Porada w zakupie UAZa

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

siekier1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Porada w zakupie UAZa

Post autor: siekier1 » śr maja 27, 2009 11:33 am

Chcę kupić UAZa, ale niestety nie miałem wcześniej kontaktu z tym samochodem, mam więc kilka pytań do specjalistów:)
Zacznę od wyglądu: samochód jest w stanie średnim jeśli chodzi o blachy: drzwi, progi od dołu rdzewieją. Ma nieoryginalną plandekę.
Silnik wygląda dobrze, suchy, pod samochodem wycieków nie ma.
W samochodzie nie było paliwa, wlane zostało ok. 3 litrów benzyny do baku. Odpalił po dłuższym kręceniu i wg mnie ładnie pracował, równo. Natomiast przy gazowaniu bardzo dymił na początku na biało, potem na czarno i strzelał płomieniami z tłumika.
Przy jeździe zauważyłem chyba ślizgające sprzęgło gdyż silnik wchodził na obroty dość szybko a UAZ przyspieszał bardzo powoli.
Przy ok 60 km/h zaczął jakby pływać, lekko go rzucało na boki.
Potem zgasł i nie dało już go rady odpalić, możliwe że paliwa zabrakło, ale przejechałem nim ok kilometra, to by wychodziło spalanie 300l/100km??

Ma kilka patentów, min fotele przednie i kierownica z poloneza i coś pomotane w elektryce - pozmienianie przełączniki. Zamontowany ma również gaźnik i filtr powietrza od poloneza.
Ma instalację gazową, ale nie jest ona do końca podłączona i podłączana przez właściciela.
Cena jaką chce właściciel to 2000 zł. Pytanie moje jest do Was czy cena jest atrakcyjna jak na taki stan i ile mniej więcej może kosztować przywrócenie go do stanu pełnej używalności.

Frolik

Re: Porada w zakupie UAZa

Post autor: Frolik » śr maja 27, 2009 11:42 am

Ciężkie pytanie dosyć.... 1500 spokojnie bym dał za taki pojazd. Trzeba by dokładniej sprawdzic silnik, mosty , skrzynie.

wiadomo jak długo stał? to ze dymił, to nic nadzwyczajnego

Przywrócenie do pełnej używalności- zalezy jak dużo elementow trzeba by wymienic i czy chcesz na nówki czy na używane. To bardzo szerokie pojecie. Od 1000zł do 10.000zł. Mysle ze na początek moze 1 tys zł by starczył. Oczywiscie jakbys robił to sam, a nie korzystał z drogich warsztatów.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr maja 27, 2009 12:24 pm

3 litry mowisz ze wlales, to i tak sie dziwie ze przejechal az kilometr, przeciez jak sucho w baku jest + jakas woda + liscie to nie ma co sie dziwic, zalejesz do pelna i wtedy mozesz liczyc spalanie

Awatar użytkownika
vena81

Post autor: vena81 » śr maja 27, 2009 12:58 pm

od razu widać, że kolega nie miał styczności z rosyjską technologią :) to że rdzewieje i pływa po drodze to norma( ale kolego on potrafi też stawek przepłynąć). Cena nie najgorsza. Wszystko zależy od stanu mechaniki. Jakie opony, jakie hamulce? A z obrotami to z tego co mówisz to nie koniecznie sprzęgło. Jeśli jeżdiłeś tylko plaskatymi to musisz brać pod uwagę całkiem inne przełożenia skrzyń biegów. Najlepiej gdyby ktoś ci pomógł i obejrzał to auto.
Powodzenia życzę :)
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69 :)22

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » śr maja 27, 2009 2:25 pm

siekier1 pisze:Chcę kupić UAZa, ale niestety nie miałem wcześniej kontaktu z tym samochodem, mam więc kilka pytań do specjalistów:)
Zacznę od wyglądu: samochód jest w stanie średnim jeśli chodzi o blachy: drzwi, progi od dołu rdzewieją. Ma nieoryginalną plandekę.
Silnik wygląda dobrze, suchy, pod samochodem wycieków nie ma.
W samochodzie nie było paliwa, wlane zostało ok. 3 litrów benzyny do baku. Odpalił po dłuższym kręceniu i wg mnie ładnie pracował, równo. Natomiast przy gazowaniu bardzo dymił na początku na biało, potem na czarno i strzelał płomieniami z tłumika.
Przy jeździe zauważyłem chyba ślizgające sprzęgło gdyż silnik wchodził na obroty dość szybko a UAZ przyspieszał bardzo powoli.
Przy ok 60 km/h zaczął jakby pływać, lekko go rzucało na boki.
Potem zgasł i nie dało już go rady odpalić, możliwe że paliwa zabrakło, ale przejechałem nim ok kilometra, to by wychodziło spalanie 300l/100km??

Ma kilka patentów, min fotele przednie i kierownica z poloneza i coś pomotane w elektryce - pozmienianie przełączniki. Zamontowany ma również gaźnik i filtr powietrza od poloneza.
Ma instalację gazową, ale nie jest ona do końca podłączona i podłączana przez właściciela.
Cena jaką chce właściciel to 2000 zł. Pytanie moje jest do Was czy cena jest atrakcyjna jak na taki stan i ile mniej więcej może kosztować przywrócenie go do stanu pełnej używalności.
Jak sie znasz albo chcesz sie poznac to masz szanse doprowadzic do wzglednego stanu i troche pojezdzic.
2 kola za jezdzace auto to w miare normalna cena, wytarguj cos i kupuj, ale ze swiadomoscia ze zeby troche pojezdzic to jeszcze z drugie tyle wlozysz.

P.
zmota sie mota :)
Długie pagiero osobówka :)

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr maja 27, 2009 6:52 pm

Porządne zrobienie blacharki to spokojnie 2000. Tak samo mechanika... najwżniejszy silnik, skzrzynia+reduktor i mosty. Jak w dobrym stanie sa, to za 2000 mozna brać... jak w złym, tyle cię wyniesie zrobienie mechaniki. Jeśli masz możliwość:
- zmierz kompresje
- odkręć korki od oleju... zobacz czy nie ma opiłków metalowych na tych od spodu, czy jest stan oleju, czy jest olej czy woda w mechanizmach... da to pojęcie o tym jak był eksploatowany uaz i czego się spodziewać
- benzyny nie żałuj, zalej więcej i pojeździj kilkanaście km, przez ten 1 km może nie zdążył silnik pocieknąć :D
- biegi ładnie wchodziły czy zgrzytały? Jak nie ładnie to potencjalnie szkrzynia do roboty
- reduktor zredukuj, sprawdź czy nie wyskakuje pod obciążeniem
- poszarp wałami [luzy na krzyżakach, reduktorze i wałkach mostów - jak są luzy to robić trzeba
- hamulce - czy działają i czy ciekną. Jak nie rzecz do zrobienia, ale znowu kasa

Każda z powyższych rzeczy + inne które znajdziesz to pretekst do zbicia ceny :>

Pytanie też czy chcesz nim tylko jeździć, czy zrobić na oryginał... jak to drugie to odpuść.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr maja 27, 2009 7:36 pm

odpuść sobie , no chyba ze chcesz mieć skarbonkę

zrobienie mechaniki za 2 tysiące to zart i to słaby jest
za tyle to nawet silnika nie zrobisz....
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » śr maja 27, 2009 7:53 pm

Chyba nikomu nie chodziło o remont generalny. Tylko przywrócenie do stanu używalności.

