PDA

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

PDA

Post autor: Marta&Marek » wt cze 26, 2007 2:27 pm

Hej,

Ze względu na limit budżetowy, garmin 276 / 278 odpada, więc w grę wchodzi raczej tylko PDA.

Zacząłem przeglądać net w celu ustalenia, w jakiej cenie można kupić coś sensownego. I tu mały zonk. Czytam sobie opis i-mate Navigo w wersji z Automapą, a w specyfikacji techn. info, że nie ma modułu GPS :o
Ossso chodzi ?? Czy to jakaś ściema, żeby cena wyglądała na niższą ??

Generalnie, sprzęt potrzebny by był głównie jako navi + nośnik do zrzucania fotek z cyfry. Do wykorzystania w aucie na czarnym i turystycznym O-R. Generalnie, to Europa zachodnia i wschodnia (wiem, że w przypadku "wschodu" raczej będę zdany na Oziego).
Nie potrzebuję natomiast opcji telefonu i jakichś tam ekstra bajerów.

Z tego, co wyczytałem, to fajnie by było, gdyby miał wyjście na antenę zewn. Może macie jakieś sprawdzone typy w cenie ca 1000 zł (bez map) ??
Jeśli nie macie typów in "+", to może jakieś info, których modeli unikać ??

Kolejne pytanie - myślę o AutoMapie i Ozim. Czy jedno i drugie ładuje się do palma (jak w kompie na HDD), czy można śmigać tylko na kartach pamięci ?? No i jakie by te karty musiały być, żeby upchnąć te programy + mapy ??

No i ostatnia sprawa, podobno, Ozi CE jest baaardzo mocno okrojony i właściwie, żeby móc z niego w pełni korzystać, potrzebna jest również wersja PC - jest li to prawda ??

PS
używałem opcji "szukaj", w info o PDA są raczej starsze modele
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » wt cze 26, 2007 2:50 pm

za pda mio z 2*SD2gb bez softu zaplacilem ok 1200pln.
ma gps,bt,wi-fi, nie ma irda.

da sie na tym odpalic automape, garmina,oziego,miomap,tomtoma i diabli wiedza co jeszcze /gierki,filmy,mp3ki.../.

ten pda dziala jak komputer stacjonarny sprzed 10lat /procesor 400mhz/ z wewnetrznym twardym dyskiem 512mb /tutaj w postaci szybkiego flasha/ i dodatkowym dyskiem, ktory mu wsadzisz w gniazdo sd /tez flash ma sie rozumiec/. Obslugiwany jest przez miniaturke windowsa - windows mobile. Idzie sie przyzwyczaic...

zewnetrzna antena w przypadku takiej zabawki daje podobno tylko efekt hmm... psychologiczny ;]
to co ma wbudowane w srodku bez problemu daje rade na podszybiu, w gestym lesie jak i gestej zabudowie miejskiej.
fajny gadzet.
nawigacja ma te wade ze rozprasza i strasznie odmozdza.
to tez kwesita przyzwyczajenia.

jesli chodzi o zawartosc oziego w ozim nic ci nie pomoge - jeszcze tego porzadnie nie cwiczylem...

to tyle
eR
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
KrzyK

Post autor: KrzyK » wt cze 26, 2007 8:01 pm

Roch pisze o Mio P550, też go używam, jest jeszcze tańszy model P350, bez bluetooth i WiFi. W tych cenach to chyba Mio są najpopularniejsze.
Taniej wyjdzie kupić od razu zestaw PDA np. z AutoMapą 4 EU.
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"

Robert Patrol

Post autor: Robert Patrol » wt cze 26, 2007 8:17 pm

mio350 sprawdzony + automapa. wszystko ma co potrzebne do nawigowania. nie polecam kupowania w necie - masz problem z automapa lub PDA i wtedy musisz bawic sie w kuriera, a tak zanosisz do punktu sprzedazy i koles od razu wgrywa, poprawia, dogrywa za free - przynajmniej u mnie tak jest
Y60 Dobinsons+3"

Obejrzyj!! "Nocna zmiana" na google.com

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » wt cze 26, 2007 8:19 pm

A musi być nowe??
Używałem HP 6340 telefonem itp, cena 2 lata temu kosmiczna itp.

