To powinien obejrzec kazdy kierowca

Widziałeś ostatnio ciekawy film w kine czy na video ?

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Idzi

To powinien obejrzec kazdy kierowca

Post autor: Idzi » pt lip 04, 2008 6:59 pm

http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny
nic wiecej nie trzeba mowic tylko obejrzec caly filmik

Awatar użytkownika
Muchozol

Post autor: Muchozol » pt lip 04, 2008 7:04 pm

bylo

:)21

Awatar użytkownika
Idzi

Post autor: Idzi » pt lip 04, 2008 7:09 pm

to i tak warto powtorzyc

Awatar użytkownika
Thomson

Kontaktowanie:

Post autor: Thomson » pt lip 04, 2008 10:36 pm

pierwszy raz to widze no i musze przyznac ze dobry filmik ;) BDB przestroga :)2
Gaz 69 A, 69 M, 67b, jeep wyllis MB 42r
gg. 7185505

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt lip 04, 2008 11:00 pm

kto to są RAKOWNICY? :o

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » pt lip 04, 2008 11:06 pm

Też pierwszy raz widzę, a przyszłym kierowcom (jak np. mi) może dać do myślenia.

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt lip 04, 2008 11:11 pm

do dupy z takimi filmikami. Powinni pokazywać zdjęcia z prawdziwych wypadków z ofiarami - to bardziej działa na psyche niz wyreżyserowany filmik z efektami w stylu "oszukać przeznaczenie". Najlepsze by było pokazywanie rozbitych aut - na żywo, wraz z pełnymi opisami zdarzenia i relacjami uczestnikow zajścia.

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » pt lip 04, 2008 11:33 pm

nie chcesz oglądać zdjęć z prawdziwych wypadków wiesz mi nie chcesz.

mam płytę z pokazami dla OSK i nie bardzo polecam do oglądania .
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

Awatar użytkownika
UAZ Adventure

Post autor: UAZ Adventure » pt lip 04, 2008 11:35 pm

Film bardzo dobrze przemawia do widza :)2 A co do filmów i zdjęć z prawdziwych wypadków to fakt naprawdę trzeba je pokazywać wszystkim przyszłym kierowcą oraz każdemu uczestnikowi ruchu one tak naprawdę są w stanie pokazać to co może nas spotkać :cry:

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » pt lip 04, 2008 11:46 pm

wypadki do 90% ludzi nie przemawiają , to że widzą wypadek nie pomaga, to że mają wypadek też nie . wiem bo sam miałem poważne dwa i niczego mnie nie nauczyły . nauczyło mnie dopiero jak razem ze strażakami wyciągałem gościa z samochodu koło żabowa między gorzowem a szczecinem , i facet mi na rękach mdlał i i się budził i tak co chwilę .

prawie każdy powie że mu żal człowieka który zginął , a jak mamy wypadek i nam się dzięki Bogu nic nie stanie to zaczynamy uważać że jesteśmy nieśmiertelni .
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt lip 04, 2008 11:51 pm

sys-kom pisze:nie chcesz oglądać zdjęć z prawdziwych wypadków wiesz mi nie chcesz.

mam płytę z pokazami dla OSK i nie bardzo polecam do oglądania .
Jednak oglądam w pracy bo jestem likwidatorem technicznym w ubezpieczalni. Więc nie tylko zdjęcia ale i na żywo. Oczywiście praca ratowników czy strażakow daje jeszcze wieksze "wrażenia" bo przyjeżdżaja bezpośrednio po zdarzeniu i maja do czynienia z umierającymi ludźmi a nie tylko z wrakami na kilka dni po wypadku.

Osobiście po obejrzeniu pewnej ilości wraków jeżdże o wiele ostrożniej niż kilka lat temu, pewnie na jednych ludzi to działa a na innych nie :roll:

Awatar użytkownika
Idzi

Post autor: Idzi » sob lip 05, 2008 6:50 am

zgodze sie ze zdjecia tez daja do myslenia ale te filmiki pokazuje to co dzieje sie na drogarch brawure,pijactwo,nieostroznosc a zdjecia pokaza tylko efekt a tutaj masz w maire pokazane co moze sie stac jak bedziesz jezdzil bezmyslnie

K260 Inowrocław
Kontaktowanie:

Post autor: K260 Inowrocław » sob lip 05, 2008 9:11 am

sys-kom pisze:wypadki do 90% ludzi nie przemawiają , to że widzą wypadek nie pomaga, to że mają wypadek też nie . wiem bo sam miałem poważne dwa i niczego mnie nie nauczyły . nauczyło mnie dopiero jak razem ze strażakami wyciągałem gościa z samochodu koło żabowa między gorzowem a szczecinem , i facet mi na rękach mdlał i i się budził i tak co chwilę .

prawie każdy powie że mu żal człowieka który zginął , a jak mamy wypadek i nam się dzięki Bogu nic nie stanie to zaczynamy uważać że jesteśmy nieśmiertelni .
Dokładnie, głupi przykład w porównaniu do tych tragedii, ale : ja nigdy nie zapinałem pasów i pewnego razu jak wpadliśmy autem do rowu (pękła opona w lawecie i ściągnęło nas) mocno bolał mnie kręgosłup, lekarz powiedział że sie tylko wystraszyłem, a kręgosłup pobolewa mnie do dzis (mineły ponad 2 lata) od tamtego czasu jak wsiadam do samochodu to piewsze co robie to zapinam pasy

Mam nauczke na całe życie, tylko szoda że takim kosztem :cry:
Suzuki Samurai 1.3 Springi, simex, wolne mosty
Czyli moje potwory i spółka :)21 :)21

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » sob lip 05, 2008 9:14 am

zgoda nie jestem przeciwnikiem takich filmików tylko uważam że to o wiele za malo, dlatego napisałem że oprócz zdjęć z prawdziwych wypadków ważne sa tez opisy zdarzenia (czyli jak doszło do wypadku), można też pokazywać symulacje wykonywane na programach do rekonstrukcji zdarzeń.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » sob lip 05, 2008 9:43 am

to zdjecie mozgu albo rozplaszczonego kolesia jakos do mnie nie przemawia, natomiast filmy tak

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » sob lip 05, 2008 10:50 am

chiquito83 pisze:to zdjecie mozgu albo rozplaszczonego kolesia jakos do mnie nie przemawia, natomiast filmy tak
Dokładnie, na filmiku masz pokazane o co chodzi, kto zawinił i przez co a nie tylko jakie są skutki tego zdarzenia.

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » pn lip 14, 2008 6:22 pm

dobry mocny film według mnie przemawia do widza

Traf02EK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Traf02EK » pn lip 14, 2008 10:29 pm

co z tego, że filmik pokazuje co i jak?? w wiekszosci przypadkow z filmiku tragedia dotyczy niewinnych ludzi a nie sprawcow.
moim zdaniem bardziej by przemowil do rozumu obraz czlowieka i jego rozterki po spowodowaniu wypadku, co sie z nim dzieje i co przezywa zyjac ze swiadomoscia że przez własna brawure i glupote pozbawil kogos zycia.
tak jak napisał @Sys-kom ludzie nie maja swiadomosci siadajac za kolko co moga zrobic, czuja sie nietykalni i niesmiertelni i dopiero po spowodowaniu wypadku otwieraja im się oczy. jak to mowia: polak madry po fakcie - czesto niestety madrosc przychodzi za pozno i kosztuje zbyt drogo bo jak przeliczyc ludzkie zycie??

ale jest i druga strona medalu. jesli pokazywanie zdjec czy filmow takich jak ten sprawi ze chocby jedno ludzkie zycie nie zniknie z glupiego powodu to jestem na tak i popieram akcje w 100%

a moze tak przyszlego kierowce przed otrzymaniem prawa jazdy wsadzic na pol roku do karetki i niech pomaga przy wypadkach??

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn lip 14, 2008 10:41 pm

takich filmów jest masa
w bardziej złagodzonej formie
http://www.youtube.com/watch?v=HLbqTPer ... re=related

a co do wsadzania do karetek no moze byc dla wiekszosci zbyt drastyczne :/ ale wizyta na OJOMie czy SORze moze niektórym dać wiele do myślenia :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pn lip 14, 2008 10:47 pm

lbl78 pisze:a co do wsadzania do karetek no moze byc dla wiekszosci zbyt drastyczne :/ ale wizyta na OJOMie czy SORze moze niektórym dać wiele do myślenia :)2
wizyta na takim oddziale zapadlaby w pamieci kazdemu swiezemu kierowcy :)2 pewnie zanim docisneliby pedal gazu to jeden z drugim by pomyslal czy warto
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Olek1605

Post autor: Olek1605 » wt lip 15, 2008 8:51 am

http://www.youtube.com/watch?v=0Xj8mV0T ... re=related

niestety niektórzy myślą że jak jadą dobrym samochodem to im się nic nie może stać!! niestety są w wielkim błędzie

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lip 15, 2008 9:02 am

Wyjeżdżając na akcję kuterek też z MMPD i Fergie widzieliśmy specjalistę, który wymuszał na pociągu... A wydawało się, że jest u siebie na wsi...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filmy”