Kryteria uznania pojazdu za militarny.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » pt lut 01, 2008 9:13 pm

No właśnie :wink: Nie mam problemów z czytaniem, tylko ze zrozumieniem Twych intencji, Biga Pytanie, na ile Twój przekaz był jasny.........
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lut 01, 2008 9:26 pm

mozecie byc spokojni, ze pojazdy ze zdjec ktore wkleiliscie na pewno wjada na kazdy zlot militarny. Mysle, ze piszac o np ingerencji w blotniki Bosman mial na mysli "fikusnie" pocietego gazika czy uaza z np: fioletowo zoltymi wstawkami kolorystycznymi*. Slowem fioletowy gazik nie jest pojazdem ktory ma sens na zlocie poj militarnyc, w odroznieniu od rozowej pantery. To sa sprawy oczywiste i nie wierze, ze piszecie o tych watpliwosciach na serio.
W przypadku np Land Rover`a o ktorego martwi sie Jarek.
Naprawde trudno rozroznic militarnego lr od cywilnego ?
Przeciez nie chodzi tu tylko o rodowod auta i jego wlascicieli poprzednich. Z cywila mozna zrobic fajnego wojaka i z kazdej maszyny powojskowej mozna zrobic cywila.
Zlot pojazdow militarnych czy tp to zlot pojazdow bedacych badz bedacych replikami pojazdow wojskowych.
Przyklad - Zielony zwykly UAZ /nie wazne ze jezdzil w ALP/ miesci sie w ramach takiego pojecia, pod warunkiem, ze nie ma bialych trojkatow na zderzakach i oznaczen ALP na drzwiach. Fioletowo zolty uaz z rama od lozka i migotkami, tudziez zaspawanymi tylnymi drzwiami mimo, ze odkupiony kiedys od wojska i poddany takiemu "tiuningowi" do pojecia takiego sie nie klasyfikuje. Itd itd
Norbert J. Zbróg

* slowem tzw pompe do gnoju
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » sob lut 02, 2008 12:48 am

Bosman pisze:(...)
Takie kryteria będą obowiązywały na zlocie w Bornem Sulinowie aby uznać pojazd za wojskowy.
(...)
Kto personalnie jest odpowiedzialny za klasyfikowanie i dopuszczanie
pojazdów jako uczestników zlotu.....?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

lesio XJ

Post autor: lesio XJ » sob lut 02, 2008 4:19 pm

A ja sie pytam czy woz amunicyjny WP
fiat cienko cienko w kolorze bialym sie zalicza ?? :)21
orginal z AMW bez przerobek

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » ndz lut 03, 2008 7:25 pm

A tak z ciekawości...na przukład:Biała Toyota służąca w siłach stabilizacyjnych...??
Zostałaby dopuszczona?
LT Sven Hedin prawie terenówka.

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » ndz lut 03, 2008 10:17 pm

:lol: Czy Uaz ze wstawionym w wojsku silnikiem 2.4 merca i plastikowym dachem (na co sa kwity) zalicza sie czy nie?? Takich przeróbek w wojsku, włacznie z zaspawywaniem tylnych drzwi w uazie czy tez gaz ze światłami przednimi i tylnymi od Uaza widziałem...więc uwazam że podział na militarne i nie militarne jest nierealny, raczej powinien sie nazywać podziałem na orginały fabryczne i reszta której się nie dopuszcza wedle poglądów fanatyków orginałów :)21 ciągnac dalej czy własciciel orginału który jezdzi swoim samochodem na zloty militarne, jezdzi po placu z błotkiem jest off-roaderem??? i czy powinien być na forum rajdów.....przecież na wyprawy nie jezdzi w przeprawach tez nie....Drążąc tak temat okaże się zaraz,że zamiast łączyć się to zaczniemy się dzielić....Robiąc zlot militarny zróbcie sobie jakiś podział na klasy np. jak w przeprawie extrem- turystyka= militarne orginały-mieszańce :roll:
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » ndz lut 03, 2008 10:31 pm

Nie ma szansy na to , ze dla wojska zrobiono zmote z silnikiem Mb. Wiem cos o tym bo mialem okazje praktykowac w WZMocie. Co najwyzej mogli to zrobic dla osoby prywatnej.
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » ndz lut 03, 2008 10:38 pm

Pepek pisze:Nie ma szansy na to , ze dla wojska zrobiono zmote z silnikiem Mb. Wiem cos o tym bo mialem okazje praktykowac w WZMocie. Co najwyzej mogli to zrobic dla osoby prywatnej.
to mało kolego widziałeś :wink: bez obrazy :) w batalionach remontowych robi sie cuda,miałem przyjemność jeżdzić tym autem
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » ndz lut 03, 2008 10:41 pm

W ktorych to latach bylo ??

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » ndz lut 03, 2008 10:44 pm

W latach kiedy likwidowano składnice...wojsko zaczynało kupować sprzet i części od firm prywatnych i przesiadało się z Uazów na mercedesy i tarpany :lol: Fakt że uaz ten długo na stanie nie był.... :wink:
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » ndz lut 03, 2008 10:49 pm

Dawniej w wojsku to niedopuszczalne by było żeby do radzieckiego sprzętu kapitalistyczny silnik :)21

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » ndz lut 03, 2008 10:54 pm

Teraz jest niedopuszczalne aby "ruski" sprzę zakupć zgodnie z nową ideologią jest fee! :wink:
"Jeżdżę z kim chcę"

ether

Post autor: ether » pn lut 04, 2008 12:18 pm

Bosman pisze:Łatwiej zadać pytanie co dyskwalifikuje pojazd wojskowy na jego miano.

1.Kolor "cywilny"
2.Kangur.
3.Halogeny dodatkowe na dachu.
4.Halogeny dalekosiężne z przodu.
5.Koła znacznie odbiegające od pierwowzoru.
6.Ingerencja w kształt błotników-nadwozia.
7.Snooker
8.El.wciągarka-doczepiona.
9.Znacznie podniesione nadwozie, to występuje często w połączeniu
z innymi przeróbkami.
10.Rama w nad nadwoziem do "noszenia" reflektorów itp.
Dopuszcza się klatkę bezpieczeństwa.
Takie kryteria będą obowiązywały na zlocie w Bornem Sulinowie aby uznać pojazd za wojskowy.
Co wiąże się z wieloma ograniczeniami podczas trwania zlotu.
Oczekuję na uzupełnienie mojej listy.
Witam. Kilka razy rozmawiałem z żołnieżami stojącymi obok swych honkerów z ładnymi czerwono-czarnymi warnami elektrycznymi na przednich zdeżakach. Czesto również samochody, zwłaszcza ciężarowe posiadają w wojskowej wersji "snookery" ;) . Koła - opony również montowane w wojsku są jak popadnie, czasem jodła rosyjska, czasem polski stomil w kostke. Widziałem też zdjęcia starych dodge wojskowych zdaje sie 250 lub 150 wyposażone w halogeny na dachu. Rownież dodatkowe oświetlenie z przodu czy "grill" nie są niczym żadkim.
Jak dla mnie to sztuczne zamieszanie, mające pokazać, że "Ja" jestem bardziej militarny niż "Ty" i tym samym poczuć sie lepiej. Na starych zlotach nie było takich podziałów, sprzetu było mniej i wjeżdzało co popadło. I ludzie sie dobrze bawili. Bo chyba chodzi o dobrą zabawe. A to raczej zapewni dobra kultura uczestników, a nie jakieś puste podziały.

Jakoś klimat zlotów pogorszył się od czasu jak rozwnięło się to militarne "ultrasostwo". To takie moje subiektywne obserwacje.

A takim białym suvem w barwach ONZ to można?

pozdrawiam

Bosman

Post autor: Bosman » pn lut 04, 2008 6:21 pm

Nikt nie będzie zaglądał pod maskę i sprawdzał podzespołów/silnik,skrzynia b. itp./.
Snorkel-dzięki seba-kangur i wciagarki na tych zdjęciach to chyba robota fabryczna więc klasyfikujący nie będzie się czepiał.wcholera punkty 1,2,6,7 są w seriach (defach) militarnych lub np.yciągarki sa w wojskowych honkach
np. kangur i wyciągarka
Obrazek
Obrazek
ingerencja w kształt błotników:
Obrazek

ingerencja w kształt błotników, kangur, inne zmiany w nadwoziu
Obrazek
snorkel i niestandardowe koła :)21
Obrazek

kolor cywilny - róż:
[img]http://www.landroverclub.net/Club/Versc ... nther1.jpg[/img
Podam za przykład "zdrowe podejście" do tematu wpuszczania pojazdu nie militarnego na zlot militarny.
zobaczyłem na zlocie w czechach takiego odpowiednie pomalowanego cadillaka,z którego wysiadł facet w generalskim mundurze,nawet bardzo podobny do Pattona .to wygladło to bardzo realistycznie.Miał nawet na smyczy białego bulteriera o imieniu Willy.Na szyi psa była nawet replika oryginalnej obroży z napisem Willy 3A.
Niech nikt się nie łudzi że wjedzie na tankodrom białą toyotą, bo takie jeździły w Afganistanie lub gdzie indziej.Ale np. samuraj
http://www.suzuki-samurai.nl/special/legerzuks.jpg
Oceniający nie popełni błędu jeśli zastosuje definicje;
W przypadku pojazdów sztabowych kierowcę i pasażerów obowiązują mundury wyjściowe/galowe jednostki zgodnej z oznakowaniem pojazdu.
Ether napisał; Koła - opony również montowane w wojsku są jak popadnie, czasem jodła rosyjska, czasem polski stomil w kostke.
Jak wcześniej pisałem chodzi o rozmiar znacznie odbiegający od orginału.
JA'JACEK Kto personalnie jest odpowiedzialny za klasyfikowanie i dopuszczanie
pojazdów jako uczestników zlotu.....?
Kompletujemy ludzi którzy będą klasyfikować pojazdy na wojskowe i nie.....Proponuję Ci współudział w klasyfikacji i dopuszczaniu pojazdów jako uczestników zlotu.
Pojazdy te otrzymają różne nalepki które będą upoważniały do wjazdu na tankodrom.
Nie mają szans tłumaczenia że to auto jest z wojska.
http://www.amw.com.pl/rsm_product_info. ... ucts_id=31

Bosman

Post autor: Bosman » pn lut 04, 2008 6:44 pm

ether pisze:
Jak dla mnie to sztuczne zamieszanie, mające pokazać, że "Ja" jestem bardziej militarny niż "Ty" i tym samym poczuć sie lepiej. Na starych zlotach nie było takich podziałów, sprzetu było mniej i wjeżdzało co popadło. I ludzie sie dobrze bawili. Bo chyba chodzi o dobrą zabawe. A to raczej zapewni dobra kultura uczestników, a nie jakieś puste podziały.

Jakoś klimat zlotów pogorszył się od czasu jak rozwnięło się to militarne "ultrasostwo". To takie moje subiektywne obserwacje.

pozdrawiam
Nie będzie wjeżdżało "co popadnie" bo to z założenia ma być zlot pojazdów wojskowych. Od organizatorów uczestnicy pojazdów wojskowych oczekują aby te założenia były realizowane.
To jest wzór organizacyjny dla polskich zlotów poj.militarnych.
http://www.amw.com.pl/rsm_product_info. ... ucts_id=31
Po drodze są jeszcze czesi,rosjanie, itd.

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn lut 04, 2008 6:46 pm

Bosman pisze: Oceniający nie popełni błędu jeśli zastosuje definicje;
jaka definicję?
bądzmy szczerzy - nie da się jasno i prosto określić kiedy i jaki samochód jest pojazdem militarnym a na pewno nie zapomocę tej wcześniejszej listy

a tu "militarne" syfy :)21
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bosman

Post autor: Bosman » pn lut 04, 2008 7:05 pm

Proszę uważnie czytać.Ta definicja dotyczy jesze raz cytuję;
W przypadku pojazdów sztabowych kierowcę i pasażerów obowiązują mundury wyjściowe/galowe jednostki zgodnej z oznakowaniem pojazdu.
To dlatego odwołałem się do przykładu pojazdu cywilnego z Pattonem.
Nie da się jednoznacznie zdefiniować pojazdu wojskowego mającego wstęp na imprezy militarne.
Może takie określenie.Pojazd wojskowy-pojazd wykorzystywany przez regularne jednostki wojskowe w orginalnym malowaniu z orginalnym oznakowaniem jednostki w jakiej mógł slużyć.
Jest to definicja Mirona z forum militarnego.
Myślę że bardzo zawężająca dostęp "militarnym syfom".

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn lut 04, 2008 7:05 pm

A jak mam rower, taki zwykly (niby) stary rower, ale jezdzila nim armia Szwajcarii to moge czy nie moge wjechac ??

Rower nie ma zadnych wojskowych cech. Jest rowerem samym w sobie.

Byl za to w wojsku i to dlugo. To jak ?? Moge czy nie moge ??
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Bosman

Post autor: Bosman » pn lut 04, 2008 7:07 pm

Ta lista miała tytuł, co dyskwalifikuje.Choć tak nie do końca.Co udowodnili forumowicze.

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » pn lut 04, 2008 7:08 pm

a moja KIA dostawcza w kolorze niebieski metalic ma karte mobilizacyjną, więc łaski mi nikt nie zrobi musi wjechać :)21
"Jeżdżę z kim chcę"

Bosman

Post autor: Bosman » pn lut 04, 2008 7:09 pm

A co wynalazł/zabrał/ go dziadek w 45r. :)21

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » pn lut 04, 2008 7:12 pm

Kiedyś na zlocie widziałem ekipę WH cyklistów wyglądali super :D

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn lut 04, 2008 7:16 pm

Bosman pisze:A co wynalazł/zabrał/ go dziadek w 45r. :)21
Zaraz zabral :roll: Przyjechal :)21
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn lut 04, 2008 7:31 pm

Bosman pisze:Proszę uważnie czytać.Ta definicja dotyczy jesze raz cytuję;
zmylił mnie ; zamiast :
Bosman pisze: Może takie określenie.Pojazd wojskowy-pojazd wykorzystywany przez regularne jednostki wojskowe w orginalnym malowaniu z orginalnym oznakowaniem jednostki w jakiej mógł slużyć.
... w przypadkach dyskusyjnych niezbędny dowód w postaci materiału ikonograficznego (zdjęcie, rysunek) przedstawiający dany pojazd w wykorzystaniu bojowym - czy coś w tym styu

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn lut 04, 2008 7:55 pm

Obrazek

Militarny czy nie ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy militarne”