Jaki silnik wybrać w Patrolu Y61 Long z 2001r
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Jaki silnik wybrać w Patrolu Y61 Long z 2001r
Witam
Bardzo bym prosił o doradzenie mi a mianowicie chciałbym sobie kupić Nissana Patrola w wersjii Long z rocznika 2000-2001 3.0Di 160KM. Dowiedziałem sie że silniki 3litrowe miały wadę fabryczna i leciały w nich głowice albo cos więcej. Podobno wychodziły jakieś straszne chopki z tym. Ale wiemże w Patrolu sa 2 rodzaje silników 3 litrowych i nigdzie nie mogę znaleźć z którym były problemy. Bardzo proszę o jakieś rady na co zwrócic uwagę jak sprawdzić czy silnik był wymieniany czy głowica była wymieniana. Samochód ma służyć typowo jako auto rodzinne ale też nie chciał bym sie z nim obchodzić jak z jajkiem. Generalnie zależy mi czy warto inwestować w ten samochód czy lepiej poszukac czegoś z innym silnikiem. Samo autko bardzo mi sie podoba, ale wygląd to nie wszystko:-))
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Bardzo bym prosił o doradzenie mi a mianowicie chciałbym sobie kupić Nissana Patrola w wersjii Long z rocznika 2000-2001 3.0Di 160KM. Dowiedziałem sie że silniki 3litrowe miały wadę fabryczna i leciały w nich głowice albo cos więcej. Podobno wychodziły jakieś straszne chopki z tym. Ale wiemże w Patrolu sa 2 rodzaje silników 3 litrowych i nigdzie nie mogę znaleźć z którym były problemy. Bardzo proszę o jakieś rady na co zwrócic uwagę jak sprawdzić czy silnik był wymieniany czy głowica była wymieniana. Samochód ma służyć typowo jako auto rodzinne ale też nie chciał bym sie z nim obchodzić jak z jajkiem. Generalnie zależy mi czy warto inwestować w ten samochód czy lepiej poszukac czegoś z innym silnikiem. Samo autko bardzo mi sie podoba, ale wygląd to nie wszystko:-))
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
- Igor V8
-
Re: Jaki silnik wybrać w Patrolu Y61 Long z 2001r
Z tego rocznika szukaj autka z wymienionym już motorkiem
Wymieniali na gwarancji
Była wada fabryczna z układem chłodzenia denka tłoka
Wszystkie te silniki do dnia dzisiejszego mają wadę mniejszą lub większą
Najlepiej kup bez silnika i wrzuć 4.2 D
Ps. jak motorek bym wymieniony i przejechał już 100 tyś to kupuj ten 3.0
Wymieniali na gwarancji
Była wada fabryczna z układem chłodzenia denka tłoka
Wszystkie te silniki do dnia dzisiejszego mają wadę mniejszą lub większą

Najlepiej kup bez silnika i wrzuć 4.2 D

Ps. jak motorek bym wymieniony i przejechał już 100 tyś to kupuj ten 3.0

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

-
- jestem tu nowy...
wiem tylko że przejechał 180 tys ale nie mam pojecia czy był wymieniany czy nie. Ale wydaje mi sie że skoro przejechał 180tys to może juz mu nic nie będzie??
Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
na pewno bo motor 3.0 jest jak wino i skrzypcejasiek_00 pisze:wiem tylko że przejechał 180 tys ale nie mam pojecia czy był wymieniany czy nie. Ale wydaje mi sie że skoro przejechał 180tys to może juz mu nic nie będzie??

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
Wielkie dzięki a tak serio to co radzicie poza winem bo skrzypiec nie lubię 

Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
Kupić Patrola 2.8 lub kupić auto serwisowane z wiarygodną historią przebiegu. Jeśli musi być to 8 letni samochód to niech będzie miał wymieniony motor przez ASO O Yeti z motorem 4.2 nie wspominamjasiek_00 pisze:Wielkie dzięki a tak serio to co radzicie poza winem bo skrzypiec nie lubię

Najważniejsze to kupić auto w ogólnie dobrym stanie bo motor to nie jedyna rzecz która może wybuchnąć. Cieknące kule na przednim moście są również kosztowne itp. Druga rzecz to być mentalnie i finansowo przygotowywanym, że jak coś się zepsuje to serwisowanie 8 letniego auta 4x4 nie należy do najtańszych hobby

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
nie pisz tak bo chłop wymięknieże jak coś się zepsuje to serwisowanie 8 letniego auta 4x4 nie należy do najtańszych hobby

emeryt off
Kup Toykę LC, stały napęd 4x4 wygodniejsze i mniej zawodne autko... A skoro ma byc rodzinne, to na Uj Ci sztywny most z przodujasiek_00 pisze:.... chciałbym sobie kupić Nissana Patrola w wersjii Long z rocznika 2000-2001 3.0Di 160KM.

Miałem podobny dylemat kilka miesięcy temu, mogłem kupić 2000/2002 3.0Di, ale uparłem się na RD28ETI i teraz mam... auto ma zmienianą głowicę....
Na 100% były to zeniedbania wynikające z działania 'zaufanego' serwisanta poprzedniego właściciela, który zamiast zmieniać olej i filtr - dokonywał
tylko nowych wpisów w książce

Pomimo wypełnionej książki, rzeczywistego przebiegu i ogólnego, bardzo dobrego stanu, padła głowica. Naprawa wygeneruje pewnie koszt w okolicach
Toyki LC z 2001/2 roku, albo używanego Parcha 2002/2003. Przemyśl dobrze zakup Parcha, jeśli ma służyć tylko i wyłącznie do wożenia rodzinki na
wycieczki...
Oczywiście możesz kupić Parcha po 2004 roku, wtedy Nissan uporał się z większością problemów

Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
- Igor V8
-
Co Ty nie powieszmephi pisze: Parcha po 2004 roku, wtedy Nissan uporał się z większością problemów

- wojtek_kom
-
LC105 nie jest zła, nawet może być fajna - jak się wywali pneumatyczne zawieszenie i silnik 4.2, robi się całkiem fajna Toyka.wołynka pisze:Kup Toykę LCdobrze gada
Nissan-y
LC105 przeciez nie miała pneumatycznego zawieszenia, posiadała 2 sztywne mosty ze sprężynamiwojtek_kom pisze:LC105 nie jest zła, nawet może być fajna - jak się wywali pneumatyczne zawieszenie i silnik 4.2, robi się całkiem fajna Toyka.wołynka pisze:Kup Toykę LCdobrze gada

LC100 miała pneumatykę

Jimny 

A czy wy nie bluźnicie na forum nissana wychwalajac pod niebo tojki? Jest forum Toyota obok to spadówa tam się podlizywać 

six in line power
spokojniecornetto pisze:A czy wy nie bluźnicie na forum nissana wychwalajac pod niebo tojki? Jest forum Toyota obok to spadówa tam się podlizywać

Jimny 

-
- jestem tu nowy...
No spoko
To że Toya jest dobra to wiem ale niestety mnie nie stac na Toyke, Pozatym Patrol bardziej mi sie podoba jako auto. Pozatym Nissan tez jest to co by to nie było jakaś marka. Tylko właśnie wszyscy mnie straszą tym silnikiem że pada, wybucha itd. Natomiast co do kosztów i eksploatacji to doskonale zdaję sobie sprawe że nie kosztuje to 50 czy 100zł jak w maluchu. W chwli obecnej tez mam nie najtańsze auto w eksploatacji i jakos daję radę
. Tak więc bardzo prosze o konkretne wypowiedzi na temat nissana i silnika 3.0 a nie Toyoty.
To że Toya jest dobra to wiem ale niestety mnie nie stac na Toyke, Pozatym Patrol bardziej mi sie podoba jako auto. Pozatym Nissan tez jest to co by to nie było jakaś marka. Tylko właśnie wszyscy mnie straszą tym silnikiem że pada, wybucha itd. Natomiast co do kosztów i eksploatacji to doskonale zdaję sobie sprawe że nie kosztuje to 50 czy 100zł jak w maluchu. W chwli obecnej tez mam nie najtańsze auto w eksploatacji i jakos daję radę

Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
Nissan to byle jaka marka ale renault tojasiek_00 pisze:No spoko
, Pozatym Patrol bardziej mi sie podoba jako auto. Pozatym Nissan tez jest to co by to nie było jakaś marka. .

konkretne odpowiedzi dostałeś - silnik w tym roczniku jest awaryjny. Zakup to loteria. Motor jest mało ekonomiczny, do wagi auta i gabarytów powinien mieć 200km i 100Nm więcej momentu . O gównianej kulturze pracy 4 cylindrowego trzy litrowego ślinka nie wspomnę.jasiek_00 pisze:Tak więc bardzo prosze o konkretne wypowiedzi na temat nissana i silnika 3.0 a nie Toyo.
To moja subiektywna opinia na temat tego motoru. Patrol 3.0 to wspaniałe auto z kiepskim motorem
Ostatnio zmieniony śr sty 21, 2009 8:41 am przez Eskapada, łącznie zmieniany 2 razy.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Igor V8
-
Kupuj tego Patrola tylko sprawdź silnik 
Jak przelatał 180 tyś to już mu nic nie grozi
Z kosztami eksploatacyjnymi to koledzy przesadzają
Patrol nie jest droższy w utrzymaniu od osobówi czy innej popierdółki
Mosty , skrzynie i resztę dołu ma pancerne
Jest na rynku dużo zamienników , używek

Jak przelatał 180 tyś to już mu nic nie grozi
Z kosztami eksploatacyjnymi to koledzy przesadzają
Patrol nie jest droższy w utrzymaniu od osobówi czy innej popierdółki

Mosty , skrzynie i resztę dołu ma pancerne

Jest na rynku dużo zamienników , używek
Ostatnio zmieniony śr sty 21, 2009 8:45 am przez Igor V8, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- jestem tu nowy...
Dziękuje bardzo za wasze opinie. Na pewno są dla mnie bardzo pomocne.
Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
- Igor V8
-
Jak zakupisz to sie pochwal , wklej jakieś fotkijasiek_00 pisze:Dziękuje bardzo za wasze opinie. Na pewno są dla mnie bardzo pomocne.

