Nissan Patrol K160/260 military. Fotki lub sugestie.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Korbamoto

Nissan Patrol K160/260 military. Fotki lub sugestie.

Post autor: Korbamoto » śr lis 16, 2011 11:42 pm

Witam militarystów. Od paru dni jestem włascicielem Patrola K260, wersja krótka. Szukam jakichs fotek, pomysłów, inspiracji. Co mu zrobić, żeby było fajnie, militarnie i niedrogo ;)
Znalazłem parę fotek z holenderskiej armii i hiszpańskiej, portugalskiej żandarmerii wojskowej, bo w tych krajach mam pewność że trochę tych Patroli służyło. Więcej informacji na temat ich służby nie posiadam. Tyle że były to zwykłe, ubogie wersje seryjne, pomalowane na olive mat, jakaś antena, czy kogut na dachu, lub tez Patrol long z podwyższonym dachem jako sanitarka i na tym koniec.
W planie jest zmota mojego na wersję military, ale nie 100% oryginał jakiś, tylko takie ''nawiązanie'' jakby. Kolor NATOwski olive. Felgi mam 15'' z ET-30, gumy 31'' Drogawa sprawa, więc zostaną. Felgi będą czarne, tak jak i zderzaki. Na tyl kombinuję stelaż otwierany na bok, z kołem po prawej stronie i kanistrem 20L po lewej.
I na tym pomysły się kończą.
Nie będzie snorkla, baterii halogenów, wyprawowych bajerów. Ma byc surowo i wojskowo.
Ma ktos jakies pomysły co mu zapodać, żeby było jeszcze bardziej militarnie??
Szpadle, siekiery, grabie, motyki i piły montowane na zewnątrz wykluczone. To nie Willys i nie te czasy.
Z góry dziekuje za linki, fotki czy pomysły.
Aha- do borniaków: Na zlocie bywam regularnie. Dotychczas bez pojazdu militarnego. Ale nie mam ciśnienia na wjazd na tankodrom w trakcie zlotu. Bywam tam zawsze parę dni przed i po, więc se pojeżdżę i tak. A i tłoku nie lubię, czy PTS-a za plecami, z wkurwionym kierowcą, że jakis maluch utknął i mu trase blokuje i tylko rozsądek nie pozwala mu po nim przejechać :) A że nie mieszkam na obozowisku zlotowym, więc płacić za nic w sumie nie mam potrzeby.
Wystarczy mi, że mój Patrol będzie a'la military, więc sugestie nie koniecznie z tej, a nie innej armii mile widziane.
Ostatnio zmieniony czw lis 17, 2011 12:48 am przez Korbamoto, łącznie zmieniany 1 raz.
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

Awatar użytkownika
lysy76

Re: Nissan Patrol K160/260 military. Fotki lub sugestie.

Post autor: lysy76 » czw lis 17, 2011 12:04 am

Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » czw lis 17, 2011 12:46 am

No dzięki za linki. Ale po wpisaniu Patrol w szukajke, wyskakuje pierdylion tematów. A Patrol w wojsku... :roll: Wpisywałem Patrol army, military...
Może se dorobię chociaż atrapy tych uszu do transportu powietrznego... :wink:
K260 '91

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » czw lis 17, 2011 8:04 am

Korbamoto pisze:......
Może se dorobię chociaż atrapy tych uszu do transportu powietrznego... :wink:

bez sensu
w zupełności
dorobienie takich uszu to nie żadne tam aj waj
ale po co ? raczej mało prawdopodobne że Cie ktoś podniesie i pomiota :)21

atrapy ? :o
przepraszam że zapytam :oops:
cipkę ,to też używasz taką na ciepłą wodę ?
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw lis 17, 2011 8:47 am

:)21 :)21 :)21 :)21 :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » czw lis 17, 2011 9:15 am

