Klub Wyznawców RD28T,RD28
Moderator: Kosiarz
Re: Klub Wyznawców RD28T,RD28
Chłodnice rd28t:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=61928
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=61928
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Witam, czytam ja sobie czytam i.... od trzech dni składam po pracy mój wspaniały rewelacyjny silnik rd28t:) z nową wspaniałą wyspawaną głowicą i.... niech mi ktoś napisze jak skutecznie odpowietrzyć układ chłodzenia.
Robiłem to już wcześniej ale teraz zakładam, że nic juz nie umiem i czekam na radę.
Po przeczytaniu biliona postów nic nie wywnioskowałem w tym temacie- no chyba ze nie umiem dobrze wpiasać tematu w opcję szukaj
dziekuję za uwagę
Robiłem to już wcześniej ale teraz zakładam, że nic juz nie umiem i czekam na radę.
Po przeczytaniu biliona postów nic nie wywnioskowałem w tym temacie- no chyba ze nie umiem dobrze wpiasać tematu w opcję szukaj
dziekuję za uwagę
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Tak jak wszyscy odkręć odpowietrznik i powoli lej płyn jak się przeleje zakręć i jak mówi Marcin z Krakowa ciesz się jazdą.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
a kiedyś coś w instrukcji wyczytywałem że trzeba podnosić obroty do iluś tam przy jakies temperaturze silnika itd. wiec jak ztym jest, węże z głowica>odpowietrznik>chłodnica mają być cały czas pełne płynu? na to wskazuje logika. a moim syfie mimo ze nowy termostat pompa, wygląda na to ze jest pusto,. zaczyna mnie to wnerwiać tym bardziej że wszystko poskładałem powiedziałbym wzorcowo
hej
Uklad odpowietrzany jest w dwoch miejscach: jeden to biala plastikowa srubka na krzyzakowy srubokret u gory na przwodzie przy chlodnicy, drugie odpowietrzanie nagrzewnicy jest rowniez na gumowym przewodzie ale w glebii blizej szyby , tez u gory, nalezy szukac czarnego gumowego grzybka, ten otwor zaslepiony jest zupelnie inaczej,cos jakby gumowy koreczek z petelka,
Otwierasz koreczki,dolewasz plynu do chlodnicy, silnik pyrka, dolewsz dalej i czekasz az wyleci gora przez koreczki, w miedzy czasie sprawdzasz twardosc wezy od chlodnicy, jak sa miekkie to jeszcze nie odpowietrzyles, i zwracasz uwage na temp. silnika na wszelki wypadek, bedzie dobrze jesli z tylnego nawiewu na nogi pasazera poleci cieple powietrze
Potem wycieczka i ponowne dolanie plynu, jesli cos sie zmiesci
Prosba o korekte, bo troche czasu minelo od mojej awarii
P.
Uklad odpowietrzany jest w dwoch miejscach: jeden to biala plastikowa srubka na krzyzakowy srubokret u gory na przwodzie przy chlodnicy, drugie odpowietrzanie nagrzewnicy jest rowniez na gumowym przewodzie ale w glebii blizej szyby , tez u gory, nalezy szukac czarnego gumowego grzybka, ten otwor zaslepiony jest zupelnie inaczej,cos jakby gumowy koreczek z petelka,
Otwierasz koreczki,dolewasz plynu do chlodnicy, silnik pyrka, dolewsz dalej i czekasz az wyleci gora przez koreczki, w miedzy czasie sprawdzasz twardosc wezy od chlodnicy, jak sa miekkie to jeszcze nie odpowietrzyles, i zwracasz uwage na temp. silnika na wszelki wypadek, bedzie dobrze jesli z tylnego nawiewu na nogi pasazera poleci cieple powietrze
Potem wycieczka i ponowne dolanie plynu, jesli cos sie zmiesci
Prosba o korekte, bo troche czasu minelo od mojej awarii
P.
odkrec waz przy odpowietrzniku i lej plyn bezposrednio do bloku silnika jak zacznie sie przelewac zakladasz z powrotem i zalewasz chlodnice do konca
termostat jest w debilnym miejscu i jak nie masz plynu w bloku predzej silnik przegrzejesz niz termostat sie otworzy i pompa zassie plyn
termostat jest w debilnym miejscu i jak nie masz plynu w bloku predzej silnik przegrzejesz niz termostat sie otworzy i pompa zassie plyn
wie ktoś może jak wygląda proces odpowietrzania w hiszpanie? śrubka przy chłodnicy jest,słyszałem też o śrubce w bloku,ale nie mogę sobie wyobraźić jak się do niej dostać. Czy odpowietrza się jeszcze w innym miejscu (mam na myśli nagrzewnicę)?
ok chłopaki, samo się w nocy zrobiło:) cudowny ten silnik, po pracy otwieram maskę i wywalam gały bo w zbiorniczku pusto- pierwsza myśl - znowu zassałeś do cylindra? ( chyba jakies psychotropy zacznę brać) dolałem kolejne 2,5 l ale co ciekawe jak wieczorem miał puste węże u góry to teraz pełne były. a co do termostatu to jakiś debil to projektował.
W ogóle jak patrzę na instalację wodną w tym aucie to nasuwa się jeden wniosek. Jak konstruktor nie chce korzystać z doświadczeń innych to tak będzie ulepszał aż spierd...oli. wiem z autopsji:)))
co do odpowietrzenia nagrzewnicy tyłu nie wiedziałem, jutro poćwiczę dzięki. może to jest powód że jak odpowietrzam to co pewien czas z odpowietrznika na górze chłodnicy razem z płynem parsknie trochę powietrza, to mnie martwi nieco, bo pierwsza myśl jest taka że dalej wali spaliny do wody.a podgląd mam dobry na to co wylatuje przy odpowietrzaniu bo mam zamiast oryginalnego czarnego koreczka wkręcony zaworek festo a w niego wsadzony wężyk cieniutki ( pozwala łapać płyn do bańki heheh)
a co do korka na silniku to na mój gust mówimy o korku spustowym pod kolektorem chyba....
W ogóle jak patrzę na instalację wodną w tym aucie to nasuwa się jeden wniosek. Jak konstruktor nie chce korzystać z doświadczeń innych to tak będzie ulepszał aż spierd...oli. wiem z autopsji:)))
co do odpowietrzenia nagrzewnicy tyłu nie wiedziałem, jutro poćwiczę dzięki. może to jest powód że jak odpowietrzam to co pewien czas z odpowietrznika na górze chłodnicy razem z płynem parsknie trochę powietrza, to mnie martwi nieco, bo pierwsza myśl jest taka że dalej wali spaliny do wody.a podgląd mam dobry na to co wylatuje przy odpowietrzaniu bo mam zamiast oryginalnego czarnego koreczka wkręcony zaworek festo a w niego wsadzony wężyk cieniutki ( pozwala łapać płyn do bańki heheh)
a co do korka na silniku to na mój gust mówimy o korku spustowym pod kolektorem chyba....
Tak.Układ chłodzenia w rd28t to jest zagadka techniczna.Zaprojektował go Toshiro Widzimisye 

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Nic takiego nie mowilem.Fiba pisze:Tak jak wszyscy odkręć odpowietrznik i powoli lej płyn jak się przeleje zakręć i jak mówi Marcin z Krakowa ciesz się jazdą.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Czy to jest ten motor co był montowany w senatorachLSD pisze:Może taki. Bardzo koszerny bo oryginalny RB30. Dużo takich k260 jeździ w UK. Małym kosztem masz dobry benzynowy silnik Plug n PlayMroczny pisze:myślałem o benzynie - może zimowa pora jak będzie trochę luzu to zrobię na palecie jakąś przymiarkę. benzyna oczywiście koszerna z nissana, żadnych bmw. Ale to też nie jest docelowe rozwiązanie bo silnik ma być prosty i bezobsługowy. Coś co ma głównie czujniki i kable mnie nie interesuje.

Life's Too Short For A Full Time Job
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Marcin ja tylko przytoczyłem Twoje słowa "ciesz się jazdą ' sory jak myślałeś inaczej.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Jakich Senatorach? Oplach?Maqlinka pisze:Czy to jest ten motor co był montowany w senatorach
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
A jesli tak to okFiba pisze:Marcin ja tylko przytoczyłem Twoje słowa "ciesz się jazdą ' sory jak myślałeś inaczej.

- w trakcie motania

Chyba raczej w Holdenie VL CommodoreMaqlinka pisze:Czy to jest ten motor co był montowany w senatorachLSD pisze:Może taki. Bardzo koszerny bo oryginalny RB30. Dużo takich k260 jeździ w UK. Małym kosztem masz dobry benzynowy silnik Plug n PlayMroczny pisze:myślałem o benzynie - może zimowa pora jak będzie trochę luzu to zrobię na palecie jakąś przymiarkę. benzyna oczywiście koszerna z nissana, żadnych bmw. Ale to też nie jest docelowe rozwiązanie bo silnik ma być prosty i bezobsługowy. Coś co ma głównie czujniki i kable mnie nie interesuje.
Pokemon pisze:Chyba raczej w Holdenie VL CommodoreMaqlinka pisze:Czy to jest ten motor co był montowany w senatorachLSD pisze: Może taki. Bardzo koszerny bo oryginalny RB30. Dużo takich k260 jeździ w UK. Małym kosztem masz dobry benzynowy silnik Plug n Play
No przecież o to się zapytuje

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Holdem to marak GM, co by tam robił silnik Nissana. 15 late temu nie było jeszcze globalizacji motoryzacyjnej, tfu.... 

