Warsztaty zagranicą

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Lenio

Warsztaty zagranicą

Post autor: Lenio » pn lip 20, 2009 4:12 pm

Zdarza się niestety :)15 , że za granicą sypie się nasza najwspanialsza maszyna. Wiadomo, potrafimy zrobić wszystko sami 8) . Ale, czy aby na pewno? Czy mamy wszystkie potrzebne narzędzia (bo przecież zapasowe części wozimy ze sobą :lol: )?

Dlatego proponuję wpisywać poniżej listę mechaników, czy też warsztatów zagranicą, w których mamy bardzo duże szanse uzyskać fachową pomoc, najlepiej za bardzo małe pieniądze.

Na początek Czarnogóra. Pech chciał, że potrzebowaliśmy pomocy w tym pięknym kraju, a fart polegał na tym że zostaliśmy w miarę sprawnie i fachowo obsłużeni w miejscowości Kolasin (Bablijak na mapie, ale wizytówce stoi wyraźnie Kolasin) w Kujowic Service, tel 081/867200. Współrzędne GPS N 42 50 42.32 E 19 30 49.49.

Pytanie przy okazji do Admina. Może warto zamieścić wątek "na górze"?
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Re: Warsztaty zagranicą

Post autor: Misiek Bielsko » pn lip 20, 2009 6:59 pm

Bułgaria - Rodopy zachodnie, miejscowość Borino, 200m od stacji benzynowej w kierunku centrum - tanio i kumaty główny mechanik. :)2
Bułgaria - Stara Płanina - na wjeździe do miejscowości Pirdop, po prawej, na przeciwko stacji Shella zdaje się - warsztat i sklep, specjalizacja w ciężarówkach, ale ogarniają tematy sensownie.

Rumunia - Maramuresz-Bukowina, miejscowość Borsa. Jadąc w kierunku przełęczy Prislop, na wyjeździe z Borsy warsztat Men In Blue (M.I.B.) po prawej stronie drogi. Kiedyś mieli polskojęzycznego pracownika, nie wiem, jak teraz.

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr lip 22, 2009 12:22 am

Gruzja, Kutaisi, na drodze wylotowej na zachód (w stronę Poti), koło bazy autobusowej spory warsztat -- ogarnęli zdychający wtrysk szybko, skutecznie i tanio (robi do dziś :)2 ) (a nieco się naszukałem takich którzy w ogóle mieli pojęcie jak się do jakiegokolwiek wtrysku zabrać) -- ci potrtafili rzecz zdiagnozować i w cenie ok 230zł wymienić komplet (i mieli części na wymianę z czym w Gruzji może być rozmaicie). Sama wymiana to banał, ale po pierwsze trzeba wiedzieć że to to a po drugie mieć co włożyć na zapas.

\Sebi

PS. jak kto jedzie (wielo)wtryskowym benzyniakiem do kraju o podejrzanej jakości paliwa to warto mieć "wtryski" (komplet !! ) na zapas :)4 -- miejsca zabiera mało, wymiana banalna (prawie jak świece) -- ale w przypadku syfu w paliwie to to się zapycha i zdycha.
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
GM

Post autor: GM » śr lip 22, 2009 7:26 am

Też Gruzja, ale Batumi - droga równoległa do głównej wlotowej od południa, na samym początku miasta - młody autoelektryk w domku jednorodzinnym (rodziców) z warsztatem (biala brama).

Gosc ma niezliczoną ilość sprzętu diagnostycznego i softu do niego. Od rana ruch - samochody nowe i starsze, ceny umiarkowane, przyjaznie nastawiony do podroznikow.

Czas można umilić sobie w pobliskiej spelunce. :)21
www.rallycamp.pl
Sru do ....fiata!

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt lip 24, 2009 10:35 am

Tulun w miejscu centralnym tej wiochy , 370km na zachod od Irkucka
naprawa prze noc , pelne poswiecenie, cena bardziej niz promocyjna, skuteczny.
pan jezd juz specjalista od uszczelek pod glowica w polskich LL :)21

kijow -szukac klubu masteroffroada, genaeralnie w centrum przy jakies poczcie
glowna droga w strone rosji, 2/3km przed mostem na dnieprze, bez gadania pomoga,wodki naleja, przenocuja, pelne poswiecenie!

