Będzie wojna?

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Putin najedzie Ukrainę?

1. Tak
15
29%
2. Nie
8
15%
3. Wojny nie będzie, ale kolejny kawałek odetną
23
44%
4. Gdyby porażka nie znała kary, sukces nie byłby nagrodą.... Czyli MTV
6
12%

Liczba głosów: 52

rokfor32

Re: Będzie wojna?

Post autor: rokfor32 » pn kwie 18, 2022 4:22 pm

trocin pisze:
pn kwie 18, 2022 3:25 pm
jestem przywiązany do swojego miejsca, lubię je, dobrze mi się tu żyje i będę go bronił, howgh :)21
Jasne - i ja też bym tak zrobił - ale tylko tak długo - jak to jest jeszcze rozsądne.

Kraj to nie tylko kawałek ziemi - a jeszcze mniej kawałek spalonej (lub skażonej) ziemi. Zatem jeżeli obrona dochodzi do takiego etapu - że w jej ramach giną hurtowo ci - co ich mam (niby) bronić , a ziemia przestaje sie nadawać do życia - to ja mówię "pas". Należy się takim momencie wycofać, przegrupować, i przygotować do aktualnych warunków - walka nie musi być prowadzona ani koniecznie tutaj, ani koniecznie takimi metodami. Kraj można odzyskać, albo nawet zamieszkać gdzie indziej. Ludzie straceni przez głupią dumę pozostaną straceni na zawsze. Miejsce gdzie mieszkam przez 150 lat nazywało sie "Cesarstwo Austro-Węgierskie". I - co z tego?

Świat jest jaki jest - to co robi Ukraina obecnie - może i da im "wolność" od Putina (acz nie do końca - od surowców nadal będą zależni) - za to wepchnie ich w szeroko otwarte ramiona zachodniego kapitału (w ramach odbudowy kraju część będą musieli po prostu ... sprzedać). Kto jak kto - ale my to jednak powinniśmy wiedzieć, co oznacza pozbycie się własnej gospodarki (nadzoru nad nią). Gdy straty robią sie zbyt duże - to nie ma już opcji "wygrania". Nie ma już czego "wygrywać". Ani dla kogo.

Myślę, że wielu z Was patrzy na obecną wojnę przez pryzmat WW2 - i to zakrzywia wnioski: bo WW2 zakończyła się BEZWARUNKOWĄ kapitulacją, Niemiec i Japonii. Kradziona z Niemiec technologia pozwoliła przyspieszyć rozwój "bloku wschodniego" o dekady. Bezwarunkowość kapitulacji pozwoliła też na dosyć dowolne przesuwanie granic (w przypadku Niemiec było to obcięcie o spory - i dobrze prosperujący ekonomicznie kawałek terytorium).

Ale teraz jest inaczej - na kapitulację Rosji nie bardzo jest co liczyć (prędzej, że sie im "odniechce") - a bezwarunkowa kapitulacja to zupełne SF. Zatem "pokój" - a raczej "spokój na jakiś czas" będzie musiał być wynikiem jakiegoś kompromisu. Alternatywnie, jeżeli Zachód zmusi Putina do odstąpienia bez łupów - to zostawi tam kompletną ruinę (a i skażeniu terenu bym sie specjalnie nie zdziwił). Serio uważacie, że warto taką cenę zapłacić? i - właściwie - co za tą cenę dostaną Ukraińcy? Spokój na parę lat - zanim się rusek odbuduje militarnie do kolejnej rundy? Plus najważniejsze sektory gospodarki sprzedane Zachodowi? Serio - warto?
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn kwie 18, 2022 4:34 pm

Przypominam tylko bardzo stare stwierdzenie: Tam gdzie zaczyna się wojsko, kończy się demokracje.
Perspektywę wyrobicie sobie czytając posty berta.
8)
Zbowid

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn kwie 18, 2022 5:00 pm

Wojsko to stan umysłu. Ale my tu piszemy se o mobilizacji cywili.

Czyli opcji ... po prostu kretyńskiej z punktu widzenia każdego - poza jednym, w brzmieniu" po moim trupie". Acz wróć - stwierdzenie owo nie dotyczy przecież tego - co tak zadecyduje ... :wink:

Tak to może zrobić (sensownie) Izrael, bo każdy tam jest przeszkolony, i doszkalany co jakiś czas. Ale w naszym wydaniu taki ruch w odpowiedzi na agresję (czyli po prostu o wiele za późno) to po prostu wystawienie mięsa armatniego. Nadal uważam, że stronę karabinu każdy się nauczy odróżniać błyskawicznie - ale żadnej "armii" z takiej zbieraniny zrobić sie nie da.

