Kupmy sobie NIVE na części ;-)
Moderator: Albert_N
Kupmy sobie NIVE na części ;-)
Chłopaki jest fajna NIVA na części, buda w idealnym stanie cała wy spawana, no układ napędowy trochę się, że tak powiem poprzesuwał ale ogólni stan można powiedzieć db+, linka pośle na PW 

Re: Kupmy sobie NIVE na części ;-)
jak piszesz papier na siebie 

Hmm... ale się rozbiere i wyzłomuje 

- cordoba_2004
-
no a można kupić jakieś autko i wyjestrować go sobie nawet dla własnego użytku
jeśli ktoś chce na
a) części
b) kurnik dla kurek
c) magazyn rzeczy dziwnych w domu
Pytam poważnie bo już różne rzeczy słyszałem o takim wyjestrowywaniu
jeśli ktoś chce na
a) części
b) kurnik dla kurek
c) magazyn rzeczy dziwnych w domu
Pytam poważnie bo już różne rzeczy słyszałem o takim wyjestrowywaniu
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Wyrejestrować samochód możesz tylko jak:
przedstawisz papier wyzłomowania w punkcie uprawnionym, albo zgłoszenie kradzieży. W innym wypadku auto musi mieć OC.
Jest opcja "sprzedaży" dokumentów wielbicielom tanich win, wtedy z fury robisz kurnik, a ubezpieczeniami (nie)martwią się nowi "właściciele"
przedstawisz papier wyzłomowania w punkcie uprawnionym, albo zgłoszenie kradzieży. W innym wypadku auto musi mieć OC.

Jest opcja "sprzedaży" dokumentów wielbicielom tanich win, wtedy z fury robisz kurnik, a ubezpieczeniami (nie)martwią się nowi "właściciele"
- cordoba_2004
-
Czyli tylko dogadać się włascielem autozłomu ale ten pewnie ma swoje opłaty i za darmo nie będzie chciął przyjać auta do złomowania i sprzedać go w całości
na tanie wina jest juz przepis i mogą scigać poprzedniego własciciela
a tak to tylko papier z stacji rozbiorki pojazdów

a tak to tylko papier z stacji rozbiorki pojazdów

- cordoba_2004
-
tym co mają autozłomy opłacał by się taki preceder w stylu przyjmują auto i sprzedają mi jako niby kupa części poskładanych - pytam bo oni też mają chyba i urząd skarbowy i inne opłaty na główie
za kazdy kilogram brakujacy do masy płacisz
a za sam kwit

a za sam kwit

- cordoba_2004
-
Jaki problemSvenson pisze:za kazdy kilogram brakujacy do masy płacisz![]()
:

Sam jesteś beton.cordoba_2004 pisze:Jaki problemSvenson pisze:za kazdy kilogram brakujacy do masy płacisz![]()
:beton w progi
i wogóle gdzie się da i kilogramów będzie aż nadto

Skłonność narodu do dziadostwa i kombinatorstwa ciągle mnie zadziwia.

To się robi tak: znajdujemy stację demontażu, zachodzimy i mówimy, że jest taka sprawa: trzeba zezłomować zgliszcza łady nivy, tylko że z nivy została sama buda i czy dałoby się tak, żeby nawrzucać tam złomu aby masę wyrównać i papier bez dopłacania otrzymać. Jak się szrot zgodzi to ok, a jak nie to kij mu w oko i idziemy do następnego.
Gwarantuję, że można się dogadać, legalnie bez kombinacji i nie narażając się na konsekwencje, trzeba tylko pomyśleć.

Hmm no ale jak sama buda została możesz ją tak czy siak zezłomowac bez kombinowania. Przyjmują wszystko co ma jakaś wartość. Jak by coś znam paru złomiarzy się pogada
Btw. teraz już tylko stacje rozbiórki pojazdów.

Ja tylko piszę jak to zrobić legalnie.
Zwykłe złomowisko nie ma prawa przyjąć samochodu na złom, część auta z wybitym vinem (czyli rama lub nadwozie w przypadku nivy) to element nośny auta i nie masz prawa przeszczepić go do innego samochodu.
Jak chcesz pozbyć się samochodu na lewo to oczywiście da się. Większosć aut w Polsce jest kasowana na lewo i jak na razie nie zapowiada się żeby diametralnie się to zmieniło, chociaż ostatnio zamyka się dużo lewych szrotów.
Niestety dziadostwo w Polsce przechodzi z ojca na syna i nieprędko się to zmieni.
Zwykłe złomowisko nie ma prawa przyjąć samochodu na złom, część auta z wybitym vinem (czyli rama lub nadwozie w przypadku nivy) to element nośny auta i nie masz prawa przeszczepić go do innego samochodu.
Jak chcesz pozbyć się samochodu na lewo to oczywiście da się. Większosć aut w Polsce jest kasowana na lewo i jak na razie nie zapowiada się żeby diametralnie się to zmieniło, chociaż ostatnio zamyka się dużo lewych szrotów.
Niestety dziadostwo w Polsce przechodzi z ojca na syna i nieprędko się to zmieni.