Dakar , Independent place? taki najwiekszy skwerek w miescie
2 rzad domow od placu w strone portu,pytac nalezy
w dziupli maja narzedzia i przy wsparciu mentalnym oraz ograniczonym zaufaniu , daja rade
zreszta tam Wszedzie daja rade, bo musza, chociaz paproki sa z nich okrytne...

tjunezja Douz- mega mechanior ogrania znakomicie wszystko 4x4, skuteczny, ceny dla niemcow ale mozna negocjowac

Awatar użytkownika
4x4piotr

Kontaktowanie:

Post autor: 4x4piotr » sob sie 01, 2009 8:17 pm

SERBIA - za Novym Sadem przy samym zjezdzie do Rumy (dosc ostry podjazd pod gore i takowy zjazd) ...niby wulkanizator, ale trol :)21 kuma czacze i robi w mechanice...napis na drzwiach w wolnym tlumaczeniu: "dzwonic 3x jak nie schodzi to wolac glosno Ivan" ja wolalem...zlazl od razu :)21 ceny jak u nas...

CZARNOGORA - nad samym morzem przy granicy z Albania, miejscowosc Ujcin czy cus takiego trza minac i po 10km :)21 200m przed bialym katolickim kosciolem po lewej stronie...jak wyzej, niby wulkanizer a rabotajet wsio 8) ino targowac sie trza bo mysla, ze my niemce i zdzierac chca ale jak zakumaja, ze polak to i rakija sie znajdzie i figi...

UKRAINA - Uzgorod...trzeba skrecic z glownej drogi w prawo i na samym koncu jakiegos zadupia stoi drewniana, walaca sie szopa a w niej...taki sprzet USA do dignostyki i ...oczywiscie wulkanizacji, ze mnie zmurowalo, ino trza majstra pilnowac coby do niego kolesie nie dotarli bo po 2 szklankach wody w du...ie ma robote i goscic sie chce - 1 pilnuje wejscia a 2 z majstrem pod fure i dziala :)21

...jak sobie cos jeszcze przypomne do dopisze...pomysl w pyte :)2
ARO>Jeep>KIA>SJ>LRD200>DEF110>Korando>LRD300>NavaraD22>F-150...ewolucja?

Alces64

Post autor: Alces64 » sob sie 29, 2009 11:04 am

Terko Auto w Tarnopolu, salon i warsztat: Kia, Hundai, Daewoo.
Nie wiem ile potrafią w skomplikowanych przypadkach, ale w potrzebie dobrali mi amortyzatory do sorento od santa-fe. Chciało im się powalczyć, sprawdzić i udało się wrócic do domu po Zamkach Podola.
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pn paź 19, 2009 12:12 pm

Czarnogóra. W stolicy państewka czyli w Podgoricy warsztat zajmujący się Lanroveryzną. To miasteczko mniejsze od Pulaw wiec wszyscy sie znaja i latwo trafic. Jakby ktos chcial dokladny namiar to na prv. Umiejetności do 300. Czesci tez. Przed zakładem stare Defy i Serie. Nie ma kompa. Ceny wysokie, zdzierca. W Podgoricy drugi gostek zajmujacy sie Rangeroverami do P38. Nawet zdaje sie kompa ma. To przy drodze na Nikszić. Najblizszy w miare profesjonalny zaklad w Belgradzie ale nie wiem gdzie bo nie korzystalem. W Żablijaku jest też wulkanizator. W Żablijaku, a właściwie przy moście na Tarze wlasciciel raftingu ma 2 serie i jest poczciwy.

maro21

Post autor: maro21 » wt lip 06, 2010 9:44 am

Znalazłem chyba ASO landka wjazd do Podgoricy z przejścia Hani Hotti na pierwszym dużym skrzyżowaniu w prawo salon landka i forda , nie korzystałem jeno podczas poszukiwań drogi przypadkiem znalazłem .
samurai `91 1.3 30"MT do błocenia
mitsu l200 do podróżowania

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » śr lip 28, 2010 5:28 pm

CZARNOGÓRA - Ulcinj - mogę polecić z czystym sumieniem Autoservis LAJKA.
Właściciel, p. Bajazit Lajka mówi po albańsku, niemiecku i angielsku (poza, oczy-
wiście językiem ojczystym).
Zna się na rzeczy i nie wykorzystuje sytuacji, żeby zedrzeć kasę z poszkodowane-
go awarią.
Adres: Solanski put bb - ULCINJ
Telefon: +382 (0) 30 450 555
W Ulcinju wszyscy wskażą drogę.
www: http://www.asmontenegro.com/index.php?o ... Itemid=378

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr lip 28, 2010 6:27 pm

Bułgaria - naprawa rozruszników i alternatorów

N42.66109 E026.32525 Silven

boczna ul.samuilovsko shose
Ostatnio zmieniony śr lip 28, 2010 6:58 pm przez selim, łącznie zmieniany 1 raz.
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » pn sie 30, 2010 12:11 am

Bośnia i Hercegowina - Auto Serwis Igman Ilidża k. Sarajewa ul. Samira Catovica 10, tel. 621-005.
Chłopaki znają się na robocie, szybko i tanio. Na tej samej ulicy w niewielkiej odległości kilka sklepów z częściami.

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » wt wrz 21, 2010 10:47 am

Albania - sklep z częściami.
Na samym dole (Sarande) na środku skrzyżowania głównej trasy wlotowej do Sarande (SH8) oraz jej odbiciem na wschód w kierunku Vrion w lokalizacji stacji paliw.
Sklep ze sporym asortymentem. Mozna spacerować za ladą po magazynku. Części do przeróżnych aut a więc i do starszych sporo się znajdzie.

w Ulcinj sporo sklepów z częściami. I korzystna cena akumulatorów BOSCH z trzyletnią gwarancją na miejscu ;) (aż sobie kupiłem)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Land_rowerek

Post autor: Land_rowerek » czw wrz 30, 2010 7:20 pm

Simferopol na Krymie:
Warsztat LandRover "Praid Krym", N44 55.118 E34 04.256
Nowo otwarty, nie ma go jeszcze na oficjalnej stronie LR Ukraina.
Musiałem (niestety :)16 ) skorzystać - jak na Ukrainę dosyć drogi,
ale profesjonalnie wyposażony i szybka i solidna obsługa.
Najlepiej gadać ze sprytnym młodym mechanikiem - chyba na imię ma Anton -
podchodzi do tematu na zasadzie "jest problem - trzeba go rozwiązać" a nie że się nie da albo czegoś brak.
A jeszcze lepiej w ogóle nie mieć potrzeby, żeby go odwiedzać, ale jak już inaczej się nie da, to polecam. :)
Ostatnio zmieniony czw lip 07, 2011 10:15 am przez Land_rowerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Discovery II '99 - był

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » pt lis 05, 2010 8:16 am

Turcja,
Samsun, główna droga w kierunku na wschód przed skretem w prawo (dalej droga wiedzie wzdluż wybrzeza do Trabzon) ASO Nissan szybko i niedrogo dorobienie przewodu hamulcowego. Jest tylko jeden. Trzeba tylko uwazac z holownikami bo potrafia duzo krzyczec. Generalnie w Samsun sa ASO wszystkich marek ale co do pozostalych nie wypowiadam sie bo nie korzystalismy.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

muuusk

Post autor: muuusk » pt lis 05, 2010 8:54 am

Słowacja - elektryka
jest taki czarodziej o nazwisku Petrula z miejscowości Tylcik
wszyscy go znają w promieniu kilkudziesięciu kilometrów - nawet policja pokazuje drogę :D

Baster
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Baster » pn lis 08, 2010 8:59 am

