Jakiś wzmacniacz do CB

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
SkinMar

Jakiś wzmacniacz do CB

Post autor: SkinMar » wt lip 29, 2008 1:21 pm

Witam!!
może istnieje coś takiego jak wzmacniacz do CB radia. Mam taki problem , jeżdżę dużo po lesie i mam wrażenie że mnie nie słychać za daleko ja słyszę nawet na 20 km, a mnie nie słychac nawet na 6 km. Prawdopodobnie jest to problem konfiguracji terenu bo nawet telef. kom.tracą zasięg po trzech km od wieży.
jak bym zamontował jakiś wzmacniacz może by to pomogło.
Na asfalcie nie mam tego problemu :)2

Awatar użytkownika
Trout
Kontaktowanie:

Re: Jakiś wzmacniacz do CB

Post autor: Trout » wt lip 29, 2008 3:00 pm

SkinMar pisze:Witam!!
może istnieje coś takiego jak wzmacniacz do CB radia.
Ludzie wymyślili już "prawie" wszystko...patrz bomba atomowa.
Dobra, żarty na bok:
1. http://www.allegro.pl/16629_akcesoria_i ... iacze.html
2. Inne źródło: http://esklepy.eu/index.php?ex=18&ex2=28&ex3=625

Uwaga:
1.Jeśli zastosujesz taki "dopał" np 100W to Ciebie będzie słychać w całym powiecie a Ty będziesz słyszał tylko tych "w zasięgu wzroku"
2.Trzeba zastosować dobrą antenę (i strojenie!)

Pozdrawiam
T.
=> Who's Zed?
Zed is dead.
Zed is dead. Baby.<=

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » wt lip 29, 2008 3:21 pm

Jak Cię nie słychać na 6 km to trzeba sprawdzić to co masz, jak dasz dopał to też nie koniecznie dasz te 20 km do przodu, ale TV zagłuszysz na 100% i tak jak przedmówca dopał duży bat i dobre strojenie i te 15 km powinieneś mieć :D

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt lip 29, 2008 3:29 pm

tak właśnie :)2 (oczywiście odnoszę się do wypowiedzi @Trouta, bo jest rzeczowa ale to chyba oczywiste :P )
być może najlepszym w sensie skuteczności dla Skina byłoby zamotowanie anteny na składanym pneumatycznie najchętniej maszcie, który w sytuacjach 'łączności niezbędnej' załatwiałby sprawę w większości przypadków.
dobre rozwiązanie do lasu to też konkretna antena z długim promiennikiem i dobrym zyskiem np WA27.
w terenie leśnym jednak dobrze jest poszukiwać miejsca do łaczności takiego by uzyskać minimum 'kierunkowości' dla charakaterystyki anteny w stronę ewentualnego odbiorcy/nadawcy.

p.s. uzywanie wzmacniaczy wymaga stosownej licencji, która określa ich moc dla pisiadanych uprawnień, zaś w paśmie cywilnym 27MHz ich użytkowanie jest zabronione w ogóle.
poza tym faktycznie w omawianych warunkach ich zastosowanie zda się jedynie psu na budę, a raczej nawet nie :roll: :D
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
SkinMar

Post autor: SkinMar » wt lip 29, 2008 4:57 pm

dzięki :D :)2
ja się na tym nie znam :oops: wiec posłucham waszej rady i dam sobie spokój ze wzmacniaczami.
Las zawsze mnie zaskakuje jak już pisałem nawet komórki szaleją w lesie wokół Bornego Sulinowa :lol:
Może coś nam te sowiety zostawili :D :D :D :D

Awatar użytkownika
SkinMar

Post autor: SkinMar » pt sie 01, 2008 4:51 pm

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » pt sie 01, 2008 8:43 pm

Litości :lol:

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pt sie 01, 2008 11:27 pm

Kup sobie dobrą antenę, albo postaw w domu stacjonarkę i wszystko,
Chcesz więcej mocy, dalej latać i mieć ciekawe łączności?
Jeśli zaraziłeś się sibilisem, albo trafił Cię radioholizm - daj znać, pomożemy Ci znaleźć materiały, dostaniesz info, gdzie koło Ciebie można zdać egzamin, jak będziesz chciał być obkuty na maksa, to wieczorem po godzince na tydzień przed egzaminem poczytasz, a wtedy i mocy będziesz miał więcej i nie na 50km a co najmniej na 1500 km będziesz latał, ale to już jest jest inna bajka inni ludzie i inna zabawa
Tylko czasem w dobie "dzieci neostrady" daje się słyszeć pytania "ale po co?"
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
SkinMar

Post autor: SkinMar » sob sie 02, 2008 7:45 am

benek83 pisze:Litości :lol:

Już nie poruszę tego tematu :D

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pn sie 04, 2008 7:33 am

Skin
-nie , te wzmocnienia nie rozwiążą problemu. daj na looz, choć trzeba przyznać że tego rodzaju wzmocnienia poprawnie zamontowane i 'sparowane z instalacją' radiową, potrafią dać zupełnie fajną modulację, zasięgu głownie z lasu, to jednak nie zwiększy.

-spróbuj pożyczyć od kogoś jakiś mikrofon ze wzmocnieniem fabrycznym np Sadelta Echo Master lub Densei - ustaw echo na 0.5 czyli mniej niż 1, a nalepiej 0 i doświadczalnie nie więcej niż max 2/3 wzmocninia - będzie w skali od 1-9.
zrób testy odsłuchu z kolegami i idź posłuchać do kogoś do auta jak cię słychać. być może to nieco pomoże twoim oczekiwaniom w niewielkim co prawda zakresie, ale może wystarczającym.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
SkinMar

Post autor: SkinMar » pn sie 04, 2008 9:30 pm

Dzięki Darkman nie będę nic kombinował na czarnym nie mam co narzekać a w lesie z chłopakami z samochodów z drewnem to dogadam sie na pewno. :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”