Wygląd podłogi w Gazie 69

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

gazikowiec69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wygląd podłogi w Gazie 69

Post autor: gazikowiec69 » ndz mar 14, 2010 6:48 pm

http://img502.imageshack.us/img502/5687/dsc02946g.jpg
http://img376.imageshack.us/img376/8493/dsc02949.jpg
http://img389.imageshack.us/img389/4456/dsc02953.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/9329/dsc02950k.jpg

Witam serdecznie wszystkich i prosze o pomoc w wyjaśnieniu następnej zagadki dotyczącej Gaza 69. Ostatnio remontujac podłoge w moim Gazie usunąłem z jej powierzchni stalowe kostki z otworem i inne elementy uznałem je za nieoryginalne, niedługo po remoncie podłogi miałem okazje ogladać Gaza w którym z wielkim zdziwieniem zauważyłem dokładnie te same elementy które usunąłem w moim Gazie. Okazało sie że nie tylko mój Gaz był w to wyposażony, pozbierałem elementy które wcześniej usunąłem poukładałem na podłodze gdzie wcześnie były i zrobiłem zdjęcia żeby było widac jak to wyglądało. Zrobiłem zdjęcie tabliczki w kabinie bo może być pomocna w ustaleniu do czego mój Gaz był przygotowany i gdzie mógł służyć. Proszę o odpowiedz kogoś kto kojaży te elementy i wie po co ktoś je przyspawał do podłogi i do czego służyły?

Awatar użytkownika
gri74

Re: Wygląd podłogi w Gazie 69

Post autor: gri74 » ndz mar 14, 2010 7:05 pm

może wersja dla oddziałów chemicznych
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
marzenka

Post autor: marzenka » ndz mar 14, 2010 8:36 pm

Cześć . Dokładnie , masz chemika czyli RS "rozpoznanie skażeń" . Mam takiego samego . Nic nie wycinaj , ładnie pospawaj , w te same miejsca .Była montowana tam aparatura do pomiaru skażeń ,powietrza , ziemi , wody, "GSP" "PPcHR" "DP 3" "IZS",radiostacja . wyrzutnia chorągiewek do sygnalizacji skażeń . Z tyłu za siedzeniem kierowcy . mocowania broni . Nie wycinaj !Więcej zdjęć !!!

Awatar użytkownika
HAndy

Post autor: HAndy » ndz mar 14, 2010 8:44 pm

Przeglądnij wątek "nasze gaziki" tam marzenka przedstawił zdjęcia swojego, Znajdziesz też zdjęcia podłogi podobne do Twojej.
Były też w tej wersji dodatkowe gniazda zasilające jak do lampy przenośnej i na lewym tylnym błotniku złącze takie jak do zasilania świateł w przyczepie.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn mar 15, 2010 12:33 am

A na jakiego wała takie klocki mu są potrzebne...?
Wywal to w cholerę, wsadź w pudełko i schowaj, przynajmniej
podłoga będzie gładka.
Jak je zostawisz to stale będziesz o nie zahaczał, ani nic przesunąć, ani wstawić wygodnie.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn mar 15, 2010 7:03 am

JA'JACEK pisze:A na jakiego wała takie klocki mu są potrzebne...?
Wywal to w cholerę, wsadź w pudełko i schowaj, przynajmniej
podłoga będzie gładka.
Jak je zostawisz to stale będziesz o nie zahaczał, ani nic przesunąć, ani wstawić wygodnie.
Dokładnie popieram zdanie Jacka
Gazy w których zachowały się wspomniane mocowania to smętne pozostałości po Gazach 69 RS/m1. Ja w swoim w trakcie remontu także usunąłem te mocowania. Przypuszczam, że nikomu z nas nie uda się nigdy odbudować (chyba że wydarzy się cud) oryginalnej wersji RS/m1 (z pełnym wyposażeniem lub jego repliką), podobnie jak nie uda się skompletować oryginalnej radiostacji itp.
A pozostawiać Gaza ze strzępami mocowań w podłodze oraz powierconą deską rozdzielczą i nazywać to Gaz 69 RS/m1 to chyba jakaś pomyłka...
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
cziko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: cziko » pn mar 15, 2010 11:39 am

Cześć,
Kolega też ma taką podłogę na pace. GAZ służył na półwyspie helskim jako radiostacja.
Rocznik chyba 1971, albo 1972.
:)21

Awatar użytkownika
marzenka

Post autor: marzenka » pn mar 15, 2010 8:31 pm

Gazikowiec .zrobisz jak chcesz :lol: . Zaletą gładkiej podłogi jest to , że ci się worki z kartoflami nie poprzecierają :)21 Ale nie po to , chyba nabyłeś GAZa .Więc gońmy tego króliczka , aż zdarzy się cud :)21

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn mar 15, 2010 10:04 pm

marzenka pisze:(...)Więc gońmy tego króliczka , aż zdarzy się cud
Co Ty jarasz....? Ja też tak chcę....... :)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » wt mar 16, 2010 7:41 am

marzenka pisze:Gazikowiec .zrobisz jak chcesz :lol: . Zaletą gładkiej podłogi jest to , że ci się worki z kartoflami nie poprzecierają :)21 Ale nie po to , chyba nabyłeś GAZa .Więc gońmy tego króliczka , aż zdarzy się cud :)21
Cud, cud - cytując Marka Hłaskę cud na razie był jeden "gdy pewien Pop otworzył parasol w tyłku swojej małżonki" :)21
Życzę powodzenia i wytrwałości w oczekiwaniu na cud w postaci kompletu osprzętu mogącego posłużyć do odbudowy wersji RS/m1.
Ze swojej strony dodam, że mając także Gaza który pierwotnie był w wersji RS/m1 przez moment pomyślałem o odbudowie takie właśnie wersji. Niestety - zdobyte materiały ograniczyły się do kilku zdjęć wersji RS/m1 (ogólnie dostępnych w necie), tytułu publikacji MON "remont polowy samochodu Gaz 69 RS/m1) oraz dodatkowej karoserii w wersji RS (starszego wydania RS/m1) i to wszystko... absolutnie żadnych zdjęć wnętrza, spisu wyposażenia itp. Tak więc pomysł odbudowy RS/m1 dość szybko upadł.
W tą chwilę mój Gaz zostanie odbudowany do wersji 69E - czyli z ekranowaną instalacja elektryczną (bez żadnego dodatkowego wyposażenia na pace). Zdobycie ekranowanego aparatu zapłonowego, puszki przykręcanej na głowicę, prądnicy przystosowanej do ekranowanej instalacji - graniczyło z cudem i kosztowało dobre 2 lata poszukiwań. Łatwiej poszło z ekranowana cewką, regulatorem napięcia przystosowanym do przewodów ekranowanych, filtrami oraz ekranowanymi przewodami - te udało mi się wyszarpnąć ze złomowanego, nowego Ziła 157.
A gdzie tu mówić o rzetelnej odbudowie wyposażenia - obojętnie czy to wersji RS czy radiostacji...
W dziale "Militarne" i "Uaz" udziela się kolega GikroV który swojego czasu planował odbudować Uaza 469 w wersji radiostacji - zadanie o niebo prostsze (Uazy takie wysprzedaje AMW) i zdobycie oryginalnego wyposażenia nawet jako "deko" nie powinno nastręczyć wielu problemów, to kolega dał sobie chyba spokój...
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » śr mar 17, 2010 12:17 am

piotr759 pisze: W dziale "Militarne" i "Uaz" udziela się kolega GikroV który swojego czasu planował odbudować Uaza 469 w wersji radiostacji - zadanie o niebo prostsze (Uazy takie wysprzedaje AMW) i zdobycie oryginalnego wyposażenia nawet jako "deko" nie powinno nastręczyć wielu problemów, to kolega dał sobie chyba spokój...
Dalej planuje :)21 z tym że taniej jest odkupić od AMW cały kompletny wóz dowodzenia ( czasem sprzedają egzemplarze z wyposażeniem, łącznie z telefonami polowymi, antenami i masztami akumulatorami )
w cywilu wszystko jest do dostania, wszystko! ... no może problem z ekranowanymi aparatami i szpejem od osprzętu pod maską, ale jak to na tym świecie największym problemem jest kasa :/
Skupiłem się na gromadzeniu materiałów, dokumentacji fotograficznej. Jak będzie szmal to pomyśle nad globalnym działaniem. Tymczasem mam zamiar doposażyć mój samochód "z zewnątrz" anteny, cokoły, plandeka, maszt, wyprowadzenia elektro itp

Co do wyposażeń specjalnych i tych normalnych: wiele elementów do Uaza/Gaza jest identyczne jak innych pojazdach/samolotach
np. wspomniany ZIł, BRDM, BWP, oraz powietrzne Mi-2, Mi-8, An-2, Mig-21 8)
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » śr mar 17, 2010 11:56 pm

ale takie wyposazenie do wd - jest na allegro....

http://www.allegro.pl/item948423369_wd_ ... zenia.html

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw mar 18, 2010 6:20 pm

wiem, ale cena duża i mało kompletne ;P
najlepiej szukać w firmach demilitaryzujących pojazdy z wojska. Uazy RS też idą do cywila, zapewne można by coś znaleźć identycznego z wyposażeniem Gaza RS.

Awatar użytkownika
marzenka

Post autor: marzenka » czw mar 18, 2010 7:01 pm

Napewno, wyżutnie chorągiewek i pulpit dowódcy są z GAZa rs .Niestety uazy dostępne w firmach demilitaryzujących są wybebeszone .

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pt mar 19, 2010 3:05 pm

marzenka pisze:Napewno, wyżutnie chorągiewek i pulpit dowódcy są z GAZa rs .Niestety uazy dostępne w firmach demilitaryzujących są wybebeszone .
Kwestia dogadania się :)21 bo wybebeszane są na ogół właśnie w tych firmach... ALE z tego co chodzi po necie (głw allegro) widać gołym okiem że to co najtrudniejsze do zdobycia akurat mają nie zdemontowane

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » pt cze 11, 2010 2:02 pm

gazikowiec69 pisze:http://img502.imageshack.us/img502/5687/dsc02946g.jpg
http://img376.imageshack.us/img376/8493/dsc02949.jpg
http://img389.imageshack.us/img389/4456/dsc02953.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/9329/dsc02950k.jpg

Witam serdecznie wszystkich i prosze o pomoc w wyjaśnieniu następnej zagadki dotyczącej Gaza 69. Ostatnio remontujac podłoge w moim Gazie usunąłem z jej powierzchni stalowe kostki z otworem i inne elementy uznałem je za nieoryginalne, niedługo po remoncie podłogi miałem okazje ogladać Gaza w którym z wielkim zdziwieniem zauważyłem dokładnie te same elementy które usunąłem w moim Gazie. Okazało sie że nie tylko mój Gaz był w to wyposażony, pozbierałem elementy które wcześniej usunąłem poukładałem na podłodze gdzie wcześnie były i zrobiłem zdjęcia żeby było widac jak to wyglądało. Zrobiłem zdjęcie tabliczki w kabinie bo może być pomocna w ustaleniu do czego mój Gaz był przygotowany i gdzie mógł służyć. Proszę o odpowiedz kogoś kto kojaży te elementy i wie po co ktoś je przyspawał do podłogi i do czego służyły?
Witam,
Mam takiego samego tylko z 1968 roku, widze że mój pierwotny optymizm co do odbudowania wyposażenia musi zostać okupiony znaczną porcją wytrwałości...
Czy wypozażenie z BRDM2 odbiegało od tego z gaza "rozpoznania chemicznego"?
46....469 :)

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw sie 05, 2010 12:48 am

GAZ 69 CH

http://www.brdm2.estranky.cz/fotoalbum/ ... -gaz-69-ch

Nie wiem czy LWP miało ten sam sprzęt zamontowany, ale kompletność tego egzemplarza robi wrażenie :)

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » ndz gru 26, 2010 9:52 pm

piotr759 pisze:...Ze swojej strony dodam, że mając także Gaza który pierwotnie był w wersji RS/m1 przez moment pomyślałem o odbudowie takie właśnie wersji. Niestety - zdobyte materiały ograniczyły się do kilku zdjęć wersji RS/m1 (ogólnie dostępnych w necie), tytułu publikacji MON "remont polowy samochodu Gaz 69 RS/m1) oraz dodatkowej karoserii w wersji RS (starszego wydania RS/m1) i to wszystko... absolutnie żadnych zdjęć wnętrza, spisu wyposażenia itp. Tak więc pomysł odbudowy RS/m1 dość szybko upadł...
Piotr759 jakbyś potrzebował instrukcji do RSa, to zdaje sie, że mam jakieś ksero.
Przy odrobinie zapału można pokusić się o próbę odbudowy.

Co do radiostacji to kupienie kompletnej WD-43 a nawet starszej i fajniejszej RD-115 to teraz nie problem - swoją drogą ciekawe jak długo :)
R-125 to chyba tylko z NRDówka można ściągnąć, ale tu nie jestem pewien, czy to wogóle było do Polski kupowane. Mogliśmy mieć jakieś swoje wydunki jak to na zdjęciu: http://www.gaz69.estranky.cz/clanky/Gaz ... iovuz.html
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”