Umiera silnik w Ferozie
Moderator: s3R
Umiera silnik w Ferozie
Witam serdecznie od jakiegos czasu mam Ferozkę z '91.
Ogólnie padaka dziurawa i szykowałem się do remontu blachy i wymiany ramy. Niestety pojawił się nowy problem: najpierw na ciepłym silniku tuz po odpaleniu nie pracowała na wszystkich cylindrach. Wymieniłem swiece ale nic to nie pomogło. Wczoraj chyba puściła uszczelka pod głowicą: biała chmura z wydechu, smród płynu chłodzącego. Mam w związku z tym pytanie: czy warto grzebać w silniku, czy szukać juz jakiejs używki na wymianę w całości? I drugie pytanie, czy znacie kogos w Warszawie, jakiś warsztat co obczaja temat Daihatsu? Poza silnikiem jest kilka rzeczy do zrobienia, a sam po prostu nie mam czasu i miejsca zeby robic (mimo że chęci są).
pozdrawiam
Ogólnie padaka dziurawa i szykowałem się do remontu blachy i wymiany ramy. Niestety pojawił się nowy problem: najpierw na ciepłym silniku tuz po odpaleniu nie pracowała na wszystkich cylindrach. Wymieniłem swiece ale nic to nie pomogło. Wczoraj chyba puściła uszczelka pod głowicą: biała chmura z wydechu, smród płynu chłodzącego. Mam w związku z tym pytanie: czy warto grzebać w silniku, czy szukać juz jakiejs używki na wymianę w całości? I drugie pytanie, czy znacie kogos w Warszawie, jakiś warsztat co obczaja temat Daihatsu? Poza silnikiem jest kilka rzeczy do zrobienia, a sam po prostu nie mam czasu i miejsca zeby robic (mimo że chęci są).
pozdrawiam
Re: Umiera silnik w Ferozie
Nie wiem jaki masz budżet ale mam wrażenie że lepiej kupić nowe auto 

Zdrapek i poharatka
heh spoko juz sie pogodzilem ze remont przekroczy wartosc auta
Ramę już mam wiec jest ok. Tak naprawde tylko wyspawac podloge i przełożyć budę. Tylko ten silnik... nie chce oddawac Ferozki do jakiegos warsztatu z przypadku.
Ogolnie przewidziany budzet na remoncik to jakies 10 000 ale w tym kalkulowałem juz totalny remont wszystkiego + lift budy, polibusze, amory mocne itd.

Ogolnie przewidziany budzet na remoncik to jakies 10 000 ale w tym kalkulowałem juz totalny remont wszystkiego + lift budy, polibusze, amory mocne itd.
To możesz się zmieścić.
Ten silnik nie ma jakichś zagadek przed dobrym mechanikiem niekoniecznie takim co tylko z terenówkami robi.
To taki motor jak w osobówce Daihatsu Applause.
Czasem lepiej kupić używany właśnie z tego samochodu niż remontować.
Ten silnik nie ma jakichś zagadek przed dobrym mechanikiem niekoniecznie takim co tylko z terenówkami robi.
To taki motor jak w osobówce Daihatsu Applause.
Czasem lepiej kupić używany właśnie z tego samochodu niż remontować.
Zdrapek i poharatka
no wlaśnie chodzi mi po głowie ten od Applausa. Ale wolę żeby najpierw mechanik zwalił głowicę i wydał wyrok czy warto robić.
Ten silnik nie jest szczególnie skomplikowany ani wyżyłowany, więc lepiej iść do mechanika który ogólnie dobrze naprawia silniki do różnych marek niż szukać "specjalisty". A jak ktoś Ci powie że to bardzo skomplikowany japoński silnik jest to lepiej uciekać bo może zepsuć..
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
kup trzy używane za grosze - pomierz im tylko ciśnienie wczesniej. zaoszczędzoną kwotą skompensuj przekroczenie budżetu na robotach okołoramowych (licz się z tym, ze czego nie dotkniesz będzie w równie wyśmienitym stanie)
Mroczny pisze:kup ... za grosze

Fercia - była , LR I i pare innych na magnes 

gdzie te Ferozy za grosze mozna dostac? Tez bym wzial ze 3 

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
pisalem o silnikach a nie o calych autach
silniki za grosze też bym wziął...to gdzie??
allegro widziałeś?
jak 1500-2500 PLN to grosze, to faktycznie, ale dla mnie to nie grosze, a takie ceny sa na allegro, do applausów już też tak śpiewają i sledze to juz jakis czas, wiec nie mow, ze czasem bywaja 

taa
skoro na allegro wisi za 1500 to z powodzeniem po tysiaku i hien znajdziesz.. a jeśli nawet nie to za 1500 i jedno popołudnie masz silnik zmieniony. Możesz remontować oczywiście ale wtedy trzykrotność przekroczysz z powodzeniem a składanie na chińskich tłokach sensu ma niewiele..
pamiętając ile kosztuje cały taki wóz.. kup sobie anglika i przekładaj co popsujesz
skoro na allegro wisi za 1500 to z powodzeniem po tysiaku i hien znajdziesz.. a jeśli nawet nie to za 1500 i jedno popołudnie masz silnik zmieniony. Możesz remontować oczywiście ale wtedy trzykrotność przekroczysz z powodzeniem a składanie na chińskich tłokach sensu ma niewiele..
pamiętając ile kosztuje cały taki wóz.. kup sobie anglika i przekładaj co popsujesz
Jest jakiś wiarygodny przypadek uszkodzenia się tłoka w silniku z Ferozy ?a składanie na chińskich tłokach sensu ma niewiele..

Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Jak znajomy leśnik robił 3 (!!!!) remont silnika w ferozie to mówiłem żeby w końcu poszukał innego.
Jak wtedy (jakiś rok temu) przeglądałem allegro to były ze 3 za jakieś 700-1000 plnzł.
To jest realna cena. Albo całego applause za 2000 zł i resztę na teile rozprzedać to się pół zwróci.
Na allegro jest po prostu drogo i tyle. Szukaj aut do rozbiórki a nie samego silnika. Może trafisz na auto które jeszcze można odpalić i posłuchać jak motor gada.
A tak BTW to remont wyszedł coś koło 3.5 tysia. Nie wiem dlaczego tak drogo.
Jak wtedy (jakiś rok temu) przeglądałem allegro to były ze 3 za jakieś 700-1000 plnzł.
To jest realna cena. Albo całego applause za 2000 zł i resztę na teile rozprzedać to się pół zwróci.
Na allegro jest po prostu drogo i tyle. Szukaj aut do rozbiórki a nie samego silnika. Może trafisz na auto które jeszcze można odpalić i posłuchać jak motor gada.
A tak BTW to remont wyszedł coś koło 3.5 tysia. Nie wiem dlaczego tak drogo.
Zdrapek i poharatka
Widziałem że koło mnie na rozbiórce jest Applause (powinien jeszcze być przynajmniej) może udałoby mi się jakąś cenę dobrą wynegocjować za części po znajomości, ale do Pozka masz trochę daleko.
Hakuna matata madafaka!
No to zacząłem długi proces odbudowy i modyfikacji Ferozki. W przyszłym tygodniu powinien być silnik zrobiony. Potem nowa rama do piaskowania i zaczynamy zabawę
Postaram się dokumentować wszystko na zdjęciach i w osobnym temacie zdawać relację.