Czyszczenie zakamarków
Moderator: Zbowid
Czyszczenie zakamarków
W jaki sposób usunąć korozję i resztki starej powłoki z zakamarków podwozia samochodu? Szlifierką ani szczorką tam się nie da - a piaskowanie odpada - bo nie mam teraz dostępu do piaskarki. A kilka zaprawek pasowałoby zrobić. Czy młotek igłowy(czy jak się toto nazywa?) się nadaje do oczyszczenia cienkich blach? A może jest jakiś inny sposób?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Re: Czyszczenie zakamarków
A masz dostęp do kompresora? Skoro piszesz o młotku, to pewnie masz.
Więc...
Swego czasu przyjechał do mnie jakiś typ na prezentacje super turbo urządzenia. Było to zupełnie bezużyteczne dla mnie, ale zapamiętałem.
Pistolet ze zbiorniczkiem na piasek i gumowymi końcówkami o różnym kształcie (takie przedłużki jakby). Przykładałeś to do blaszki i punktowo piaskowałeś (piasek teoretycznie pracował w obiegu zamkniętym, bo nie miał gdzie uciekać). Mało to wydajne było (piaskowało powierzchnię kilku cm kwadratowych) ale działało.
Możesz też kupić sobie małą pneumatyczną trzpieniówkę i kilka różnych nasadek (drucikowych pewnie). Ma to kurewsko wysokie obroty i nieźle czyści. Trzeba tylko założyć na łeb przyłbice, bo taki włosek może przebić na wylot ryja i trudno się później ogolić.
Więc...
Swego czasu przyjechał do mnie jakiś typ na prezentacje super turbo urządzenia. Było to zupełnie bezużyteczne dla mnie, ale zapamiętałem.
Pistolet ze zbiorniczkiem na piasek i gumowymi końcówkami o różnym kształcie (takie przedłużki jakby). Przykładałeś to do blaszki i punktowo piaskowałeś (piasek teoretycznie pracował w obiegu zamkniętym, bo nie miał gdzie uciekać). Mało to wydajne było (piaskowało powierzchnię kilku cm kwadratowych) ale działało.
Możesz też kupić sobie małą pneumatyczną trzpieniówkę i kilka różnych nasadek (drucikowych pewnie). Ma to kurewsko wysokie obroty i nieźle czyści. Trzeba tylko założyć na łeb przyłbice, bo taki włosek może przebić na wylot ryja i trudno się później ogolić.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Takie mniej więcej to było. To, co mi prezentował kosztowało oczywiście zylion, ale nie sądzę, by robiło wiele lepiej niż takie za 50zł: http://allegro.pl/pistolet-do-piaskowan ... 43558.html
Przy czym - to naprawdę trzeba cierpliwości do tego. Nie idzie to szybko. Ale piaskuje do gołego.
Ja bym jednak brał trzpieniówkę (http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0 ), oczyścił co się da, resztę zalał chemią odpowiednią.
Przy czym - to naprawdę trzeba cierpliwości do tego. Nie idzie to szybko. Ale piaskuje do gołego.
Ja bym jednak brał trzpieniówkę (http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0 ), oczyścił co się da, resztę zalał chemią odpowiednią.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ja używałem takiej wiertarki z giętkim wałkiem. Różne końcówki do wyboru. Ale to patent też na małe powierzchnie.
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003
a ja bym zapaćkał jakimś brunoxem i się nie przemęczał. Albo czyścić dokładnie albo wcale. A dokładnie się nie da
robiłem tak : co się dało diaksem ze szczotką
później dremel ze szczotką
na koniec piaskowanie korundem mini pistoletem
na to jakiś r-stop , epox etc.
a jesli całkowiecie brak dojscia , np progi czy ranty nadkoli od wewnatrz zalewałem fluoidem ...
jebania dużo ale jak się dobrze zrobi to jakis czas nie trzeba zaglądać.
później dremel ze szczotką
na koniec piaskowanie korundem mini pistoletem
na to jakiś r-stop , epox etc.
a jesli całkowiecie brak dojscia , np progi czy ranty nadkoli od wewnatrz zalewałem fluoidem ...
jebania dużo ale jak się dobrze zrobi to jakis czas nie trzeba zaglądać.
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
-
-
Możesz w tych dziurach stare powłoki rozpuszczać. Nie ma dzisiaj problemu z odpowiednimi szuwaksami.
Trochę się napendzlujesz i naskrobiesz. Zabawy z tym jest ale i efekt na końcu.
Trza jednak pamiętać, że tam, gdzie się powłoka dobrze trzyma, to się jej nie rusza.
Trochę się napendzlujesz i naskrobiesz. Zabawy z tym jest ale i efekt na końcu.
Trza jednak pamiętać, że tam, gdzie się powłoka dobrze trzyma, to się jej nie rusza.
A wystarczy zagadać Przemo do pewnego gościa, którego znasz i problem jak ręką odjął... bez urządzeń mechanicznych, czyste czary 

Zbowid

-
-
Akurat wczoraj z wieczora robiłem sobie próbę "ustrojstwem" na czystym epoksydzie... posadzkowym.
To nie te mikrony na kawałku puszkowej blaszki. Taki, nawet zbowidowy, nie jest żadnym problemem.
To nie te mikrony na kawałku puszkowej blaszki. Taki, nawet zbowidowy, nie jest żadnym problemem.
pozostaje jeszcze chemia - spraye i szuwaksy na pędzel, ale w bardzo przewiewnych miejscach bo sobie krzywdę można zrobić
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
znaczy chemia? z lemira? może jakaś mała podpowiedź?Zbowid pisze:A wystarczy zagadać Przemo do pewnego gościa, którego znasz i problem jak ręką odjął... bez urządzeń mechanicznych, czyste czary

BTW: ostatnio na próblę wziąłem Sudwesta LBN300(czy jakoś tak) i rzucę to na Interprime'a 198. Problem w tym, że I198 mam w kolorze głębokiej czerni, a nawierzchniowe LBN białe z połyskiem

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
wszelakie preparaty do usuwania powłok lakierniczych
nanoszone zazwyczaj w sprayu lub paście/żelu
wpadnij do najbliższego lakierniczego albo do obiopodobnego
nanoszone zazwyczaj w sprayu lub paście/żelu
wpadnij do najbliższego lakierniczego albo do obiopodobnego
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
I634DamnIt! pisze:znaczy chemia? z lemira? może jakaś mała podpowiedź?Zbowid pisze:A wystarczy zagadać Przemo do pewnego gościa, którego znasz i problem jak ręką odjął... bez urządzeń mechanicznych, czyste czary![]()
.....

Zbowid

PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921