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Life's Too Short For A Full Time Job
U karambów ,potkałem się wierceniem otworków w termostacie na jego obwodzie chyba 6 otworków fi 3mm.
Wywalenie termostatu=silnik niedogrzany.
Termostat prawidłowo działający=silnik wygrzany ,ale na mój gust za bardzo.
Zastanawiam się nad wywierceniem w termostacie otworków fi 5mm w ilosci...Właśnie nie wiem w jakiej ilości i sądzicie jakie będą tego efekty

Wywalenie termostatu=silnik niedogrzany.
Termostat prawidłowo działający=silnik wygrzany ,ale na mój gust za bardzo.
Zastanawiam się nad wywierceniem w termostacie otworków fi 5mm w ilosci...Właśnie nie wiem w jakiej ilości i sądzicie jakie będą tego efekty

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Czemu tak myślisz? Wg. mnie konstruktor wiedział co robi. A jak przegrzany to pewnie wina termostatu lub zakamienionej chłodnicy.montero pisze:ale na mój gust za bardzo
A tak bajdełej... to o jakim silniku piszesz?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Coraz czesciej smiem w to powatpiewacLSD pisze:Wg. mnie konstruktor wiedział co robi.

- w trakcie motania

Topic jest o rd28 , rd28t i rd28ti o którym zapomniałem w tytuleLSD pisze:Czemu tak myślisz? Wg. mnie konstruktor wiedział co robi. A jak przegrzany to pewnie wina termostatu lub zakamienionej chłodnicy.montero pisze:ale na mój gust za bardzo
A tak bajdełej... to o jakim silniku piszesz?
Tak jak Marcin pisze ,ja już dawno zwątpiłem w konstruktorów rd28t . Zastanawiam się co, relatywnie mały przepływ przez termostat np 6 x fi 5mm mógłby przynieść.W sumie różnica nie powinna być jakaś kosmiczna ale zanim termostat się otworzy jakiś przepływ byłby zachowany...pewnie termostat otworzy sie minimalnie póżniej .
Każdy ,całkowicie sprawny rd28t ma tendencję do grzania się przy obciążeniu .I tu konstruktorzy polegli. Jakby wszystko było git, to nikt by nie wkładał nowej zawiechy, intercoolerów , wolnych wydechów itp

- LSD
-
- Kontaktowanie:
W 4,2D w y60 jest przelotka omijająca termostat o średnicy ok 6mm. W y61 zniknęła pomimo, że silnik i termostat są takie same. Ciekawe dlaczego.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
a nie prosciej zrobic porzadek z chlodnica?
wyjmij sciagnij obudowe i potraktuj karcherem
tak samo potraktuj wnetrznosci, zdziwisz sie ile rudego potrafi wyplynac z chlodnicy niby tylko latajacej na plynie
jedynym bolem moze byc rozszczelnienie jak jest juz dobita
i doczysc korek wlewu i jego gniazdo
zawsze mozesz poszukac termostatu z nizsza temp otwarcia
ja staram sie myc chlodnice i silnik zawsze po upalaniu w blocie 2-3zlocisze na myjni zawsze tansze niz podskok czapki
wyjmij sciagnij obudowe i potraktuj karcherem
tak samo potraktuj wnetrznosci, zdziwisz sie ile rudego potrafi wyplynac z chlodnicy niby tylko latajacej na plynie
jedynym bolem moze byc rozszczelnienie jak jest juz dobita
i doczysc korek wlewu i jego gniazdo
zawsze mozesz poszukac termostatu z nizsza temp otwarcia
ja staram sie myc chlodnice i silnik zawsze po upalaniu w blocie 2-3zlocisze na myjni zawsze tansze niz podskok czapki
A w samymch termostatach y60 i y61 są takie same zaworki zwrotne i czy wogóle są ? Może w y61 gdzie indziej jest upust ciśnienia małego obiegu ?LSD pisze:W 4,2D w y60 jest przelotka omijająca termostat o średnicy ok 6mm. W y61 zniknęła pomimo, że silnik i termostat są takie same. Ciekawe dlaczego.
@ martii : chłodnica i cały układ chłodzenia płukany cytrynianem sodu , chłodnica umyta bardzo dokładnie.Temperatury nie łapie,termostat się otwiera, wisco jest zagadką .Chce spowodować obniżenie temperatury że tak powiem nominalnej.A skąd wziąc termostat o niższym niż 82 c otwarciu?