuję to zamiast tej zaślepki na prawo od regulacji nawiewów

tel. 504126172
tel. 504126172
Na grupie Wranglera pokazuje foty z moich żeźnickich prac.
Aaa
Kulki to sa dla małych dziewczynek.
Zrob to porzadnie, diaksa, kątownik i nitownica.
Aaa
Kulki to sa dla małych dziewczynek.
Zrob to porzadnie, diaksa, kątownik i nitownica.
Widzisz to wnętrze? To moje wygląda całkiem podobnie. I takie zostanie 

tel. 504126172
tel. 504126172
kulki są ok bo trzymają nawet na enduro, czego o nitach nie można powiedzieć zawsze
jak dla mnie telefon nawet wielkości 5` wystarcza spokojnie, czasem żałuje że nie mniej, ale teraz nie kupi się nic sensownego poniżej 5`
jak @purti powiedział dobry ekran z dyżymi kątami widzenia jest na moto konieczny (ten sam zestaw używam na moto jak i w samochodzie)
tak, że ja polece dobry telefon z armorem i do tego przyklejona kulka RAM mount
niema lepszej stabilniejszej opcji, idealnnie by było jeszcze zrobić do takiego zestawu ładowanie indukcyjne, wtedy odpada nam problem z kablem ( a w szczególności wtyczką), ale tu już zaczynają się schody
z systemów montażu mam dobre sprawdzone 2, RAM i Qadlock
obydwa dobre (przy czym X-gripa nie polecam, zwłaszca do samsungów)

jak dla mnie telefon nawet wielkości 5` wystarcza spokojnie, czasem żałuje że nie mniej, ale teraz nie kupi się nic sensownego poniżej 5`
jak @purti powiedział dobry ekran z dyżymi kątami widzenia jest na moto konieczny (ten sam zestaw używam na moto jak i w samochodzie)
tak, że ja polece dobry telefon z armorem i do tego przyklejona kulka RAM mount

z systemów montażu mam dobre sprawdzone 2, RAM i Qadlock

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Telefon ma ciut za małe pole widzenia przy orientacji w górach. Zdecydowanie i po długich przemyśleniach kupiłem 10"
W aucie nie ma takich ograniczeń przestrzeni jak na motongu. W moto mam chińskiego x-gripa, ale jeszcze nie wytestowany. Natomiast trzyma się stabilniej niż się spodziewałem, więc w aucie będzie atomowe.

tel. 504126172
tel. 504126172