BMW DIESEL POWER W PATROLU
Moderator: Kosiarz
-
Re: BMW DIESEL POWER W PATROLU
Na pewno, nie będzie musiał pałować wolnossaka. Turbina oraz dobrze wyregulowana pompa robi swoje 

PATROL Y61 V8 LONG TURYSTYK
Doładowany diesel ma większą sprawność - odzyskuje energię ze spalin.
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Dorby wątek
i wesoły momentami
przegapiłem go wcześniej i teraz wszystkie 15 stron przeleciałem.
gdybym tak 4 lata temu go przeczytał, to bym pewnie dalej miał Y61 a nie Toyode do wypraw. Bo jedyne co mi w Parchu nie pasowało to ten 2.8TD6, a że i 3.0Di i 4.2TD Nissana to dla mnie porażka to wtedy wydawało się, że nie ma dobrego rozwiązania, a tu proszę bawarski diesel nawet na wyprawach robi
Ciekawe tez co będzie w tym sezonie w sporcie się działo - bo z tajnych infromacji które wyciekają z różnych garaży to wygląda że się szykuje jakiś wysyp "ryrrrarków 3.0d" biturbo albo LSów

gdybym tak 4 lata temu go przeczytał, to bym pewnie dalej miał Y61 a nie Toyode do wypraw. Bo jedyne co mi w Parchu nie pasowało to ten 2.8TD6, a że i 3.0Di i 4.2TD Nissana to dla mnie porażka to wtedy wydawało się, że nie ma dobrego rozwiązania, a tu proszę bawarski diesel nawet na wyprawach robi

Ciekawe tez co będzie w tym sezonie w sporcie się działo - bo z tajnych infromacji które wyciekają z różnych garaży to wygląda że się szykuje jakiś wysyp "ryrrrarków 3.0d" biturbo albo LSów

- krzychooxxx
albo przekrec snorkel wlotem do przodu
czytalem na tym forum kilka takich opinii ze ten zabieg daje odczuwalny efekt 

CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD

Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
-
- jestem tu nowy...
Janusz2000 pisze:Dorby wąteki wesoły momentami
przegapiłem go wcześniej i teraz wszystkie 15 stron przeleciałem.
gdybym tak 4 lata temu go przeczytał, to bym pewnie dalej miał Y61 a nie Toyode do wypraw. Bo jedyne co mi w Parchu nie pasowało to ten 2.8TD6, a że i 3.0Di i 4.2TD Nissana to dla mnie porażka to wtedy wydawało się, że nie ma dobrego rozwiązania, a tu proszę bawarski diesel nawet na wyprawach robi![]()
Probowałeś połączyć jedno z drugim ? Patrol z serduchem Toyoty

PATROL GR Y61 -> 4.2 HDJ 80 -> 33"
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
DOBRE!!!krzychooxxx pisze:albo przekrec snorkel wlotem do przoduczytalem na tym forum kilka takich opinii ze ten zabieg daje odczuwalny efekt

- UAZ Adventure
Cześć może to głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi, jak to jest możliwe że bez świec tak bez problemu pali,patrolnieci.pl pisze:acha... auto przy -23 st. odpala bez świec żarowych:D

to zasługa konstrukcji M57 czy co ?
pozdro
Pewnie to zasługa bezpośredniego wtrysku, owszem pomaga w rozruchu na zimnym, ale szczerze wątpię żeby odpalił przy takim mrozie bez świec, a już na pewno nie bez problemu, może po długich walkach z rozrusznikiem, kilka takich rozruchów i rozrusznik do roboty
Mam ciężarowego Mercedesa z poprzedniej porządnej epoki i fakt do -10 pali od strzała bez płomieniówki, przy większych mrozach też odpali, ale to już jest walka nie odpalanie.

Mam ciężarowego Mercedesa z poprzedniej porządnej epoki i fakt do -10 pali od strzała bez płomieniówki, przy większych mrozach też odpali, ale to już jest walka nie odpalanie.
PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
odpala za 2-gim zakręceniem przy takim mrozie,dziś było -17 i zapalił po 3 sekundach kręcenia:))
nie wiem czyja to zasługa zapytaj Pawła z FABRYKA4x4
)
nie wiem czyja to zasługa zapytaj Pawła z FABRYKA4x4

Ja to nie rozumiem czemu nie zrobiliście grzania świec.
-
common rail panie
i zwiększone ciśnienie wtryskiwaczy

PATROL Y61 V8 LONG TURYSTYK
Bo sterownik drogi, a często się fajdoliN2O pisze:Ja to nie rozumiem czemu nie zrobiliście grzania świec.