A z kolei zawodowa armia (bo tylko taką uważam za sensowną) - cóż. Czas pokaże, czy pomysł jej zwiększenia wypali. Po mojemu - jakieś 60 do 40, że raczej na odwrót: urealnienie zagrożenia spowoduje jeszcze mniejsze zainteresowanie tym zawodem - niż do tej pory.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn kwie 18, 2022 5:47 pm

Mam wrażenie Rokfor, że święta za batrdzo weszły. To co piszesz nie ma kompletnie sensu. Kompletnie. Ukraina jako państwo, jako naród ma czas tu i teraz. NIe ma i nie bedzie innego czasu.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:01 pm

czarny bielsko pisze:
pn kwie 18, 2022 11:02 am
Tak czytam i myślę i wiem, że jak byłaby u nas wojna to po pierwsze dbam o to żeby żonę z młodym wysłać tam gdzie jest bezpiecznie i mimo tego, że nienawidzę macierewiczów, sasinów, obajtków, tusków czy innych kurwinów czy brownów i innych to wiem, że zostanę tu i będę bronił tego skrawka ziemi nie da siebie ale dla dziecka i w imię zasad. Na pewno będę zesrany siedział w okopie myśląc o tym po co tu jestem ale uważam, że tak trzeba. Poza tym co widziałem przez ostatnie 2 m-ce na granicy i z iloma ludźmi miałem kontakt uważam, że to jest jedyne rozsądne wyjście: zatrzymać kacapów bo oni nigdy nie będą chcieli równać w górę a będą się starali żeby całą resztę zrównać do ich poziomu. A w takim świecie nie chciałbym żyć ani przez chwilę.
brawo Ty ;) ktoś musi osłaniać tyłki szumowskich, już wiemy kto, Jeszcze ktoś?

;)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:03 pm

trocin pisze:
pn kwie 18, 2022 11:23 am
jak by ukraińcy tak myśleli to już dawno byłoby po ptakach
każdy powinien mieć prawo myśleć tak jak chce, po co inaczej wojny toczyć :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:05 pm

trocin pisze:
pn kwie 18, 2022 12:08 pm
ale to mój dom i moje miejsce, będę go bronił i łatwo mnie nie wezmą
To już drugi, razem z Białym niejedno dokonacie ;)
Zibiego nie liczę (mimo prawie deklaracji), on zawsze "ma jakiś klucz do lasu" :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:09 pm

trocin pisze:
pn kwie 18, 2022 1:09 pm
więc niech spierdala i nie wraca :)21

poza tym - wyobraźcie sobie że np połowa wsi spierdala a reszta się broni, jeśli uda się stawić opór to ta część co spierdoliła jeśli wróci to jak będzie traktowana?
posadzi kwiatki na grobach tych co bronili, jakieś święto ustanowi, a za kilka lat będzie napierdalało, że bronili, bronili i tyle naniszczyli :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:14 pm

Zbowid pisze:
pn kwie 18, 2022 4:34 pm
Przypominam tylko bardzo stare stwierdzenie: Tam gdzie zaczyna się wojsko, kończy się demokracje.
Perspektywę wyrobicie sobie czytając posty berta.
8)
znów tęsknisz?
:)21
układaj sobie swoje po swojemu, dasz radę, nie pękaj :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pn kwie 18, 2022 7:27 pm

Nadal widzicie ten konflikt jako walkę Ukrainy o wolność? Dlatego zachód tak bardzo ceni Ukraińców , że wysyła ( za free a jakże :)21 )
mldy USD ? Dlatego my też mamy się napier... z Ruskimi ? Bo ich nie lubimy ? Za to kochamy Ukrainę ?
Może niech wyślą Ukrainie atomówki , wtedy będą mieli większe szanse ...
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn kwie 18, 2022 7:31 pm

Zibi pisze:
pn kwie 18, 2022 11:39 am
trocin pisze:
dokładnie.

Tak poza tym - poziom patriotyzmu jest wprost proporcjonalny do poziomu zagrożenia. Wzrośnie zagrożenie - to dzisiejsi uciekinierzy zostaną i chwycą za broń.
o to to..

czym innym bajanie jak jest względnie dobrze

historia pokazała, że heroizmem wykazywali się kolesie co byli odpowiednikami dzisiejszych "pizd w rurkach" a naziole z frazesami na gębach pierwsi byli do kolaboracji

obyśmy nie musieli się przekonywać

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn kwie 18, 2022 7:33 pm

Mroczny pisze:
pn kwie 18, 2022 7:31 pm
Zibi pisze:
pn kwie 18, 2022 11:39 am
trocin pisze:
dokładnie.

Tak poza tym - poziom patriotyzmu jest wprost proporcjonalny do poziomu zagrożenia. Wzrośnie zagrożenie - to dzisiejsi uciekinierzy zostaną i chwycą za broń.
o to to..

czym innym bajanie jak jest względnie dobrze

historia pokazała, że heroizmem wykazywali się kolesie co byli odpowiednikami dzisiejszych "pizd w rurkach" a naziole z frazesami na gębach pierwsi byli do kolaboracji

obyśmy nie musieli się przekonywać

ale... to nie Ty chciałeś wysyłać nasze wojsko na wojnę z Ruskimi?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn kwie 18, 2022 7:35 pm

suziXL pisze:
pn kwie 18, 2022 1:15 pm
Przypomne tylko, ze finansowa potege Zydow zbudowali nie Ci co zgineli, a Ci ktorzy przezyli.

Patriotyzm to w moim odczuciu bardziej zyc dla kraju, niz umierac dla niego.

Patriotyzm to nie cwaniakowac na codzien, kombinujac jak przekrecic kazdego.
Patriotyzm, to nie krasc.
Patriotyzm to tworzenie prawa, ktore zapewnia rozwoj i sukces pracowitym i wybitnym.
Patriotyzm to budowanie sojuszy (nie koniecznie przyjazni), by zapewnic dobrobyt i bezpieczenstwo.
Patriotyzm to dopilnowanie wysokiego poziomu edukacji spoleczenstwa.
To tez nie wywozenie smieci do lasu, czy palenie oponami.

Absolutnie patriotyzmem nie jest obrazanie wszystkich dookola. Nazywanie epitetami wszystkich, ktorzy nie mysla po naszej linii, tudziez nie bija poklonow naszemu mzimu.
Patriotyzmem nie jest rzucanie sie z piesciami do pierwszej nadazajacej sie bijatyki i wysylanie do niej swoich ludzi na stracenie.

Warto sobie wryc w pamiec slowa wiersza "Do prostego czlowieka". To powinien byc hymn narodowy.
:)2

pełna racja

ale z drugiej strony - ktoś Ci wjeżdża na chatę. Pozwalasz? Czy lejesz w pysk?

A jak wiesz, że nie podołasz? Że zostać i bronić to misja samobójcza? To może lepiej dać nogę, przeżyć i resztę życia wykorzystać na piętrową zemstę?

cholernie dużo pytań

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn kwie 18, 2022 7:36 pm

-"Taką opinię wyraził były prezydent Republiki Czeskiej Vaclav Klaus
Polityk przypomniał, że w ostatnich latach Europejczycy nie lubili Ukraińców, a Czesi źle odnosili się do ukraińskich pracowników migrujących. Jednak po wybuchu działań wojennych miłość do Ukrainy „wzbudziła się zewsząd”. „Czy ta miłość nie jest tylko „przykrywką nienawiści do Rosji i wszyscy są zaślepieni pragnieniem zniszczenia Rosji, nawet kosztem autodestrukcji i ekonomicznej likwidacji Europy”. „Mówią o cierpieniu narodu ukraińskiego, ale wydaje mi się, że nie robią wszystkiego, aby jak najszybciej zakończyć wojnę. Czy nie mają złośliwego założenia, że ​​im dłużej wojna będzie trwała, tym bardziej będzie osłabiać i szkodzić Rosji? I że maksymalny możliwy czas trwania wojny jest właściwie błogosławieństwem? - Klaus oskarżył władze krajów europejskich.
Polityk wezwał Rosję i kraje zachodnie, by usiadły do ​​stołu negocjacyjnego. Jego zdaniem powinny w nich uczestniczyć Stany Zjednoczone, Unia Europejska i Chiny. „Jednak wszyscy mają bardzo różne zainteresowania. Nie ma wśród nich zainteresowania szybkim zakończeniem tej wojny – powiedział Klaus.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn kwie 18, 2022 7:37 pm

bert pisze:
pn kwie 18, 2022 7:33 pm

ale... to nie Ty chciałeś wysyłać nasze wojsko na wojnę z Ruskimi?
nasze???

