uzdatnianie resorkow ?

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » pt kwie 02, 2004 12:59 pm

Władek pisze:Ale będzie miał zawężoną nówkę a nie jakieś zmoty niewiadomej wytrzymałości.
Ta... a zwęzi ją czym fleksą przegrzewając miejscowo czy może od razu palnikiem??? :o
Byłeś kiedyś u kowala który zajmuje się resorami???
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pt kwie 02, 2004 1:13 pm

u kowala to byłem i widziałem jak robi w palenisku grzeje i młotem napierdziela.
A zwężac to mam zamiar to na frezarce.
a co do przystosowania do szerokich to trzeba by było nowe zrobić mocowani ana ramie i na moście przesunąć na zewnątrz podparcie resora.
Sam juz nie wiem co lepiej zrobić. Bo te orginalne gazikowe to takie mają cienkie te pióra i niestety lubią się łamać :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » pt kwie 02, 2004 1:17 pm

na frezarce mozna ale tyle pior :o
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pt kwie 02, 2004 1:19 pm

tylko 4 są pióra :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » pt kwie 02, 2004 1:27 pm

Darek pisze:tylko 4 są pióra :)21
A wymieniasz tylko po jednej stronie? Bo jeśli na obu stronach, to mnie z arytmetyki prostej wynika już 8 piór, a jeśli na drugim moście również to będzie? No, 16 chyba? Popraw mnie proszę, jeśli się mylę! A poza tym - bezpiecznie jest wymienić tylko 1 resor po jednej stronie na jednym moście? Będziesz miał krzywe auto, na dziurach będziesz z siedzenia spadał! :o
Dareczku! Nie kombinuj jak koń pod górę! Rób nowe zawieszenia dla resorów, jak złamiesz - będą "jak znalazł" po nowe resory, znów od żuczka. :lol:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pt kwie 02, 2004 1:39 pm

Włądek oczywiście nic sie nie mylisz, jeślli bede wymieniła to tylko parami na moście - życie mi miłe :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pt kwie 02, 2004 6:09 pm

stary typ Zuka ma waskie resory, wlasnie mialem wyrwac od kolegi walajace sie resory Zuka a tu zasaadzka sa za waskie a do Muscela ida 60mm :( nie sprawdzalem dokladnie ale wygladaja jak Gazikowe

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn kwie 05, 2004 6:53 am

gazik ma resorki szerokości 4,5 cm przednie 110 cm a tylne 115 długości.
Żuk ten z końca produkcji ma resoy 6 cm szerokości i 115 cm długości.
wąskie to miały te żuki produkowane jeszcze przed 1990 rokiem.
Gazy 69

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pn kwie 05, 2004 8:41 am

siedze przd ksiazka Zuka i mam tu nowy typ resorow i dlugosc jest nieco inna 1180mm +_ 3mm wymiar jest brany od srodka ucha czyli tam gdzie wchodzi sruba mocuaca resor szerokosc 6cm

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn kwie 05, 2004 9:17 am

widocznie te co ja mam sa już siadniete i przez to są dłuższe :)21
Gazy 69

kocio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kocio » czw maja 13, 2004 8:10 am

Może nie jestem bardzo doświadczony w sprawach off itd ale temat resorów przerabiałem przez rok na przykładzie williego.
zaczęło sie od klepania wszystkich bo były siadnięte . Klepanie sprawia że robią się twardsze przez co bardziej łamliwe w max wychyleniach i po porządnej jeżdzie na czołgowisku sztuk jeden pękł.
Następnie udałem się do fabryki resorów pomińmy jakiej milczeniem.
Tam poradzono mi aby uzyskać szer 4.5 to należy ciachnąć na gilotynie z szer 9 na dwie połówki.
Przy szer 9 grubość ich jest 10 mm. wyszły pięknie ale dało się jeżdzić tylko gdy była tona na pace . Idealnie ciachnąć na długości 150 cm żeby miały tęsamą szer się nie da. Wygłą dały jak po hainego medinie.nasłuchałem się również o zniszczonej stróktuże wewnętrznej pióra przez cięcie gilotyną jak również o opłakanych rezultatach frezowania np. z 6 zrobić 4.5. Stal resorowa ma też taką wadę że wraz zwiekiem i ilością pokonanych kilometrów starzeje sie i żadna reanimacja jej nie pomoże.
Faryka postarała się o stal resorową szer 4.5 cm zrobili na wymiar piękne resory po założeniu spuszczeniu z lewarka siadał sobie mój potworek spokojnie na odbojnikach.Próby z ilością piór mixowanie ze starymi piórami itd itp nie przyniosły żadnego rezultatu.
Po przeliczeniu kosztów złapałem się za głowe ( koszty dojażdu stali polibuszy itd miałem akurat wszystko wymiarowane w calach i w opłakanym stanie)
rozwiązałem problem następująco z tyłu założyłem resory paraboliczne od nowego typu Uaza polecam, a z przodu nóweczki od żuka .
Mimo że inwestycja była spora nie pamiętam już ile to i tak się opłaca bo teraz nie mam żadnego problemu wszystko działa i nic nie pęka.

kocio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kocio » czw maja 13, 2004 8:14 am

