Puchar Śląska w trialu - ed. 2010
Moderator: Pasza
Puchar Śląska w trialu - ed. 2010
W imieniu AK Jawor oraz strony czeskiej zapraszamy również w sezonie 2010 na cykl zawodów w trialu samochodów terenowych.
Formuła taka sama jak w latach ubiegłych, na dzień dzisiejszy cykl zawodów oparty jest o :
- 2 rundy w Polsce (4x4 Trial Jaworzno)
- 2 rundy w Czechach ( Ostrava)
razem z partnerem czeskim pracujemy nad innymi lokalizacjami, ale szczegóły podamy dopiero po uzgodnieniach.
To co jest pewne to:
- zaczynamy cykl rundą w Jaworznie - termin 15-16 maj
- zakończenie cyklu będzie w tym roku również w Jaworznie. Powód - chcemy uniknąć tego, co działo się po zakończeniu ostatniej rundy 2009 w Ostrawie - kto był, ten wie o co chodzi.
Dokładny terminarz pozostałych zawodów podamy zarówno na stronie jak i na forum.
Ponieważ mieliście w ubiegłum roku wiele uwag, które obiecaliśmy uwzględnić będą zmiany w regulaminie. Myślę, że po ich opracowaniu koledzy wrzucą na forum co i jak.
Będziemy chcieli ogarnąć stronę trialu do końca miesiąca - na niej będą wszystkie potrzebne zawodnikom informacje.
strona, dane kontaktowe bez zmian.
Więcej info wkrótce na http://www.4x4trial.pl
Formuła taka sama jak w latach ubiegłych, na dzień dzisiejszy cykl zawodów oparty jest o :
- 2 rundy w Polsce (4x4 Trial Jaworzno)
- 2 rundy w Czechach ( Ostrava)
razem z partnerem czeskim pracujemy nad innymi lokalizacjami, ale szczegóły podamy dopiero po uzgodnieniach.
To co jest pewne to:
- zaczynamy cykl rundą w Jaworznie - termin 15-16 maj
- zakończenie cyklu będzie w tym roku również w Jaworznie. Powód - chcemy uniknąć tego, co działo się po zakończeniu ostatniej rundy 2009 w Ostrawie - kto był, ten wie o co chodzi.
Dokładny terminarz pozostałych zawodów podamy zarówno na stronie jak i na forum.
Ponieważ mieliście w ubiegłum roku wiele uwag, które obiecaliśmy uwzględnić będą zmiany w regulaminie. Myślę, że po ich opracowaniu koledzy wrzucą na forum co i jak.
Będziemy chcieli ogarnąć stronę trialu do końca miesiąca - na niej będą wszystkie potrzebne zawodnikom informacje.
strona, dane kontaktowe bez zmian.
Więcej info wkrótce na http://www.4x4trial.pl
Automobilklub JAWOR
Re: Puchar Śląska w trialu - ed. 2010
Na szybko zmiany w regulaminie w celu uspokojenia niektórych osób. Podaję tylko hasłowo będą dopieszczone i razem z regulaminem powieszone na stronie trialu.
1. Używanie wyciągarek niedozwolone.
2. W klasie "O" i "S" modyfikacja układu hamulcowego polegająca na niezależnym blokowaniu kół niedozwolona.
3. W klasie "S" i "M" w samochodach z nadwoziem otwartym obowiązkowo minimum pałąk bezpieczeństwa.
4. Wracamy do pierwotnej interpretacji przejazdu bramki. Przejazd będzie zaliczony jeśli przez światło bramki przejedzie minimum jedno koło z osi przedniej i minimum jedno z osi tylnej.
5. Punktacja do pucharu. Za uzyskane lokaty w kolejnych rundach zostaną przyznane punkty na przykład za 1 miejsce 30, drugie 29 itd. Do klasyfikacji pucharu będą sumowane te punkty, a nie jak to było dotychczas uzyskane punkty karne. Puchar wygra ta załoga która uzyska najwięcej punktów. jeszcze nie ma ostatecznej decyzji ile punktów za które miejsce będzie przyznawane.
6. Jeśli dwie lub więcej załóg uzyska na koniec sezonu taką samą ilość punktów o klasyfikacji będzie decydowało miejsce jakie załogi zajęły w zawodach kończących puchar.
7. W klasie "M" Koła tylne lub tylna oś mogą być skrętne. Wykrzyż tylnej osi może być sterowany hydraulicznie.
Jeśli budujecie na zawody jakieś monstra i macie pytania wątpliwości czy sugestie to pytać.
2. W klasie "O" i "S" modyfikacja układu hamulcowego polegająca na niezależnym blokowaniu kół niedozwolona.
3. W klasie "S" i "M" w samochodach z nadwoziem otwartym obowiązkowo minimum pałąk bezpieczeństwa.
4. Wracamy do pierwotnej interpretacji przejazdu bramki. Przejazd będzie zaliczony jeśli przez światło bramki przejedzie minimum jedno koło z osi przedniej i minimum jedno z osi tylnej.
5. Punktacja do pucharu. Za uzyskane lokaty w kolejnych rundach zostaną przyznane punkty na przykład za 1 miejsce 30, drugie 29 itd. Do klasyfikacji pucharu będą sumowane te punkty, a nie jak to było dotychczas uzyskane punkty karne. Puchar wygra ta załoga która uzyska najwięcej punktów. jeszcze nie ma ostatecznej decyzji ile punktów za które miejsce będzie przyznawane.
6. Jeśli dwie lub więcej załóg uzyska na koniec sezonu taką samą ilość punktów o klasyfikacji będzie decydowało miejsce jakie załogi zajęły w zawodach kończących puchar.
7. W klasie "M" Koła tylne lub tylna oś mogą być skrętne. Wykrzyż tylnej osi może być sterowany hydraulicznie.
Jeśli budujecie na zawody jakieś monstra i macie pytania wątpliwości czy sugestie to pytać.
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Nie lepiej by było gdyby w takim przypadku brać pod uwagę kto zdobył w sumie mniej punktów karnych przez cały sezon ? To byłoby chyba bardziej sprawiedliwe niż miejsce na ostatnich zawodach , bo jak dla mnie nie koniecznie wyłania najlepszegooblesnik pisze: 6. Jeśli dwie lub więcej załóg uzyska na koniec sezonu taką samą ilość punktów o klasyfikacji będzie decydowało miejsce jakie załogi zajęły w zawodach kończących puchar.