oszalałeś?

jedyne państwo jakie byłbym rad atakować to Czechy. I od razu się poddać.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn kwie 18, 2022 7:44 pm

Mroczny pisze:
pn kwie 18, 2022 7:35 pm
suziXL pisze:
pn kwie 18, 2022 1:15 pm

Absolutnie patriotyzmem nie jest obrazanie wszystkich dookola. Nazywanie epitetami wszystkich, ktorzy nie mysla po naszej linii, tudziez nie bija poklonow naszemu mzimu.
Patriotyzmem nie jest rzucanie sie z piesciami do pierwszej nadazajacej sie bijatyki i wysylanie do niej swoich ludzi na stracenie.

Warto sobie wryc w pamiec slowa wiersza "Do prostego czlowieka". To powinien byc hymn narodowy.
:)2

pełna racja

ale z drugiej strony - ktoś Ci wjeżdża na chatę. Pozwalasz? Czy lejesz w pysk?

A jak wiesz, że nie podołasz? Że zostać i bronić to misja samobójcza? To może lepiej dać nogę, przeżyć i resztę życia wykorzystać na piętrową zemstę?

cholernie dużo pytań
Tak teoretyzując: ktoś wjeżdża Ci na chatę, łapiesz za broń (którą możesz legalnie posiadać dla obrony własnej) i bronisz chaty, bo masz chęć, środki i narzędzia.
Drugi, alternatywny punkt: jesteś rozbrojony, nie wolno Ci trzymać w domu nawet noża kuchennego dłuższego niż 5cm - a napastnik wjeżdża z rozpylaczem, dwoma klamkami i maczetą. Stawiasz sensowny opór, czy ratujesz swoje istnienie? (hipotetycznie, nie mieszajmy rodziny etc - zakładamy, że liczebnie jest 1:1). Osobiście podzielam zdania o potrzebie stawiania kwiatów na grobach bohatersko poległych w nierównej walce w obronie "ojczyzny", która hodując niewolników, oczekuje odeń obywatelskiego poświęcenia.
Zrób eksperyment behawioralny: zabieraj psu jedzenie przez tydzień, a potem każ mu aportować pęto kiełbasy. Sprawdzisz tą legendarną psią wierność i oddanie.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn kwie 18, 2022 7:49 pm

rozumiem

aczkolwiek - nie wiem jak człowiek zadziała. Teoretyzujemy przecież. Ukraińcy też pewnie teoretyzowali a tu patrz.. Nawet jak który w pierwszej chwili dał nogę albo został za granicą to potem wracał..

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn kwie 18, 2022 7:54 pm

No cóż. Każdy robi jak uważa - może poczuli jakiś tam zryw, chgw co... A może jakieś przepisy, nakazujące wracać i przelewać krew za "ojczyznę", w której zarabiali 10hrywien/h zamiast 20eur/h - pod rygorem wieloletniego więzienia czy innych ciężkich robót, przepadku mienia etc... Każdy jakies tam swoje powody ma...

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pn kwie 18, 2022 8:00 pm

Obrona przed atakiem, to tez bardzo szybka kalkulacja. Mam szanse? Bronie. Nie mam szans? Spier...
Ale...
Silnego nikt nie napada. A silny ten kto ma kumpli.
Jak kraj buduje sojusze, a nie sie ze wszystkimi gryzie, to nie musi sie obawiac napasci.

Myslisz, ze ktos sie wstawi za sasiada Miska (z innego tematu), gdy zobaczy, ze ktos mu morde klepie?
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn kwie 18, 2022 8:03 pm

bert pisze:
pn kwie 18, 2022 7:05 pm
trocin pisze:
pn kwie 18, 2022 12:08 pm
ale to mój dom i moje miejsce, będę go bronił i łatwo mnie nie wezmą
To już drugi, razem z Białym niejedno dokonacie ;)
Zibiego nie liczę (mimo prawie deklaracji), on zawsze "ma jakiś klucz do lasu" :)21
W książkach będą o nich pisać, szkoły ich imieniem nazywać...........pomniki stawiać. Wywiadów i autografów raczej nie dożyją.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn kwie 18, 2022 8:03 pm

No tak, sojusze. Przed 2WŚ też mieliśmy sojusze... :)21
Ale mimo wszystko zgoda. Mimo pełnej mojej niewiary dla skuteczności takich form zabezpieczeń...