Poza tym dla mnie bezsensowne jest robienie remontu generalnego w Uazie który będzie używany przez totalnego nowicjusza (czyt. takiego co nie jeździł starym samochodem i nie zna się na mechanice) Bo i tak go zajeździ. Jak ktoś zielony chce mieć Uaza stan igła po remoncie to niech najpierw pozna maszynę. I dopiero remoncik. Wtedy naprawdę długo będzie służył 8)
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

siekier1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: siekier1 » śr maja 27, 2009 8:27 pm

Dzięki za odpowiedzi!
To co jeszcze wiem o samochodzie to tak: rocznik 1989, pochodzi z milicji, po milicji miał 2 właścicieli, obecny ma go od roku i przejechał nim podobno 500 km. Raczej nie był katowany w terenie.
Co do opon to są oryginalne CCCP i jakiś stomil.
Na mechanice trochę się znam ale tylko motocyklowej, mam Jawę:) Zamierzam się poznać na samochodach i raczej doprowadzić go do stanu używalności (broń Boże do stanu fabrycznego:) własnymi siłami.
Stargować może da radę do 1800zł.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr maja 27, 2009 9:54 pm

to kup sobie samuraja, taniej wyjdzie ta nauka ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr maja 27, 2009 10:05 pm

siekier1 pisze: obecny ma go od roku i przejechał nim podobno 500 km.
to już daje jakiś tam obraz, jak zajebisty musi być to wóz, przynoszący wiele radości kierowcy

:)21
łoś też człowiek

siekier1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: siekier1 » śr maja 27, 2009 10:43 pm

Wiechu pisze: to już daje jakiś tam obraz, jak zajebisty musi być to wóz, przynoszący wiele radości kierowcy

Nie koniecznie, obecny właściciel to 70 letni dziadek po zawale... ale dylemat pozostaje :roll:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr maja 27, 2009 10:46 pm

siekier1 pisze:
Wiechu pisze: to już daje jakiś tam obraz, jak zajebisty musi być to wóz, przynoszący wiele radości kierowcy

Nie koniecznie, obecny właściciel to 70 letni dziadek po zawale... ale dylemat pozostaje :roll:
Mękolisz :)23 targuj ile wlezie i bierz :)2
a jak kupisz to dopiero będziesz mulił na forum
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Agent0700

Post autor: Agent0700 » czw maja 28, 2009 1:59 pm

A ja dziś dzwoniłem do gościa o Uaza i wymiękłem, bo za 1991 rok chce 7500 zł.

Nie oglądałem, więc nie wiem jaki stan.

Ale cena mnie roz... śmieszyła :-)

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw maja 28, 2009 2:38 pm

Wiara ceni właśnie stan techniczny,rocznik jest mniej istotny.Kto sam grzebie przy UAZ-ie wie najlepiej ile roboczogodzin trzeba spędzić na remontach i przeróbkach.Ale frajda jest i to sie powinno tylko liczyć,jak ktoś chce taniej to proponuję kupić rower.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » czw maja 28, 2009 3:11 pm

Agent0700 pisze:A ja dziś dzwoniłem do gościa o Uaza i wymiękłem, bo za 1991 rok chce 7500 zł.

Nie oglądałem, więc nie wiem jaki stan.

Ale cena mnie roz... śmieszyła :-)

Pozdrawiam

Jacek

Jak policze ze na mojego UAZa wydalem juz kolo 20 tysia, to powiem szczerze ze nie rozumiem co jest smiesznego w 7500 :)

Piotr

Awatar użytkownika
piterek77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piterek77 » czw maja 28, 2009 4:12 pm

carinus pisze:Wiara ceni właśnie stan techniczny,rocznik jest mniej istotny.Kto sam grzebie przy UAZ-ie wie najlepiej ile roboczogodzin trzeba spędzić na remontach i przeróbkach.Ale frajda jest i to sie powinno tylko liczyć,jak ktoś chce taniej to proponuję kupić rower.
:)2 prawda i uważam, że 7,5 tys. za dobrze zrobionego uaza to żadna przesada, biorąc pod uwagę ile trzeba włożyć jeśli się kupi trupa. Wiem coś o tym, koszt zakupu mojego to 1,5 tys., wkład w remonty przez 2 lata to 10 tys., ale wiem czym jażdżę, auto jest mechanicznie 100% sprawne(choć w uazie to pojęcie jest względne :)21 )
The UAZ 469Beast , Pajero I silver

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw maja 28, 2009 9:52 pm

piterek77 pisze: Wiem coś o tym, koszt zakupu mojego to 1,5 tys., wkład w remonty przez 2 lata to 10 tys., ale wiem czym jażdżę, auto jest mechanicznie 100% sprawne(choć w uazie to pojęcie jest względne :)21 )

Dlatego ktos kto choć raz robił trochę przy UAZ-ie doceni dobrze zrobioną robotę i wie ile to kasy i pracy.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

landryn

Post autor: landryn » czw maja 28, 2009 10:25 pm

Dwa tysiace to żadne pieniądze za kompletnego Uaza na chodzie, jak chcesz własnie uaza to smiało go bierz, tylko pamiętaj że będzie wymagał wiele godzin dłubania, ale z reguły pózniej się odwdzięcza za to... Ale dobrze sprawdz papiery, żeby dał się bez problemu zarejestrować.
Ruski potrafi...

Agent0700

Post autor: Agent0700 » pt maja 29, 2009 8:55 am

piterek77 pisze: :)2 prawda i uważam, że 7,5 tys. za dobrze zrobionego uaza to żadna przesada, biorąc pod uwagę ile trzeba włożyć jeśli się kupi trupa. Wiem coś o tym, koszt zakupu mojego to 1,5 tys., wkład w remonty przez 2 lata to 10 tys., ale wiem czym jażdżę, auto jest mechanicznie 100% sprawne(choć w uazie to pojęcie jest względne :)21 )

Ja też uważam, że 7,5 to nie dużo za dobrego Uaza, ale jak ktoś go kupi to znowu włoży kolejne 10.tys.

Po prostu ile by w Uaza nie włożył, to zawsze będzie wymagał wkładu.

Miałem kiedyś Dniepra MT11 i wiem, że to sprzęt do permanentnej naprawy.

Może inaczej: Roczny wkład w Uaza to przypuśćmy 5000 zł bez względu na jego stan.

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » pt maja 29, 2009 10:25 am

Agent0700 pisze:
piterek77 pisze: :)2 prawda i uważam, że 7,5 tys. za dobrze zrobionego uaza to żadna przesada, biorąc pod uwagę ile trzeba włożyć jeśli się kupi trupa. Wiem coś o tym, koszt zakupu mojego to 1,5 tys., wkład w remonty przez 2 lata to 10 tys., ale wiem czym jażdżę, auto jest mechanicznie 100% sprawne(choć w uazie to pojęcie jest względne :)21 )

Ja też uważam, że 7,5 to nie dużo za dobrego Uaza, ale jak ktoś go kupi to znowu włoży kolejne 10.tys.

Miałem kiedyś Dniepra MT11 i wiem, że to sprzęt do permanentnej naprawy.

Może inaczej: Roczny wkład w Uaza to przypuśćmy 5000 zł bez względu na jego stan.

Pozdrawiam

Jacek

A ja sie ciagle oszukuje ze jeszcze tylko pare rzeczy i nic wiecej nie trzeba bedzie robic :)

P.

Agent0700

Post autor: Agent0700 » pt maja 29, 2009 10:58 am

piotrek_uaz pisze: A ja sie ciagle oszukuje ze jeszcze tylko pare rzeczy i nic wiecej nie trzeba bedzie robic :)
P.

O tym właśnie mówię

J

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt maja 29, 2009 11:49 am

za 7 kpln można znaleźć w niezłym stanie i to na afganach :)

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » pt maja 29, 2009 11:55 am

Agent0700 pisze: Ja też uważam, że 7,5 to nie dużo za dobrego Uaza, ale jak ktoś go kupi to znowu włoży kolejne 10.tys.

E, wszystko zależy od sposobu eksploatacji...
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » ndz maja 31, 2009 9:22 am

Każdy kupuje złoma za 2 tys. pln i stąd własnie taki ruch na forum... :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