swap baleno 1.6 16v

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
kuba84

swap baleno 1.6 16v

Post autor: kuba84 » pt sty 06, 2012 7:29 pm

Witam mam pytanie, ponieważ pytałem w innym wątku ale za wiele się nie dowiedziałem otworzyłem nowy wątek.Chcialem zapytać osoby które przerabiały już temat przekładki silnika z baleno 1.6 16v do samuraia co trzeba wyciągnąć z dawcy żeby wszystko grało. Wiem zeby wyciągnąć wszystkie czujniki i zaworki spod maski, kompa i instalacje elektr., ale zastanawiam sie czy trzeba wyciągać kompletną inst od początku do końca czy wystarczy tylko to co jest pod maską i deską no i czy zabierać skrzynkę z bezpiecznikami czy ją zostawić.Nie wiem też czy zabierać czujnik prędkości ,licznik,cewkę z immo ?? ?? ?? Czytałem też że pompa paliwa powinna dawać ciśnienie między 38 a 44 psi tylko nie mam dojścia do katalogów więc nie ukrywam że ciężko będzie mi coś dopasować. Gdybyście mogli mi podsunąć jakąś pompę zewnętrzną która spełnia te parametry było by super . No i jeszcze jedno czy flansza dostępna na allegro do vitar http://moto.allegro.pl/suzuki-samuraj-s ... 56160.html podejdzie pod ten silnik i czy po założeniu tej flanszy wieloklin na wałku skrzyni biegów nie będzie za krutki
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
lukassos

Re: swap baleno 1.6 16v

Post autor: lukassos » sob sty 07, 2012 9:48 am

Flansza powinna pasować ale wymaga wyfrezowania w silniku miejsca na śruby mocujące skrzynie. Silnik trzeba nieznacznie przesunąć do przodu. Najlepiej jakbyś miał całą wiązkę i to nie ciętą ( da sie wypiąć i wyciągnąć wszystko z nadwozia bez przecinania) łatwiej podłączać wszystko razem.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » sob sty 07, 2012 3:20 pm

z tego co czytałem jest problem z aparatem zapłonowym - wchodzi w kolizje z grodzią silnikową.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
kuba84

Post autor: kuba84 » sob sty 07, 2012 4:03 pm

Adam.Ż pisze:z tego co czytałem jest problem z aparatem zapłonowym - wchodzi w kolizje z grodzią silnikową.
Z grodzią nie ma problemu bo silnik jest na cewkach :wink:

Tylko nadal nie wiem co z czujnikiem prędkości, immo,pompą paliwa
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
gruszek

Post autor: gruszek » sob sty 07, 2012 4:13 pm

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob sty 07, 2012 6:42 pm

Adam.Ż pisze:z tego co czytałem jest problem z aparatem zapłonowym - wchodzi w kolizje z grodzią silnikową.
Dlatego bierze się silniki z zapłonem bezrozdzielaczowym.
gruszek pisze:Kuba,
tu zaglądałeś ?
http://daniels.lumena.com/suzuki/suzi_b ... t_2009.htm
Ten opis jest jak za przeproszeniem reklama w telewizji - zanęca obrazkami a diabeł tkwi w szczegółach, których tam nie znajdziesz :)23
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
kuba84

Post autor: kuba84 » sob sty 07, 2012 7:58 pm

gruszek pisze:Kuba,
tu zaglądałeś ?
http://daniels.lumena.com/suzuki/suzi_b ... t_2009.htm
pewnie że zaglądałem, ale tak jak Kostuch wspomniał nie ma tam zbyt wiele dokładnych opisów, jest to opisane naprawdę z grubsza

Wiem że Kostuch mota taki swap ale nie chce dzielić się wiedzą :)16 :wink:

Powiedzcie mi jeszcze coś na temat flanszy do połączenia silnika ze skrzynią, mianowicie jak się ma wałek ze skrzyni biegów czy po założeniu flanszy nie jest zbyt krótki ( nie chodzi mi o wieloklin bo on zapewne będzie wystarczający ale czy wchodzi w koło zamachowe w łożysko )
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz sty 08, 2012 12:52 am

z tego co czytałem jest taki sam jak do vitary - nic nie zmieniałem po założeniu flanszy i jakoś problemów nie ma

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » ndz sty 08, 2012 11:33 am

kuba84 pisze:

czujnik prędkości musi byc ...
jak bez immo chcesz odpalić samochód ?? ....
rusz to i tamto do sklepu tam pan ma taka magic książka wiec dobierze ci ciśnienie
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz sty 08, 2012 1:39 pm

corny pisze:
kuba84 pisze:

czujnik prędkości musi byc ...
jak bez immo chcesz odpalić samochód ?? ....
rusz to i tamto do sklepu tam pan ma taka magic książka wiec dobierze ci ciśnienie
Akurat czujnika prędkości z baleno wcale nie musi być - i tak nie byłoby go gdzie wsadzić.
U mnie silnik odpalił bez immobilizera 8)

corny,
Jeżeli nie robiłeś takiego swapu, to lepiej nie pisz nic, bo podwyższasz tylko poziom szumu informacyjnego.

ps.
Postów "kuba84" nie widzę, bo mam go w grupie ignorowanych :P .

ps2.
Przeszczep silnika robię gościnnie w warsztacie w zamian za "transfer know-how", więc nie czuję się upoważniony do publikowania szczegółów technicznych.
Jak już gdzieś pisałem, rozpracowanie samych wiązek elektrycznych i sposobu bezbolesnego wszczepienia do samuraia (tak żeby nic z dymem nie poszło), zajęło mi parę tygodni...

Dla ułatwienia (a może utrudnienia :roll: ) dodam, że stwierdzenie "silnik baleno 1,6 16v" to jak "mam dżipa".
Jest wiele specyfikacji tego auta i instalacja elektryczna w nich jest bardzo różna.

Awatar użytkownika
kuba84

Post autor: kuba84 » ndz sty 08, 2012 5:44 pm

Kostuch pisze:ps.
Postów "kuba84" nie widzę, bo mam go w grupie ignorowanych :P
dobrze wiedzieć.

Więc pomijając "guru" tego forum jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś przydatne info niech pisze
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » ndz sty 08, 2012 7:27 pm

kuba84 pisze:
Kostuch pisze:ps.
Postów "kuba84" nie widzę, bo mam go w grupie ignorowanych :P
dobrze wiedzieć.
Poniższy cytat świadczy o tym że już Ci to było zakomunikowane :D (w ramach dygresji):
Kostuch pisze:
kuba84 napisał(a):
wyglada na to ze to wlasnie ty jestes tym pokoleniem bo ja nie czuje potrzeby wypowiadania sie w kazdym watku zeby se postow natrzaskac.

a ze nie siedze przed kompem 24 na dobe to nie potrafie szybko pisc a polskie znaki sprawiaja mi pewien problem i z tego co zauwazylem jestes pierwsza osoba ktorej to przeszkadza

PLONK

Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
kuba84

Post autor: kuba84 » ndz sty 08, 2012 10:46 pm

Ja tu chyba czegoś nie rozumiem, bo wydawało mi się że opisujemy tu problemy związane z naszymi wozami ale chyba się pomyliłem bo nie wiedzieć czemu mnie atakujecie ?? ?? ??

Zwracam się do waz z konkretnym pytaniem bo czytałem ze kilku z was przerabiało temat baleno, ale widzę ze jej nie uzyskam, więc będę musiał dać sobie rade sam

Sory że założyłem wątek

Pozdr
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » śr sty 11, 2012 9:24 am

na twoim miejscu nie bawiłbym sie ze skrzynią tylko wsadził od vitary tyłem pędzonej . jeden problem z głowy .
jak dobrze poszukasz to kupisz za grosze.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sty 11, 2012 10:09 am

Kwadrat pisze:na twoim miejscu nie bawiłbym sie ze skrzynią tylko wsadził od vitary tyłem pędzonej . jeden problem z głowy .
Ja właśnie wsadzam skrzynię z vitary 4x2.
Mimo że jeden problem z głowy, to kilka innych nowych się pojawia (belka ramy, wał, tunel, etc). :)21
Kwadrat, wsadziłeś już swoją skrzynię?
Jeżeli nie, to byłbym wdzięczny jakbyś odczytał symbol uszczelniacza na wyjściu wału, bo metryczne uszczelniacze nie pasują...

Skrzynie vitarowskie 4x2 wcale nie jest tak łatwo znaleźć.

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » czw sty 12, 2012 1:14 am

co do czujnika predkosci niewiem na 100% jak to wyglada z baleno ale w silniku 1.6 16v ze swifta do kompa musi byc wpiety czujnik predkosci w przeciwnym wypadku motorownia nie generuje pelnej mocy.
Wiazka jesli tylko silnik nie ma immo to jest szybka do zrobienia, generalnie do uruchomienia trzeba doprowadzić do kompa staly +, + po stacyjce, mase, sygnal z czujnika predkosci, sterowanie pompa paliwa, + z rozrusznika, to chyba wszystko o ile dobrze pamietam. aa No i wypadaloby podlaczyc kontrolke check engine;p
Samurai 1.6 16v... in progress....

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw sty 12, 2012 10:17 am

Dafit pisze:...
Wiazka jesli tylko silnik nie ma immo to jest szybka do zrobienia,
A jaką masz różnicę w komplikacji wiązki z immo i bez? Dwie dodatkowe wtyczki do wetknięcia immo i antenki...

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » czw sty 12, 2012 1:35 pm

Kostuch pisze:
Kwadrat pisze:na twoim miejscu nie bawiłbym sie ze skrzynią tylko wsadził od vitary tyłem pędzonej . jeden problem z głowy .
Ja właśnie wsadzam skrzynię z vitary 4x2.
Mimo że jeden problem z głowy, to kilka innych nowych się pojawia (belka ramy, wał, tunel, etc). :)21
Kwadrat, wsadziłeś już swoją skrzynię?
Jeżeli nie, to byłbym wdzięczny jakbyś odczytał symbol uszczelniacza na wyjściu wału, bo metryczne uszczelniacze nie pasują...

