wciągarka
Moderator: Student
Takimi gadkami to se chyba gwiazdeczki zbieracie. Miałem nadzieje że rzeczywiście ktoś to kupił podobno to jest z holandii sprowadzane. 6000 lbs uciągu pilkot i okaqblowanie ,nowe urządzenie i 900 stów z przesyłką. Załóżmy że bez pośredników normalna firma zajmująca sie produkcją wciągarek. Więc nie możecie zgóry zakładać że to szajs. Więc pytam czy ktos to ma bo jak jeden już błąd zrobił to poco dwóch ma robić ten sam błąd. 

UAZ 469B 77' CZARNY CIĄGNIK
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA

Napieprzasz na kolegow ale dobrze Ci mowia. Zapomnij o tym syfie. Moge sprobowac Ci konkretniej to wytlumaczyc.
6000 lb to jest ok 2700kg. Jest niemozliwoscia, ze takie gowienko ma taki uciag. Sama konstrukcja tego by nie wytrzymala.
Dlaczego moim zdaniem taka wyciagarka nie ma rzeczywiscie takiego uciagu?
Uzyskanie takiej sily wymaga bardzo duzej ilosci pradu. Kablami od suszarki sie takie pradu nie da doprowadzic. Musza to byc kable o odpowiednio duzym przekroju. To co jest z tymi wyciagarkami to sa druciki. Wiesz, ze styki przy takich duzych obciazeniach pradowych musza byc bardzo dobre. Nie moga to byc kable polaczone na skretke.
Oczywiscie sa zpecjalne gniazda i wtyczki do podlaczania wyciagarek ale takie cos kosztuje z 200zl.
Lina 6mm to takie absolutne min dl 6000lb. Jezeli naprawde ma taki uciag to ta lina sie moze rwac. Generalnie to dobrze jest jak wyciagarka ma uciag dwukrotnie wiekszy od masy samochodu. Takze do Uaza to by sie zdala jakas ze 3tony.
Na wyciagare do uaza elektryczna to trza min 2300 (klasa PowerWinch czy tam Kangaroowinch).
6000 lb to jest ok 2700kg. Jest niemozliwoscia, ze takie gowienko ma taki uciag. Sama konstrukcja tego by nie wytrzymala.
Dlaczego moim zdaniem taka wyciagarka nie ma rzeczywiscie takiego uciagu?
Uzyskanie takiej sily wymaga bardzo duzej ilosci pradu. Kablami od suszarki sie takie pradu nie da doprowadzic. Musza to byc kable o odpowiednio duzym przekroju. To co jest z tymi wyciagarkami to sa druciki. Wiesz, ze styki przy takich duzych obciazeniach pradowych musza byc bardzo dobre. Nie moga to byc kable polaczone na skretke.
Oczywiscie sa zpecjalne gniazda i wtyczki do podlaczania wyciagarek ale takie cos kosztuje z 200zl.
Lina 6mm to takie absolutne min dl 6000lb. Jezeli naprawde ma taki uciag to ta lina sie moze rwac. Generalnie to dobrze jest jak wyciagarka ma uciag dwukrotnie wiekszy od masy samochodu. Takze do Uaza to by sie zdala jakas ze 3tony.
Na wyciagare do uaza elektryczna to trza min 2300 (klasa PowerWinch czy tam Kangaroowinch).
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
E tam gwiazdki!Mam w to wbite!Ale:
-podstawowa rzecz w takiej sytuacji-to się nie napalać,a coś tu takiego czuję
-Rude Ci troche to wytłumaczył,mysle,ze wystarczająco,
-"nie kupuj tanio,bo to za drogo kosztuje"
-na rynku jest cała masa extra tanich wyrobów,które udają coś,czym nie są.
W mojej praktyce warsztatowej pare razy dałem sie skusić np na tani zestaw kluczy,który po chwili ladował w koszu,tanią katową,albo wiertarkę,które to wybuchały po godzinie pracy.
Są po prostu takie sprzęty,które możemy zaliczyć do ozdobnych,czyli "leżą i sa piekne".Służą długo jak używasz ich raz do roku-typowy "sprzęt majsterkowicza"
-podstawowa rzecz w takiej sytuacji-to się nie napalać,a coś tu takiego czuję
-Rude Ci troche to wytłumaczył,mysle,ze wystarczająco,
-"nie kupuj tanio,bo to za drogo kosztuje"
-na rynku jest cała masa extra tanich wyrobów,które udają coś,czym nie są.
W mojej praktyce warsztatowej pare razy dałem sie skusić np na tani zestaw kluczy,który po chwili ladował w koszu,tanią katową,albo wiertarkę,które to wybuchały po godzinie pracy.
Są po prostu takie sprzęty,które możemy zaliczyć do ozdobnych,czyli "leżą i sa piekne".Służą długo jak używasz ich raz do roku-typowy "sprzęt majsterkowicza"
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
hekselw pisze:Takimi gadkami to se chyba gwiazdeczki zbieracie. Miałem nadzieje że rzeczywiście ktoś to kupił podobno to jest z holandii sprowadzane. 6000 lbs uciągu pilkot i okaqblowanie ,nowe urządzenie i 900 stów z przesyłką. Załóżmy że bez pośredników normalna firma zajmująca sie produkcją wciągarek. Więc nie możecie zgóry zakładać że to szajs. Więc pytam czy ktos to ma bo jak jeden już błąd zrobił to poco dwóch ma robić ten sam błąd.
taty kolega mysliwy ma taką przenosna wyciagarke kupił ja za około 1000zł ze 3/4 lata temu ogólnie na polowania to jakos sobie radzi ale uciag cos około 2500ok wiec zblocze musowo przy kazdej wtopie. Plus tego wincha ze mozesz sie wycioagac do przodu do tyłu na nawet na boki i za dach

WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
CLIMBER pisze:taty kolega mysliwy ma taką przenosna wyciagarke kupił ja za około 1000zł ze 3/4 lata temu ogólnie na polowania to jakos sobie radzi ale uciag cos około 2500ok wiec zblocze musowo przy kazdej wtopie.

To ten myśliwy na przeprawy jeździ czy na polowania??? Nie wyobrażam sobie gościa z karabinem, który się wyciągarkami targa w lesie, gdzie jedenym z nieodzownych elementów wyprawy jest zachowanie maksymalnej ciszy.
Władek - Kraków
przyganial kociol.... a jesli dobrze pamietam to sam chciales zanabyc wyciagare mechanicznaWładek pisze:CLIMBER pisze:taty kolega mysliwy ma taką przenosna wyciagarke kupił ja za około 1000zł ze 3/4 lata temu ogólnie na polowania to jakos sobie radzi ale uciag cos około 2500ok wiec zblocze musowo przy kazdej wtopie.
![]()
![]()
![]()
To ten myśliwy na przeprawy jeździ czy na polowania??? Nie wyobrażam sobie gościa z karabinem, który się wyciągarkami targa w lesie, gdzie jedenym z nieodzownych elementów wyprawy jest zachowanie maksymalnej ciszy.

Jedna i druga ma swoje plusy i minusy.
Np: ciezko Ci bedzie uzyc wyciagarki mechanicznej jak Twoje auto lezy calkiem na boku albo na dachu. Elektryczna w takiej sytuacji o ile akumlator caly bedzie dzialac.
Mechaniczna bardziej wytrzymala (w polsce moda na wyciagary ze stara i robura) Ciezko taka wyciagarke wybuchnac a elektryczna duzo latwiej.
Np: ciezko Ci bedzie uzyc wyciagarki mechanicznej jak Twoje auto lezy calkiem na boku albo na dachu. Elektryczna w takiej sytuacji o ile akumlator caly bedzie dzialac.
Mechaniczna bardziej wytrzymala (w polsce moda na wyciagary ze stara i robura) Ciezko taka wyciagarke wybuchnac a elektryczna duzo latwiej.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć