Blokada Samurai jak ARB

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Re: Blokada Samurai jak ARB

Post autor: st.Medard » sob lut 27, 2010 10:16 pm

Złota Justyna Kowalczyk :)21 :)21 :)21
Ostatnio zmieniony sob lut 27, 2010 10:55 pm przez st.Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lut 27, 2010 10:25 pm

st.Medard pisze:Złota Justyna Kowałczyk :)21 :)21 :)21
Złota , srebrna i brązowa :D Dzieucha jest niepowtarzalna :D , było piękne :)2
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob lut 27, 2010 10:54 pm

To jest właśnie Yukon, czyli coś na czym jeżdżą już od jakiegoś czasu amerykanie. Na forum piratów był gdzies test całkowicie zaprzeczający filmikom arba, który poczuł chyba oddech konkurencji na plecach.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lut 27, 2010 11:30 pm

Zibi pisze:
To jest właśnie Yukon, czyli coś na czym jeżdżą już od jakiegoś czasu amerykanie. Na forum piratów był gdzies test całkowicie zaprzeczający filmikom arba, który poczuł chyba oddech konkurencji na plecach.
Od jakiegos czasu , czyli od niecalego roku. Przejrzalem tematu o zip lockerze na piratach i dyskusja na nich jest bardzo podobna do tej co prowadzimy tu , wiec nie wiem jak to ma niby wplynac pozytywnie na opinie o tych szperach. I raczej wiecej jest negatywnych opinii , niz pozytywnych (przejrzyj cale 10 stron , moze przejrzysz na oczy) a jedyny filmik propagujacy chinszczyzne to ten :
http://www.youtube.com/watch?v=8LmP0SNb96I
malo poruszajacy ;) i test przeprowadzony chyba tylko w wyobraźni.Pozatym czemu porownujesz chinczyki przez Ciebie promowane do Yukona ? Z dyskusji na piratach wynika , iz Yukon jest zaprojektowany przez amerykanow , robiony na zleceni w chinach , ale nie w calosci tylko czesc elementow , ale sprzedawane sa tylko pod marka Yukona i to glownie na rynku amwerykanskim i do suzuki dla przykladu nie maja szper. To zreszta dosc prawdopodobne , bo wiele amerykanskich producentow tak robi , np trailtough i spidertrax. Wzmacniane polosie do przodu samuraia sa robione w chinach dla nich. Co nie zmienia faktu iz polosie sa naprawde swietne - ich wytrzymalosc jest legendarna i przedewszystkim sprawdzona ;) Ale to nie jest zadna podróba w przy ktorej producent tak jak w wypadku twojego produktu stara sie ukryc pochodzenie i sprzedaje produkt z ta sama nazwa co oryginal probując omamic klienta - mysle ze to zupelnie inna grupa produktow. To pierwsze , drugie nie rozumiem hasla oddech konkurencji - dla mnie to nie jest zadna konkurencja tylko "kopiowanie" produktu. Przeciez ten produkt nie rozni sie konstrukcyjnie niczym , zostal skopiowany , nie zaprojektowany . Dla mnie maloprawdopodbne (cokolwiek bedziesz mowil Ty czy kto inny) jest stworzenie kopii produktu na tyle dobrze , by dorównywała oryginałowi nie mając tylu lat doświadczeń co producent oryginału , nie znając wszystkich sekretów. Co innego gdy cos projektujesz , sam wymyslasz , udoskonalasz - ale oni zrobili poprostu kopie. To tak jak bylo z chinskimi hiluxami - auto wygladalo tak samo , toczka w toczke , ale sie rozsypywalo w rekach , mimo iz to byla wierna kopia .... ale jakosc i materialy nie te ;)
Zibi pisze: I nijak się to ma oficjalnie produkowanych w chinach blokadach a sprzedawanych od kilku lat w stanach pod nazwą Yukon Zip.
Yukon Zip Locker jest na rynku od roku , nie od lat :(
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
st.Medard
Kontaktowanie:

Post autor: st.Medard » ndz lut 28, 2010 11:09 am

http://www.ringpinion.com/ProductDetail ... rodID=5329
Moje oczy nie widzą gdzie tu jest napisane Yukon Zip ja widzę tylko ARB. Yukon zip jest produkowany do jeepa, toyoty ale do suzuki są tylko podróby, nic pod nazwą marki Yukon Zip.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lut 28, 2010 11:29 am

Tak, masz rację, jak zobaczyłem nazwę strony nawet bez patrzenia potwierdziłem. Ringpinion bowiem to diler różnej maści blokad, yukon zip, yukon grizly itd. A Mark - pracownik tej firmy na forum jest największym zwolennikiem chińskich blokad stąd przypuszczałem, że nawet nie handlują arbem.

