resory do SJ 413
Moderator: Albert_N
resory do SJ 413
czytałem juz chyba wszystkie wątki dotyczące resorów do samuraja i kute i orginalne, tuningowane twarde i miękki.ale nigdzie nie pisze kąkretnie które są najlepsze do jazdy w teren,wiadomo że żadne nie wytrzymią hard corowego traktoawnia.więc prosze was o podpowiedz bo dłużej w tym siedzicie i macie wieksze doświadczenie,dzieki i pozdrawiam
i najlepiej gdzie takie nabyć prosze o adres lub link
i najlepiej gdzie takie nabyć prosze o adres lub link
jeep zj 4,0
Re: resory do SJ 413
Nie ma jednych najlepszych. Trzeba objawić swoją inteligencję, wypisać sobie wady i zalety wszystkich opisanych na forum, zastanowić się czego się oczekuje i wybrać te najlepsze dla siebie osobiście. Inne resory będą Ci potrzebne, gdy preferujesz jazdę na bucie i siłowe branie przeszkód, inne do wolnej, technicznej jazdy itp.
Tak naprawdę, to seryjne spokojnie nadają się do offroadu, dopóki się nie połamią. Jak wyczerpię zapas piór walający się po garażu to znaczy że przyszedł czas na sprężyny.
Tak naprawdę, to seryjne spokojnie nadają się do offroadu, dopóki się nie połamią. Jak wyczerpię zapas piór walający się po garażu to znaczy że przyszedł czas na sprężyny.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
dzieki za odpowiedż,ja preferuje raczej wolna przeprawową jazde techniczną,jak będe chciał jezdzić szybko to pojezdze sobie osobówką
,samuraiowi szkodzi jazda po asfalcie:)pozdro

jeep zj 4,0
-
Ja swoje stareńkie resory dałem do hamrowania i usztywnienia ( z przodu i z tyłu po jednym nowym mocniejszym, dorabianym piórze).
2 lata ( 40 tyś. km) bez uszkodzeń mimo "sportowej" jazdy po gruntowych drogach ( pracuję jako leśniczy, po czarnym mało śmigam).
No ale komfort odrobinę gorszy, a i samuraiowski mikro wykrzyż wraz z usztywnianiem jeszcze się pogarsza - przy aucie przeprawowym jak już są resory to muszą bardzo dobrze pracować...
2 lata ( 40 tyś. km) bez uszkodzeń mimo "sportowej" jazdy po gruntowych drogach ( pracuję jako leśniczy, po czarnym mało śmigam).
No ale komfort odrobinę gorszy, a i samuraiowski mikro wykrzyż wraz z usztywnianiem jeszcze się pogarsza - przy aucie przeprawowym jak już są resory to muszą bardzo dobrze pracować...
To na początek wsadź do przodu tylne resory i wywal stabilizator. Wykrzyżu też zyskasz.Kris2010 pisze:dzieki za odpowiedż,ja preferuje raczej wolna przeprawową jazde techniczną
Galloper LWB - turysta
chyba nie ma czegos takiego jak stabilizator wykrzyzuKris2010 pisze:stabilizatora wykrzyżu

o ile dobrze rozumiem jak wywalisz stabilizator z przodu to zwiększy sie wykrzyz
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
a tak w ogóle to jak sie jezdzi wkoncu końców bez tego stabilizatora?
jeep zj 4,0
nie ma spacjalnej roznicy tak naprawde, bynajmniej ja nie odczulem, a w terenie wkrzyz sie nieco poprawil
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
Na zakrętach może bardziej bujać, ale jak się potrafi jeździć to bez stresu.
Jimny M16A
Pewnie, że firmówki. Dobre wybierają jak spreżyna i przede wszystkim pracują, plomby nie wypadają.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
kiedys przypadkiem odkręcił mi się stabilizator z jednej strony, na drogach gruntowych bez szczególnej róznicy ale na czarnym .ujowym asfalcie gdzie były wyboje,garby itp przy predkości powyżej 70 km\h bujało jak jasna holera myślałem że wylece z drogi
no ale o resorach miało byc wiec już sie zamykam
no ale o resorach miało byc wiec już sie zamykam

Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

1. Brak stabilizatora może spowodować niebezpieczny przechył auta przy szybkim cofaniu na skręconych kołach. To teoria z netu. Sam nie zauważyłem różnicy.
2. Polecam resory przednie od Lublina zakładane na tył SJa. Te resory są szersze i dłuższe więc jest troche motania ale efekt rewelacyjny. Komfort prawie jak w Discovery
2. Polecam resory przednie od Lublina zakładane na tył SJa. Te resory są szersze i dłuższe więc jest troche motania ale efekt rewelacyjny. Komfort prawie jak w Discovery

ni mam od 5 lat stabilizatora....
Auto jeszcze ani razu nie dachowało
Auto jeszcze ani razu nie dachowało

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
nie mam stabilizatora fabrycznie (410) i dachowało kilka razy 

u Ciebie na pewno ten drazek by zdal egzamin 

- apede
-
- Kontaktowanie:
U mnie zdupcyla sie lewa tuleja stabilizatora, ta przy ramie, i lacznik sie zsunal. Jakbym nie spojrzal na auto to bym nie zauwazyl, nie odczulem roznicy w prowadzeniu - ale ja jezdze jak emerytV pisze:kiedys przypadkiem odkręcił mi się stabilizator z jednej strony, na drogach gruntowych bez szczególnej róznicy ale na czarnym .ujowym asfalcie gdzie były wyboje,garby itp przy predkości powyżej 70 km\h bujało jak jasna holera myślałem że wylece z drogi

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
...ojejkujejku znów mój ulubiony temat 

misiu pisze:u Ciebie na pewno ten drazek by zdal egzamin
stabilizator to ważna sprawa, lepiej jak jest niż go nie ma

- PITSJ413:)
-
witam.
co do stabilizatora to do jazdy po bezdrozach jest zupelnie nie potrzebny(jak juz pisano zmniejsza wykrzyz) a co do resorow to polecam resory wzmacniane od MAZURA. Sa bardzo elastyczne, robia fajny wykrzyz i co najwazniejsze po miesiacu nie klapna jak wiekszosc samorobek.Cena tez nie jest taka straszna bo 370/szt.-przod i 390/szt-tyl.Ja takowe posiadam i polecam.
co do stabilizatora to do jazdy po bezdrozach jest zupelnie nie potrzebny(jak juz pisano zmniejsza wykrzyz) a co do resorow to polecam resory wzmacniane od MAZURA. Sa bardzo elastyczne, robia fajny wykrzyz i co najwazniejsze po miesiacu nie klapna jak wiekszosc samorobek.Cena tez nie jest taka straszna bo 370/szt.-przod i 390/szt-tyl.Ja takowe posiadam i polecam.
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
Mazur, spadaj z tematu, bo za sam Twój awatar zarz wątek zamkną 

SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
PITSJ413:) pisze:witam.
A OME jest za 330 zł za szt.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
- PITSJ413:)
-
ja tylko mieszkam na MAZURACH
na OME nie jezdzilem wiec sie nie wypowiadam
cena przyznam atrakcyjna ciekawe jak z wytrzymaloscia 

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
Miałem standardy i się łamały głównie tylne. Mam IRONMAN +2" i problem zniknął. Jak miałem czołówkę z drzewem to główne pióro się wygięło ale nie złamało. Nadal wybierają lux w porównaniu z oryginałami. Jestem zadowolony.
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Pacierza i piwa nie odmawiam!