A tak na poważnie, silnik zajebisty, tylko osprzęt taki se.

Ostatnio zmieniony ndz sty 27, 2013 12:39 am przez piotr e38, łącznie zmieniany 2 razy.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Nie wiem, nie znam się.

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
W C8 miałem CR i grzał świece poniżej -20'C i to tylko jak auto spędziło ze dwa dni pod chmurką... Niższych temperatur nie zanotowałem przez 3 lata jak miałem to auto to się nie wypowiem. Patfinder pomimo CR grzeje świece 3sec.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Myślałem nad tym, ale 4 lata temu za dużo takich swapów jeszcze nie było - poza tym skoro można mieć Toyotę z silnikiem Toyoty to dlaczego motać Patrola z silnikiem ToyotyMaximus Vega pisze:Janusz2000 pisze:
Probowałeś połączyć jedno z drugim ? Patrol z serduchem ToyotyTo jest dobre rozwiązanie do prztestowania - zaliczę konkretną wyprawę to napiszę więcej. Na tą chwile BAJKA - jest moc i siła a przy tym spalanie podobne do Bawarii

a tak serio: wtedy byłem na etapie wkładania benzynowej V8mki do Patrola-rajdówki i swap miedzymarkowy wydawał mi się wtedy bardzo ryzykownym pod względem awaryjności rozwiązaniem. Wtedy dojrzałem tylko do zrobienia tego w rajdówce

-
- jestem tu nowy...
Nie miałem okazji złapać 4.2 patrolowskiego stąd kwestia Toyoty - HDJ 80 24v.Janusz2000 pisze:Myślałem nad tym, ale 4 lata temu za dużo takich swapów jeszcze nie było - poza tym skoro można mieć Toyotę z silnikiem Toyoty to dlaczego motać Patrola z silnikiem ToyotyMaximus Vega pisze:Janusz2000 pisze:
Probowałeś połączyć jedno z drugim ? Patrol z serduchem ToyotyTo jest dobre rozwiązanie do prztestowania - zaliczę konkretną wyprawę to napiszę więcej. Na tą chwile BAJKA - jest moc i siła a przy tym spalanie podobne do Bawarii
- wiem to samo można powiedziec o BMW ale do X5-tki ciężko się wyciągarkę montuje
a tak serio: wtedy byłem na etapie wkładania benzynowej V8mki do Patrola-rajdówki i swap miedzymarkowy wydawał mi się wtedy bardzo ryzykownym pod względem awaryjności rozwiązaniem. Wtedy dojrzałem tylko do zrobienia tego w rajdówceOd tego czasu się okazało - w całym układzie przeniesienia napędu - nie miałem żadnych problemów, ani razu. Do tego ludzie zaczęli też coraz śmielej swapowac silniki w samochodach wyprawowych i cywilnych - 4.2 Nissana albo Toyoty, Igorowe V8ki z USA, a teraz jak się okazuje 3.0diesel z bawarii to także nie tylko historia rajdówek T1-ko podobnych...
Na ta chwilę mam nakręcone 2000 km - - uwagi na początek to:
+ konkretny zapas mocy i momentu obrotowego - zakopiankę w weekend przejechałem na 5 biegu

+ spalanie na poziomie -2L w porównaniu do ZD30
+ nie ma znaczenia jakość paliwa
+ teraz wiem co oznacza palenie na dotyk

- głośniejszy od ZD 30
- dłużej się rozgrzewa
Czekam na konkretny OFF-ROAD i pewnie wtedy będzie można więcej powiedzieć.
PATROL GR Y61 -> 4.2 HDJ 80 -> 33"
Nie możliwe że coś jest głośniejsze od ZD30.

- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
W opinii mojego mechanika - a gość ma trochę pojęcia bo jest dobry i mu się przez warsztat przewija dosłownie wszystko od dostawczych, przez suvy i lekkie terenówki po Lexusy i A8-mki - to według niego 3.0d bmw to najlepszy silnik diesla we współczesnych samochodachpiotr e38 pisze:Bo sterownik drogi, a często się fajdoliN2O pisze:Ja to nie rozumiem czemu nie zrobiliście grzania świec.![]()
i przy okazji trza wozić komplet wtrysków w bagażniku, tak na wszelki wypadek i ze trzy czujniki ciśnienia na listwie, też na wszelki wypadek, wszak to BMW Panie, chyba jedyny producent u którego łańcuch rozrządu w dieslu jest dużo słabszy (jednorzędowy) niż w benzyniaku, urywają się tylko w dieslach, a i wtryski już pewnie piezoelektryczne, sama radość
![]()
![]()
A tak na poważnie, silnik zajebisty, tylko osprzęt taki se.
Miałem z nim taką rozmowę o dieslach jak zastanawiałem się nad kupnem dużego rodzinnego kombi/suva - Pokazał mi plac i mówi: "Panie Januszu widzi pan mój plac? 80% to diesle - diesel Forda leci to to i to, diesel VW i Audi leci to to i to" podobnie mi wyliczył dla silników PSA, Mercedesa ale także np dla silnika 2.0 bmw. Powiedział mi że jeśli już musi być diesel według niego 3.0 bmw to numer 1.
mam ziomka co hienuje tylko bmw serii 5 i zwykle sa to 3.0
roboty mu nie brakuje
w zasadzie silnik nie zajebliwy,osprzet leci
roboty mu nie brakuje

w zasadzie silnik nie zajebliwy,osprzet leci

Toć to samo napisałem, układ tłokowo korbowy niezajebliwy, reszta taka se, w ogóle BMW ma zajebiste silniki benzynowe, diesla to zrobili niechcący i żaden im się nie udał, jedyna w miarę godna konstrukcja to przedmiotowe 3.0, ale też nie jest bez wad.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
W zeszłym roku na Baja Challenge byli Holendrzy 100-tką. Pierwszego dnia na odcinku gdzie był kaloryfer z kilku długich prostych, w miałkim piachu mi przy 120stu kończyła się para - a oni wyprzedzili mnie jakbym miał ręczny zaciągniętyMaximus Vega pisze:Janusz2000 pisze:Maximus Vega pisze:
Nie miałem okazji złapać 4.2 patrolowskiego stąd kwestia Toyoty - HDJ 80 24v.
Na ta chwilę mam nakręcone 2000 km - - uwagi na początek to:
+ konkretny zapas mocy i momentu obrotowego - zakopiankę w weekend przejechałem na 5 biegu.
+ spalanie na poziomie -2L w porównaniu do ZD30
+ nie ma znaczenia jakość paliwa
+ teraz wiem co oznacza palenie na dotyk
- głośniejszy od ZD 30
- dłużej się rozgrzewa
Czekam na konkretny OFF-ROAD i pewnie wtedy będzie można więcej powiedzieć.

Twierdzili też, że z 24-zoaworowego można wykręcić ponad 400KM ale to już robi się problematyczne, a sam silnik bardziej zawodny przy tym obciążeniu w warunkach rajdowych.
.......kiedy pojawią się posty co leci w tym osprzęcie dislowego silnika konkretnie

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Wtryski, czujnik ciśnienia na listwie, pompa wysokociśnieniowa (to już rzadziej i po słuszniejszym przebiegu, no chyba że syf w paliwie, to szybciej), sterowanie turbiny z tego co pamiętam, to też przez jakieś elektro gówno, sterowniki świec żarowych, a tak poza tym to zajebisty motór

PS. Nie wiem jak mocny jest rozrząd w tym silniku, bo we wszystkich poprzednich dieslach produkcji BMW potrafił się łańcuch urwać i to nagminnie, mówię tu o TDS-ach, zarówno 1.8 jak i 2.5, ale to starsze konstrukcje, może tu coś poprawili.

PS. Nie wiem jak mocny jest rozrząd w tym silniku, bo we wszystkich poprzednich dieslach produkcji BMW potrafił się łańcuch urwać i to nagminnie, mówię tu o TDS-ach, zarówno 1.8 jak i 2.5, ale to starsze konstrukcje, może tu coś poprawili.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
u mnie wtryski są wymienione, komputer cały przesterowany ( na wyprawę drugi dostałem gratis) jeździłem na ruskim paliwie i wszystko było okej, świec żarowych nie ma:)
Ten nowy 2.0d BMW to dopiero debeściak: łańcuch po stronie koła zamachowego nie wytrzymuje 50kkm, wypitalają się zębatki a ta na wale jest niewymienna (trzeba wał wymieniać - w aso coś ok. 10kpln)... malinowo 

K160 sd33