A jesteś w stanie zrozumieć, że Twój "jedynie słuszny" pogląd w tym temacie ktoś może mieć koło, za przeproszeniem, dziury? Masz coś do dodanie w temacie wątku to dodaj a jak nie masz to nie trać szansy na zachowanie milczenia.mayer pisze:a ja powiem tylko tyle ze pisanie o jakimś ekodrajwingu na tym forum to jakas paranoja... Dla mnie ekodrajwing jest wtedy gdy obnizam spalanie ze standardowych 13 -14 litrów na 7 max 8. Berz jakichś bzdetów ekojebingów czy magnetyzerów. Jak? Proste stawiam syfa do garazu i zapier... plaskaczem. Bez pieprzenia w bambus o oszczednosciach wydumanych.
Eco Driving ...
Moderator: Kosiarz
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Nie jarzę - urwałeś litr bo nie dojeżdżasz na luzie, ciskasz na maxa i nie hamujesz przed światłami???nissterr pisze:Nie rozumiem Waszej krytyki.
Ja urwałem litr zmieniając tylko jedno przyzwyczajenie: dojeżdżanie do świateł na luzie i /lub ciskanie na maksa i hamulec tuż przed światłami.
Reszta to normalna sprawa - płynna jazda - tak chyba powinno być zawsze....
A i wygodniej jest jechać w dolnych obrotach po czarnym (!) niż zapindalać na 4000 obrotów z wyciem silnika 80 na trójce [wtedy radia nie słychać] ;p

K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
hamowanie silnikiem powoduje mniejsze zużycie paliwa w samochodach z elektronicznie sterowanym wtryskiem
czyli kilak kropli więcej na ruszenie z buta poza tym masę w ruchu łatwiej rozpędzic niż zatrzymaną w miejscu
..... podobno

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Tylko tylko na biegu. Jak wczoraj spadło w kraku parę centymetrów marznącego śniegu organoleptycznie sprawdziłem, żenp hamowanie na luzie a na biegu w GRze diametralnie zmienia jakość prowadzenia na korzyść jazdy na biegu. Moja bratowa jeżdżąca hondą civic a kiedyś skodą fabią na pytanie ile jej auto pali opowiadała że tyle ile jej wleje. Zgodzę się z poprzednikami, że szukanie oszczędności w spalaniu w autach z minimum 2.5 litrowym motorem , ważacych koło 2 ton jest zbędnym zajęciem. Palą między 10 a 15 litrów co często zalezy od średnicy i rodzaju założonych opon jak też i stylu jazdy ownera i trzeba się z tym pogodzić. Cytując Marcina-Kraków: jak sie ma statki to się ma wydatki. Howgh!
tak tak nie ma to jak kupic sobie priusa za gruba kase... tylko poto zeby w niego wladowac kolejne kolo 2400 za najtansza sekwencje na stagu 300 (bo kto by przeplacal przecierz ma byc oszczednie co nie??)
i zeby potem ten caly prius splacal sie na mix pb+lpg+elektrodisco przez kolejne 20 lat... przy czym pewnie po 10 latach trzeba bedzie oddac na zlom bo sie rozlezie ;];];]
i zgadzam sie w 100% z przedmowca.
pozdro
i zeby potem ten caly prius splacal sie na mix pb+lpg+elektrodisco przez kolejne 20 lat... przy czym pewnie po 10 latach trzeba bedzie oddac na zlom bo sie rozlezie ;];];]
i zgadzam sie w 100% z przedmowca.
pozdro
Dokładnie taklbl78 pisze:z tłumaczenia z polskiego na naszeLecho pisze: bo napisałeś nie wiadomo co...to mu chodzi że hamuje silnikiem i patrzy na droge
a nie jeździ jak przedstawiciel handlowy z magnesem
![]()

A poza tym jeżdżę jak zawsze...
I na pewno nie jak żółw ;p
Dodatkowo mam satysfakcję, że pali mi tyle ile paliła Omega 2.5 TD i mniej niż Volvo 740 2.0T

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
to wy se hamujcie silnikiem i ruszajcie od zera, a ja se bede jak dotychczas wyrzucał na luz na tyle daleko żeby dotoczyć sie do zielonego i startować z ruchu...lbl78 pisze:hamowanie silnikiem powoduje mniejsze zużycie paliwa w samochodach z elektronicznie sterowanym wtryskiemczyli kilak kropli więcej na ruszenie z buta poza tym masę w ruchu łatwiej rozpędzic niż zatrzymaną w miejscu
..... podobno

#noichuj
- apede
-
- Kontaktowanie:
I to jest sluszna koncepcja jazdy.
Pozwala wykasowac wiele slozbuffek ktore cie wyprzedzaja zeby ostro heblowac przed swiatlami.

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
no fajny ten ekodrajwing... a jak ja mam awtomat pod reką to co?? doradzcie cos bo gorszy się czuje

a ten Prius to faktycznie jakaś pomyłka, 6.5 w miescie i 4.5 na trasie to pali Toledo II TDI (ASV) bez zadnego wydumanego stylu jazdy.

a ten Prius to faktycznie jakaś pomyłka, 6.5 w miescie i 4.5 na trasie to pali Toledo II TDI (ASV) bez zadnego wydumanego stylu jazdy.
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
- Misiek Cypr
-
do Pajero już nic nie trzeba doklejać. Zwłaszcza do Pajero....Videlec pisze:to co, mam do Pajero siusiaka dokleic czy jak??pezet pisze:My tu o "męskich" autach konwersujemy![]()
bo rozumiem, że otwory wlewu paliwa w swoich pozaklejaliście

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Nie że pajero czy nie pajero.DamnIt! pisze:do Pajero już nic nie trzeba doklejać. Zwłaszcza do Pajero....Videlec pisze:to co, mam do Pajero siusiaka dokleic czy jak??pezet pisze:My tu o "męskich" autach konwersujemy![]()
bo rozumiem, że otwory wlewu paliwa w swoich pozaklejaliście
O krzynke biegów się rozchodzi.
Prawdziwe tfardziele nie korzystają z automatów

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...