Lj, Samurai, Vitara, Jimny
Moderator: Albert_N
-
meenia
-

Witam, mam problem z blokada w moim moscie, tzn po zalaczeniu wyskakuje i wskakuje caly czas. Co z tym zrobic, jak sprawdzic co sie stalo

jesli ktos ma taka blokade, moze byc nawet uszkodzona (chodzi o elementy z wnetrza mostu) to bardzo prosze o info.
Auto to sj413 na waskich mostach.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
Kostuch
-

meenia pisze:Witam, mam problem z blokada w moim moscie, tzn po zalaczeniu wyskakuje i wskakuje caly czas. Co z tym zrobic, jak sprawdzic co sie stalo

jesli ktos ma taka blokade, moze byc nawet uszkodzona (chodzi o elementy z wnetrza mostu) to bardzo prosze o info.
Auto to sj413 na waskich mostach.
Pozdrawiam
Pewnie linka się przycina i nie zazębia do końca. Albo sprężyna dociskowa zdechła.
Podnieś jedno tylnie koło, zapnij blokadę, ściągnij gumową osłonę z przesuwki na moście i patrz co się dzieje przy kręceniu kołem.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
meenia
-

Pewnie linka się przycina i nie zazębia do końca. Albo sprężyna dociskowa zdechła.
Podnieś jedno tylnie koło, zapnij blokadę, ściągnij gumową osłonę z przesuwki na moście i patrz co się dzieje przy kręceniu kołem.[/quote]
Wlasnie wylazlem spod auta, to niestety nie linka po zakreceniu kolem cos po prostu wypycha przesuwke nie ma szans zeby ja utrzymac .
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
Kostuch
-

meenia pisze:Pewnie linka się przycina i nie zazębia do końca. Albo sprężyna dociskowa zdechła.
Podnieś jedno tylnie koło, zapnij blokadę, ściągnij gumową osłonę z przesuwki na moście i patrz co się dzieje przy kręceniu kołem.
Wlasnie wylazlem spod auta, to niestety nie linka po zakreceniu kolem cos po prostu wypycha przesuwke nie ma szans zeby ja utrzymac .
Pozdrawiam[/quote]
Taki jest efekt jak do końca nie zazębi (bo zęby są zaokrąglone).
Spróbuj odpiąć wogóle linkę od tego "pociągacza" na moście i zobacz wtedy co się dzieje.
-
meenia
-

Taki jest efekt jak do końca nie zazębi (bo zęby są zaokrąglone).
Spróbuj odpiąć wogóle linkę od tego "pociągacza" na moście i zobacz wtedy co się dzieje.[/quote]
Czy z linka czy bez cos wypycha blokade i to z taka sila ze nie idzie tego przytrzymac.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
zuczek
-

Kostuch pisze:meenia pisze:Pewnie linka się przycina i nie zazębia do końca. Albo sprężyna dociskowa zdechła.
Masz wyrobione zęby na przesuwce - wyjmij półoś i zobacz jak to wygląda.
SJ-413
-
meenia
-

Masz wyrobione zęby na przesuwce - wyjmij półoś i zobacz jak to wygląda.[/quote]
Pewnie tak, nie mam czasu na razie tam zagladac, bo auto musi caly czas jezdzic. Jak ktos ma taka blokade wyjeta to jeszcze raz prosze o info, mam mozliwosc dorobic nowa mocniejsza w profesjonalnej firmie ale musze jak najszybciej dac cos na wzor, mysle ze bez problemu dorobia kilka sztuk. Blokada moze byc uszkodzona, chodzi o wymiary zewnetrzne i wieloklin.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
KSikorski

autor: KSikorski » pt sty 23, 2009 11:15 pm
Tak przy okazji... takie fabryczne blokady da się w ogóle kupić? Albo most z blokadą? Przeszukałem allegro i nic...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
-
poreb
-

-
Kontaktowanie:
bywaja czasem na allegro
ale trwalosc tej blokady niestety nie jest zbyt duza i nie nadaje sie do uzytku 100% teren
biedny inżynier

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
-
Zibi
-

-
Kontaktowanie:
przesuwkę mozna było kiedyś kupić w serwisie suzuki - rok temu cena 369 złotych ale mogło coś się zmienić na plus.
-
meenia
-

autor: meenia » sob sty 24, 2009 12:36 pm
poreb pisze:bywaja czasem na allegro
ale trwalosc tej blokady niestety nie jest zbyt duza i nie nadaje sie do uzytku 100% teren
Wlasnie mam w planie zrobic cos trwalszego, firma ktora ma to zrobic dorabiala mi walek sprzeglowy do poprzedniego wynalazku i jak oryginalny nie wytrzymowal tygodnia, tak tego od nich nie dalem rady zniszczyc, padalo wszystko wkolo, ale nie walek
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
zuczek
-

meenia pisze:poreb pisze:bywaja czasem na allegro
Wlasnie mam w planie zrobic cos trwalszego, firma ktora ma to zrobic dorabiala mi walek sprzeglowy do poprzedniego wynalazku i jak oryginalny nie wytrzymowal tygodnia, tak tego od nich nie dalem rady zniszczyc, padalo wszystko wkolo, ale nie walek
Pozdrawiam
Jaka by była cena dorobienia takowej przesuwki w zaprzyjaźnionej firmie?
SJ-413
-
meenia
-

zuczek pisze:meenia pisze:poreb pisze:bywaja czasem na allegro
Pozdrawiam
Jaka by była cena dorobienia takowej przesuwki w zaprzyjaźnionej firmie?
Chcialbym dorobic cala blokade, nie tylko przesuwke, co do kosztow to jeszcze nie wiem, musze im pokazac jakas na wzor a nie mam narazie czasu na wyjecie zwlok swojej z mostu. Ale mysle ze bedzie co najmniej tanio.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
meenia
-

Mam jeszcze pytanie do ludzi co rozbierali tylny most z blokada, to ze przesuwke z polosi mozna zdjac, to wiem, ale czy drugi element blokady, ten przy dyfrze tez jest demontowalny

??
Pozdrawiam
sj 425 606468554
-
zuczek
-

meenia pisze:czy drugi element blokady, ten przy dyfrze tez jest demontowalny

??
Pozdrawiam
Tak drugi element blokady można zdemontować - przykręcony jest do kosza satelit na kilka śrub.
SJ-413
-
KSikorski

autor: KSikorski » ndz sty 25, 2009 3:21 pm
Chcialbym dorobic cala blokade, nie tylko przesuwke, co do kosztow to jeszcze nie wiem, musze im pokazac jakas na wzor a nie mam narazie czasu na wyjecie zwlok swojej z mostu. Ale mysle ze bedzie co najmniej tanio.
Daj znać jak się dowiesz

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
-
Zun
-

też jestem ciekawy ceny

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

-
Kostuch
-

@meenia
Mam na półce takie bebechy luzem - przesuwka niestety w kilku częściach, ale na wzór się nada.
Jakbyś kontynuował temat, to pisz na PW/email
Przy okazji zapytaj w swojej spec firmie, czy są w stanie przedłużyć wieloklin na półosi - fajnie by było zapodać też do szerokiego mostu
Jeszcze apropos cen rynkowych. Nieoryginalna firmy Hey (podobno bardziejsza od oryginału):
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0278724774
-
Zun
-

Niestety ta juz sprzedana

. Pytanie czy ta blokade da sie zamontowac w szerokim w moście (pomijając półoś , której trzeba przedłużyć frezy)
Świszcząca Suka Stage I

-
Kostuch
-

Zun pisze:
Niestety ta juz sprzedana

. Pytanie czy ta blokade da sie zamontowac w szerokim w moście (pomijając półoś , której trzeba przedłużyć frezy)
Wiem, że sprzedana bo ją obserwowałem
Zamontować się da (przy poomocy szlifierki i spawarki). Inna musi być "pokrywka" kosza satelitów, bo w sj410 jest mniejsza niż w samuraiu.
-
Zun
-

Gdzie jest pieta achillesowa tej blokady ? Normalnie chodzą w takiej cenie , czy to była jakaś mega okazja ?
pozdrawiam

Świszcząca Suka Stage I

-
Kostuch
-

Zun pisze:Gdzie jest pieta achillesowa tej blokady ? Normalnie chodzą w takiej cenie , czy to była jakaś mega okazja ?
pozdrawiam

Większość tych blokad ma po 20 lat i przez eksploatację (głównie źle wyregulowana/zatarta linka i sprężyny) zęby kształtem zaczynają przypominać sinusoidę - efekt jest jak u kolegi meenia.
Jak się trzyma to żelazo w ręku, to budzi większe zaufanie od np sprzęgiełka piasty i nie widzę powodów dla których miało by to nie działać.
A ta cena z ebay jakoś średnio-słabo atrakcyjna była. Chyba że te z f-my Hey są dużo lepsze - nie wiem.
Punkt widzenia na cenę i tak zależy od posiadanego budżetu...
-
tomek.44
- jestem tu nowy...

autor: tomek.44 » ndz maja 01, 2011 7:46 pm
Mam też problem z blokadą.z tym ze odwrotnie niż u kolegi moja nie załącza. sprężyna przesuwa ja tylko kawałek i stoi.
Uploaded with
ImageShack.us
-
Kostuch
-

autor: Kostuch » pn maja 02, 2011 10:00 am
tomek.44 pisze:Mam też problem z blokadą.z tym ze odwrotnie niż u kolegi moja nie załącza. sprężyna przesuwa ja tylko kawałek i stoi.
Blokada zapinana jest oryginalnie linką a nie sprężyną.
-
zuczek
-

autor: zuczek » pn maja 02, 2011 10:49 am
Kostuch pisze:tomek.44 pisze:Mam też problem z blokadą.z tym ze odwrotnie niż u kolegi moja nie załącza. sprężyna przesuwa ja tylko kawałek i stoi.
Blokada zapinana jest oryginalnie linką a nie sprężyną.
Dokładnie odwrotnie. Zapinana jest sprężyną a linką jest rozłączana. Przyczyną niezałączenia może być brak zębów na przesuwce, ale bez wyciągnięcia przesuwki nic się nie dowiesz.Na początku spróbuj wyjąć mechanizm załączający (zdjąć to z tych 4 szpilek) i może coś się wyjaśni.
SJ-413