Świetny temat!! Prośba tylko aby w miare możliwości wpisywać lokalizację GPS. To znakomicie upraszcza odszukanie.
Brawo dla inicjatora!
Baster

Halster
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Halster » pt mar 18, 2011 4:12 pm

Witam,

środkowa Turcja, miejscowość Nevsehir, ulica Fevzi Cakmak Cd, numeru nie pamiętam ale wystarczy zapytać o Servis Otomotiv:

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=38.6 ... 1&t=h&z=19

Jest tam ok 40 (a może więcej) serwisów różnych marek - ale bardziej specjalizujących się w danej marce, a nie autoryzowanych. Niektóre ( a w zasadzie większość ;)) przypomina warsztaty sprzed półwiecza ale grunt, że wiedzą co robią.
Mi akurat padło łożysko przednie - kurier z Ankary, łożysko, robocizna załatwione od ręki czyli w ok. 9 godzin. Skasowali w przeliczeniu na nasze ok 450 zł. Polecam

Pozdrawiam

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt mar 18, 2011 4:19 pm

[quote="Lenio"]Zdarza się niestety :)15 , że za granicą sypie się nasza najwspanialsza maszyna. Wiadomo, potrafimy zrobić wszystko sami [quote]
A na uj to komu :o i tak padnie nie tam gdzie trza lepszy temat to jak dogadać się z lokersami
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » śr kwie 06, 2011 3:34 pm

Hej!
Pytanie z innej mańki: Ilu z Was, to użytkownicy zielonego jaja? Znaczy znanej marki LR?
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr kwie 06, 2011 3:54 pm

:lol:

dżentelmeni nie rozmawiają o awaryjności swoich aut
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » śr kwie 06, 2011 4:13 pm

Przeraszam za wtręt.
Temat jest zbyt obszerny, ale skoro w Azji naprawią LR-a, to znaczy, że naprawią każde inne auto. I to powinno być budujące dla użytkówników innych (znacznie mniej awaryjnych) marek.

P.S.
Nikt auta tej marki tam nie ukradnie, bo tam są w cenie marki, które się nie psują.
Się te boćki nalatają... Elwood

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » czw kwie 07, 2011 4:10 pm

Blues4x4 pisze:Przeraszam za wtręt.
Temat jest zbyt obszerny, ale skoro w Azji naprawią LR-a, t.
nic nei wiesz, zmienila sie koniunktura warsztatowa w azji Elwoodu
po co miec warsztaty do aut co sie calkiem -nie -chcom -psuc
oczami wyobrazni widze.... ogromna siec serwisow LL, bedzie szmal z bialasow

Awatar użytkownika
Dymitr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Dymitr » czw lip 07, 2011 7:31 pm

Albania: miasto Peshkopi: Serwis "UKA". Specjalizacja Land Rover (glownie 300) ale chlopaki (bracia) kumaci i wyjatkowo pomocni. Bardzo polecam.
pzdr
Dy

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » śr lip 13, 2011 3:42 pm

Rosyjskie drogi i ciążka noga kierowcy (czyli moja) spowodowały, iż konieczne stało się dorobienie nowej zawiechy do resora :o :( Efekt szaleńczej jazdy został rozpoznany w okolicach miasta Siegieża, gdzie niezwłocznie udaliśmy się w poszukiwaniu kowala. Efekt był dobry po godzinie 18, pracował jeszcze co najmniej jeden tzw. warsztat samochodowy, który błyskawicznie i w miarę fachowo wyciął i przyspawał dwie stosowne "blaszki". Cena 1000 rubli, czyli 100 zł. Zatem polecam, mimo że sam warsztat to zwykły garaż, do którego żaden trochę wyższy samochód się nie zmieści i nie dysponują nawet podnośnikiem (użyliśmy własnego hi-lifta). Namiar to N63 44 11 53, E34 17 19 45, przy skrzyżowaniu ul. Spiridonowa i Sołunina. Zresztą przy Spiridonowa tuż obok widzieliśmy inne tego typu warsztaty.
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”