Awatar użytkownika
Manolo bb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Manolo bb » sob lis 16, 2013 12:44 pm

Witam,

Panowie możne ktoś ma jakieś doświadczenie z blokadami KAM. Ja chce sobie nabyć komplecik ale u nich w sklepie nie ma i trzeba pisać. Pisałem i pisałem ale oni laskę kładą i nie odpowiadają. Moze ktoś jakoś przetarł szlak i ma na to jakiś sposób za wyjątkiem cioci w Londynie bo ja nie mam.
2 pytanko to do jakiego rozmiaru opon ta blokada z półosiami pociągnie.
Pozdrawiam
Calmini 5'', Swift GTI, blokada mostu, winda escape XTR, reduktor 4.9 i parę innych udziwnień.

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » sob lis 16, 2013 8:09 pm

Nie polecam. Zakladaj arb.

No chyba że coś poprawili na w ciągu ostatnich lat i już np. Koła nie odpadają od ich polosi :)21
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lis 16, 2013 8:46 pm

Arb , moze byc nawet chinski i bedzies zadowolony. Co do tego ile wytrzyma - z tyu nawet na seryjnych polosiach przy rozsadnej jezdzie to i 31" wytrzyma , ale przy tak duzym kole lepiej jednak wzmocnic. Z przodu bez wzmocnionych polosi ja urwalem na 31" w pierwszym dniu , i to bynajmniej bez pelnej plyty - wlaczylem , puscilem sprzeglo i jebut , po przegubie ..... zalozylem wzmocnione polosie i przezylo dwa sezony - moze zyje do dzisiaj , nie wiem bo sprzedalem.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Manolo bb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Manolo bb » sob lis 16, 2013 10:01 pm

Salata123 pisze:Nie polecam. Zakladaj arb.

No chyba że coś poprawili na w ciągu ostatnich lat i już np. Koła nie odpadają od ich polosi :)21
No to dzięki za info. Będę zatem ciągną wzmocnione półosie z USA i strzele sobie ARB.

co powiecie na taki zestaw:
http://www.lowrangeoffroad.com/index.ph ... hafts.html
i na przód:
http://www.lowrangeoffroad.com/index.ph ... 3-kit.html

Pozdrawiam
Calmini 5'', Swift GTI, blokada mostu, winda escape XTR, reduktor 4.9 i parę innych udziwnień.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lis 16, 2013 11:54 pm

Nie slyszalem o nich
Ja mialem to :
http://www.trailtough.com/index.php?pag ... &Itemid=53

Robilo robote na reduktorze 6.4:1 , dwóch szperach , 31 - a moze to bylo 32 ? w kazdym razie cos kolo tego oryginal simex , beadlocki , wiec czesto jezdzilo na zerowym cisnieniu (a wiec opory pewnie jak przy 35 albo i wiecej calach) uzywane na zawodach trialowych wiec nie bylo zmiluj sie - podjazdy po pionowe skarpy na skreconych kolach do tylu ;( Nie mozna chyba wymyslec wiekszego stresu ;) Jak napisalem wczesniej wytrzymalo dwa sezony i jak sprzedawalem to most byl rozbierany ... wygladaly jak nowki.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz lis 17, 2013 10:58 am

Zun pisze:Nie slyszalem o nich
Ja mialem to :

Robilo robote na reduktorze 6.4:1 , dwóch szperach , 31 - a moze to bylo 32 ? w kazdym razie cos kolo tego oryginal simex , beadlocki , wiec czesto jezdzilo na zerowym cisnieniu (a wiec opory pewnie jak przy 35 albo i wiecej calach) uzywane na zawodach trialowych wiec nie bylo zmiluj sie - podjazdy po pionowe skarpy na skreconych kolach do tylu ;( Nie mozna chyba wymyslec wiekszego stresu ;) Jak napisalem wczesniej wytrzymalo dwa sezony i jak sprzedawalem to most byl rozbierany ... wygladaly jak nowki.
Też je miałem.
Rozpadły się od zwykłego jeżdżenia na łysych 31 bez blokady.
Może je za delikatnie traktowałem i z lenistwa się wysypały :)21 :)3
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lis 17, 2013 11:56 am

Kostuch pisze:
Ja mialem to :