Korbamoto pisze:No dzięki za linki. Ale po wpisaniu Patrol w szukajke, wyskakuje pierdylion tematów. A Patrol w wojsku... :roll: Wpisywałem Patrol army, military...
Wbij nawet w google'a : Nissan ML-6 lub Nissan ML-4 (bo tak Nissan Iberica nazwał wersję militarną), w opcji "szukaj grafikę" wywali Ci sporo fotek militarnych wersji patrola, np taką stronę, jak:
. Tak w istocie najważniejszą różnicą pomiędzy wersją stricte militarną a cywilkami adaptowanymi do pracy w wojsku był tylny most w wersji heavy duty z półosiami całkowicie odciążonymi (zresztą w suplemencie do manuala od 160-ki z bodajże 1985 roku taki most jest szczegółowo opisany). Specyficzne cechy nadwozia ML-6 (jedynego specjalizowanego militarnie) to kładziona przednia szyba (na fotkach widać dokładnie, jak to działa), ławki dla pasażerów wzdłuż burt (na 8 osób - jak w gaziku 69) oraz składany stelaż na plandekę i haczyki na burtach do jej mocowania (bo jest to oczywiście otwarte nadwozie typu pickup).
pzdr. :)21
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » czw lis 17, 2011 10:02 pm

Z tymi atrapami uszu to żartowałem, a Wy tak od razu na poważnie wszystko...
Dzięki za linki i info.
Te zderzaki przednie w ML-6 sa zarąbiste... :)9
Zapytam jednego spawacza- artystę ile by wziął za wyrzeźbienie takiego.
K260 '91

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » czw lis 17, 2011 10:26 pm

Masz fantazję-czekam na jeszcze.
Pzdr
Janusz :wink:
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » czw lis 17, 2011 11:52 pm

janusz k160 pisze:Masz fantazję-czekam na jeszcze.
Pzdr
Janusz :wink:
A bo widzisz, zdaje się, że mamy różne wizje na Hiszpana. Ja nie planuję budowy ultra hardkorowego, wyprawowo- przeprawowego zmotańca. A że kręcą mnie pojazdy wojskowe to cóz poradzić...
Nie będzie liftu na 10'' ani nawet na 1'' nie będzie kół 50'', cięcia, gięcia. Nie będzie kąpieli w błocie sięgającego kierowcy po cycki, topienia, podjeżdżania pod pionowe ściany. Nie mam cisnienia na rajdy, zawody. Za bidny jestem na to zwyczajnie. Poprawianie fabryki sprowadzi sie do utrzymania właściwego stanu technicznego. Motania nie będzie. Będzie zielono i zabawowo. Do pojeżdżenia na zlocie militarnym, po lesie, łące, poligonie poradzieckim w Bornem Sulinowie, czy wypad z rodzinką nad rzeczkę, czy też ciut dalej, np. w Bieszczady na długi łykent.
Taki zderzak jak w ML-6 pasi mi, nie dlatego że super chroni. Chroni kiepsko z tego co widzę. Ale fajnie wygląda. Zapas i kanister na tylnej klapie też nie jest poręcznym rozwiązaniem w przypadku krótkiego K260, ale fajnie wygląda.
Byc może chcę mieć auto do lansu. Nie twierdzę, że nie, bo może mam małego ptaszka :)21 i wyprzedzam złośliwości które zaraz się pojawią ;)
Chcę mieć i ''do lasu'' i ''do lansu'' Choć nie jest to lans na rwanie blachar pod dyskoteką, nie każdy go doceni.
Nie będzie chromu, niebieskich diód, i subwoofera. I nie kupiłem jeszcze dresu :)21
K260 '91

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » pt lis 18, 2011 12:01 am

Dres to podstawa.... :)21 Jażeli będziesz zapas i kaster na zderzaku umieszczał daj do zrobiena zderzak komuś, kto ma pojęcie o ślusarce samochodowej tego typu-to ułatwi późniejsze korzystanie bezstresowe z onego przydaśka. Na klapie nie dawaj-oberwiesz ją. Jak dobrze pokombinujesz to na tym samym uchwycie na zderzaku rowery powiesisz....
Pzdr
Janusz
PS. Moje Nissany nie są hardkorowe....też miałem wizje, ale życie je zweryfikowało. Pytaj starszych, słuchaj co i dlaczego-dużo kasy tym sposobem oszczędzisz....serio :wink:

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » pt lis 18, 2011 12:18 am

Co do dresu, to mam wstręt i nawet o 12ej w nocy z psem na wyjście bym nie założył. Militarne ciuchy w woodlandzie wygodniejsze niż dres.
Więc własnie pytam i tematy zakładam. Świeżak jestem w klimacie i nie ukrywam tego.
I nie burzę się i jadem nie tryskam, jak większość nowych, gdy ktoś podważa ich jedyną słuszną wizję.
Każdy ma swoją specjalizację. A jakbyś o motocyklach chciał pogadać, to służę radą i wiedzą. 24 lata w tym siedziałem. Weterany, potem nowsze, bo nie bylo czasu na ciągłe naprawy. Za kase za sprzedaną ostatnią beemkę R1100GS kupiłem parcha i chyba rozstalem się z dwukółkami. Więc teraz tu staram sie nałapać wiedzy o nowej zabawie.
O zapasie na tyle to już w dziale Nissan temat jest, gdzie napisałem, że będę kombinował ze stelażem wspartym na mocowaniach zderzaka, lub belce haka. Wiem że klapa tego nie udźwignie.
A i u mnie pewnie życie zweryfikuje plany i zostaną zderzaki seryjne, blaszane. Tylko trza będzie dziurki w nich podłatac i wgnioty podklepać :)

A na razie mój posiadany od 5ciu dni parch jest najzajebistszym autem na świecie :)21
Wybaczcie, ale jestem zwyczajnie najarany i plany się kłębią we łbie...
Każdy chyba przez to przechodził...
K260 '91

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » pt lis 18, 2011 12:42 am

Seryjne nie wytrzymają niczego-zrób porządne stalowe malowane proszkowo-na wieki masz-popytaj-ktoś na pewno w okolicy zrobi za normalną kasę. Fabryka 4x4 może mogłaby pomóc-wygooglaj sobie-z odpowiednimi mocowaniami :)2

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » pt gru 28, 2012 7:51 pm

Jakby ktoś szukał, jest w Anglii do wzięcia :)2

http://www.milweb.net/classifieds/large ... 2297&cat=2

Obrazek

[url=http://postimage.org/][img]http://s2.postimage

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt gru 28, 2012 7:59 pm

Zajebisty :)2
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn sty 14, 2013 11:17 am

Już któryś raz na wojskowym Patrolu widzę ten typ zderzaka.

Ma ktoś może dokładne wymiary konstrukcji? Chciałbym sobie coś podobnego stworzyć do swojego auta. W przypadku pełnych danych wymiarowych zrewanżuję się modelem 3D w Google SketchUp - choć tego googlowskiego dziadostwa niecierpię :)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » śr sty 16, 2013 10:06 pm

Wymiary tego zderzaka mogę Ci podać w przybliżeniu. Zdjąłem proporcje z fotek w stosunku do lamp. atrapy itp, pomierzylem auto i mniej więcej mam zwymiarowany. Centymetr w te, czy wewte nie gra chyba roli.
Ja odpuściłem robienie tego typu zderzaka. Dowód rejestracyjny można stracić bardzo łatwo za wożenie takiej dziwnej kontrukcji z przodu. Już zwykły z ceownika mniej w oczy kłuje.
Pytałem o wymiary zderzaka gościa z tej strony:
http://www.camion-militar.com/spa/item/ ... ipcion=mc4
Ale to handlarz jest i wykręcił się. Napisał, że nie wie jak go dokładnie zmierzyć, nie chce mnie w błąd wprowadzić, ble ble ble...
Wziąć miarkę i zmierzyć. Poprostu.
Pewnie jakbym mu zapłacił za te pomiary, to by i pomierzył.
K260 '91

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » pt lut 22, 2013 9:22 pm

Korbamoto pisze:[...] Ja odpuściłem robienie tego typu zderzaka. Dowód rejestracyjny można stracić bardzo łatwo za wożenie takiej dziwnej kontrukcji z przodu. Już zwykły z ceownika mniej w oczy kłuje. [...]
Przypuszczam, że w Hiszpanii taki zderzak ma homologację, jako że jest (był) robiony w dużej serii dla pojazdów służb państwowych. Spróbuj np. napisać do Nissan Iberica o jakieś informacje w tym względzie:

http://www.fabricanissan.com/eng/index.php#contacto

Może coś Ci sensownego odpowiedzą. Hiszpania w końcu należy do UE, homologacje krajowe są zdaje się honorowane w całej Ujni.

Zresztą - co Ci szkodzi przejść się z fotką takiego militarnego ML-6 do diagnosty i podpytać, jak ocenia taką rzeźbę (w sensie jej dopuszczalności).
Porównując z różnymi cudakami, jakie ludzie wieszają na terenówkach, ten zderzak wygląda całkiem kulturalnie.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy militarne”