Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
a testował ktoś ceramizer do silnika? podobno super hiper i nie wiadomo co jeszcze a jak to się ma w praktyce? jeżeli to działa to warto było by nalać do vitarki tym bardziej że niebawem będę zmieniał olej (ma teraz świeży ale chce go trochę przepłukać).
I pytanie nr 2.... zmiana oleju z mineralnego na pół syntetyk... warto? A właściwie nie tyle co warto tylko czy zmieniać i jaki może być tego skutek? Podobno nie powinno się zmieniać z mineralnego na syntetyk czy połówkę ile w tym prawdy?
Nr 3 Jakiś czas temu gośc zachwalał olej fuchs... że super smaruje silnik wycisza i do tego redukule pobieranie oleju... mowa o fuchs unimax czy jakoś tak... Zna ktoś ten olej?
I pytanie nr 2.... zmiana oleju z mineralnego na pół syntetyk... warto? A właściwie nie tyle co warto tylko czy zmieniać i jaki może być tego skutek? Podobno nie powinno się zmieniać z mineralnego na syntetyk czy połówkę ile w tym prawdy?
Nr 3 Jakiś czas temu gośc zachwalał olej fuchs... że super smaruje silnik wycisza i do tego redukule pobieranie oleju... mowa o fuchs unimax czy jakoś tak... Zna ktoś ten olej?
-
- jestem tu nowy...
Salata123 pisze:Ja nie znam
Ja też... dlatego pytam....
Ja znam Unimil - smarowanie nie najgorszegodlesniva pisze:mowa o fuchs unimax czy jakoś tak...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Kostuch pisze:Ja znam Unimil - smarowanie nie najgorszegodlesniva pisze:mowa o fuchs unimax czy jakoś tak...
Kto nie smaruje, ten nie jedzie

4x4 Tczew
- vandall_jr
-
Są jeszcze ceramizery do ... sami wiecie czego 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
A na sam koniec jest jedno i zawsze to samo - MOTO DOKTORRRR 

4x4 Tczew
- vandall_jr
-
łe ale to jak już ciśnienia nie ma hahahahha
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
- jestem tu nowy...
albo za dużooleju wciąga....vandall_jr pisze:łe ale to jak już ciśnienia nie ma hahahahha
czyli co ceramizer sobie darować? Chce zapobiec kolejnemu obruceniu panewki itp uszkodzeniom silnika. puki co silnik chodzi jest dość cichy chodzi mi tylko o zabezpieczenie go w jak największym stopniu.
witam,
po wymianie sprzęgła w vitara 1.6 nie można wrzucić żadnego biegu, po odpaleniu na załączonym którym kol wiek biegu i wciśniętym sprzęgle samochód stoi (nie jedzie ). Puszczając delikatnie sprzęgło słychać szum z okolic skrzyni biegów czym niższy bieg tym większy szum - na 5 jest całkiem znośnie , samochód mimo wszystko dalej nie jedzie. Pytanie za 100 punktów co to może być ? przy zakładaniu RACZEJ tarcza została założona poprawnie...
po wymianie sprzęgła w vitara 1.6 nie można wrzucić żadnego biegu, po odpaleniu na załączonym którym kol wiek biegu i wciśniętym sprzęgle samochód stoi (nie jedzie ). Puszczając delikatnie sprzęgło słychać szum z okolic skrzyni biegów czym niższy bieg tym większy szum - na 5 jest całkiem znośnie , samochód mimo wszystko dalej nie jedzie. Pytanie za 100 punktów co to może być ? przy zakładaniu RACZEJ tarcza została założona poprawnie...
raczej to ty zwal skrzynie i załóż poprawnie sprzęgło
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Zmienić położenie dźwigni reduktora z N na 2H 
Przy wciskaniu sprzęgła słychać inny dźwięk ze skrzyni/sprzęgła?

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
-
- jestem tu nowy...
NuVo pisze:Zmienić położenie dźwigni reduktora z N na 2H
to by było chyba zbyt proste i oczywiste....
W ferworze walki różne rzeczy się zdarzają.
W opisu wynika że wysprzęgla bo w skrzyni coś tam słyszy inaczej przy zmianie biegów...

W opisu wynika że wysprzęgla bo w skrzyni coś tam słyszy inaczej przy zmianie biegów...

obecnie po uruchomieniu silnika na biegu np. 3 i delikatnym ruszeniu skrzynia / sprzęgło nie wydaje już żadnych dźwięków nie po kojących - samochód normalnie jedzie - niestety dalej jest brak możliwości zmiany biegu - po wrzuceniu na luz już żaden inny bieg nie wejdzie......
No to w takim razie nie wysprzęgla do końca. Na wciśniętym sprzęgle biegi zgrzytają przy próbie ich włączenia?
Na wyłączonym silniku biegi "na sucho" wchodzą?
Jak tak to linka do regulacji.
Na wyłączonym silniku biegi "na sucho" wchodzą?
Jak tak to linka do regulacji.
tak jak piszesz. Tyle, że linką kręcę już od 4 godzin, podkładki podkładam, luzuję, naciągam i efekt dalej taki sam. Ale czy jeśli jest tak jak opisałem mogę przyjąć , że tarcza i docisk zamocowałem poprawnie?
czemu zmieniałeś sprzęgło?
Tam raczej ciężko jest coś źle złożyć
Sprawdź przy okazji wieloklin od pedału sprzęgła, w vitarach lub pękać i się obrobi wielowypust, trzeba go spawać.

Sprawdź przy okazji wieloklin od pedału sprzęgła, w vitarach lub pękać i się obrobi wielowypust, trzeba go spawać.
jeśli wcześniej było ok a sprzęgło wymieniał bo np. ślizgało się... to 95% że tarczę wsadziłeś odwrotnie 
a przez te cztery godziny już byś dawno wyją skrzynię, sprawdził i włożył na swoje miejsce a nie bawił się linką

a przez te cztery godziny już byś dawno wyją skrzynię, sprawdził i włożył na swoje miejsce a nie bawił się linką

No tak , wieloklin na tarczy z jednej strony wystaje trochę bardziej i tą stroną trzeba wsadzić na wałek sprzęgłowy.
Jeśli wsadził odwrotnie to tarcza chyba może zapierać się o koło zamachowe i nie wysprzęgli.
Jeśli wsadził odwrotnie to tarcza chyba może zapierać się o koło zamachowe i nie wysprzęgli.
teoretycznie złożyłem sprzęgło na wzór starego - przed wymianą sprzęgło się ślizgało - stara tarcza zjechana, a linką zacząłem kręcić bo wydawało mi się, że jest strasznie duży luz i w ogóle sprzęgło nie "załapie" - potem było tylko gorzej. No trudno chyba trza wytargać skrzynię znowu... napiszę jutro czy to było to. dzięki za pomysły.
Łożysko oporowe wymieniałeś?Może tam coś nie gra.
wymieniłem łożysko, docisk, tarczę. Dodatkowo uszczelnienie wałka skrzyni biegów i simering w silniku. Może tu coś zchrzaniłem?
Może coś z łapą od sprzęgła zamotałeś.
Raczej nie ma opcji żeby tarczę odwrotnie wsadzić.
A odcisk masz nowy?
Raczej nie ma opcji żeby tarczę odwrotnie wsadzić.
A odcisk masz nowy?