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn kwie 18, 2022 8:06 pm

Mroczny pisze:
pn kwie 18, 2022 7:49 pm
rozumiem

aczkolwiek - nie wiem jak człowiek zadziała. Teoretyzujemy przecież. Ukraińcy też pewnie teoretyzowali a tu patrz.. Nawet jak który w pierwszej chwili dał nogę albo został za granicą to potem wracał..
Nie teoretyzowali, służby wiedziały ale nie chciały informować bo 8-10 mln ukraińców uciekających z terenów gdzie miała odbyć się walka przeszkadzała by wojsku Ukraińskiemu w obronie. Wiedzieli i to dobrze.............

Ps. Jest gdzieś w necie wywiad z ukraińcem z służb który to jasno i dobitnie powiedział.

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » pn kwie 18, 2022 8:07 pm

suziXL pisze:
pn kwie 18, 2022 8:00 pm
Obrona przed atakiem, to tez bardzo szybka kalkulacja. Mam szanse? Bronie. Nie mam szans? Spier...
Stara (DOBRA) zasada samoobrony mówi: przede wszystkim spierdlaj, jak nie możesz to zrób wszystko byś mógł, jeśli dalej nie możesz to walcz o życie każdą aktualnie dostępną metodą i bronią. Instynkt zawsze najpierw podpowiada : zjeżdżaj. Tylko psychicznie chorzy, bądź odpowiednio wyszkoleni zachowują się inaczej :)21
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pn kwie 18, 2022 8:23 pm

bert pisze:
pn kwie 18, 2022 7:01 pm
czarny bielsko pisze:
pn kwie 18, 2022 11:02 am
Tak czytam i myślę i wiem, że jak byłaby u nas wojna to po pierwsze dbam o to żeby żonę z młodym wysłać tam gdzie jest bezpiecznie i mimo tego, że nienawidzę macierewiczów, sasinów, obajtków, tusków czy innych kurwinów czy brownów i innych to wiem, że zostanę tu i będę bronił tego skrawka ziemi nie da siebie ale dla dziecka i w imię zasad. Na pewno będę zesrany siedział w okopie myśląc o tym po co tu jestem ale uważam, że tak trzeba. Poza tym co widziałem przez ostatnie 2 m-ce na granicy i z iloma ludźmi miałem kontakt uważam, że to jest jedyne rozsądne wyjście: zatrzymać kacapów bo oni nigdy nie będą chcieli równać w górę a będą się starali żeby całą resztę zrównać do ich poziomu. A w takim świecie nie chciałbym żyć ani przez chwilę.
brawo Ty ;) ktoś musi osłaniać tyłki szumowskich, już wiemy kto, Jeszcze ktoś?

;)
Drogi Norbercie tu nie chodzi o osłanianie dupy któremukolwiek z polityków bo tychże mam głęboko w dupie. Za polityków, za ten gnój i syf, za dzielenie nas aby móc spokojnie wyciągać kolejne miliardy z państwowej kasy walczył nie będę. Za to będę walczył za swój kawałek podwórka, za to żeby mój młody pewnego dnia mógł tu wrócić i budować nowy, lepszy kraj i tu mam nadzieję, że bez szumowskich, rydzyków czy kaczyńskich. I tak - pomimo tego, że jestem pacyfistą i nie uznaję wojen to uważam, że własnego kraju, kultury i dzieci trzeba bronić przed agresorami. Szczególnie tymi ze wschodu, którzy wszystko obrócą w zgliszcza byle tylko bardziej przypominało ich matjuszkę rassiję.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn kwie 18, 2022 8:28 pm

to chyba jakaś wiejska zasada.

U nas zakłądy opustoszały z ukraińców. Wiekszość wrociła aby walczyć.
NIe jestesmy obrazem społeczeństwa ale tak na szybko wychodzi, ze 70% chciała by spierdolić. Poważnie? Widzieliscie jaki ile procent uchodzców z Ukrainy to kobiety i dzieci? A może jednak nie znacie do końca własnej natury? Nie potraficie teraz wyobrazic soibie tej mobilizacji, tego powszechnego ruszenia ( z czego drzewniej nasz naród słynął). Ja my śle, ze jednak nie jest tak źle. I większośc w razie potrzeby zostanie i w ten czy inny sposób wesprze opór.

Zauważcie jeszcze jedno - biernych cywilów pozostajacych w domach w tej wojnie zginęło 10 razy więcej niż stawiającego opór wojska. Może to da do myślenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”