Potem wróciłem do iPaq jescze Compaqa seria 3900, kupiłem na allegro +plecki na kartę compactflash takie rozwiązanie mało że tańsze to:
- możesz zamontować GPS po SD lub compactflash i zostaję jeszcze miejsce na kartę pamięci
- jeśli weźmiesz antenę po BT masz dwie karty
- anteny po CF lub BT w większości maja wyjście na antene zewnętrzną
- starsze PDA maja matowe ekrany a to jest super plus, żadna folia naklejana na ekran nie daje tego co stary dobry mat, poza tym seria 3900 ma duży ekran

Palmy (przynajmniej te modele których używałem mają za mało pamięci) żeby można było używać nawigacji bez kart pamięci
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » wt cze 26, 2007 9:35 pm

Mam mio 550m na ktorym dzial automapa

zaczalem instalacje Ique garmina - i gpsproxy

i wystapil problem gps proxy za diabla nie moze zobaczyc sie z antena:

Pytanie: w setupie GPS'a (w windows) mam podane 2 porty: COM2 (jako gps hardware port) i COM4 jako port z ktorym musza sie komunikowac wszelkie aplikacje w celu uzyskania danych z GPS'a - ktory powinienem wskazac gpsproxy jako ten pod ktorym znajdzie dane z anteny?

I czy takie mnozenie kolejnych wirtualnych (bo gps proxy chce swoj "output" dawac na COM5) jest mozliwe?
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » wt cze 26, 2007 9:43 pm

Na automapę 4.0 Europa trzeba 1.9 GB - raczej to musi być karta, ale te staniały, sama Polska też nie wejdzie do większości palmtopów, jeno kawałek.
Mam i palmtopa i Garmina (ale Vistę C) - Palmtop to większy ekran, szybciej liczy, daje uniwersalność i..... mapy do Garmina - można bowiem zaistalować garminowski program iQue wraz z udawaczem Garmina GPS proxy i używać fantasyczych amatorskich wektorowych map turystycznych od GPS Maniaka. Garmi też ma zalety - bez zasilacza żyje 16h a nie 2h, nie boi się wody i można z nim na kierowicy roweru zapierniczać po górach. Garmin też łatwo współpracuje z PC jako "antena". Choć automapa ma tryby terenowy i przełajowy ie dorówuje garminowi w nawigacji w terenie ie objętym szczegółową mapą - są to drobiazgi ale ergonomia jest lepsza, na szosach króluje AutoMapa, ale Garmin z GPMapą też robi.

Podsumowując w suchym wnętrzu samochodu (także terenowego) - palmtop z różnymi programami (np autopilot mimo, że głupawy, to ma najwięcej dróg gruntowych). W aucie szosowym może być garmin "szosowy" np. Nuvi. W wodzie, błocie i na wyjebach, poza samochodem, na jeziorach itd - tylko pancerne Garminy.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » wt cze 26, 2007 9:47 pm

Broncosaurus pisze: Pytanie: w setupie GPS'a (w windows) mam podane 2 porty: COM2 (jako gps hardware port) i COM4 jako port z ktorym musza sie komunikowac wszelkie aplikacje w celu uzyskania danych z GPS'a - ktory powinienem wskazac gpsproxy jako ten pod ktorym znajdzie dane z anteny?
By używać GPS Proxy wyłączyłem mechanizm Windowsowy i proxemu wskazałem port sprzętowy - u mie się dało, choć też nie od razu - potrzebny był mały resecik i potem reset za każdym razem, gdy wyłączyłem palmtopa bez wcześiejszego wyłączenia GPS proxy.

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » wt cze 26, 2007 9:52 pm

wyłączyłem mechanizm Windowsowy

mowisz o automatycznym zarzadzaniu GPS'em (kierowaniem aplikacjami ktore z niego korzystaja?)
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » śr cze 27, 2007 10:21 am

A jak wygląda sprawa zainstalowania (używania ??) równocześnie np. Auto Mapy i Oziego ??

Czy ktoś może porównywał pod względem szybkości / funkcjonalności i-PAQ rx5700 Travelmate z Mio P550M ?? Parametry mają b. zbliżone, cena również. i-Paq jest "poziomy", czyli niby wygodniejszy do navi (zakładając, że nie jest to opcja ustawialna w każdym urządzeniu).

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » śr cze 27, 2007 10:33 am

mio mozesz ustawic sobie jak chcesz poziomo albo pionowo
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr cze 27, 2007 11:07 am

Marta&Marek pisze:A jak wygląda sprawa zainstalowania (używania ??) równocześnie np. Auto Mapy i Oziego ??

