Jakie cb radio dla początkującego?
Moderator: Albert_N
Jakie cb radio dla początkującego?
Cześć mobilki
Szukam cb radia nieskomplikowanego w montażu i obsłudze, w cenie do 250 zł. Może ten model byłby odpowiedni http://alegratka.pl/ogloszenie/radio-cb ... 1031edf710 Gdzieś chyba słyszałem, że Midlandy są dobre.

- brodafidela
-
Re: Jakie cb radio dla początkującego?
Ja mam prostego jak cep Maxona CM10 i mogę polecić. Dobre ASC i bez awarii od kilku lat.

Wg mnie, za taką kasę (ok. 200 zeta) trudno znaleźć coś lepszego z porządnym ASC.

Wg mnie, za taką kasę (ok. 200 zeta) trudno znaleźć coś lepszego z porządnym ASC.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
Gdybyś zaczął wcześniej tak jak ja http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... dla-dzieci to teraz nie miałbyś kłopotów z wyboremgrygus pisze:Jakie cb radio dla początkującego?

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Mk2, a resztę dołóż do antenybigos pisze:onwa mk3

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- nie_mientki
A ja sobie kupiłem ostatnio DNT Strato I, rocznik 1985. Ma tylko 1W nadawania w AM, ale różnica w mobilu jest naprawdę znikoma w porywach do niezauważalna. Ładnie słyszy, ładnie nadaje, przestrojona(bo to niemiecki wytwór) używka kosztowała 140zł. Różnicę można dołożyć do dobrej anteny
A jeśli ma być nówka to ciut powyżej budżetu masz Yosana 120. I rfg ma, według mnie w terenie fajnie jest skręcić trochę i słyszeć tylko mocne sygnały pochodzące z innych terenówek.

A jeśli ma być nówka to ciut powyżej budżetu masz Yosana 120. I rfg ma, według mnie w terenie fajnie jest skręcić trochę i słyszeć tylko mocne sygnały pochodzące z innych terenówek.
Witam
Ja też szukam radia dla początkujących.
Radio ma być tanie, raczej przenośne i ma służyć tylko do jazdy w terenie. Zasiąg pewnie wystarczy mi 1 km.
Zastanawiałem się nad: Alan-42 Muliti
Czy to dobry wybór?
pozdrawiam
Radek
Ja też szukam radia dla początkujących.
Radio ma być tanie, raczej przenośne i ma służyć tylko do jazdy w terenie. Zasiąg pewnie wystarczy mi 1 km.
Zastanawiałem się nad: Alan-42 Muliti
Czy to dobry wybór?
pozdrawiam
Radek
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
a co po za Alanem masz do wyboru ?
Polecam taki zestaw, sam mam i jestem zadowolony
LAFAYETTE ATENA TUNING v2 KONEKTOR + antena sirio omega 27
LAFAYETTE ATENA TUNING v2 KONEKTOR + antena sirio omega 27
A pierwsza odpowiedź była najlepsza.
miele się tego kilkanaście sztuk.
ernil pisze:Uniden 520XL Pro
miele się tego kilkanaście sztuk.
Mam unidena również i powiem szczerze że jestem bardziej zadowolony z LAFAYETTE ATENA, uniden już nie jest tym co kiedyś, teraz to zwykły chińczyk
Atene można kupić za 250 zł ale po dołożeniu paru zł warto zrobić tuning radia i spisuje się bardzo dobrze, ja kupowałem i robiłem tuning w konektorze5000, przy zakupie radia i anteny zawsze można negocjować z nimi cenę 

-
-
Rejestrując się na takim jednym forum o cb-radiach i zamawiając przez tamtą stronę można mieć dość spory rabat, darmową przesyłkę i poradę co do anteny czy o cokolwiek zapytamy. Ogólnie polecam tuning jak i Konektora.Dondi pisze:.... warto zrobić tuning radia i spisuje się bardzo dobrze, ja kupowałem i robiłem tuning w konektorze5000, przy zakupie radia i anteny zawsze można negocjować z nimi cenę
Osobiście na początek polecałbym (po tuningu) Yosan PRO-120/Lafayette Atena takie bliźniaki, ciężko tylko się będzie wyrobić w podanej kwocie gdyż same radio będzie kosztowało pewnie koło 300zł z rabatem, do tego antena (polecam lemm w dziurkę), dobrze zestroić i będziesz Pan zadowolony.
Midlanda 200 nie polecam. Miałem w plaskaczu z anteną ML-145 i szczerze powiedziawszy to radio Ultra III z biedry z anteną President Florida robiło o wiele lepiej.
Teraz w terenówce mam Alana 109 i antenkę Sirio Omega 27 i spokojnie te 6km ściąga w terenie, zresztą jak dla mnie więcej to nie mam sensu bo po co niepotrzebne odległe syfy łapać skoro jak będą to i tak je będę wycinał RG Gainem. Radio proste jak cep teraz poniżej 200złje dostaniesz, mam rok i żadnej awarii. Jedyne co może denerwować to tylko to żę po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu startuje z 9 a nie z 19.
Teraz w terenówce mam Alana 109 i antenkę Sirio Omega 27 i spokojnie te 6km ściąga w terenie, zresztą jak dla mnie więcej to nie mam sensu bo po co niepotrzebne odległe syfy łapać skoro jak będą to i tak je będę wycinał RG Gainem. Radio proste jak cep teraz poniżej 200złje dostaniesz, mam rok i żadnej awarii. Jedyne co może denerwować to tylko to żę po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu startuje z 9 a nie z 19.
Ostatnio zmieniony ndz mar 09, 2014 7:42 pm przez Jogi4x4, łącznie zmieniany 1 raz.
Galloper LWB - turysta
Dzięki za podpowiedzi.
Powiedzcie mi jeszcze na co zwrócić uwagę przy wyborze anteny.
Powiedzcie mi jeszcze na co zwrócić uwagę przy wyborze anteny.
Jak chcesz dobry zasieg to na długość ale chyba mówiłeś że chcesz w teren antenkę to może jakąś nie dużo co by do kabiny mozna było włozyć ewentualnie na magnesie łamaną np na tylną klape można zarzucić ewentualnie montowana na stałe, jeżdząc w terenie na masce jak postawiłem antene to krzaki czasami ja przewracały
Znowu jak dasz na tylną klapę łamaną magnesówkę i będzie trochę wystawać to też będzie obrywać, u mnie wystaje ok 30-40cm nad dach samochodu i raz tylko się przekręciła a tak jest ok, miałem wcześniej na masce tylko że ML-145 i była uciążliwa bo raz że haczyła o gałęzie nawet te wyżej ze względu na długość to podczas jazdy przez jakieś krzaki często lubiła dostać dość mocno i uszkodziła się przez to cewka (tzn. rozpadła). Uchwytów rynienkowych też nie polecam bo średnio to robi w terenówce szczególnie w krzaczorach. Więc optymalnym miejscem jest chyba tylna klapa.
Galloper LWB - turysta
- Misiek Cypr
-
Magnesowka, zawsze spadnie, cokolwiek bys nie robil. Nie jest to jakies szczegolnie upierdliwe w terenie, ale spada i trzeba sie zatrzymac. czasem pomaga ostre hamowanie. Ale ja i tak mam magnesowke, bo mi sie nie chce kabla klasc, a poza tym mozna wziac do innego auta, szybko przelozyc.
Te przenosne, nie sa takie wygodne, jakby sie wydawalo. Musisz dociagnac do tego antene, zeby sie dalo pogadac i jest to duzy klamot ktorego musisz do gardla przylozyc, zeby pogadac. Kartofel, ze zwyklego radia, czy inna grucha jest duzo wygodniejsza w operacji.
W tej chwili, poza autami, nikt sie CB nie posluguje, wiec tak nosic nie potrzebujesz. Nie polecam recznika...
Te przenosne, nie sa takie wygodne, jakby sie wydawalo. Musisz dociagnac do tego antene, zeby sie dalo pogadac i jest to duzy klamot ktorego musisz do gardla przylozyc, zeby pogadac. Kartofel, ze zwyklego radia, czy inna grucha jest duzo wygodniejsza w operacji.
W tej chwili, poza autami, nikt sie CB nie posluguje, wiec tak nosic nie potrzebujesz. Nie polecam recznika...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Dobrze mowi
trzymanie klamota w ręku na dłuższa metę jest upierdliwe , z budżetowych faktycznie chyba Uniden 520 najlepszy będzie 

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

Czy taki sprzęcik daje radę?
PRESIDENT Teddy ASC
Szukam czegoś prostego i taniego do sporadycznego użytku. Z poprzedniego Alana 109 raczej nie byłem zadowolony. Mam zewnętrzny głośnik, nie wiem czy to ma znaczenie. Zielony jestem w tym temacie.
PRESIDENT Teddy ASC
Szukam czegoś prostego i taniego do sporadycznego użytku. Z poprzedniego Alana 109 raczej nie byłem zadowolony. Mam zewnętrzny głośnik, nie wiem czy to ma znaczenie. Zielony jestem w tym temacie.
-
-
Nada się choć o "tańszych", czyli niższych modelach różne opinie chodzą. W sumie to zawsze lepsze od komunikacji krzykowo-okiennej jak z filmikujradek pisze:Czy taki sprzęcik daje radę?
PRESIDENT Teddy ASC

Ja zamówiłem drugiego Yosana Turbo, niestety musiałem odsprzedać (z 50% zyskiem) i szukam kolejnego. Mi te radyjka bardzo podpasowały

- Misiek Cypr
-
warto wziac cos co ma RF Gain, ten tego nie ma.
Ja mam jakis tam Legend II, co wyglada I w sumie jest kopia President Johny II I ma RF gain, tanszy niz to z linka I zadowolony jestem.
Ja mam jakis tam Legend II, co wyglada I w sumie jest kopia President Johny II I ma RF gain, tanszy niz to z linka I zadowolony jestem.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Jaką NAJKRÓTSZĄ antenę jest sens kupować?
30 cm
70 cm
?
Ma być: tania, magnetyczna i stać na dachu, albo masce.
30 cm
70 cm
?
Ma być: tania, magnetyczna i stać na dachu, albo masce.
min 70cm .......nie chce mi się tłumaczyć , zaufaj
Do jazdy w kolumnie ... 30cm wystarczy. Jak dla mnie.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1095897.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1095897.html
***** USA