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Na razie mamy ustalone terminy:
1. Jaworzno 15. - 16. 5.
2. Ostrava 26. - 27. 6.
3. Ostrava 11. - 12. 9.
4. Jaworzno 9. - 10. 10
pracujemy nad tym, żeby rund było nie mniej niż 5 w całym cyklu. Do końca miesiąca powinien być dograny terminarz i regulaminy.
1. Jaworzno 15. - 16. 5.
2. Ostrava 26. - 27. 6.
3. Ostrava 11. - 12. 9.
4. Jaworzno 9. - 10. 10
pracujemy nad tym, żeby rund było nie mniej niż 5 w całym cyklu. Do końca miesiąca powinien być dograny terminarz i regulaminy.
Automobilklub JAWOR
Teoretycznie tak ale pojawia się ponownie problem z punktami karnymi, które trzeba spisywać jak dodatkową puntację. Znowu bedą pomyłki itd.Zun pisze:Nie lepiej by było gdyby w takim przypadku brać pod uwagę kto zdobył w sumie mniej punktów karnych przez cały sezon ? To byłoby chyba bardziej sprawiedliwe niż miejsce na ostatnich zawodach , bo jak dla mnie nie koniecznie wyłania najlepszegooblesnik pisze: 6. Jeśli dwie lub więcej załóg uzyska na koniec sezonu taką samą ilość punktów o klasyfikacji będzie decydowało miejsce jakie załogi zajęły w zawodach kończących puchar.
A tak system jest prosty i czytelny. Wszyscy mają równe szanse.
Nieoficjalnie informuję, że punktacja do pucharu będzie wyglądać następująco:
> 1 miejsce 10pkt
> 2 miejsce 9pkt
> 3 miejsce 8pkt
> 4 miejsce 7pkt
> 5 miejsce 6pkt
> 6 miejsce 5pkt
> 7 miejsce 4pkt
> 8 miejsce 3pkt
> 9 miejsce 2pkt
> 10 miejsce 1pkt
> 11 miejsce 0pkt
> *
> *
> *
> *
> ostatnie miejsce 0pkt
Oficjalnie dopiro po pojawieniu się regulaminu na 2010rok.
Samurai - seria
- na serio 

A ja proponuję punktację trochę wzorowana na Pucharze Polski, ale mniej krzywdząca zawodników z poza pierwszej 5:
MIEJSCE PUNKTY
1 100
2 90
3 80
4 70
5 60
6 50
7 45
8 40
9 35
10 30
11 29
12 28
13 27
14 26
15 25
i dalsze o 1pkt mniej
W przypadku niepowodzenia w jakiejkolwiek z rund była by szansa na odrobienie strat. Wydaje mi się, że przy takiej punktacji była by ostra walka o pudło do ostatniej rundy
PS
Wygląda na to, że terminy nam nie kolidują z innymi imprezami