Czy ktoś może porównywał pod względem szybkości / funkcjonalności i-PAQ rx5700 Travelmate z Mio P550M ?? Parametry mają b. zbliżone, cena również. i-Paq jest "poziomy", czyli niby wygodniejszy do navi (zakładając, że nie jest to opcja ustawialna w każdym urządzeniu).
i-Paq jest pionowy, ja tam wolę widzieć do przodu niz na boki
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » śr cze 27, 2007 11:21 am

Feniks pisze:i-Paq jest pionowy, ja tam wolę widzieć do przodu niz na boki
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 16792.html

Chyba nie każdy :roll:

:)21

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » śr cze 27, 2007 12:17 pm

Marta&Marek pisze:
Feniks pisze:i-Paq jest pionowy, ja tam wolę widzieć do przodu niz na boki
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 16792.html

Chyba nie każdy :roll:

Ups faktycznie to jakaś nowomoda, i-Paq schodzi na psy od czasu przejęcia Compaqua przez HP :)3
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr cze 27, 2007 1:27 pm

Broncosaurus pisze:wyłączyłem mechanizm Windowsowy

mowisz o automatycznym zarzadzaniu GPS'em (kierowaniem aplikacjami ktore z niego korzystaja?)
Tak - o tym mówię - z uwagi na pamięciożerność aplikacji z założenia zamykam (a nie chowam) jedną, by użyć innej - są dodatki ułatwiające zamykanie - nie pamiętam jakiego używam, bo palmtop jest na wakacjach z moją żoną - zazdroszę mu :D.

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » czw cze 28, 2007 5:42 pm

Czy ktoś może wie, czy w Mio 550 aku jest "normalnie" wymienny ?? Przy HP znalazłem info, że tak, a przy mio nic.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw cze 28, 2007 6:14 pm

Widzialem gdzies w reklamach Mio - nawigacje (nie PDA) z mapami Europy - za 900zl.

Mam drugiego Mio 350 - i wkurzajace jest to, ze nawet jak jest wylaczony, to blyskawicznie pada bateria. Sasiad ma P550 - i jest to samo. To jest wielka wada - bo nie mozna go praktycznie uzywac bez zasilania.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw cze 28, 2007 6:19 pm

to chyba to bylo:

http://www.ceneo.pl/699474
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

boris.blank

Post autor: boris.blank » czw cze 28, 2007 6:32 pm

Ja kupiłem już kolejną nawigację z Biedronki (559zł) bo chodzi na niej TOM TOM i DESTINATOR - w oryginale MapaMap 3.0

Robert Patrol

Post autor: Robert Patrol » czw cze 28, 2007 11:01 pm

boris.blank pisze:Ja kupiłem już kolejną nawigację z Biedronki (559zł) bo chodzi na niej TOM TOM i DESTINATOR - w oryginale MapaMap 3.0
a konkretniej co to jest?
Y60 Dobinsons+3"

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw cze 28, 2007 11:12 pm

boris.blank pisze:Ja kupiłem już kolejną nawigację z Biedronki (559zł) bo chodzi na niej TOM TOM i DESTINATOR - w oryginale MapaMap 3.0
Za 100zeta koleś we wrocku wgrywa w to co chcesz i b.dobrze robi ma 400 herców :)2
Z tańszych jest MapaMap w Media ma 266 herców i nie bardzo daje radę ale 499 zeta
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Robert Patrol

Post autor: Robert Patrol » czw cze 28, 2007 11:19 pm

klucz13 pisze:
Za 100zeta koleś we wrocku wgrywa w to co chcesz i b.dobrze robi ma 400 herców :)2
Z tańszych jest MapaMap w Media ma 266 herców i nie bardzo daje radę ale 499 zeta
i dobrze robi, albo i jakos robi ... i po co te nerwy ze cos robi albo nie... na tanie rzeczy stać bogatych! kup raz a dobrze i bedziesz mial spokoj! (PS nie dotyczy wyciagarek China - sa super... raz juz pociagnela)
Y60 Dobinsons+3"

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw cze 28, 2007 11:31 pm

Robert Patrol pisze:(PS nie dotyczy wyciagarek China - sa super... raz juz pociagnela)
I starczy :)20
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pt cze 29, 2007 12:14 am

i kurde finalnie zwyciezylem
dzieki kumplowi (salut Frasun)

zainstalowalem sonie garmina na Mio 550 mam mapy topo i inne fajne i dziala - kurde dziala z mapa UMO garmina

:):):)
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » pt cze 29, 2007 7:10 am

Broncosaurus pisze:zainstalowalem sonie garmina na Mio 550 mam mapy topo i inne fajne i dziala - kurde dziala z mapa UMO garmina

:):):)
Testuj, testuj........ bo teraz, to tylko przekonać drugą połowę muszę i coś się kupi ( ..................... np. szafki do łazienki i takie tam :)21 )

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”