Olej w filtrze paliwa
Moderator: Albert_N
Olej w filtrze paliwa
Witam , sorry szukałem ale nie znalazłem , Jak w temacie zauważyłem olej w filtrze paliwa co to moze byc ? vitara 2005 silnik 2.0 benzynka ma przejechane 3tys a na domiar właczyła mi sie kontrolka od silnika 

- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Re: Olej w filtrze paliwa
masz jeszcze gwarancję.. smigaj do aso i nic nie kombinuj bo ją straciszxann pisze:Witam , sorry szukałem ale nie znalazłem , Jak w temacie zauważyłem olej w filtrze paliwa co to moze byc ? vitara 2005 silnik 2.0 benzynka ma przejechane 3tys a na domiar właczyła mi sie kontrolka od silnika

Hmmm zeby tylko nie bylo tak jak mial moj znajomy...... kupil sobie skode octavie i trez olej mu znikal szybciej niz w starych gazikach jak pojechal to najpierw mowili ze sie musi ulozyc teraz juz ma kilknascie tysi n budziku i dalej filt zawalony olejem teraz twierdza ze tak musi byc ze ten typ tak ma .....
Niech nam zyja niektore ASO
Niech nam zyja niektore ASO

Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D
-
Re: Olej w filtrze paliwa
Kupiłeś nówkęxann pisze:zauważyłem olej w filtrze(...) vitara 2005

Bo to bardzo paskudny objaw... poprzednik coś nabroił

I ten mikro przebieg to autentyk

- Grzegorz K.
opinie w ameryce są na ogół (wśród offroadowców) bardzo złe. Tzn. w błoto itd. nadają się świetnie, bo możesz je przepłukać, ale ponoć kiepsko filtrują bardzo drobny pył i kupa syfu idzie do silnika. Sam chciałem sobie do granda sprawić takiego K&Na, ale zwątpiłem po przeczytaniu kilku niezależnych testów. Bądź co bądź te filtr były wymyślone jako filtry do sportu, gdzie zasadniczo trwałość silnika ma mniejsze znaczenie niż wydajność....
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
Panowie!!!
Kolega w Vitarze ma poważny objaw jakim jest olej w filtrze powietrza, zapytałem go czy ma Turbo czy nie - brak odezwu!
Pracuje w ASO więc jeżeli samochód posiada Turbo przyczyną jest jego uszkodzenie po prostu Turbo zassysa olej i jego część wyrzuca do filtra, brak naprawy lub weryfikacji może spowodować rozwalenie wirnika turba i łopatki dostaną sie do komory spalania - silnik do remontu, lub jak turbo zassie olej może się silnik "rozbiec" czyli wejdzie na wysokie obroty aż do urwania korbowodów itd...
Natomiast przy benzynie należy zweryfikować zawory, uszczelniacze pierścienie - zrób sobie kontrole sprężania
Pozdro
Kolega w Vitarze ma poważny objaw jakim jest olej w filtrze powietrza, zapytałem go czy ma Turbo czy nie - brak odezwu!
Pracuje w ASO więc jeżeli samochód posiada Turbo przyczyną jest jego uszkodzenie po prostu Turbo zassysa olej i jego część wyrzuca do filtra, brak naprawy lub weryfikacji może spowodować rozwalenie wirnika turba i łopatki dostaną sie do komory spalania - silnik do remontu, lub jak turbo zassie olej może się silnik "rozbiec" czyli wejdzie na wysokie obroty aż do urwania korbowodów itd...
Natomiast przy benzynie należy zweryfikować zawory, uszczelniacze pierścienie - zrób sobie kontrole sprężania
Pozdro
Moment, Vitara 2.0 turbo? Było takie cudo?Delors pisze:Panowie!!!
Pozdro
Inna sprawa- jak silnik benzynowy ma się wkręcić na obroty gdy dostaje się do niego olej? Może ja mam jakieś złe dane, ale on się chyba nie spali, nie?
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
A była taka po 2000r. w sumie miała dopisek "Grand" i takowa po opisie Xanna by pasowała.mendelmax pisze:Moment, Vitara 2.0 turbo? Było takie cudo?
Inna sprawa- jak silnik benzynowy ma się wkręcić na obroty gdy dostaje się do niego olej? Może ja mam jakieś złe dane, ale on się chyba nie spali, nie
Benzynowy - nie wkręci sie! Wkręci sie Diesel z Turbem!