Skrzynie vitarowskie 4x2 wcale nie jest tak łatwo znaleźć.
Postaram sie dziś odczytać :)

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » czw sty 12, 2012 4:34 pm

Kostuch pisze:
A jaką masz różnicę w komplikacji wiązki z immo i bez? Dwie dodatkowe wtyczki do wetknięcia immo i antenki...
niewiem jaka mam i nie interesuje mnie, nie przekladałem silnika z immo wiec niewiem. Dlatego tez napisalem ze jesli ma bez immo to potrzebuje tylko to o czym napisalem wczensiej, opisałem to co wiem z wlasnego doświadczenia. Co sie mam mądrzyć odnosnie wiazki z immo jesli nie miałem z nią doczynienia ani tymbardziej nigdy mnie ona nie interesowała?? Chyba ze lepiej lać wode na postawie tego co ma mi sie moze wydawac albo co kiedys tam uslyszalem od kogos tam...?
Uszczypliwości możesz sobie darować w stosunku do mojej osoby..

pozdro

Awatar użytkownika
kuba84

Post autor: kuba84 » czw sty 12, 2012 6:54 pm

Dafi wiesz może czy komp ze starszej wersji bez immo od swifta lub baleno będzie pasował do tego z immo

drugie pytanie co do czujnika, czy wystarczy go podpiąć żeby czytał sygnał czy trzeba coś wymyślić zeby się kręcił ??
692121109 Kuba

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » czw sty 12, 2012 10:19 pm

niewiem, ale jesli obydwa sa do jednopunktu lub np. wielopunktu to trzeba by sciagnac schematy jednego i drugiego i porownac wyprowadzenia. Napewno nie podejdzie komputer z jednopunktu do wielopunktu i na odwrot.

co do drugiego pytania, to impulsator musi sie krecic w przeciwnym razie zapala sie check i silnik nie rozwija pelnej mocy. Do zegarów samuraja bez problemu mozesz wstawic taki impulsator z zegarow swifta, baleno, vitary. mam u siebie gdzies w garazu 2 wersje zegarów do samuraja i w obydwoch jest miejsce na takowy. Mozesz tez zalozyc jakikiolwiek od metromierza, niewme czy to ma jakies znaczenie ale fabryczny impulsator ze swifta/vitary daje 4 impulsy na jeden obrot linki.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 13, 2012 12:15 am

Dafit pisze:
Kostuch pisze:
niewiem jaka mam i nie interesuje mnie, nie przekladałem silnika z immo wiec niewiem. Dlatego tez napisalem ze jesli ma bez immo to potrzebuje tylko to o czym napisalem wczensiej, opisałem to co wiem z wlasnego doświadczenia. Co sie mam mądrzyć odnosnie wiazki z immo jesli nie miałem z nią doczynienia ani tymbardziej nigdy mnie ona nie interesowała?? Chyba ze lepiej lać wode na postawie tego co ma mi sie moze wydawac albo co kiedys tam uslyszalem od kogos tam...?
Uszczypliwości możesz sobie darować w stosunku do mojej osoby..

pozdro
Gdzie ty się dopatrzyłeś uszczypliwości w mojej wypowiedzi? :o
Napiszę łopatologicznie:
Chodzi o to, że wiązka z immo i bez immo różni się tak nieznacznie, że nie wypływa to w żaden znaczący sposób na pracochłonność przygotowania wiązki. Z tego powodu twoja wypowiedź:
Dafit pisze:Wiazka jesli tylko silnik nie ma immo to jest szybka do zrobienia
...jakoś nie budzi mojego zrozumienia.

ps.
Nie wiem o jakim jednopunktowym wtrysku piszesz. W Baleno był tylko wielopunktowy.

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » pt sty 13, 2012 12:36 am

kuba84 pytal miedzy innymi o kompa ze swifta a tam bywał jednopunkt.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pt sty 13, 2012 11:34 pm

kuba84 pisze: drugie pytanie co do czujnika, czy wystarczy go podpiąć żeby czytał sygnał czy trzeba coś wymyślić zeby się kręcił ??
czujnik wystarczy że podepniesz i będzie założony na linke.
Check sie zapala jeśli przez dłuższy czas nie ma sugnału - u mnie było to po bodajże 2 czy 3 km

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 13, 2012 11:45 pm

Adam.Ż pisze:
kuba84 pisze: drugie pytanie co do czujnika, czy wystarczy go podpiąć żeby czytał sygnał czy trzeba coś wymyślić zeby się kręcił ??
czujnik wystarczy że podepniesz i będzie założony na linke.
Check sie zapala jeśli przez dłuższy czas nie ma sugnału - u mnie było to po bodajże 2 czy 3 km
Eeee... W baleno? :o

Ludzie, czytajcie manuale!
W baleno czujnik prędkości (działający na zasadzie prądniczki tachometrycznej) jest podłączony do prędkościomierza, który dokonuje konwersji sygnału między innymi do poziomu TTL.
Nieprawidłowe podpięcie czujnika np. od metromierza (na ogół z wyjściem 'open collector') puści z dymem sterownik. Podpięcie oryginalnego czujnika bezpośrednio nic nie da, bo sygnał będzie miał złą amplitudę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”