tabliczke znamionowa mam ale na ramie nie moge go znalesc

obejrzalem cala i z przodu i z tylu i nie ma

chyba ktos go zamalowal
Moderator: Kosiarz
Nowe wisko 265 zł na znanym serwisie aukcyjnym, więc nie ma co kombinować, ale przestrzegam że ja go jeszcze nie testowałem.Didymos pisze:Skończyło mi się wisko w sd33 - stawia nikły opór, nie słychać wiatraka po odpaleniu...
Jest jakiś sensowny (czytaj niedrogi) zamiennik z np. dostawczaka, czy jestem skazany towar dedykowany
Jak będzie miękka to znaczy, że nie trzyma oleju i jest do wywalenia.Fiba pisze:Po czym poznać że szklanka jest do wymiany.Rano zimny przez 30?sek nierówno chodzi. Czy jak wymontuje szklanki to będzie widać uszkodzoną?
Taa widziałem, pewnie zostanę testeremN2O pisze: Nowe wisko 265 zł na znanym serwisie aukcyjnym, więc nie ma co kombinować, ale przestrzegam że ja go jeszcze nie testowałem.
Jak masz rozbieralne wisko to je rozkręć i zobacz czemu nie działa.
[Dzieki za odpowiedzMroczny pisze:na pewno podobnie im to wyjdzie...
bierz pahero bo łatwiej o przytmonego diesla a to na wycieczce wazniejsze od kata rampowego
Prawa strona ramy z przodu , patrzysz z góry na belkę ramy , między prawym światłem a akumulatorem .poreb pisze:gdzie szukac vin-u w krotkim Y60?
tabliczke znamionowa mam ale na ramie nie moge go znalesc![]()
obejrzalem cala i z przodu i z tylu i nie ma![]()
chyba ktos go zamalowal
no chyba że to angolKarolSawiak pisze:Prawa strona ramy z przodu , patrzysz z góry na belkę ramy , między prawym światłem a akumulatorem .poreb pisze:gdzie szukac vin-u w krotkim Y60?
tabliczke znamionowa mam ale na ramie nie moge go znalesc![]()
obejrzalem cala i z przodu i z tylu i nie ma![]()
chyba ktos go zamalowal
Gorgus pisze: Pahero jest zbudowane na Ramie + sztywny tylny most jak to wyglaa w przypadku Pathfinder`a ?
Jak jest rozkręcalne to łatwo można samemu zregenerować.N2O pisze:Jeśli jest nieszczelne to można towotu do środka napakować - będzie chodzić cały czas, ale takie coś może się przydać na wszelki wypadek jakby nowe padło - tylko przy wolnossącym silniku wisko pracujące cały czas to masakra jest, odejmuje sporo mocy.
Warto sprawdzić po otwarciu wiska czy ruch sprężynki bimetalowej przekłada się na otwarcie zaworka(odsłonięcie otworu przez który przepływa olej). Jeśli w środku jest sucho to sprzęgło raczej jest nieszczelne.
visko, na dwie cześci i ostrożnie wyjmujemy uszczelkę tak aby jej nie przerwać i nie rozciągnąć nadmiernie przy wycieraniu. następnie myjemy dokładnie obie połowy z resztek smaru, ( warto troszke smaru zostawić aby zobaczyć jak orginalny był lepki a jak wyjdzie nam nasza mixtura lepkościowa) lepiej nie używać benzyny bo można rozszczelnić pozostałę uszczelnienie ( ten na ośi obrotowej wisko) i po dokłądnym umyciu u wypłukaniu resztek ( ja czyściłem wszystko w wd40) podajemy do wysuszenia. Jak już wyschnie dobrze jest sprawdzić czy oska w przedniej cześci visko ( ta do której jest zamontowana sprężynka bimetaliczna) porusza się i nie jest zapieczona ( odpowiada ona za "drugi bieg" wentylatora, kiedy jest mocno rozgrzany).
przygotowywujemy miksturę zastępującą dotychczasową substancje lepkościową:
dodatek do oleju K2 motr doktor mieszym z smarem do łożysk Łt 43, tak aby mieszanina po dokłądnym wymieszaniu i pozbyciu się bombelków powietrza ze srodka miałą lepkosć troszkę większą niż to co było w orginale.
można to sprawdzić robić na jakiejś pochyłej albo pionowej powierzchni kropelke z tego co było i podobnej wielkosci kropelkę z nowej mieszaniny, tak aby w tym samy czasie osiągału podobną długość śladu ( a nasz substytut był nawet bardziej lepki , czyli miał krótszy ślad)
następnie tak rzygotowaną mieszanina wypełniamy najpierw przednia cześć Viskozy, dokładnie wlewajac preparat we wzystkie miejsca (jest tam kilka zakamarków) tak aby wypełnić prawie całą połówkę.
ukłądamy uszczelkę w rowku tak aby nie wyszłą nazewnątrz a jak by nie chiała sie chować można ją schłodzić albo wpychać tak aby wkońcu się zmieściła i nie wypadłą.
do drugiej cześci nalewamy troszkę an to koło zębate, i obracając obudowąc czekamy aż wejdzie pomiedzy obudowe i koło zębate.
skłądamy wszystko razem taka by nie wypadłą uszczelka i nadmiar substancji wydobył się bokiem. wkręcamy sruby te na klucz 10 aby wszystko się ąłdnie zeszło a potem te na krzyak i staramy sie je mozliwie mocno podociągać. Ja pomalowałem im gwint farkbką zeby się potem same nie odkręcały bo mozliwość ich dociągnięcia czasem bywa znikoma( mocno obrobione przy odkręcaniu).
Wykręcamy te śruby na klucz 10 i przykręcmy nimi łopatki wentylatora w to miejsce co były wkręcone, ponownie mozńa posmarować farbką albo klejem do gwintu albo lakierem do paznokci gwint.
wisko powinno chodzić ciężej niż przed regeneracją.
montujemy na auto i grzejemy silnik
po pierwszym poważnym zagrzaniu nadmiar lepiszcza, moze wycisnąć się przez uszczelniacz wałka, bo lepiszcze rozszerza się pod wpływem temepratury, ale bedzie to raz, góa 2 i po kłopocie.
K2 utrzymuje swoje własnoći od -30 do 120 stopni wiec i w zimie i wlecie bedzie działać,a do tego łądnie się miesza z smarem do łożysk Łt 43.
(...)jeden z użytkowników to robił i w kilku autach po regeneracji ma po 40 tyś kilometrów i wszystko działa nadal.
Zawsze nówka lepsza niż używka czy regenerowane.Mroczny pisze:eee a nie lepiej kupic jakies inne wisko, u tokarza zrobić redukcję z gwintu i cieszyć się tanim zamiennikiem z transita? Albo (najlepiej) - aso i nówka sztuka?
przeca to nie półka pod głosnik tylko ważny element układu chłodzenia dość niewdzęcznego motoru
A moze kulki na mole rozbeltane w wodzie z mydlem ?KorreS pisze:dodatek do oleju K2 motr doktor mieszym z smarem do łożysk Łt 43,
Zależy jak liczna rodzina , jak 3 osobowa to zmieścisz sie w króciaku, jak 7 osobowa to tylko longietacelsus pisze:Pytanie z serii być może głupich a odpowiedź na nie będzie: odpowiedz sobie sam! Ale...
Krótki mi się podoba, ma lepsze właściwości w terenie ale długi będzie wygodniejszy dla rodzinki no i nie bez znaczenia jest bagażnik.
Całkowitą satysfakcję osiągnąłbym mając pickup'a z podwójną kabiną, ktoś może coś polecić?
Pozdr
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość