TERRANO I 2,7 TD - DANE TECHNICZNE PILNE!!!

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Borgir
Lokalizacja: 49° 40' 56 '' N || 21° 45' 57 '' E || Parva Cracovia

Re: TERRANO I 2,7 TD - DANE TECHNICZNE PILNE!!!

Post autor: Borgir » wt gru 15, 2009 7:54 pm

Ktoś mi nalał betonu do skrzyni albo ma wodę :P Lewara nie przestawię żadną siła .... pytanie ile tej wody tam może być ? czy odrobina tj. 100/200 ml potrafi się tak spienić z olejem przy 10*C żeby zamarzło i unieruchomiło lewar czy więcej (ok. litr wody) być musi? Musze to dziadostwo rozruszać i do mechaniury na wymianę podstawić bo w tym aucie to na pewno wszystko pływało :)21 :)21 :)21 :)21 :)21
@Fredex & Bigi :
Fredex pisze:Ja też :)21 Poza tym co było napisane, to w kwestii korozji chciałbym dodać, że wrato zajrzeć pod dywan w bagażniku a także złożyć tylną kanapę (zdarza się tam dziura) bo od dołu nie wszystko widać...
,
bigi pisze:zdarza sie zdarza potwierdzam :D
no i wcisnij buta pod dywanik kierowcy jakbys gaz wciskal - tylko nie za mocno zeby noga na freda flinstona nie robila :D
Jak pisałem, wózek był patroszony do gołego wewnątrz i z tego co widać to: podłoga pod noga lewą kierownika, na łączeniu podłogi z nadkolem dziura jak na Flintstone'a przystało, ale na jedną noge tylko, obydwa nadkola tylne mają klimę w standardzie, a jedno w ogóle ma laminat na korozji więc całość do wycięcia idzie.
Ogólnie to Hiroszimy to tam ni ma ale i tak będzie flex i mig w robocie ... martwi mnie natomiast wszechobecność wody w płynach zwłaszcza, że mrozik 10 stC to pikuś przy tym co się szykuje na podkarpaciu :(
Pozdrawiam.
They call him Machete...
- Yes bro..., I mean...Padre

Coming Soon

Tarpan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tarpan » ndz gru 20, 2009 1:27 pm

jeździ ? :D

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » ndz gru 20, 2009 4:42 pm

Tarpan: nie ma szans ... aku zdechło przy próbie odpalenia, świecą się kontrolki ładowania nawet na wyższych obrotach więc brak ładowania pewny, do tego zamarznięta skrzynia i co tam jeszcze mogło zamarznąć .... nie odważyłem się tym poruszyć więc poczeka na odwilż.... coś koło soboty ma być podobno więc i ja poczekam cobie. Potem od razu wymiany olejów i innego płynnego badziewia, które w nim jest i wizyta u blacharza. A na razie ma 20 cm śniegu, który zakrywa korozję i tłumi dźwięki przez nią generowane.

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

bigi

Post autor: bigi » ndz gru 20, 2009 5:09 pm

a ile ten cud w koncu stal ? nie chodzi mi o krytyke ale sam mysle o sprzedazy za rok swojego i tak sie zastanawiam ile to to warte.
TOITOI J95 D4D 2002

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » ndz gru 20, 2009 5:33 pm

Jezusku.... Wy zescie za niego placili czy Wam zebyscie go zabrali? :)21
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
babcuk

Kontaktowanie:

Post autor: babcuk » ndz gru 20, 2009 7:40 pm

a co wy się czepiacie stanu może ktoś chciał kupić złoma żeby go o zera zrobić pod siebie a inni wydają na samochód tyle co mają i potem narzekają że trzeba ubezpieczyć czy coś naprawić.
a tu kolega będzie miał co se zrobi.
Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » pn gru 21, 2009 9:45 am

Spoko nie czepiamy sie, raczej to tylko porownanie. Ja na przyklad swojego Termita kupilem za 6 kawalkow i plakalem nad stanem blachy a tu sie okazuje ze wcale nie tak zle. Skrzynia, mosty i silnik poprostu zegareczek. nawet przy -20 pali :)21 i zrobilem nim juz jakies 35tys od maja...
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » pn gru 21, 2009 11:45 am

Kolejne sprostowanie: nie JA kupiłem dla SIEBIE , ale przyjacióła - i żeby nie było - doradzałem wizytę na SKP, ale się uparła - wybij coś z głowy kobiecie, która się zadurzyła na amen. Powodzenia życzę :)21
Auto zostało moim skromnym zdaniem przepłacone o 1,5 tysia - ja bym targał dla siebie do 3,5 klocka i robił od zera całość za resztę kapitału. Przyjacióła ma na to przeznaczone jakieś 4,5 tysia w sumie więc moim zdaniem jest w stanie wykrzesać z autka trochę dobroci przy tych chęciach, które posiada. Auto ma zdrową ramę poza wyrwanymi (szarpanie kinetykiem) mocowaniami stabilizatora mostu, laminowane nadkole wewnętrzne prawe tylne i dwie czy trzy dziurki w podłodze, co załatwi zdolny blacharz bez druciarstwa. Poza tym wspomniana woda w płynach, ale to do środy bo ma u mnie być powyżej 5*C na plusie więc jestem dobrej myśli, że się uda to rozruszać i pojedzie na kompletną wymianę olejów. Nie ma tragedii ogólnie, ale okazja to to nie była. Jak wspomniałem, okazja byłaby za 3,5 tysia za ten stan, rodzynek za 1,5 - 2 tysie polskich pesos.

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » czw gru 31, 2009 6:05 pm

Nie byłem przy akcji zmiany olejów, ale oto com usłyszał był od kolegi, który tym się zajął : na 20 litrową banieczkę, wpadło jakieś 12 litrów wody oraz niespełna 3 litry oleju.... z tylnego mostu, z przedniego dyfra, z reduktora i ze skrzyni. Fajnie był topiony, a jeszcze fajniej przeglądnięty. Wóz chyba był jednak atrakcją wakacyjną i niczym poza tym, ale niech się Białogłowa pomartwi troszeczkę :)

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

redzik

Post autor: redzik » pt sty 01, 2010 6:22 pm

:o toz wymiany oleum sie robi zaraz po zakupie

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » sob sty 02, 2010 9:24 am

redzik pisze::o toz wymiany oleum sie robi zaraz po zakupie
Toż to zaraz po zakupie... i trasie 350 km :P

Nie sądzisz, że w piękne niedzielne popołudnie, gdzieś w obcych mi stronach Warszawą zwanymi będę kładł się pod samochód by korki macać a potem jeszcze obsikiwał wszystko jak leci oleum na parkingu gdzieś w centrum miasta? Tak czy inaczej ten "samochód na wodę" przebył w sumie 350 km i potem ostał się na zatoce by pokonać jakieś 1,5 km do mechanika, który już się zajął olejami i elektryką - bo się okazuje, ze też cudowana była :( Jak ta kobita doprowadzi to auto do ujeżdżalności to będzie wielkie wydarzenie chyba.... zastanawiam sięczy przed pierwszą jazdą nie rozbić na nim butelki Igristoje :)21 :)21 :)21 :)21
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » sob sty 02, 2010 11:30 am

No jak poprzedni właściciel obserwuje twoje zmagania na forum to niejednego się dowie o swoim byłym aucie. Zakup był w ciemno czy żetelnie opisany przez sprzedawcę?
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » sob sty 02, 2010 1:23 pm

Dżem pisze:No jak poprzedni właściciel obserwuje twoje zmagania na forum to niejednego się dowie o swoim byłym aucie. Zakup był w ciemno czy żetelnie opisany przez sprzedawcę?
Rzetelności opisu nie opiszę bo byłbym nierzetelny i nieobiektywny taka mnie k...wica bierze jak słucham od mechanika i czytam na forum co to za padło się trafiło :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 ,ale to i tak nie moje zmartwienie. Czarnuch kosztował 5K polskich pesos i tyleż zapłaciła bez targu koleżanka co to sobie zanabyła. Jak bym to miał kupować dla siebie to bym targał do minimum 3,5 tysia, a może i niżej, ale cóż - z kobietą, która coś sobie wbije do głowy nie wygrasz panie.

Poprzedni właściciel raczej nie obserwuje forum, gdyż mam podejrzenie, iż zanabył to auto w czerwcu 2009 by poupalać po pięknych terenach piaszczystego Pruszkowa i okolic, nawet go nie przerejestrował, więc jakoby wróciliśmy tym wozem nielegalnie chyba :)9 Tak czy inaczej auto mu służyło jedynie dzikiej zabawie i tyle. A koleżanka sięzabujała była i nawet na SKP nie podjechaliśmy nim bo powiedziała "Biorę" tak od pierwszego kopa :evil: Ale nie mnie to oceniać. Ja tam tylko jakąś śrubkę przykręcę czy kółko zmienię i tyle mnie to auto interesi. Ja celuję dokładnie w jakieś padło do 3,5 tysia by zrobić od zera a na pakiet dać sobie kolejne kilka tysi. Ja nie jestem handlarzem i raczej auto będzie u mnie do zajeżdżenia - ale to już jakaś tam przyszłość, która pokaże czy to K160 będzie czy raczej UAZ do kompletnego zmotania. Kilka pomysłów na projekt już mi w głowie siedzi.

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » ndz sty 17, 2010 4:29 pm

No to nieco newsów z placu boju może?

Komp martwy, po wywaleniu go z auta okazuje się, że TD działa dobrze i nic mu nie dolega - nie ma na razie niestety możliwości podpięcia obrotomierza, który działał we współpracy z komputrem, okazuje się, że w aucie tym była klima AC, ale zdechła i ją wywalono, ale zostawiono przewody połączeniowe, tak samo jak od wewnętrznego webasto ?? oraz podgrzewania przednich foteli ?? - nie wiedziałem, że terrańce I gen miały takie luksusy, ale cóż.
Elektrycznie to jedna wielka zagadka, ale znajomy mechanik sobie poradził z ogarnięciem tematu i powyciachał wszystkie dołożone na dziko wiązki, a te fabryczne, które wcześniej ucięto zostawił w należytym porządku podwiązane pod deską w razie W "a nóż się kiedy przydadzą".
Do zrobienia jest niestety alternator oraz kilka połączeń, bo deska oszukuje lampkami ile wlezie.... kłamie na potęgę. Ponadto muszę umówić znajomą z innym znajomym Panem Pompiarzem - bo pompka nadaje się do regeneracji. Podobnież wspomaganie chyba, ale tu pewności nie ma. W tym tygodniu auto leci do blacharza na spawanie mocowań drążka na tyłach a potem szarpaki. Później jedzie już na blacharkę do Rzeszowa no i ostatnie szlify czyli regeneracja mostów oraz pompek wszelakich. Zgadnie ktoś ile za listę 15 punktów naprawy zostało zapłacone do tej pory??
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu » ndz sty 17, 2010 5:42 pm

ja strzelam - tyle co za auto :)21
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » ndz sty 17, 2010 8:18 pm

Caly czas sie zastanawiam co to za kompa ty tam miales. :)9 Z ciekawosci rozbebeszylem swojego Termita i nic nie znalazlem. Najbardziej skomplikowana elektronika u mnie to tel komorkowy :)21
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz sty 17, 2010 9:20 pm

Myke pisze:Caly czas sie zastanawiam co to za kompa ty tam miales. :)9
te 3 przekaźniki od grzania świec i sterowania zaworem paliwa :)21
albo od "klimatronika" :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » ndz sty 17, 2010 11:27 pm

No i macie... znowu muszę pisać : TO NIE JEST MOJE AUTO - "ZACHWYCAM" SIĘ NIM Z POWODÓW SADYSTYCZNYCH !! !! !! !!

a teraz bez Caps Lock'a. To co wziął mechanik za robociznę i części to śmieszna kwota 800 pesos w sumie.
Komp to taka czarna skrzyneczka pod fotelem pasażera jak mniemam.... więc to coś nie żyło, ba nawet nie było podłączone. Wnioskuję po Waszej opinii, że został do benzyniaka z LPG wstawiony dieselek.... tak to wynikałoby również z zaworu na zderzaku w tym egzemplarzu.
Tak więc Łosiu oraz Myke dostają ex equo nagrodę najgorszego snajpera ligi off-rad :)21 :)21 :)21 :)21
Lbl78 natomiast otrzymuje nagrodę ZŁotego Kasztana w dziedzinie dopierdalania bliźniemu :)21 :)21 :)21 :)21

Tak czy inaczej auto to mina jakich mało, ale delikwentka - znaczy znajoma się nie zraża i przeprowadza jego gruntowną odbudowę .... i nie pomylę się jeśli nie skończy się na 10 K pesos za samo grzebanie w tym śmietniku :)21 :)21 :)21 :)21 Jestem dobrej myśli terrano I za 15+ tysi pesos musi dobrze jeździć :D
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
PG

Kontaktowanie:

Post autor: PG » ndz sty 17, 2010 11:30 pm

zastanawiam sie co to za znajoma skoro jej nie odradziles tego zakupu... chyba ja lubisz bardzo :P :P :P :P :P :P :P :P
GEG AUTO-GAZ

RX01

Post autor: RX01 » pn sty 18, 2010 11:04 am

Ale ja też miałem w Terrano kompa, tyle że z tyłu w bagażniku po lewej stronie. Wystarczyło zdjąć boczek i już było widać. W pickupie MD21 jest pod siedzeniem. Zadaniem taj skrzyneczki chyba jest obliczanie długości grzania świec i przerabiania sygnału do obrotomierza (pewnie coś jeszcze, bo duże pudło to było).
GR long :)
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów :D

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn sty 18, 2010 12:14 pm

Borgir - coś mnie się wydaje, ze Twoja znajoma to Twoje alter ego :wink:

a co do żelaza - jak rama bez dziur to wszystko inne pestka. Zanim zreanimujesz pompę sprawdź koszt tej operacji i koszt uzywanej pompy

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » pn sty 18, 2010 1:28 pm

@ Mroczny Taki jest plan drogi Watsonie i nie nie jest to moje Alter Ego (wyobraź sobie, że nawet wiem co oznacza zastosowane sformułowanie i wypraszam sobie zmianę płci na tej podstawie) :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21

Alter Ego nie może być to gdyż, albowiem to jest kobitka, której nie tyle odradzałem co zaleciłem wizytę w SKP przed finalizacją zakupu, a ona się uparła, że musi to to być jej i koniec. Czytajcie ze zrozumieniem co się tutaj pisze proszę Was.

@Mroczny i znowu do Ciebie piłeczka - w Rzeszowie jacyś blachmajstrzy o specjalizacji ewentualnych 4x4 i tym samym obdukcji ramy są? Posiadasz jakoweś namiary, które byś mógł Panie udostępnić może ?

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn sty 18, 2010 1:38 pm

Borgir pisze: Lbl78 natomiast otrzymuje nagrodę ZŁotego Kasztana w dziedzinie dopierdalania bliźniemu :)21 :)21 :)21 :)21
a dziękować ;) staram się jak moge :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn sty 18, 2010 1:59 pm

szerloku - dobry blacharz do czegos takiego czego potrzebujesz jeszcze się nie objawił ale wszyscy z utęsknieniem czekamy paćkając pordzewiałe ramy unicorem w zimowe wieczory :)21

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » pn sty 18, 2010 2:24 pm

To jak coś znajdę* to dam namiar na foruma :)21 :)21 :)21 :)21

*kompatybilnego z naprawami blacharskimi pojazdów 4x4 blachmajstra znaczy się.

EDIT: takie małe przemyślenia mam.... w tylnym zderzaku jest zawór tankowania LPG..... komputer był zamontowany pod siedzeniem pasażera tak jak to w benzynie 2,4 bywa (posiadał odciętą całą wiązkę, więc niczym nie sterował przy tym silniku) - a Wy się dziwicie, że w ogóle był komputer, posiada włącznik A/C - więc chyba jednak posiadał klimę, z czego mechjanik stwierdził, że punkty mocowania parownika i szpeju klimowego ma, tapicera granatowa (wersja USA?), podgrzewanie foteli było wyprowadzone i tak stoi w skrzynce z bezpiecznikami + klima - co potwierdza luxusność (niby) tego auta przed używaniem go w polszy. No to teraz .... czy może być, że był swapowany silnik po zabiciu jakiegoś 3,0 lub 2,4 L? Jeśli tak to możliwym jest, że przedni zawias się zużył szybciej, chociaż z kolei 3,0 chyba wcale lżejszy od 2,7 TD nie jest - ale tu nie jestem pewny bo nie mam instrukcji ani nic :( Znalazłem po rusku ale ja nie gramotnym w tym bluźnierczym, wschodnim narzeczu.

Jeśli nastąpił swap z np. 3.0 to czy powinny być również zmienione przełożenia w mostach i skrzyni głównej? Cholera tej teorii to mi wbiło dzisiaj do głowy jak sobie pomyślałem o tym, że ktoś w przeszłości mógł się pokusić o zmianę silnika, bez zmiany reszty bebechów :(
They call him Machete...

Coming Soon

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”