Szroty się zamyka bo nie spełniają wymogów urzędu ochrony środowiska.kozioU pisze:Ja tylko piszę jak to zrobić legalnie.
No ale wiesz co do dziadostwa, chce kupić tylko auto na części, nigdy nie będzie jeździło. Czemu mam płacić OC ?
Przecież to nie jest pojazd osobowy a tym bardziej specjalny ! To taki stojący garaż części !
Powinno być jak w USA i EU - wyrejestrujesz nie płacisz OC, ale już nie zarejestrujesz wtedy tylko jako dawca.
Dlatego uczymy się je obchodzić ;DSvenson pisze:takie prawo i przepisy
Ta szkoda że w Polsce to co legalne gdzie indziej jest nie legalne. A to co nie legalne - legalne !Svenson pisze:![]()
legal to legal i koniec
a powiedz jak załatwiłeś swój przeszczep silnika, bo mnie ten temat ciekawi, jak to zrobić legalnie??Svenson pisze:![]()
legal to legal i koniec
Kabumbobo1308 pisze:a powiedz jak załatwiłeś swój przeszczep silnika, bo mnie ten temat ciekawi, jak to zrobić legalnie??Svenson pisze:![]()
legal to legal i koniec

1. wymontowałem potrzebne elementy z dawcy ( dalej zwanego poldem )bobo1308 pisze:a powiedz jak załatwiłeś swój przeszczep silnika, bo mnie ten temat ciekawi, jak to zrobić legalnie??Svenson pisze:![]()
legal to legal i koniec
2. odstawiłem polda do stacji demontazu pojazdów i dostałem papier
3. wysłałem tablice , umowe kupna skprzedaz , dowodzik rejestracyjny, papier z SDP , oswiadczenie ( druczek z WK ) do Radomska bo tam był zarejestrowany
4. wydłubałem silnik i inne gadzety z dziwki
5. zmotałem w to miejsce diesla
6. pojechałem do SKP i tam wykonałem przegląd + dopuszczenie do ruchu ( dostałem papierki za 148 zł )
7. pojechałem odrazu do mojego WK i po wypełnieniu druczku + opłatach otrzymałem pozwolenie czasowe z nowymi parametrami i naklejkami na tablicach
8. zadzwoniłem do ubezpieczalni i powiedziłem co i jak ( nastepnie wysłałem fotki polisy i pozwolenia czasowego - w moim przypadku AXA )
9. po 1 dniu był telefon z Axy o zmianie polisy i ze juz wysyłaja nowy druk + musze dopłacic róznice ceny
10. poczta dostarczyła polise ja wykonałem przelew
11. po niecałym miesiącu odebrałem twardy dowodzik w WK
LEGAL

- bartekbp01
-
Svenson pisze:1. wymontowałem potrzebne elementy z dawcy ( dalej zwanego poldem )bobo1308 pisze:a powiedz jak załatwiłeś swój przeszczep silnika, bo mnie ten temat ciekawi, jak to zrobić legalnie??Svenson pisze:![]()
legal to legal i koniec
2. odstawiłem polda do stacji demontazu pojazdów i dostałem papier
3. wysłałem tablice , umowe kupna skprzedaz , dowodzik rejestracyjny, papier z SDP , oswiadczenie ( druczek z WK ) do Radomska bo tam był zarejestrowany
4. wydłubałem silnik i inne gadzety z dziwki
5. zmotałem w to miejsce diesla
6. pojechałem do SKP i tam wykonałem przegląd + dopuszczenie do ruchu ( dostałem papierki za 148 zł )
7. pojechałem odrazu do mojego WK i po wypełnieniu druczku + opłatach otrzymałem pozwolenie czasowe z nowymi parametrami i naklejkami na tablicach
8. zadzwoniłem do ubezpieczalni i powiedziłem co i jak ( nastepnie wysłałem fotki polisy i pozwolenia czasowego - w moim przypadku AXA )
9. po 1 dniu był telefon z Axy o zmianie polisy i ze juz wysyłaja nowy druk + musze dopłacic róznice ceny
10. poczta dostarczyła polise ja wykonałem przelew
11. po niecałym miesiącu odebrałem twardy dowodzik w WK
LEGAL
No proszę a jednak się da!!!
Załatwmy jeszcze sprawę łapówek dla policji i wszystko bedzie ok
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

no niesadziłem ze tak łatwo bedzie i szybko