Darek pisze:widocznie te co ja mam sa już siadniete i przez to są dłuższe :)21
Długość resora mieży się od środka sruby mocującej do ramy po piórze do druiego środka śruby i wtedy czy są siadnięte czy nie ,mają ten sam wymiar.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw maja 13, 2004 10:29 am

ale ja mierzyłem leżacy sobie na betonie resor i stąd wynik mój błąd pomiaru :) ale to i tak teraz bez znaczenia bo jak już zaczne z tymi resorami to przerobie na nowego typu żuczka i mozowania pod ten resor żeby nie mieć juz zadnych problemów jak to wcześniej opisał kolega Władek :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw maja 13, 2004 2:53 pm

kocio pisze:z tyłu założyłem resory paraboliczne od nowego typu Uaza polecam, a z przodu nóweczki od żuka.
A masz gdzieś fotkę takich resorów "parabolicznych" od UAZ-a? Gdzie je nabyłeś i za ile? - jeśli wolno spytać, oczywiście!!! :lol:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czw maja 13, 2004 4:54 pm

a może by tak ściąć samo ucho w resorze...mało mi się chce robić wszystko na nowo...co prawda mam resory ok. ale wiecznie to nie będzie trwało...

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw maja 13, 2004 5:44 pm

Było tak:pękł przy uchu /jednopiórowy transit/-zrobiliśmy nakładkę zachodzaca na ucho i na pióro.Na piórze nakładka była skośnie scięta żeby nie było gwałtownej zmiany przekroju.Pospawaliśmy z boków,normalnie migomatem.Trzymało 3 sezony.
Urwanie jednego ucha to nie ostateczna katastrofa-most jest jeszcze prowadzony drugim.
W gaziku dałbym do majstra niech dorobi pióro trzaśniete i drugie na przeciwna stronę.

kocio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kocio » czw maja 13, 2004 9:26 pm

Władek pisze:
kocio pisze:z tyłu założyłem resory paraboliczne od nowego typu Uaza polecam, a z przodu nóweczki od żuka.
A masz gdzieś fotkę takich resorów "parabolicznych" od UAZ-a? Gdzie je nabyłeś i za ile? - jeśli wolno spytać, oczywiście!!! :lol:
Pytać zawsze wolno ale czasem w morde leją
Nabyłem od kolegi można załatwić .Ma kontakt z innostrancami, resor jest jednak dłuższy od normalnego o jakieś 10 centów
Cena około3 wizerunków Władysława Jagiełły. Fotkę jak zrobię to na giełdę czy na meaila

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw maja 13, 2004 9:38 pm

kocio pisze: Pytać zawsze wolno ale czasem w morde leją
Nabyłem od kolegi można załatwić .Ma kontakt z innostrancami, resor jest jednak dłuższy od normalnego o jakieś 10 centów
Cena około3 wizerunków Władysława Jagiełły. Fotkę jak zrobię to na giełdę czy na meaila

A co Ty Kocio, taki groźny jesteś? :o
Fotkę, jeśli można, na mejla proszę: office@kr.onet.pl za co uprzejmie z góry dziękuję!
Władek - Kraków

kocio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kocio » pt maja 14, 2004 8:31 am

Władek pisze:
kocio pisze: Pytać zawsze wolno ale czasem w morde leją

A co Ty Kocio, taki groźny jesteś? :o
Fotkę, jeśli można, na mejla proszę: office@kr.onet.pl za co uprzejmie z góry dziękuję!
Moją groźność mierzoną w skali 1do 10 to oceniam na -1 .Na fotkę musisz troch ę poczekać bo osobiście nie dysponuje aparatem cyfrowym.

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn maja 17, 2004 12:25 pm

Pragnąc utwardzić moją warszawę, powierzyłem jednemu staremu, rasowemu fachowcowi wykonanie dwóch najdłuższych piór na każdą stronę - warszawa ma tą samą szerokość co gazik, tylko długość inną. Normalna laga warszawow i gazzikowa ma 6 mm grubości, mi dorobiono z 8mm (nawet 6 nie było). Resory są znakomite, ciężko pracują już dwa sezony, warszawka od tego czasu fruwała już ze 30 razy, po ok. 2 miesiącach resorki się "uleżały", co zaskutkowało ich lekkim klapnięciem, ale od tego czasu nie wykazały żadnego - jakby to Czesław rzekł - tendencyjnego zachowania. Trochę mnie to kosztowało, ale mam spok ój na długi czas.
Jeśli ktoś ma problem - zapraszam, pomogę

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » pn maja 17, 2004 3:52 pm

kocio pisze:
Władek pisze:
Pytać zawsze wolno ale czasem w morde leją

ja bym prosił na maila hubert.hamulecki@wp.pl
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » pn maja 17, 2004 4:33 pm

kocio pisze:Na fotkę musisz troch ę poczekać bo osobiście nie dysponuje aparatem cyfrowym.

Jakieś wieści fotograficzne? :o
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » pn maja 17, 2004 4:38 pm

wszyscy czekamy z zapartym tchem 8)
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn maja 17, 2004 9:33 pm

MOC pisze:wszyscy czekamy z zapartym tchem 8)
jak wreszcie wyjedziesz swoim sprzętem :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pt maja 21, 2004 10:14 pm

ja mam juz problem z glowy, za 80 zl kowal powywijal cztery uszy na fiatowskich resorach, do muscela, na przod ideal

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”