Rury, zderzaki, halogeny, opony itp.
Moderator: Marcin-Kraków
Tu jest trochę kicha, bo jeśli auto jest dopuszczone do ruchu w Polsce, to na terenie całej unii, ale ostatnio było dość głośno wlepianiu mandatów Polakom przez Niemców, za niewłaściwie wyposażone apteczki i na odwrót za niemanie gaśnicy.Antek pisze:A w takim razie jak na to reagują inni unijni europejczycy? Czy mają obowiązek honorować polskie dopuszczenie do ruchu?
Problem leży w tym, że prawo nie działa wstecz (i dobrze), ale tam wiele przepisów obowiązuje już dawno.
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
- Antek
- Kontaktowanie:
Jeszcze 3 lata temu przejeżdżałem całą Europę aż do Gibraltaru liftowanym, wyprawowo przygotowanym gr-em i nikt mnie nie zatrzymywał, choć część osprzętu była samoróbką. Wcześniej jeździłem tą sama trasą wyprawowym defenderem nawet z zamontowanymi stalowymi linkami od czoła bagażnika do szczytu bullbara i też żaden z licznych napotykanych patroli policyjnych nigdy nie miał jakichkolwiek zastrzeżen 

DEF 300 Tdi
Re: Rury, zderzaki, halogeny, opony itp.
Jak wygląda sytuacja z samochodami np. stare SJ413 itp. które mają fabryczne(?) orurowanie z przodu, a będą pierwszy raz rejestrowane w Polsce - czy takie auto bez problemu przejdzie przegląd i ewentualne późniejsze kontrole Policji? Posiadanie takiego orurowania jest w jakiś sposób opisane w dowodzie rejestracyjnym?
W niemieckim dowodzie spotkałem się kiedyś z informacją o ruach z przodu, tylko nie pamiętam co to za auto było.
W niemieckim dowodzie spotkałem się kiedyś z informacją o ruach z przodu, tylko nie pamiętam co to za auto było.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
jeżeli ma homologację to nie ma problemutanto pisze:Jak wygląda sytuacja z samochodami np. stare SJ413 itp. które mają fabryczne(?) orurowanie z przodu, a będą pierwszy raz rejestrowane w Polsce - czy takie auto bez problemu przejdzie przegląd i ewentualne późniejsze kontrole Policji? Posiadanie takiego orurowania jest w jakiś sposób opisane w dowodzie rejestracyjnym?

-
homologację zrobic jak sie da tylko gdzie 

TAK MNIE ZWĄ EL KOPYTO-KITKA-KILLER ... SAMURAJ 1.3 a teraz KILER II 1.6 16v http://www.chelm4x4.pl
Zamierzasz produkować rurki??tomiprezes1 pisze:homologację zrobic jak sie da tylko gdzie
Nie iem jak się robi homologacje, ale jeśli tak jak aprobatę techniczną to:
Musisz opisać technologię
Przeprowadzić badania (zgodnie z wymaganiami dyrektywy) są zdaje się w którymś linku
Oczywiście zapłacić
To tak w skrócie, w zależności od kategorii ryzyka związanej z wyrobem mogą być dodatkowe elementy (np. okresowe badania zewnętrzne). Sprawa jest raczej słabo opłacalna i nie wykonalna jeśli chodzi o jeden egzemplarz, ale może się mylę.
Patrol GRY303
Tak z nudów dodałem info o pierwszej rejestracji, jest w innym wątku ale co tam niech będzie w kupie.
Patrol GRY303
Dodałem nowe rozporządzenia 6 zmiana rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest trochę o lusterkach, nowa tabelka do świateł, trochę o wydechu i takie tam, nie analizowałem jeszcze co to znaczy dla nas, jakby ktoś miał uwagi to proszę.
Patrol GRY303
Feniks pisze:Dodałem nowe rozporządzenia 6 zmiana rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest trochę o lusterkach, nowa tabelka do świateł, trochę o wydechu i takie tam, nie analizowałem jeszcze co to znaczy dla nas, jakby ktoś miał uwagi to proszę.
ale po co to?
Gdyż o ile. Jak masz auto zarejestrowane i chcesz jeździć na co dzień to wypada wiedzieć ile lusterek trza mieć, czy też wolno założyć dodatkową parę długich a może dwie... jak za chwilkę wejdzie ropzorządzenie o głośności opon to też zapytasz po co, czy poczekasz na pierwszy mandat za jazdę na simexach??LR_Olek pisze:Feniks pisze:Dodałem nowe rozporządzenia 6 zmiana rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest trochę o lusterkach, nowa tabelka do świateł, trochę o wydechu i takie tam, nie analizowałem jeszcze co to znaczy dla nas, jakby ktoś miał uwagi to proszę.
ale po co to?
Patrol GRY303
Feniks pisze: Gdyż o ile. Jak masz auto zarejestrowane i chcesz jeździć na co dzień to wypada wiedzieć ile lusterek trza mieć, czy też wolno założyć dodatkową parę długich a może dwie... jak za chwilkę wejdzie ropzorządzenie o głośności opon to też zapytasz po co, czy poczekasz na pierwszy mandat za jazdę na simexach??

Feniks zarazo siedź ty na PT i nie rozprzestrzeniaj się

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

Te to jet mój temat, mam nadzieje użyteczny choć trochę?? Moze walnąć ankietę??Wąż pisze:Feniks pisze: Gdyż o ile. Jak masz auto zarejestrowane i chcesz jeździć na co dzień to wypada wiedzieć ile lusterek trza mieć, czy też wolno założyć dodatkową parę długich a może dwie... jak za chwilkę wejdzie ropzorządzenie o głośności opon to też zapytasz po co, czy poczekasz na pierwszy mandat za jazdę na simexach??![]()
Feniks zarazo siedź ty na PT i nie rozprzestrzeniaj się
Doczytałem, nie mam raczej watpliwosci co da tego ze dodatkowa parę długich świateł można mieć na dachu.
Patrol GRY303
dodatkowe światła, wielkość lusterek i głośność opon to moje najmniejsze zmartwienie w wypadku kontroli drogowej
Jeśli jesteś tak samo marudny w realu i urządzasz głosowanie co do wysokości mandatu który właśnie mają ci wlepić, to się potem nie dziw że kończy się na wyłapywaniu wszystkiego co możliwe

Jeśli jesteś tak samo marudny w realu i urządzasz głosowanie co do wysokości mandatu który właśnie mają ci wlepić, to się potem nie dziw że kończy się na wyłapywaniu wszystkiego co możliwe

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 

Wąż pisze:Jeśli jesteś tak samo marudny w realu i urządzasz głosowanie co do wysokości mandatu który właśnie mają ci wlepić, to się potem nie dziw że kończy się na wyłapywaniu wszystkiego co możliwe

Feniks pisze:Gdyż o ile. Jak masz auto zarejestrowane i chcesz jeździć na co dzień to wypada wiedzieć ile lusterek trza mieć, czy też wolno założyć dodatkową parę długich a może dwie... jak za chwilkę wejdzie ropzorządzenie o głośności opon to też zapytasz po co, czy poczekasz na pierwszy mandat za jazdę na simexach??LR_Olek pisze:Feniks pisze:Dodałem nowe rozporządzenia 6 zmiana rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest trochę o lusterkach, nowa tabelka do świateł, trochę o wydechu i takie tam, nie analizowałem jeszcze co to znaczy dla nas, jakby ktoś miał uwagi to proszę.
ale po co to?
aha, rozumiem pana ja tez pracuje w telewizji

O chłopcom od LRów autka się zdupczyły i kasztanią po forum. Nie no Panowie wszystko da się naprawić, Wasze pojazdy także, wróćcie do realu, po co przepychać się z klawiszowcem takim jak ja? Zniżacie się w dodatku do placka który nie musi mieć Jeepa, żeby nie pchać LRa - po prostu jeżdżę Nissanem.
Patrol GRY303
atestowany jest?Feniks pisze: po prostu jeżdżę Nissanem.
No GRY303 to seria jest, mimo modyfikacji zgodna z przepisami.LR_Olek pisze:atestowany jest?Feniks pisze: po prostu jeżdżę Nissanem.
Przeca to forum nie tylko dla posiadaczy zmot jest, niektóre placki (jak ja) chcą wiedzieć co im wolno i po to jest ten wątek.
Patrol GRY303
Feniks pisze:No GRY303 to seria jest, mimo modyfikacji zgodna z przepisami.LR_Olek pisze:atestowany jest?Feniks pisze: po prostu jeżdżę Nissanem.
Przeca to forum nie tylko dla posiadaczy zmot jest, niektóre placki (jak ja) chcą wiedzieć co im wolno i po to jest ten wątek.
cale wyposazenie masz atestowane?
Ty co policjant, chcesz mi mandat wlepić??LR_Olek pisze: cale wyposazenie masz atestowane?
Patrol GRY303
przeciez to ty atestami sypiesz...
@Olek generalnie pipczysz bez sensu, ja nie sypie atestami, tylko chcę wiedzieć co wolno, a co nie to raz, a dwa nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz. Poczytaj najpierw o atestach, homologacjach, a potem się wymądrzaj.
Obiecywałem sobie nieco po wymianie zdań z Tobą (koledzy zrobili Ci reklamę), ale Ciebie zagięła by moja 4 letnia córeczka.
EOT
BTW. Tak moje auto można przyjąć spełnia wymagania przepisów.
Obiecywałem sobie nieco po wymianie zdań z Tobą (koledzy zrobili Ci reklamę), ale Ciebie zagięła by moja 4 letnia córeczka.
EOT
BTW. Tak moje auto można przyjąć spełnia wymagania przepisów.
Patrol GRY303