Podjedź do byle jakiego ASO , po numerze VIN sprawdzą czy Twój motorek kwalifikuje się do wymiany w ramach akcji serwisowej

Wychodziły też silniki z którymi nic się nie działo i przebiegi typu 500-600 tyś nikogo nie dziwiły

- Igor V8
-
Kolega JackY61 pisał że gdzieś na świecie w trakcie wyprawy spotkał Patrole 3.0 z przebiegami ok 500 tyś 

- Igor V8
-
Nic dodać nic ująćEskapada pisze:. Patrol 3.0 to wspaniałe auto z kiepskim motorem

-
- jestem tu nowy...
Jak zakupie to na 100% sie pochwalę 

Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek
Ja jestem bardzo zadowolony z mojego parcha ma 108tyś km jeszcze i nic nie wybuchłoIgor909 pisze:Jak zakupisz to sie pochwal , wklej jakieś fotkijasiek_00 pisze:Dziękuje bardzo za wasze opinie. Na pewno są dla mnie bardzo pomocne.![]()
Podjedź do byle jakiego ASO , po numerze VIN sprawdzą czy Twój motorek kwalifikuje się do wymiany w ramach akcji serwisowej![]()
Wychodziły też silniki z którymi nic się nie działo i przebiegi typu 500-600 tyś nikogo nie dziwiły

Ja zakup swojego sobie B.chwale jest super.
Ale po vin sobie sprawdze czy motor był wymieniany bo mogę się czasami zdziwić i zachwile juz nie będzie mi tak do śmiechu

pozdrawiam
A teraz kilka słów do ojca prowadzącego (A .... ci w ....) text bardzo przydatny ne forum
GR Y61
GR Y61
Jak sobie chcesz, ale to były tylko dobre rady. Dla mnie jest ważne żeby jeździć niekoniecznie pod markąjasiek_00 pisze:
Tak więc bardzo prosze o konkretne wypowiedzi na temat nissana i silnika 3.0 a nie Toyoty.
Nissana

Swoją drogą RD28ETI jest o tyle 'lepszy' od 3.0Di, że daje możliwość
dojazdu do 'strefy serwisowej'. Będzie tracił moc, dymił ale dojedzie
(mój tylko dymił a głowica była popękana w kilku miejscach),
zaś 3.0 Di może paść zupełnie niespodziewanie - spytaj kolegi @JackY61

Także zastosuj się do rad tych co mają 3.0 i pilnuj wymiany płynów

Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
- jestem tu nowy...
Ok
Jeśli tylko dojdzie do finalizacji i zakupu to na bank bede pilnował płynów i rególarnych przeglądów.
Za rady jak najbardziej dziękuje, poniewaz to co piszą w portalach o konkretnej marce nijak się ma do codziennego użytkowania samochodu, oraz usterek z nim związanych.
Napewno to wszystko daje sporo do myslenia
Jeśli tylko dojdzie do finalizacji i zakupu to na bank bede pilnował płynów i rególarnych przeglądów.
Za rady jak najbardziej dziękuje, poniewaz to co piszą w portalach o konkretnej marce nijak się ma do codziennego użytkowania samochodu, oraz usterek z nim związanych.
Napewno to wszystko daje sporo do myslenia

mephi pisze:Jak sobie chcesz, ale to były tylko dobre rady. Dla mnie jest ważne żeby jeździć niekoniecznie pod markąjasiek_00 pisze:
Tak więc bardzo prosze o konkretne wypowiedzi na temat nissana i silnika 3.0 a nie Toyoty.
NissanaTo nie jest mój pierwszy Parch i z perspektywy czasu stwierdzam, że mogłem wybrać LC
Swoją drogą RD28ETI jest o tyle 'lepszy' od 3.0Di, że daje możliwość
dojazdu do 'strefy serwisowej'. Będzie tracił moc, dymił ale dojedzie
(mój tylko dymił a głowica była popękana w kilku miejscach),
zaś 3.0 Di może paść zupełnie niespodziewanie - spytaj kolegi @JackY61
Także zastosuj się do rad tych co mają 3.0 i pilnuj wymiany płynów
Pozdrawiam
Jasiek
Jasiek