chlopaku chlopaki... nie wiedziales co to łof rołd jest,a ja juz nive mialem...bartekbp01 pisze:no cóż chyba się zorientował co jest najlepsze na świecie
http://www.rajdy4x4.pl/samochody/niwa/olek/
Moderator: Albert_N
chlopaku chlopaki... nie wiedziales co to łof rołd jest,a ja juz nive mialem...bartekbp01 pisze:no cóż chyba się zorientował co jest najlepsze na świecie
Mam głupie pytanie: Jak je rozróżnić?Krzysiek-74 pisze:Niva, to rzeczywiście lepszy wybór niż takie terrano![]()
Ale, jeśli chcesz kupić tak młodą NIVKĘ, to moja rada, aby szukać NIVY z motorem 1,7, ale na gaźniku. Moim zdaniem najlepsze połączenie zwiększonej pojemności silnika, z osprzętem.
![]()
Jeśli nie znajdziesz, to w drugiej kollejności 1,7 i (na monowtrysku).
ostateczność to 1,7 i na wielopunkcie, ale dużo bardziej skomplikowana niż mono, więcej czujników i więcej możliwości na awarię.
Chłopaki mają na wielopunktowej szprycy i chwalą, ale wiem ,że jest kibel ogólnie z diagnostyką, dostępnością i ceną czujników, tym układem sterujących.
Prowokacja, normalnieDruss1982 pisze:Mam głupie pytanie: Jak je rozróżnić?Krzysiek-74 pisze:Niva, to rzeczywiście lepszy wybór niż takie terrano![]()
Ale, jeśli chcesz kupić tak młodą NIVKĘ, to moja rada, aby szukać NIVY z motorem 1,7, ale na gaźniku. Moim zdaniem najlepsze połączenie zwiększonej pojemności silnika, z osprzętem.
![]()
Jeśli nie znajdziesz, to w drugiej kollejności 1,7 i (na monowtrysku).
ostateczność to 1,7 i na wielopunkcie, ale dużo bardziej skomplikowana niż mono, więcej czujników i więcej możliwości na awarię.
Chłopaki mają na wielopunktowej szprycy i chwalą, ale wiem ,że jest kibel ogólnie z diagnostyką, dostępnością i ceną czujników, tym układem sterujących.
Po silniku. Tak, ale niektórzy nie wiedzą, że wraz z face-liftingiem w 1993 ,coś pod maską się też zmieniło.sebaska pisze:Rozróżnić można po silniku. Ale po pierwsze, to nie zgadzam się, że z MPI ma być gorzej niż z SPI -- MPI mniej pali, ma parę usprawnień w silniku i jest mniej do regulacji -- a diagnostyka jest jak z każdym innym samochodem z komputerem, czyli ze zdecydowaną większością tego co jeździ po Polsce.
BTW. niektórzy tu robią ją sobie sami z pomocą PeCeta (komputera) i kawałka kabla (i darmowego softu).
pzdr
\SK
Sądząc po podpisie masz wersję, jak moja, czyli 1,7 i (SPI)Druss1982 pisze:Wielkie dzięki Krzysiek-74, a wiesz może gdzie można znaleźć schematy do 21214, od czasu jak spadł śnieg przestała zapalać, podejrzewam kopułkę, sciągnąłem sobie materaiły dostępne na forum i o dziwo umnie kopułka wygląda zupełnieni inaczej.
Jak pompka w baku to wtrysk, zmyłka że gaźnik jak zobaczył patelnię.Druss1982 pisze:przeprowadziłe własnie konsultację z zaprzyjaźnionym fachowcem (co prawda nie mechanik ale pojęcie spore ma) i stwierdził ze to jednak gaźnik. Pompa paliwa załącza sie w baku.
A padł rozrusznik. Cyba jednak skończy sie na sznurku - ciekawe czy Polo pociągnie nive hehhe
Od siebie dodam:Maykel pisze:To dokładnie jest 21214 jednopunktowy wtrysk.
Usztywnij sobie patelnię na pokrywie zaworów, bo może łapać lewe powietrze.
Dla mniej doświadczonych posiadaczy, najbardziej zrozumiała. Zresztą i staremu koniowiMaykel pisze:Wyszła bardzo fajna forma korespondencji na forum. Wszystko jase i czytelne.
Brakuje osłony na wiatraku przy chłodnicy. Jak spadnie tam linka od gazu albo ten gruby wąż to może się narobić bałaganu.
Onegdaj, z kolegą Silverstonebartekbp01 pisze: gadałem z kilkoma ludźmi i powiedzieli mi że wartało by wymienić go na polonezowskiego Webera że jest z nim mniej problemów a przy tym ładzianki (2107, kanty itp.) mniej paliły. Czymacie jakieś doswiadczenia z takimi gaźnikami w waszych nivkach??? Napiszcie co o tym sądzicie?
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... t=weber%2AWywal chłopie ten gaźnik :/ obstawiam że ma luz na przepustnicy, poza tym 3 miesiące męczyliśmy się żeby ten gaźnik ustawić w ładnie nivie.. pomogła dopiero wymiana gaźnika na jakiś tam z łady, 2 przepustnica otwierana pod ciśnieniowo, i nagle wszystkie problemy znikły.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości