GAIN
Moderator: Albert_N
-
-
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
czyli jak dam squela na max czyli w prawo i gain na max w prawo to będę słyszał tylko najsilniejszy sygnał
czyli w trasie na info o drodze najlepiej ustwić gain w pozycji max otwarty czyli max w lewo, a tylko sqelem regulować siłę syganłu
czyli w trasie na info o drodze najlepiej ustwić gain w pozycji max otwarty czyli max w lewo, a tylko sqelem regulować siłę syganłu
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Jak masz fabryczny mikrofon to w 90% na maksakpeugeot pisze:dobra a jak z mic gain postępować ?
się okazało ze ten gain co mam to jest mic gain
jak go ustawić żeby było mnie wyraźnie słychać bez szumów - czyli tylko silny sygnał

A jak jakis inny (ze wzmocnieniem czy innym cudem) to niestety metoda prob i bledow konsultujac sie z rozmowca..
A jaki masz transceiver??
Bo w reguły to w kiepskich urządzeniach jest i tak kiepska czułość odbiornika, (zwyłky GAIN) więc lepij zeby był ustawiony jako maxymalna czułość, no chyba ze faktycznie jedziesz w konwoju i jest kwestia zatykania odbiornika.
Także jezeli chcesz mieć dobry (czysty, wyraźny i "dalszy") odbiór, to ratuje Cię jedynie markowy (np: Alan, President) odbiornik i długi bat (antena) (np: Alan).
Co do MIC GAIN to jak masz fabryczny mikrofon to jest on z reguły dość kiepski (lub nawet wkładka piezoelektryczna) i wtedy zmniejszanie czułości mikrofonu jest zbdurą.
Jeżli masz natomiast porządny mikrofon, to wtedy MIC Gain daje mozliwość zwiększenia jakości "odsłuchu" Twojego głosu przez odbiorców znajdujących się w niewielkiej odległości.
Dość dobre efekty daje zastosowanie dokupionego porządnego mikrofonu (około 100zł)
To tyle
73!! SQ3BYZ
Bo w reguły to w kiepskich urządzeniach jest i tak kiepska czułość odbiornika, (zwyłky GAIN) więc lepij zeby był ustawiony jako maxymalna czułość, no chyba ze faktycznie jedziesz w konwoju i jest kwestia zatykania odbiornika.
Także jezeli chcesz mieć dobry (czysty, wyraźny i "dalszy") odbiór, to ratuje Cię jedynie markowy (np: Alan, President) odbiornik i długi bat (antena) (np: Alan).
Co do MIC GAIN to jak masz fabryczny mikrofon to jest on z reguły dość kiepski (lub nawet wkładka piezoelektryczna) i wtedy zmniejszanie czułości mikrofonu jest zbdurą.
Jeżli masz natomiast porządny mikrofon, to wtedy MIC Gain daje mozliwość zwiększenia jakości "odsłuchu" Twojego głosu przez odbiorców znajdujących się w niewielkiej odległości.
Dość dobre efekty daje zastosowanie dokupionego porządnego mikrofonu (około 100zł)

To tyle

73!! SQ3BYZ
Stop Tabu Radykalnych Akcji Jednostek Kasztaniarzy
Trudno mi podpowiedziec, gdyć Alan 18 miałem kiedys w osobówce i byłem z Niego bardzo zadowolony. Radio to pozwalało na prowadzeni naprawdę dalekich łączności - po prostu miało świetny odbiornik, o dużej czułości i selektywności, o Presedencie Johhy natomiast, wiem tyle ze "jest" ... wiec nic nie podpowiem.kpeugeot pisze: druga sprawa co wozić w osobówce alana 18 czy presidenta johnny?
Co do Alana 18, to mogę się pochwalić:
Byłem kiedys w pod Zakopanym, a dokładnie we wsi Murzasichle nad Poroninen i z Alana 18 oraz samochodowej anteny na Peugeocie 205 robiłem łaczności do Poznania. Jezli coś Wam to mówi, to na 27MHz to dobry rezultat - stąd właśnie moje zaufanie do Alana.
W tej chwili pracuje na Alanie CT-152
(SR3M na 145.750MHz, SQ3BYZ)
Mało jasno gadasz - pomógłbym Ci, ale jak to "nie kontaktuje"kpeugeot pisze:a jaki mikrofon do niego dać czy naprawiać ten co mam???
bo coś nie kontaktuje

Napisz coś więcej, przełacznik przerywa

Wkąładka jest dynamiczna czy piezoelektryczna

Może tylko kabelki we wtyczce się obłamały na kablu przy radiu?? To czesty problem, bo tam się kabel non-stoop wygina.
Nowy "Mike" to lekki wydatek, a sądzę, że ten od Alana jest niejangorszy.
Jeszcze jedna sprawa, jeśli masz "słaby głos", taki mało przebijający się - poprostu nie męski - to od razu kup mikrofon ze wzmocnieniem i wtedy twoj MIC GAIN znajdzie swoje zastosowanie i znacznie polepszysz efektywność twojej modulacji - czyli bedą Cię dużżżo lepiej słyszeć.
Postaram sie czegoś poszukać i powiem ci gdzie co i za ile kupić.
Najlepiej oczywiście na giełdzie w Łodzi lub we Wrocku - tam napewno coś dobrego znajdziesz.
Jak byś miał jeszcze jakieś "pytania" to pisz.
Ale się nawymądrzałem... jakbym coś na ten temat wiedział ...
Może gwiazdy dostanę??

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
jak mijałem tiry to gadali ze mnie czasami nie słyszą wiec przypuszczam ze poprostu albo nie kontaktuje zasilanie albo ten przycisk z boku
jak wczoraj testowałem na małej odległości mikrofon to było OK.
acha nie wiem jaki to jest mikrofon
dziś go rozkręcę i moze się czegoś do wiem
a gdzie w łodzi jest ta giełda i czy jest otwarta na tygodniu
dzięki za pomoc
acha nie wiem jaki to jest mikrofon

dziś go rozkręcę i moze się czegoś do wiem
a gdzie w łodzi jest ta giełda i czy jest otwarta na tygodniu

dzięki za pomoc

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
No to niby jest ok, tylko być może było za daleko i poziom zakłóceń atmosferycznych cie przykrywał.kpeugeot pisze:jak mijałem tiry to gadali ze mnie czasami nie słyszą wiec przypuszczam ze poprostu albo nie kontaktuje zasilanie albo ten przycisk z boku
Ale być może coś nie kontaktuje, najlepiej sprawdzić to z kolegą który tez ma CB - wtedy ruszasz kabelkami i sprawdzasz - metodą "błedów i błędów"

Zobacz:
http://allegro.pl/search.php?string=mik ... &country=1
ten jest dość dobry - wiem bo korzystałem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=29769574
-
-