MIEJSCE PUNKTY
1 100
2 90
3 80
4 70
5 60
6 50
7 45
8 40
9 35
10 30
11 29
12 28
13 27
14 26
15 25
i dalsze o 1pkt mniej
W przypadku niepowodzenia w jakiejkolwiek z rund była by szansa na odrobienie strat. Wydaje mi się, że przy takiej punktacji była by ostra walka o pudło do ostatniej rundy

PS

"Gonzo" is DEAD
http://www.kominkioffroadteam.pl.tl/Samoch%F3d-4x4.htm

"Gonzo" is DEAD
-
[quote="margod"]A ja proponuję punktację trochę wzorowana na Pucharze Polski, ale mniej krzywdząca zawodników z poza pierwszej 5:
MIEJSCE PUNKTY
1 100
2 90
3 80
4 70
5 60
6 50
7 45
8 40
9 35
10 30
11 29
12 28
13 27
14 26
15 25
i dalsze o 1pkt mniej
PS
[/quote]

MIEJSCE PUNKTY
1 100
2 90
3 80
4 70
5 60
6 50
7 45
8 40
9 35
10 30
11 29
12 28
13 27
14 26
15 25
i dalsze o 1pkt mniej

PS

Ciekawa propozycja, ale już za późnomargod pisze:A ja proponuję punktację trochę wzorowana na Pucharze Polski, ale mniej krzywdząca zawodników z poza pierwszej 5

Punktacja już uzgodniona ze stroną czeską.
Przyjęta przez nas punktacja tez miała na celu aby:
"System umożliwił zawodnikowi na każdym miejscu uzyskanie niewielkiej straty punktowej do zwycięzcy."
Pozwoli to na zażartą walkę do samego końca i np załoga, które z jakiś względów np nie mogła wystartować w danych zawodach lub ich samochód uległ na początku zawodów uszkodzeniu , jeszcze nie była na straconej pozycji w klasyfikacji pucharu. Taka klasyfikacja nie zniechęci załóg do startów w kolejnych zawodach.
I tu przykład:
Załoga "A" nie mogła wystartować w jednych zawodach i uzyskała "0" pkt, a pozostałe 3 rundy wygrała bo jest najlepsza. w Cyklu razem 30pkt.
Załoga "B" startowała w każdych zawodach zawsze zdobywała 4 miejsce * 7pkt=28pkt
Nieoficjalnie mogę powiedzieć, że rund będzie 5, a może nawet 6. To też pozwoli na zniwelowanie różnic w przypadku gdy komuś się nie uda w jednych zawodach.
Samurai - seria
- na serio 

Mam jedno zastrzeżenie.
Za późno zaczynamy sezon
Czemu nie zrobić czegoś w Kwietniu
Maj jeszcze tak daleko...
Za późno zaczynamy sezon

Czemu nie zrobić czegoś w Kwietniu

Jestem na odwyku!
w końcu to trial a nie wyścig wyciągarekmargod pisze:1. Używanie wyciągarek niedozwolone.![]()
![]()
![]()

generalnie kwestia używania wyciągarek zaczęła się u nas w klasie M. W Czechach nie było tego "problemu", więc nie było to doprecyzowane w regulaminie.
Dlaczego bez - powodów jest conajmniej kilka. Do tego dochodzi bezpieczeństwo - jak sam wiesz kibice nie boją się i twardo stoją za taśmą, a nam ciężko jest przetłuamczyć ludziom (w różny sposób) że lina ma to do siebie, że może strzelić.
poza tym sekcje będą tak układane, że nie powinno być potrzeby użycia windy. Oczywiście, będzie argument że możnaby do asekuracji itd. ale w tym roku wprowadzamy zakaz używania wyciągarek podczas trwania przejazdu załogi.
Automobilklub JAWOR
Spoko... temat wyciągarek jest oczywisty. Dobrze się stało, że wyraźnie stoi to w regulaminie
Ja tylko chciałem mieć tę małą przewagę nad Gierkiem
, bo pewnie dopieścił swoją zmotę i będzie ciężko nawiązać z Nim walkę 

Ja tylko chciałem mieć tę małą przewagę nad Gierkiem

"Gonzo" is DEAD
Ha ha ha hamargod pisze:Spoko... temat wyciągarek jest oczywisty. Dobrze się stało, że wyraźnie stoi to w regulaminie![]()
Ja tylko chciałem mieć tę małą przewagę nad Gierkiem![]()
, bo pewnie dopieścił swoją zmotę i będzie ciężko nawiązać z Nim walkę

Świszcząca Suka Stage I

Hahaha
Dopieścił
W maju ją odgruzuję i heja na trial

W maju ją odgruzuję i heja na trial

Jestem na odwyku!
Zauważcie, że zniknął zapis, zakazujący w klasie M tylnej skrętnej osi czy hydraulicznie sterowanego wykrzyżu. Żebyście się nie zdziwili jak ktoś takim monstrum Wam skopie tyłki
.

Samurai - seria
- na serio 

nie ma obaw w polsce nie ma jeszcze tak inteligentnego kierowcy co by dwie kiery obsługiwałoblesnik pisze:Zauważcie, że zniknął zapis, zakazujący w klasie M tylnej skrętnej osi czy hydraulicznie sterowanego wykrzyżu. Żebyście się nie zdziwili jak ktoś takim monstrum Wam skopie tyłki.

Wagooner w skorpionie ma 2 skrętne i na zmocie tym zawiadywał zgrabnie.
Tylko z on się nijak nie zmieści w bramkę

Zdrapek i poharatka
może ścinać po jednym słupkus3R pisze:Wagooner w skorpionie ma 2 skrętne i na zmocie tym zawiadywał zgrabnie.

potwierdzamy 5-ty termin trialu. Obecnie terminarz wygląda następująco:
1. Jaworzno 15. - 16. 5.
2. Ostrava 26. - 27. 6.
3. Wisla 17. - 18. 7.
4. Ostrava 11. - 12. 9.
5. Jaworzno 9. - 10. 10
Organizator rundy w Wiśle - firma Abstractive. strona http://www.abstractive.pl/
Jako że to jest nowa runda kilka szczegółów wyjaśnienia:
- sędziowie w Wiśle - ci sami główni, co w Jaworznie i w Ostravie. Tak więc zapewiamy, że merytoryczne i praktyczne kwestie sportowe będą takie same na wszystkich rundach w PL i CZ.
- triale rozstawia Honza W. i jego czescy sędziowie
- Abstractive prowadzi zapisy przez swoją stronę internetową, przyjmuje wpłaty wpisowego itd. Wszystkie sprawy organizacyjne będą jak zawsze po stronie organizatora rundy. Wszelkie pytania i wątpliwości będzie można wyjaśnić osobiście z chłopakami z Abstractive na pierwszej, jaworznickiej rundzie trialu.
1. Jaworzno 15. - 16. 5.
2. Ostrava 26. - 27. 6.
3. Wisla 17. - 18. 7.
4. Ostrava 11. - 12. 9.
5. Jaworzno 9. - 10. 10
Organizator rundy w Wiśle - firma Abstractive. strona http://www.abstractive.pl/
Jako że to jest nowa runda kilka szczegółów wyjaśnienia:
- sędziowie w Wiśle - ci sami główni, co w Jaworznie i w Ostravie. Tak więc zapewiamy, że merytoryczne i praktyczne kwestie sportowe będą takie same na wszystkich rundach w PL i CZ.
- triale rozstawia Honza W. i jego czescy sędziowie
- Abstractive prowadzi zapisy przez swoją stronę internetową, przyjmuje wpłaty wpisowego itd. Wszystkie sprawy organizacyjne będą jak zawsze po stronie organizatora rundy. Wszelkie pytania i wątpliwości będzie można wyjaśnić osobiście z chłopakami z Abstractive na pierwszej, jaworznickiej rundzie trialu.
Automobilklub JAWOR
Terminarz jest już sztywny czy może ulec zmianom ?
Świszcząca Suka Stage I

Rozumiem, że baza i bankiet w Wiśle będzie tu: http://www.golebiewski.pl/hg_wisla/ 

"Gonzo" is DEAD
końcową rundę można przesunąć.Zun pisze:Terminarz jest już sztywny czy może ulec zmianom ?
Wisłę raczej nie, bo chłopaki zaklepali już coś z urzędem miasta Wisła (przynajmniej z tego co wiem).
Ostravę - telefon do Honzy masz.
Automobilklub JAWOR
Mam , ale to nie zmieni nicchainz pisze: Ostravę - telefon do Honzy masz.

Świszcząca Suka Stage I

Terminarz jest sztywny.Zun pisze:Terminarz jest już sztywny czy może ulec zmianom ?
Chyba żeby uległ zmianom.