Mam pytanie dotyczące dziwnego hałasu dobiegającego ze skrzyni biegów. Hałas ten jest słyszalny w momencie gdy samochód znajduje się na biegu neutralnym. Kilka dni temu hałas ten był mocniejszy

pozdrawiam
bb
Moderator: Kosiarz
Co Ty robisz na tym avatarze?badbug pisze:...
Uzupełnia płyn w chłodnicyMaqlinka pisze:Co Ty robisz na tym avatarze?badbug pisze:...![]()
... albo nie ..... nie mów
Tak powaznie to jak rozwiazesz ten problem do posiadacze GR'ów beda ci stawiac browary na kazdej imprezie do smiercibadbug pisze:a tak na poważnie... szukałem ale nie znalazłem na ten temat konkretnych postów
.. jak cos macie to podeslijcie, zebym jutro bez sensu znowu skrzyni nie wywalił z auta..
![]()
![]()
.. bo juz sam nie wiem co robić.. każdy mówi inaczej
... ja bym tam zmienił łożyska wałka, zobaczył krzywki... ale czy warto??? od niedawna posiadam tego patrola i do końca nie wiem jeszcze jak do tematu podchodzić..
![]()
.. jedni mówią wlej gęstrzy olej...... inni...
olej to..... a jezcze inni
leją na to...
ogólnie to o olej chyba chodzi..![]()
..
ale tak na powaznie to czekam na rady lub jakies linki...
bb.
Nie wymieniaj innych łożysk poza tym na wałku sprzęgłowym. Szkoda kasy - część dostępne tylko w ASO, a prawdopodobnie masz je sprawne. No chyba, że w skrzyni zamiast oleju masz wodę z błotemdis pisze:Daj znać czy to coś dało
Nic nie trza rozbijać. Odkręcić dekiel za kielichem, wyjąć bieżnię dolnego łożyska - dolny wałek opada niżej, wustawić odpowiednio wałek sprzęgłowy (u góry i u dołu jest spłaszczenie) i go wyciągnąć. Można to zrobić na aucie ze skrzynią odsuniętą na belce z odpiętymi wałami.KJarosław pisze:Łożysko na wałku można wymienić bez rozbierania skrzyni, wystarczy rozbić wianek i dorobić ściągacz z dwóch zaszlifowanych śrub, ja tak zrobiłem w swoim 260, i skrzynia się uciszyła. Jednak jak Ty tak stoisz w wodzie i pozujesz do zdjęc, to w tej skrzyni pewnie jest bagno a nie olej i nie bardzo jest co ratować
U mnie siedziało ciasno , więc dorobiłem ściągacz z dwóch mocnych śrub, ważne że efekt zamierzony został wykonanyLSD pisze:
Nic nie trza rozbijać. Odkręcić dekiel za kielichem, wyjąć bieżnię dolnego łożyska - dolny wałek opada niżej, wustawić odpowiednio wałek sprzęgłowy (u góry i u dołu jest spłaszczenie) i go wyciągnąć. Można to zrobić na aucie ze skrzynią odsuniętą na belce z odpiętymi wałami.
Pewnie zajrzał do do środka i poległ.MarcinuS pisze:Ciekawe czy dał radę z tą skrzynią![]()
nieprawdaLSD pisze:
Nowe łożysko wałka sprzęgłowego w 90% eliminuje ten hałas.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości