Opony do Vitary
Moderator: Albert_N
Opony do Vitary
Witam wszystkich.Przyszedł czas na zmianę opon.Mam 195/15.Auto 5cm wyżej.Czy są opony wyższe w profilu ale nie za bardzo chciałbym iść w szerokość./Zmieniać felgi etc./?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Opony do Vitary
Witam,
Może kolego uściślij jaki rodzaj opony Cie interesuje: zima/lato/uniwersalna
Pozdrawiam
Może kolego uściślij jaki rodzaj opony Cie interesuje: zima/lato/uniwersalna

Pozdrawiam
akurat wysiadła mi czarodziejska szklana kula
- nie wiem czy ktoś doradzi opony przy tak lakonicznym opisie 

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Tak, nalewki 195R1sowland pisze:Czy są opony wyższe w profilu

Tu masz wizualizację i podane różnice prędkości itd:
http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html
Możesz sobie dobrać...
Interesuje mnie opona wielosezonowa.Poluje w niezbyt ciężkim terenie i.nie potrzebuje agresywnego bieżnika typu MT.
http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=32&t=2265
popatrz też na tym forum,nie bój się szerszych opon.
Jak tak piszesz to szukaj opon typu AT
popatrz też na tym forum,nie bój się szerszych opon.
Jak tak piszesz to szukaj opon typu AT
Wj/Wg
Niebój się dużych/szerokich kół - potem bedziesz żałował że nie kupiłeś większych albo MT.
Ja dłuog zastanawiałem się nad kilkoma opcjami - wreszcie wybrałem taka która wydawała się najbardziej hardcoreowa (31 MT) i nie żałuję
Ja dłuog zastanawiałem się nad kilkoma opcjami - wreszcie wybrałem taka która wydawała się najbardziej hardcoreowa (31 MT) i nie żałuję
Polecam bieżnik bfgoodrich all terrain lub gywrangler atr-oba są bardzo uniwersalne-ciche na szosie , trwałe, dobrze radzą sobie w terenie, zimą da się na nich jeżdzić no i w taką zimę jak teraz lepiej radzą sobie w sypkim śniegu niż mt....ja też jeżdżę vitarą od 2002roku i z uwagi na rodzaj pracy użytkuję auto w różnych warunkach(leśnik)...po próbach z oponami mt powróciłem ponownie do opon bfg at i ustępują one mt-ekom jedynie w błocie, a przecież nie jeżdzimy ciąglew błocie....Rozmiar polecam 205/75/15, ewentualnie 235/75/15 ale nie zawsze wejdą bez obcierania do vitary z liftem 5cm,...ja mam takie ale lift 5cm+5cm-i wtedy nigdy nie dobijają...
pozdrawiam...więcej info na priv...
ps.195/15 to opony standart w vitarze( wysokość 80)-jeżeli chcesz wyższe to musisz kupić szersze i wtedy wysokość będzie wyższa...np.225/70-75/15 lub 235/75/15...

ps.195/15 to opony standart w vitarze( wysokość 80)-jeżeli chcesz wyższe to musisz kupić szersze i wtedy wysokość będzie wyższa...np.225/70-75/15 lub 235/75/15...
teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą
Dziekuje za poradę.Mam jeszcze małe pytanko.Czy na tą moją oryginalną felgę wejdzie opona 215/70/15 czy muszę kupić szersze felgi?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
na seryjna felge bez problemu wchdzą nawet 235/75/15
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

taką oponę załomontujesz na felgę o szerokości 5,5-7,5'' ale najlepiej leży na 6,5
a tak przy okazji bieżnika, nowy BFG MT jaest prawie jak AT więc jeśli jeździsz więcej po lesie niż po asfalcie to pomyśl o nich, dostępne powinny być w rozmiarze 215/75R15

a tak przy okazji bieżnika, nowy BFG MT jaest prawie jak AT więc jeśli jeździsz więcej po lesie niż po asfalcie to pomyśl o nich, dostępne powinny być w rozmiarze 215/75R15

Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.
wejdzie bez problema ale radzę od razu 225 lub 235 bo dopiero one są wyrażnie wyższe od 195/15 
natomiast nawet nowe bfg mt są znacznie bardziej niebezpieczne na zimowym asfalcie niż bfg at...także na asfalcie mokrym

natomiast nawet nowe bfg mt są znacznie bardziej niebezpieczne na zimowym asfalcie niż bfg at...także na asfalcie mokrym

teraz..... GV II - 2,4L/170KM + 2cale(lovels/efs) + cooper discoverer AT3 225/75r16 + LPG pod budą
A czy opony Yokohama Geolandar AT-S G012 o wymiarze 215/75/15 na moje oryginalne felgi to dobry pomysł?
A może 215/80r15??????
A może 215/80r15??????
nie wiem czy są w takim(80) rozmiarze ale ja bym nie kombinował , a
wziął bym to co sprawdzone przez wielu innych...
wziął bym to co sprawdzone przez wielu innych...

Są w takim wymiarze i sa wyższe o 1,6 cm.
powiem ci że jeździłem vitka , w wiekszości po asfalcie na bfg mt 225.75.15 i byłem zadowolony (używałem tych kół w teren i jako zimówka ) nic nie obcierało przy lifcie 5cm polecam szczerze bo mam porównanie z bfg at 195 na których kolega vitka 16v jeździ wiecej bokiem niż przodem
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

A czy wejdzie mi opona 31x10.50 R15 przy lifcie 5 cm.?
Ja mam dodatkowo lift budy - Tak czy inaczej bez cięcia się nie obejdzie. Ale to nie problem chyba...
Cienko, bardzo cienko, tylne nadkola będą cieły opony, prawie zerowy skręt, do tego będą dobijały do błotnika i godzi. Mam lift 10cm na spręzynach i 7,5cm na budzie i jeszcze czasem słychac, ze zawadzająsowland pisze:A czy wejdzie mi opona 31x10.50 R15 przy lifcie 5 cm.?
Już zdecydowałem .Kupuje te
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=929375260 mam nadzieję że bedzie ok.
Dziękuje za porady
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=929375260 mam nadzieję że bedzie ok.
Dziękuje za porady
sprzedawca dobry
opony także GIT
.... ale nie wiem czy one trzymają wymiar bo ktoś kiedyś pisał że jest zawyżony....
aha...widzę że honker podaje wymiary-wysokość 72...porównaj ze swoimi 195/15...

Moje mają 66 cm przy zjechanym bierzniku .To te 72 cm mogą być chyba za wysokie?
Nowy bieżnik 195/15 -wys. opony ok.68cm.....jeśli te kumho mają 72cm to jest oki. i je bierz 

Jestem w rosterce ... Znalazłem opony takie same ale jest napisane ze nie nalewki ale za to niższe o 3 cm.Cena taka sama.
Jak myślicie .Lepsze nalewki czy oryginały??????
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=929101392
Jak myślicie .Lepsze nalewki czy oryginały??????
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=929101392
oba komplety to oryginały
pierwszy ze sprzedawców sprawdzony
pierwszy ze sprzedawców sprawdzony