Też je miałem.
Rozpadły się od zwykłego jeżdżenia na łysych 31 bez blokady.
Może je za delikatnie traktowałem i z lenistwa się wysypały :)21 :)3
Ciekawe co mówisz - zapomniałem dodać , że jeździły z silnikiem 1.3 turbo ;) - i dostawały ostro w dupę , kilka pucharków stoi na półce. Jak wcześniej mówiłem , zwykłe półosie przy tym setupie nie wytrzymały pierwszej próby . Gdzie swoje kupiłeś ?
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Manolo bb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Manolo bb » ndz lis 17, 2013 12:41 pm

Ja mialem to :

No dzięki i są tańsze. Kupie zatem sprawdzony produkt. A na tył coś macie.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lis 17, 2013 1:23 pm

Na rynku kiedys bylyt jeszcze tansze - tak w koscie okolo 200$ , zgwarancja dozywotnia , ale od kilku lat nie siedze w temacie. Produkt byl identyczny z trail toughem - produkowany w tej samej fabryce w Indiach - znaczy po prostu to samo (z tego co pamietam na takim jeździliśmy) ale kurde nie mogę sobie przypomnieć nazwy "producenta" .... Na tyl to jesli jest dostepny to albo Polon (naprawde dobry produkt , cena okolo 1000 pln byla jak ja jezdzilem) albo Calmini - drozszy i zdecydowanie slabszy niz Polon , ale i tak mysle ze zupelnie wystarczajacy - umiejac uzywac sprzet ciezko jest uwalic chocby calmini - ale jak sprzet zle dobrany (za szybkie przelozenia) i kierownik bez doswiadczenia to i polosie z tytanu uwali - kiedys na trialu widzielismy jak gosc uwala trzy przeguby w jednym momencie z Laplandera - w aucie , w ktorym wczesniejszy kierownik wielokrotnie zdobywal pudlo na uznanych imprezach nie niszczac osi ;) . Zbierac mozna bylo kólki z przegubów po calym placu .
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Manolo bb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Manolo bb » ndz lis 17, 2013 2:45 pm

Zun pisze:Na rynku kiedys bylyt jeszcze tansze - tak w koscie okolo 200$ , zgwarancja dozywotnia , ale od kilku lat nie siedze w temacie. Produkt byl identyczny z trail toughem - produkowany w tej samej fabryce w Indiach - znaczy po prostu to samo (z tego co pamietam na takim jeździliśmy) ale kurde nie mogę sobie przypomnieć nazwy "producenta" .... Na tyl to jesli jest dostepny to albo Polon (naprawde dobry produkt , cena okolo 1000 pln byla jak ja jezdzilem) albo Calmini - drozszy i zdecydowanie slabszy niz Polon , ale i tak mysle ze zupelnie wystarczajacy - umiejac uzywac sprzet ciezko jest uwalic chocby calmini - ale jak sprzet zle dobrany (za szybkie przelozenia) i kierownik bez doswiadczenia to i polosie z tytanu uwali - kiedys na trialu widzielismy jak gosc uwala trzy przeguby w jednym momencie z Laplandera - w aucie , w ktorym wczesniejszy kierownik wielokrotnie zdobywal pudlo na uznanych imprezach nie niszczac osi ;) . Zbierac mozna bylo kólki z przegubów po calym placu .
A masz może namiary na te Polon. Będę wdzięczny. Ja na tyle miałem założonego lock righta ale rozwaliłem blokadę przez własna głupotę. Wyciągałem furgonetke z rowu no i wyciągnięciem ale jedna stronę pomielilem i teraz przepuszcza. Teraz chce kupić wzmocnione półosie i zapodam ARB.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lis 17, 2013 5:30 pm

Mialem kiedys numer do wlasciciela ale juz nieaktualny :( Mieli swoja strone na necie ale tez juz znikla. Nie jestem pewien ale to chyba oni :
http://www.metale.org/33600,polon,dane- ... ,3,1534,16

Gdy jeszcze mialem kontakt z wlascicielem (to bylo jednak pare lat temu , wiec nie wiem czy moje wiadomosci sa aktualne) to oni nie produkuja juz na rynek Polski - gdy ja zamawialem to byli w trakcie negocjacji z jakas hamerykanska firma , to miala byc umowa na wylacznosc - polon produkuje a oni sprzedaja pod wlasnym brandem . Mozliwe ze kupujac jakis produkt typu trail tough kupujesz polosie z polonu , ktore sa u nas robione , wysylane do usa a potem z usa do Polski ;) To dosc mozliwe.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lis 17, 2013 5:47 pm

eeee, to był po prostu gość, co ściagał od calmini. Strona i firma nazywała się polon a produkty były calmini.

Awatar użytkownika
Manolo bb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Manolo bb » ndz lis 17, 2013 6:00 pm

Zibi pisze:eeee, to był po prostu gość, co ściagał od calmini. Strona i firma nazywała się polon a produkty były calmini.
No to wiele wyjaśnia. Trzeba zatem za wielka woda szukać.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lis 17, 2013 7:00 pm

Zibi pisze:eeee, to był po prostu gość, co ściagał od calmini. Strona i firma nazywała się polon a produkty były calmini.
No to w takim razie calmini dla mnie zrobil polosie wedlug mojego projektu ;) Dwa komplety , nie podobne zupelnie do niczego - no to calmini jest tanie skoro zrobili mi w takiej cenie wg specjalnego projektu i szybko biorac pod uwage ;) I do dzisiaj nie maja nic chocby podobnego do tego co ja mialem ;) .
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lis 17, 2013 7:04 pm

chyba, że zbieżność nazw. Polon Off-road bo tak się firma nazywała była przedstawicielem Calmini. Ale strona polonu nie działa

Artur Kolodziej
tel. 0048 511 44 22 77
POLON OFF ROAD
www.4x4.sc

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lis 17, 2013 8:02 pm

Zibi pisze:chyba, że zbieżność nazw. Polon Off-road bo tak się firma nazywała była przedstawicielem Calmini. Ale strona polonu nie działa

Artur Kolodziej
tel. 0048 511 44 22 77
POLON OFF ROAD
http://www.4x4.sc
Tak , to ta firma - niemniej jednak oprocz tego ze byli dystrybutorem Calmini to robili swoje produkty ;) Polosie byly na prawde specyficznej budowy niespotykanej nigdzie indziej wiec niema watpliwosic ze byly zrobione przez nich (lub na ich zlecenie , ale u kogos w krakowie). Oprocz tgeo tez mieli swoje w produkcji seryjnej i kto wie , moze robia teraz dla Calmini - wiem ze mieli robic dla kogos z usa swoje polosie . To co ja dostaolem bylo naprawde hardmadafaka wytrzymale - nie podobne do innych dostepnych na rynku.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lis 17, 2013 8:20 pm

W każdym razie przedstawiali się jako oficjalny dystrybutor calmini, moę i coś produkowali - takiej wiedzy nie mam.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn lis 18, 2013 10:28 am

Zun pisze:
Ciekawe co mówisz - zapomniałem dodać , że jeździły z silnikiem 1.3 turbo ;) - i dostawały ostro w dupę , kilka pucharków stoi na półce. Jak wcześniej mówiłem , zwykłe półosie przy tym setupie nie wytrzymały pierwszej próby . Gdzie swoje kupiłeś ?
Kupiłem bezpośrednio w TrailTough. Może trafiłem na złą partię? :roll:
Przeguby (w sensie obudowy) i poółosie całe, ale wewnętrzna bieżnia wysypała się w kawałkach.
Zapytajcie Salata - widział i dotykał.

A o opinie o półosiach z polonu zapytajcie Tomka qwai :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pn lis 18, 2013 4:41 pm

Widac zarówno w trail tough jak i w polonie roznie bywa/bywalo - nie lubie sie powtarzac , ale dla podsumowania :
-6.5:1 reduktor
-silnik 1.3 turbo (moc około 130 koni)
-opony oryginal simex 32" na beadlockach , zazwyczaj jezdzone bez powietrza wogole (opory nie do opisania - na asfalcie takie auto bylo nie do upchania przez dwie-trzy osoby
-dwie pełne szpery

Ewolucje przeróżne - naprawde dostawaly po dupie , duzo jazdy po skalkach itp - u konkurencji osie iprzeguby lataly w powietrzu - jak juz wpsominalem nawet z laplandera. Wytrzymalo dwa ostre sezony katowania , jak wyjalem z mostow wygladaly jak nowki.

Jest jeszcze teoria jak mowilem - zdolny kierownik wszystko zabije :D . Albo rzeczywiscie mialem mega szczescie 0 i dostalem wyjatkowo dobry produkt ;)
Dodam ze z polonu to nie byl zwykly produkt , byl robiony na zamowienie - tylne soie to byly patyki z osobno dokrecanymi "piastkami"
Świszcząca Suka Stage I

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”