...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 2
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 2
..........ponawiam pytanie , blokada mtylnego mostu zapina się samodzielnie , czy to coś posiada jakiś bezpiecznik
- żeby to odpiąć.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Odłącz w komorze silnika na regulatorze podciśnienia.iskra69 pisze:..........ponawiam pytanie , blokada mtylnego mostu zapina się samodzielnie , czy to coś posiada jakiś bezpiecznik- żeby to odpiąć.
Nissan Patrol
sebson pisze:Odłącz w komorze silnika na regulatorze podciśnienia.iskra69 pisze:..........ponawiam pytanie , blokada mtylnego mostu zapina się samodzielnie , czy to coś posiada jakiś bezpiecznik- żeby to odpiąć.
gdzie tego regulatora szukać pod maską , w którym miejscu

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
Po prawej stronie na sciance grodziowej. Nie pamiętam dokładanie który ale chyba któryś z prawej strony.iskra69 pisze:sebson pisze:Odłącz w komorze silnika na regulatorze podciśnienia.iskra69 pisze:..........ponawiam pytanie , blokada mtylnego mostu zapina się samodzielnie , czy to coś posiada jakiś bezpiecznik- żeby to odpiąć.
gdzie tego regulatora szukać pod maską , w którym miejscu
Jak kupowałem z kumplem Longa, to w nim difflock nie działał z przełącznika i rozpinaliśmy i zapinaliśmy blokadę poprzez wężyki

Nissan Patrol
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Mam pytanko:
Mam Patrola Y60 '94r. Jak go kupiłem to zawieszenie było troszkę hmm 'klapnięte' a więc założyłem pod sprężyny gumowe dystanse 4cm. Troszkę się podniosło i było OK. Jednak zamontowałem teraz wyciągarkę no i przód troszkę zanurkował... I teraz pytanie: jak to stosunkowo tanim kosztem zrobić aby przód się podniósł? Wymiana sprężyn i amorów na liftowe +2" to drogi gips... Może nowe sprężyny na przód (np. firmy Monroe koszt ok. 360pln/kpl)? A może wogóle sprężyny z longa (podejdą?)?
Lift przewiduję jednak napewno nie w tym roku. Moooże na koniec przyszłego roku...?
P.S.
Tak, wiem że pytanie jest trochę z dupy... Ale jak wiadomo - Polak Potrafi więc napewno sa się tańszym kosztem coś wymyśleć...?
Mam Patrola Y60 '94r. Jak go kupiłem to zawieszenie było troszkę hmm 'klapnięte' a więc założyłem pod sprężyny gumowe dystanse 4cm. Troszkę się podniosło i było OK. Jednak zamontowałem teraz wyciągarkę no i przód troszkę zanurkował... I teraz pytanie: jak to stosunkowo tanim kosztem zrobić aby przód się podniósł? Wymiana sprężyn i amorów na liftowe +2" to drogi gips... Może nowe sprężyny na przód (np. firmy Monroe koszt ok. 360pln/kpl)? A może wogóle sprężyny z longa (podejdą?)?
Lift przewiduję jednak napewno nie w tym roku. Moooże na koniec przyszłego roku...?

P.S.
Tak, wiem że pytanie jest trochę z dupy... Ale jak wiadomo - Polak Potrafi więc napewno sa się tańszym kosztem coś wymyśleć...?

Patrol Y60 '94 + Kumho KL71 31" (felgi 4MAD 8x15" et-25)
Jak się nie ma miedzi to się na dupie siedziordi pisze:Mam pytanko:
P.S.

Kup se springi od 4.2 coś tam cie to podratuje.
A wogóle, to zaczełeś od dupy strony z tą wyciągarką, trza było se zawias najpierw zanabyć

Nissan Patrol
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Aaaj tam od dupy strony - jak gdzieś wtopi, to się przynajmniej wyciągnie 

y60 autobus, czerwony.
Na klapniętym zawiasie i 31" na pewno wtopi 

Nissan Patrol
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
W to to akurat nie wątpię 

y60 autobus, czerwony.
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Miałem podobny dylemat, na razie nie stać mnia na firmowy zawias więc mam tak: springi od długiego angola 4.2 plus podkładki 5cm. Z przody amory zostawione tak jak były, z tyłu była kapota wiec kupiłem jakieś za 90zł sztuka nówki standard. Robi od wiosny bardzo dobrze, gumy to insa w okolicy 34, auto kruciak
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Czy takie coś oznacza podskok czapki, czy fredkę? (gdzieś czytałem że podskok i nie jestem pewien
)
Sprzedający twierdził że gryzoń i mają tego plagę (obok stadionu w Poznaniu), pokazał 3 inne auta stojące na podwórku miały tak samo.
.

Sprzedający twierdził że gryzoń i mają tego plagę (obok stadionu w Poznaniu), pokazał 3 inne auta stojące na podwórku miały tak samo.
.

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Jakieś zwierzaki
jak by czapka podskoczyła to byś miał wlot do intercoolera 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

jakby czapka skakała, to miałbyś wygryzione po środku, a u Ciebie ewidentnie turbo pada 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Mam nadzieję że to gryzoń, bo silnik po za niewielkimi ilościami oleju w odmie (kapie przed turbo) chodzi jak zły. Na początku był mułowaty i dymił, ale to chyba przez to że nie przekraczałem 2 tysięcy obrotów, obecnie po załażeniu 34' laczków, zacząłem mu butować i odzyskał wigor, zapyla lepiej niż na 31', nie dymi za mocno (tylko przy ostrym bucie) i ogólnie jest sympatycznie. 

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
nie daj się zwieść pozorom
weź poziomice i zobacz na co centrum tej czarniej dziury celuje
tylko jak będziesz mierzył nie zatrzaskuj za sobą maski - cholernie ciężko później wyjść
weź poziomice i zobacz na co centrum tej czarniej dziury celuje

tylko jak będziesz mierzył nie zatrzaskuj za sobą maski - cholernie ciężko później wyjść

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Celuje na kolektor ssący wydechowy i lekko z ukosa na turbinę
Mam nadzieję że to zwietrz jakiś grzał sobie dupsko na kolektorze ssącym i podgryzał sufit
. Turbina zapyla, jak się załącza auto dostaje sporego kopa i ciągnie ładnie. Martwi mnie tylko ten olej w odmie, nie ma go tam cały czas tylko raz na jakiś czas sobie kaszlnie i splunie olejem. Jest go na tyle mało ze przez ostatnie 3000km nie ubyło zauważalnie na bagnecie, ale na polbruku kropki zostawia, i przed przeglądem muszę czyścić dolot bo zimna część turbiny uwalona.

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
bo odma jest po to w dolocie żeby jej się pozbyć
, podobnie jak EGRa - 2 ekologiczne zasyfiacze układu dolotowego

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Dać mały filterek stożkowy? Wywaliłem rurę na dół, ale niebardzo podobało mi się to rozwiązanie i bałem się że zaciągnie wodę.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Koledzy, tłoczek w kolektorze siły hamowania w Y61 to ma być wciśnięty czy zwolniony, żeby większa siła była na tylne zaciski
Bo zrobiłem 2" liftu a nie zwróciłem uwagi w jakiej pozycji był wcześniej, a mam takie wrażenie że chyba ciut gorzej hamuje (ale może mi się wydaje, zazwyczaj na pusto latam) Dzięki za pomoc

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM

w pod deklem panuje raczej nadcisnienie, dlatego wywala opary oleju
ja mam metrowa rure smarujaca rame
idelnym rozwiazaniem jest catch tank - w taniej wersji to butelka plastikowa z 2ma wezykami - jeden do odmy, 2gi w powietrze
ja mam metrowa rure smarujaca rame
idelnym rozwiazaniem jest catch tank - w taniej wersji to butelka plastikowa z 2ma wezykami - jeden do odmy, 2gi w powietrze
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
a ja tak z innej bajki , bo widze że tu stale i te same osobistości piszą , kto coś wie czy występował silnik 4,2 automat benzyna , silnik bez turba , jakoś nie mogę znajść
a coś mi znowu posrany pomysł chodzi po głowie , pewnie przez to że bąków dawno nie było , a tak poważnie to mam po piniądzach (na raty) silnik 4,2 benz , byl ze skrzynią automatyczną ale ją wcieło i gość opycha sam motor
a coś mi znowu posrany pomysł chodzi po głowie , pewnie przez to że bąków dawno nie było , a tak poważnie to mam po piniądzach (na raty) silnik 4,2 benz , byl ze skrzynią automatyczną ale ją wcieło i gość opycha sam motor
Super parchatek Super y60 

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Oczywiście, że były benzyniaki 4.2 w awtomacie.
y60 autobus, czerwony.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
tak mi się właśnie wydawało ale nie byłem pewny , no to chiba będzie 4,2 wsadzane (no zależy ile skrzynia kosztuje)
a teraz kolejne pytanie czy cewka ma się grzać tak bardzo że aż parzy , kupiłem dzisiaj nową za 50 pln i coś nie teges mnie się to wydaje żeby się to tak grzało , jakieś sugestie czemu , pilne dość to jest gdyż albowiem chce lpg montować
a teraz kolejne pytanie czy cewka ma się grzać tak bardzo że aż parzy , kupiłem dzisiaj nową za 50 pln i coś nie teges mnie się to wydaje żeby się to tak grzało , jakieś sugestie czemu , pilne dość to jest gdyż albowiem chce lpg montować
Super parchatek Super y60 

Wie kto może jakie gwint mają nakrętki do Gr. Chce zakupić alusy i trza zapodać inne nakrętki 

Nissan Patrol