pzdr
\Sebi
Moderator: Marcin-Kraków
Długi Y61 waży na pusto (masa własna) 2270 [kg], czyli max jakieś 3 tony.Kajen pisze:Nie bardzo mi sie chce szukac ale ile wazy dlugi patrol ? Bedzie wiecej jak 2 tony ? Polowe materialu na trapy juz mam (autorstwa genialnego kolegi) a moj drazkowahaczowiec wazy 2050 kg (z pelnym bakiem i kierownikiem w srodku). Projekt pod patrola sprawdzi sie w pajero ?
sebaska pisze:@Feniks: musisz sobie sugnaturkę zmienić, bo już uzbierałeś te gwiazdki![]()
pzdr
\Sebi
Tylko że topola w zależności od warunków wilgotności wije sie raz wjedną a raz w drugą stronę.strzelmiś pisze:Znam odpowiedź. Najlepsze na trapy są deski topolowe
. Zdaniem fachowców - prawdziwych - jest to drewno znacznie przewyższające wytrzymałością świerka, nie wspominając już o sośnie. Przy tym jest lekka. Jest to najlepszy stosunek wagi do wytrzymałości. Przy tym jest to drewno tanie
, przynajmniej w moich okolicznych tartakach.
Sucha deska topolowa 170x35x5 cm powinna ważyć nie więcej jak 10 kg. Przekrojowo jest to kawał dechy. Cena u mnie to około 20 zł za sztukę. Na to tylko przybić odpowiednią tarkę dla kół i trapy gotowe.
Do mojego Patrola longa myślę o zrobieniu trapów 150 x 40 x 5 cm. Nie powinna ważyć sztuka więcej jak 10 - 13 kg.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości